Бързи /и не толкова/ рецепти

  • 83 062
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 293
Сладкиш с вафли: /страшно бърз и много вкусен/
Продукти:
1 коф. кисело мляко
1 ч.чаша захар
1 равна ч.лъжичка сода
1/2 ч.чаша олио
2 ч.чаши брашно
4 вафли "Троя" /става и с други/
2 с.л. маргарин
Приготвяне:
 Бъркам със супена лъжица:В купа слагам киселото мляко, содата, разбърквам. Добавям захарта, разбърквам да се поразтопи. Слагам олиото, разбърквам. Прибавям постепенно брашното,разбърквам. Накрая - настъргани на ренде 2 вафли, разбърквам. В намазана с олио тавичка изсипвам сместа. Печа , проверявам с клечица дали е готово. След изваждане веднага намазвам с маргарина и накрая поръсвам с 2 настъргани  вафли. Добър апетит!

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 00:54 от nela_66

# 16
  • Мнения: 293
Пълнени пилешки филенца:
 Начуквам леко пилешко филе /да се изтъни/,осолявам, слагам парче шунка - върху цялото филе - подреждам напречно нарязани на пръчици кашкавал и кисели краставички/по 3-4 парченца/, нарязани гъби, поръсвам с чер пипер.Внимателно завивам руло и подреждам в тавичка. Слагам 1 чашка вода, малко олио и пека. Накрая върху всяко руло поставям кръгче топено сирене, запичам отново и готово. Гарнитура по избор. Добър апетит!

# 17
  • Мнения: 293
Шоколадов сладкиш
Блатове пандишпан - 3 броя, приготвени от 4 яйца; 14 с.л. вода; 1,1/3 ч.чаша захар; 1,1/4 ч.ч. брашно; 3 с.л. какао; 1 бакпулвер . Жълтъците + водата + захарта - разбиват се добре с миксер, прибавя се какаото, брашното с бакпулвера и накрая, внимателно, без миксер - разбитите на сняг белтъци.Сместа се разделя на 3 части и се пекат поотделно в тавичка , постлана с омазнена хартия. Студени се слепват с крем, приготвен от 1 средна кофичка течен шоколад, разбит с 2 малки заквасени сметани. Най - отгоре - настърган шоколад. Престоява една нощ. Много вкусно се получи.

Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 19:46 от nela_66

# 18
  • Мнения: 0
страхотни рецепти  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 13:09 от зодия мама

# 19
  • Мнения: 293
зодия мама , благодаря  Hug , но мислех, че тук мога да пиша само аз... newsm78 как успя да влезеш ?

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 19:33 от nela_66

# 20
  • Мнения: 293
Козуначени кифли
Продукти /за 10 броя кифли/:
500г брашно /може и повечко до получаване на меко, еластично тесто/
20г мая
90г олио
90г захар
6г сол
2 яйца /по 40гр/
160 мл прясно мляко
ванилия
настъргана кора от лимон
Начин на приготвяне:
 - В половината от затопленото до 35 градуса С прясно мляко се разтваря маята с щипка захар.Прибавя се брашно до получаване на рядко тесто, което поръсваме с брашно и чакаме да шупне на постоянна стайна температура - 25-30 градуса С.
 - Останалото мляко, яйцата, захарта, солта и част от олиото се разбиват с тел.
 - Прибавя се ферментиралото вече тесто с маята, ванилията, лимоновата кора, брашното.
 - Накрая се добавя останалото олио и се омесва добре. Оставя се да втаса за около час и половина.
 - Втасалото тесто се премесва и пак се оставя да втаса за около 45 мин.
 - От повторно втасалото тесто се разточва кръгла кора, нарязва се на 10 триъгълника, слага се плънката и се оформят кифлички.
 - Нареждат се в тава, втасват за около половин час, мажат се с яйце, поръсват се със захар и се пекат.

Добър апетит!

Относно снимките по-долу: Замесих двойна доза и направих повечко и по-малки кифлички, като заделих тесто и за руло. Рулото го оформих като короната на Котка - по магазините продават подобни рула ,но не кръгли и исках да пробвам да го оформя по този начин, но докато го усуквах се зави в кръг и аз така го оставих - кръгло.






