ИЗРАЕЛ - 17 понички се пържат за Ханука :)

• 34 626
  • 294
  •   1
Отговори
# 135
  • Някъде там...
Бокер тов,
Момичета мисля,че някой беше написал вече ама не мога да намеря къде та как се казват корите за баница на иврит?Никога не съм правила ,но винаги има първи път..Simple Smile

# 136
Бокер бокер!

Борянка, точените кори се казват бацек фило. С тях ще правя днес баклавата.

Миши, и аз съм мислила че Нешка е перфекционист, но явно си има и тя свойте минуси.
Браво на Миши и Мади  Hug.

Мента,
Цитат
Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала
е това не го знаех, в смисъл знам, че са свещенни числа, но не знаех че точно заради тях е такава бройката на ястията.

Пете, как са слънчовците днес? А търсили ли са ви много?

# 137
  • T"A
Даже се засмяхме с една приятелка, че съмсем партийно го дава Wink

Joy Е, това вече обеснява защо е избрал червения цвят  Laughing Шегувам се, разбира се, хубав жест е, че е уважил празника  Peace

Мишимади, браво на малкото мишле  Hug От сега има желание да се изявява заедно със сестра си  Mr. Green

Тали, да, аз копирах обяснението от самата статия  Peace Също бях учудена, че се прави връзка с Кабала  Thinking

По принцип зная, че между апокрифните юдейски текстове и апокрифните християнски (литературата на богомилите) има пресечни точки, но не знам много по въпроса...

# 138
  • София-България, Израел - където си поискам
Мишимиди, аз вчера до късно през нощта опаковах подаръци и надписвах картички, сега очите ми са затворени и мисля само за кафе.Опаковането на подаръци за Коледа ми доставя такова  голямо удоволствие ,както и при получаването им.
Жалко за тържеството на Мади,че са ви развалили настроението.
Тали, браво на Вик за писмото и за дипломата Peace
В нашето училище има подобен проект, децата са разделени на групи от 4-5 ученика и ако цялата група се е държала дисциплинирано, учила се е добре, направила е нещо добро за класа получават диплом. На Стефи групата за сега нямат, както тя казва заради едно момче от групата им, което е постоянно без домашни.
Мента, тези червени картофи са много полезни и са вкусни ,но трябва да им свикнеш с вкуса.За мен са необичайно сладки, но Роби като беше бебе му правех пюре от тях и пащърнак  Peace
Боряна, това с бутоните и Интернет не ми стана много ясно, но щом върши работа супер Laughing

# 139
  • Някъде там...
Значи пред всяко гише има една черна кутия и на кутията има нарисувано усмихнато,намръщено и ядосано човече.След като свърши обслужването в зависимост колко си довлна избираш и човечето натискаш и се получава нещо като гласуване на обслужването.Служителката не вижда какво избираш така че....Някъде се получава вота ти и правят някаква статистика пък не бих се учудила ако има и нещо от типа на служител на месеца защото бяха мноооооооогоооооооо усмихнати  Joy Надявам се сега да съм обяснила малко по добре Simple Smile аз скачам да чистя че тука е бомба паднала.Тали благодаря за помоща Simple Smile Целувки за всички   bouquet

# 140
  • София-България, Израел - където си поискам
Благодаря ти Боряна  bouquet Много хитро са го измислили, как няма да са усмихнати.Трябва на повечко места да сложат подобни бутончета, бързичко ще се научат да бъдат вежливи  Peace

# 141
  Мента , арабски не знаем.Свекър ми, свекървата  и техните родители назад - да ...та и  парсит  (ирански) знаят. Но до там е спряла линията  Simple Smile, Иначе знаем как се пише "халал" , а и отдолу има надпис на латиница "Halal" ....

Опитахме  много неща , много бяхме на крак ....здраво хорене и обикаляне пада , хора!  Simple Smile По едно време  бяхме почнали да хващаме метрото за  1  спирка даже , че омалявахме от разхождане и гледахме да си спестим малко ходене между обектите за разглеждане....Но има улички, по които само с  разхождане усещаш  атмосферата ...То всъщност няма  атракции там  , а е едно цялостно парижко настроение ....едно усещане преди Коледа ....зимно, украсено. Говорихме си с Невена за начина на обличане и стила на парижаните. Жените  са семпло облечени, но сладки. Без  грим - това е рядкост ....Както и специална подръжка на косата , ноктите ....ц! Рядкост са и дебелите хора. Жените за мен бяха малко безвкусни като външен вид ,някаква вяла хубост. Мъжете са много хубави там .... Сако, палто от плат и шалче - така ще ги запомня  .С панталони от плат  и не толкова често дънки, изсулени разни, джобести ... якета .....Обувки - често остри леко, а не маратонки .... Много добре сложени , по-често слаби, с добра подстрижка .... Хубави мъже наистина  и  любезни, възпитани.Метрото  се ползва масово - сядаш и разглеждаш хората  Simple Smile  между спирките. Пълно е с мюсулмани, чернокожи, индийци, азиатци ....Не очаквах , че ще е такъв шарен град  - не говоря за туристи, а за местни. Изникват разни впечатления  сега .....така ще ги споделям - спонтанно, най-добре е.

Започнах да качвам снимки лека полека ....

За  червените картофи - аз  ги  задушавам с обикновени картофи , месо, лук , чесън и подправки леко (за да се запази сладкият  вкус ) .... И на малките давах  като бебета .... Може да се запекат само с малко  олио  и водичка ....свиква се с  вкуса ...Започнах да ги харесвам ....Тук ги проядох  аз. Има едни торбички наелонови за задушаване и пекане във  фурна - там става  страхотно това с месото , което описах .Дупча аз малка дупка на торбичката отгоре , иначе  се пука понякога. На  слаба   фурна - 2 часа ....топи се в устата ...с червено пиперче  , черно и сол ....олио също, но не повече.

