Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

що е то увита пъпна връв ..... и наложителна лие операция?

 • 14 625
 • 74
 •   1
Отговори
 • Мнения: 332
Заглавието може да не е много точно. Пускам темата провокирана от многото теми за секцио, постовете на бъдещи и настоящи майки, които лекарите съветват/са посъветвали  за секцио при увита пъпна връв.

Та, увитата пъпна връв найстина ли е толкова важен показател за секцио, и нормално ли е само това да е причина за планирана операция? Или това е доста добро извинение за нагаждане на графици, повече родилки - повече пари и за тях и за болницата?

Да доуточня някои неща, не съм мед. лице, 2те ми раждания са нормални, родих в Дания, на ултразвук са ме гледали само в 13та и 20 г.с. , за генетични дефекти с БХС и дали всички органи се развиват нормално. При акушерка и лекар съм ходила на консултации общо 8-9 пъти за цялата бременност (3 при лекар и 5-6 при акушерка). Това е за всички , по здравна каса, така да го кажа. допълнителни ултразвук се заплаща и си търсиш частна клиника, за да ти го направят.

И понеже четях  и попадах на такива теми във форума, и виждах,  колко често увитата пъпна връв е повод за планирано секцио в Бг, и разпитвах акушерките и лакарката ми, ами ако е уват пъпната връв, няма ли опасност за детето, и като няма ултразвук седмиците преди раждането - как разбират увита ли е или не е, и подобни въпроси.

Отговориха ми, че секцио не правят заради увита пъпна връв, тъй като на голям процент от бебетата пъпната връв им е увита 1 или няколко пъти около вратлето. Но тъй като тя пулсира, няма опасност за бебето от задушаване при раждането.Накратко това беше отговорът, и на мен ми се стори логичен.

Последна редакция: сб, 13 дек 2008, 14:41 от [X] Aleksi

# 1
 • Мнения: 4 496
Първото ми секцио  беше по спешност заради увита пъпна връв.
Видяха я на ехографа, беше увита два пъти.
Точните думи на лекаря бяха "Хайде да не си играем, че ще направим белята!"
В последствие се оказало, че имам и хематом и при едно нормално раждане нямало да мога да имам други деца.
Не ми обясниха повече.

Но тъй като тя пулсира, няма опасност за бебето от задушаване при раждането.Накратко това беше отговорът, и на мен ми се стори логичен.


А на мен не ми се струва логичен. Лично познавам две жени, които изгубиха бебетата си при нормално  раждане заради увита пъпна връв.

# 2
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 11 243
Аз също познавам две жени, загубили бебетата си заради увита пъпна връв. Едната, от тях е майка ми, сестричката ми почина от задушаване след раждането си - двойно увита връв (нямало е ехограф). Другото момиче лежеше с мен за задържане преди 8 години - беше загубила едно бебче защото дежурния екип не е видял увитата връв и родила нормално.

# 3
 • Временно
 • Мнения: 783
Според мен тук няма еднозначен отговор.
И аз не съм медицинско лице,но смятам,че когато лекар види увита пъпна връв на ехограф,ако е добър специалист ще съумее да прецени възможно ли е или не нормалното раждане.
Аз родих секцио,при започнало и ненапредващо нормално раждане,при преразтегната матка.Бебето се роди с увита пъпна връв и раничка на главичката,там където е опирала в таза.Преди това винаги съм била твърдо против секциото,но сега се замислям какво би могло да стане ако бях настоявала да раждам нормално...
В крайна сметка Всичко е Божа работа!

# 4
 • Мнения: 4 266
Винаги съм гледала на секциото с известна доза неприязън. Родих и двете си деца нормално. НО! При увита пъпна връв, първа щях да поискам секцио! Не съм толкова смела, че да рискувам живота на бебето си, само заради някакви вероятности, че всичко ще протече нормално.