Последна редакция: чт, 02 май 2013, 12:21 от nela_66

# 21
  • Мнения: 293
Козуначена питка /тестото е подходящо и за понички/
Продукти:
5-6 яйца
1/2 л. прясно мляко
1 пак. прясна мая
5-6 с.л. захар
5-6 с.л. олио
около 1 кг брашно
Приготвяне:
От гореизброените продукти без олиото се омесва средно меко тесто.Втасва за около 1 час. След това се маже масата с олио и втасалото тесто се удря леко и се прегъва, като периодично се намазва масата с олио.Тестото трябва да се удари 100 пъти.Почива 10 минути. След това се правят малки фитилчета, връзват се на възли и се подреждат в тава.Ако желаете може да сложите локум. Прави се по следния начин: Взема се топка от тестото, разточва се кора, режи се на триъгълници.Във всеки триъгълник се разпределят парченца локум и се увива като кифличка. Подреждат се кифличките в тава.Маже се с разбито яйце, втасва, пак се маже с яйце, поръсва се с кристална захар и се пече на умерена фурна - 170-180 градуса.
Ако остане тесто, може да се запази в хладилника и на сутринта да се изпържат чудесни понички.Може да се омеси тесто специално за понички, но по-добре омесете полувин доза, че ако е цяла ще станат прекалено много понички. Grinning В поничката се получава празно пространство, което с шприц може да се напълни с крем - ванилов или шоколадов или какъвто ви се иска. Добър апитит!



# 22
  • Мнения: 293
Курабии /домашни бисквити/
Продукти:
6 яйца - яйцата се чукват в чаша, отбелязва се обема им /примерно 300 гр/ и той се приема като мярна единица за останалите продукти /1чаша=300гр/;
2 чаши захар;
1 чаша разтопена свинска мас /не гореща/;
1/2 чаша олио;
1 с.л. кисело мляко;/може и без него/
3 амоняка;
2 ванилии;
настъргана кора лимон или лимонова есенция;
брашно /повече от 1 кг/
Приготвяне:
   Разбиват се яйцата със захарта.Добавят се лъжицата кисело мляко, маста, олиото, ванилията и лимоновата кора. Амоняка не се гаси в киселото мляко, а се смесва с брашното и се прибавя към сместа. Замесва се не прекалено твърдо тесто. Така приготвеното тесто се слага в хладилник за 5-6 часа /за една нощ/.На месомелачка се слага приставка за курабии.Когато започнат да се правят курабиите, тестото не се вади цялото от хладилника, а само малко парче - дозата за месомелачката,правят се курабиите, като се подреждат в-у намазана с олио тава.Тестото трябва да бъде студено непосредствено преди печене! Пекат се в загрята фурна до леко порозовяване.Добър апетит!


Последна редакция: пн, 20 юли 2009, 15:33 от nela_66

# 23
  • Мнения: 293
Омлет  Crazy
Винаги, когато ми останат 2 - 3 картофени кюфтета, правя този омлет.
Продукти /за 1 порция/:
2 яйца с 2 супени лъжици вода и щипка сол - разбити
1/4(от малките щафетки) шунков колбас
1 малка главичка лук
1 картофено кюфте /останало в хладилника/
парченце кашкавал

Запържвам лука до златисто в малко мазнина /олио/, прибавям шунката, запържвам, добавям натрошеното картофено кюфте, запържвам и отстранявам от огъня. В загрят, намазан с олио тефлонов тиган изсипвам разбитите яйца. След като стегнат яйцата, разпределям плънката на 1/2 от омлета, настъргвам отгоре кашкавал /или нарязвам на малки кубчета/, загръщам, изчаквам около минута и вадя в чиния. Поднасям със зелена  салата или лютеница.
Добър апетит!
Забележка: Ако правя повече от 1 омлет, увеличавам продуктите за плънката, но яйцата разбивам отделно за всеки омлет!

 

Последна редакция: вт, 13 окт 2009, 14:35 от nela_66

# 24
  • Мнения: 293
Картофи "А ла Дофин"

1 кг. картофи, нарязани на кръгчета с дебелина на монета
200 мл прясно мляко
450 мл течна сметана
2 скилидки чесън
сол и бял или черен пипер

В кипяща вода слагаме двете скилидки чесън и ги варим 20 мин. на по-слаб огън, след което ги пасираме на пюре.
Смесваме чесновото пюре с млякото, сметаната, сол и пипер, кипваме на огъня и отстраняваме.
Картофите подреждаме на купчинки по 6-7 кръгчета в намазана с масло тава с диаметър 23 см (или 25 на 15 см.).
Внимателно изливаме сместа при картофите - сместа трябва да ги покрие.
Печем в предварително загрята фурна до 170 гр. около 1,5 - 2 часа, като на всеки 20 минути притискаме внимателно купчинките картофи - постепенно картофите се слепват. След като се зачервят отгоре няма нужда да притискаме повече. Ако има излишна течност, отстраняваме с лъжица. След изпичане държим на топло 10 мин. и сервираме!
Да ви е сладко!  Grinning

(снимката не е моя)

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 10:00 от nela_66

# 25
  • Мнения: 293
Виенска орехова торта с шоколадова глазура - рецепта от Юлия Висоцкая

250 гр.смлени орехи
350 гр. масло - размекнато, не стопено
5 яйца
150 гр. шоколад
100 гр.сладко от портокали
150 гр кристална захар
50 гр. пудра захар
50 гр. брашно
2 с.лъжици течна сметана
1/2 ч.л. бакпулвер

Смесваме орехите, брашното, бакпулвера и щипка сол.
Разделяме жълтъците и белтъците.
Разбиваме маслото с кристалната захарта и с непрекъснато разбиване прибавяме един по един жълтъците. Прибавяме постепенно ореховата смес.
Разбиваме охладените белтъци с щипка сол, добавяме постепенно пудрата захар и бием до получаване на гладка смес.
Внимателно (но решително) прибавяме белтъчената смес в тестото.
Във форма, покрита с намазана с масло хартия, изсипваме сместа и печем в предварително загрята до 180 гр. фурна около 40-50 мин. Проверяваме с клечица - ако е суха, вадим блата. Охлаждаме.

Глазура: На слаб огън слагаме останалото масло, сметаната и натрошения шоколад - да се разтопи. Бъркаме непрекъснато. Ако се получи много гъста смес, разреждаме със сметана.

Студения блат разрязваме на 2. Долния блат мажем със сладкото от портокали, покриваме с втория блат и отгоре мажем равномерно с шоколадовата глазура.

Добър апетит!  Grinning


(снимката не е моя)

Последна редакция: пт, 10 апр 2015, 17:21 от nela_66

# 26
  • Мнения: 293
Ханума

Тесто:

2 чаши брашно (около 400гр)
0,5 чаша топла вода
2 яйца
сол
1 с.л. олио

Сос:

1 глава кромид лук
2 червени чушки
3-4 домата
1 малка люта чушка (може и 1/2 или без люта чушка)
2-3 скилидки чесън
магданоз
сол, пипер
1 ч.л. захар
2-3 л. олио

Плънка:

0,5 кг. кайма
2-3 средни глави лук
сол, черен пипер

Приготвяне:


Замесваме тестото и го оставяме да почине.
Омесваме каймата с лука и подправките.
Запържваме лука, добавяме нарязаните чушки и домати. Задушаваме на тих огън десетина минути. Подправяме със сол, пипер, чесън и магданоз. Намаляме огъня, похлупваме и задушаваме още около 3 минути.
Разточваме тънко тестото на голям правоъгълен лист. Отгоре разпределяме каймата. Навиваме на руло и нарязваме на равни парчета (около 5 см.). Защипваме всяко парче от едната страна - за да не излиза плънката. От другата страна стои отворено.
В тавичка с разтопено масло подреждаме със защипана част отдолу рулцата. Запичаме 2-3 минути за да се запечат леко рулцата отдолу .
В соса добавяме около 150 мл кипяща вода и внимателно с лъжица изливаме в тавичката при рулцата. Слагаме във фурната. След като кипне соса, намаляме огъня, покриваме с фолио или капак и задушаваме около 30 мин.
Да ви е сладко!  Grinning



(снимката не е моя)

Последна редакция: пт, 10 апр 2015, 17:27 от nela_66

# 27
  • Мнения: 1
Признавам те! Големи вкусотии!!!!  Hug  chef  bouquet
Ще изпробвам една от рецептите още утре.

# 28
  • Мнения: 293
Дано ти харесат! Добър апетит!  Hug

# 29
  • Мнения: 293
Френски бухти (старинна рецепта)
(По-скоро са мини-палачинки или тиганички)

Продукти:
1 чаена чаша прясно мляко
200 гр. брашно
2 - 3 яйца
2 с.л. захар
щипка сол
смес масло и олио за пържене.

Начин на приготвяне:
Слагаме млякото да заври и изсипваме наведнъж брашното. Сваляме от огъня и бъркаме с дървена лъжица. Леко да се охлади и прибавяме, като непрекъснато разбъркваме едно по едно яйцата, солта и захарта. В тиган сипваме малко олио + масло и с лъжица изсипваме от сместа. Пържим от двете страни. Поднасяме с мед или с някакво сладко.
Приятен апетит!
Стъпка по стъпка в картинки:


Источник: http://www.liveinternet.ru/users/3562642/post136240073/

Общи условия

Активация на акаунт