# 5
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 383
Мисля,че се налага секцио в какъв скучей

# 6
 • Мнения: 194
Но тъй като тя пулсира, няма опасност за бебето от задушаване при раждането.Накратко това беше отговорът, и на мен ми се стори логичен.
Не виждам кое му е логичното ooooh!Аз също не съм мед.лице,но от личен опит бих казала,че дори ми звучи абсурдно.Когато тръгнах да раждам /нормално/и започнах да напъвам,тоновете на бебо започнаха да падат с всяка секунда .Оказа се,че е пъпната връв се е увила около вратлето му и беше повече от наложително да ме оперират ако исках да имам живо и здраво детенце.През цялата ми бременност и докрая ме следяха с ехограф и нямаше проблеми.Явно в хода на раждането се е получило увиването Rolling EyesСмятам,че най-доброто решение в този момент е секциото,колкото и да е нежелано Peace# 7
 • Мнения: 645
най-добрият вариант е секцио Peace

# 8
 • Мнения: 789
Мойта съседка загуби детето си заради увита пъпна връв. Роди нормално вече задушилото се бебе.  Cry

# 9
 • Между гори и планини
 • Мнения: 5 002
Ужас!
Моят син се роди с увита пъпна връв. Увила се по време на раждането, защото имаше усложнения и поради паднали тонове на бебето направиха спешно форцепс. Нямаше време за секцио. Отървал се е на косъм, но ми го дадоха чак на другият ден, явно е бил на кислород. Сега като се замисля изтръпвам, а тогава не си задавах толкова въпроси, просто бях шашната от раждането и появата на бебчо в живота ми.

Направи си секциото, не рискувай живота на бебето си.

# 10
 • Мнения: 3 356
Още от 6 месец видяхме на ехографът,че детето е с увита пъпна връв.
Лекарят ми каза какво да може да се случи до края на бременността и какво трябва да знам и как да реагирам.
По време на самото раждане тоновете на детето паднаха,но лекарят реагира адекватно,тъй като ми следеше бременността и знаеше
,та нямаше сериозни проблеми.Просто беше лилав,но след 2-3 часа всичко беше наред.Абсолютно съм против секцио без основателна причина.

# 11
 • Мнения: 4 335
Направиха ми секцио по спешност точно заради увита пьпна врьв.Имах и други показатели,пак щеше да е секцио,но водите ми изтекоха преди плановото секцио,тоновете на бебето се влошаваха и ме оперираха.Доки каза,че забавянето е можело да бьде фатално.
Дори да нямах други показатели,а само увита пьпна врьв пак щях да настоявам за секцио.Не бих рискувала живота на детето си,заради едно естествено раждане.Вярно,сигурно е назабравимо,но живота и здравето на синьт ми са по ценни Heart Eyes

# 12
 • Мнения: 2 908
Родих детето си с двойно увита пъпна връв,вързана на възел през вратлето.Никой не ми каза цяла бременност това,въпреки,че ме следиха редовно,бебето замалко да се задуши-щях да си изгубя детето от некадърност.Ако знаех,щях да си искам секцио незабавно,въпреки,че бях много против него.Отделно дето от тази увита пъпна връв,дъщеря ми беше спряла да нараства от 7-мия месец и я родих в 9-тия 2.100кг,никой не беше забелязал отново нищо,въпреки,че ходех и се молех да ме видят,понеже не риташе.Момичета,не е шега увитата пъпна връв-просто лично мнение. Tired

# 13
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 8 376
И двата пъти родих нормално без упойка и не виждам кое му е толкова незабравимото. Така че и при най-малкото съмнение за проблем+възможност за избор, не бих избрала по-рискованото, т.е. нормалното(сякаш другото е ненормално). По-важен ми е крайния резултат, а не начина, по който ще го постигна.

И аз не съм мед. лице, но пъпната връв не се ли опъва около вратлето, когато бебето тръгне да излиза  newsm78? Та, това с пулсирането не ми звучи логично.

# 14
 • Мнения: 332
Момичета, много се радвам, че си имате здрави дечица! Здарви и за напред да растът!
Звучи ми логично това, че като пулсира пъпната връв, и допуска някакво количество кислород, и хр. вечества до бебчето.

И аз се бях притеснила след четеното тук, затова и питах акушрката и лекарката. След обяснението им се поуспокойх и спрях да мисля за това. След ражданията бях благодарна за живите и здрави деца, който се родиха. По време на раждането следят тоновете на бебенцето, и ако нещо се обърка - операция по спешност.  

Май не съм формулирала правилно върпоса си. Ще го редактирам. КАто гледам при повечето от вас  се е наложила операция, точно преди раждането, т.е. ехограф в деня на раждането, или усложнения по време на раждане. А на мен мисълта ми беше , за назначаване /планиране на секцио, поради увита пъпна връв - дали е оправдано да се извади бебето 2 седмици - 10 дена преди термина му, защото има се вижда увита пъпна връв.Общи условия

Активация на акаунт