# 142
Петя,добре си се завърнала.Очаквам снимките ти с интерес.
Това за найлоновите торбички е страхотно и аз ги ползвам-много вкусна става храната приготвена по този начин/месо обикновенно/
Ние утре ще започваме с покупките на подаръци,което за мен означава релакс Simple Smile
Хубав ден на всички   bouquet

# 143
  • T"A
Ели, израелските шефове на мъжа ти не дават ли някакъв символичен подарък за празника? Щом съобразяват работните и почивните дни на служителите си със спазването на съботата, поне да ги компенсират с нещо  Mr. Green На Ханука на децата дават дмей Ханука (парички за Ханука, обикновено монети), на Пурим (пак на децата обикновено) - мишлоах манот - сладки десертчета. Във фирмите пък обикновено раздават на служителите подаръци за Песах и за Рош аШана... Та, за това се замислих...  Thinking

jakinik, и на мен ми отне време да свикна със сладникавия вкус, но сега много ги обичам бататите  Grinning
Значи Роби е захранван с полезна храна  Hug Децата обичат сладичко  Flutter

Тук е популярна т. нар. оранжева супа (марáк катóм) - приготвя се от морков, батата и тиква  Peace На есен в магазините за хранителни стоки често чувам домакини да си разменят рецепти или да споменават, че купуват продукти за тази супа. Ментов също я прави, но аз не ям тиква, за това, когато приготвя от тази супа, си замразява порцийки и ги яде цяла зима - всеки път, когато съм готвила нещо, което той не обича, напр. зрял фасул...  Whistling Тъй че винаги имаме във фризера оранжеви кутийки  Mr. Green

Боряна, как ти се струва Израел след толкова дълго отсъствие? Студеничко май... Сега ще си подредите дома като за двама, край на ергенския живот на половинката  Grinning

Петя, на мен французойките много ми допадат, естествената им красота е точно по мой вкус  Peace Всеки вижда Париж по различен начин, различни неща го пленяват. За мен по улиците бяха най-големите атракции, друго не ми трябваше  Hug

# 144
  Моята зълва прави марак катом страхотно.Незнам защо всички се мръщят - пюре било  hahaha ...нали пасира супата ....  И на мене ми е странно да  ям пасирани супи .... много ми е хомогенно....искам да усещам  разни там парченца , да знам какво ям  Simple Smile .... 

В интерес на истината много пара хвърчи в Париж .... входовете  за всяко место, което искаш да посетиш са платени, ресторантите са сравнително скъпи...един обикновен сандвич във  франзела е към 4  евро , една палачинка (креп) със шоколад - 3 евро ..... ова на крак , набързо...А фалафела в  еврейската уличка беше 7  евро! И каква опашка  hahaha , а на всичкото отгоре хванали питата както е отворена като джоб така и бодат вътре с вилица  Mr. Green ..... Ние фалафела за нищо не го броим - евтино и всекидневно ....А там -   chef bowuu Mr. Green  Сладури бяха .... А рварталчето  беше много уютно , естетично , подредено.....Срещаха се и религиозно облечени евреи, но аз някак си представях, че ще е като в Бней Брак  Grinning  ( всички в реллиг. облекло едва ли не) .... Незнам защо  Simple Smile. Там се намираше и музеят на Пикасо.Ние видяхме  негови творби и в самия Лувър .

Мента , аз немога да обикалям само . Ако не видя  световно известните места няма да мирясам  Simple Smile ....Такава съм ....Гледам , попивам , усещам ....поглъщам като гъбка съм ....   Simple Smile .Не ходя в Париж всякак седмица , я!  Grinning Стягаме се в кръста и тръгваме на обиколки  Simple Smile. Иначе не беше претоварено и  насилено някак , съумяхме да си направим добра програма. Вечер имахме време дори за вана  Simple Smile и масаж на уморените крака .... Хотелът  всъщност беше много сладък - тип бутик , а не от онези с 500 стаи ....Стаите бяха сравнително големи за Париж  - щом имаше и вана в банята! Леглото беше доста голямо....Моят ми казва - в Лондон си мечтай за такава стая ....Е, както уцели човек сигурно. Да се надяваме по Песах към април да мръднем пак  някъде - живот и здраве .....каквото стане.

Бавно се качват тези снимки ....има цял ден да качвам .....Поне успях да  избера от  хиляда снимки  към 160  hahaha - съкратен вариант .... Майка ще очаква да гледа   довечера  Flutter .... Напълнихме окото с красоти и ми се ще да предам и на другите доколкото може  естествено .....

# 145
  • Някъде там...
Да ви кажа честно обичам Израел и ми липсваше тези 2 месеца докато бях в Бг а за това че сега е по студено от лятото ами хех по добре е от Бг Simple SmileОт Бг ми липсва само невероятната коледна атмосфера,но аз си нося коледен свещник,играчки,лампички,чорапче и всичките необхдими атрибути.Досега чистих като замаяна.Вчера слагаха новата кухня и всичко беше в дървени стърготини а и мъж ми не е поддържал къщата докато ме е нямало.....ужас.Сега е време да хапна и да почина че аз съм с проблемен кръст да не се схвана че тогава става лошо...Целувки Simple Smile   bouquet

# 146
Петя, ти кога отиде до Париж, кога се върна Rolling Eyes
не звучиш много ентусиазирано, но се надявам да ти е харесало. Любопитна съм да видя Париж през твоите очи ~> фотоапарат  Wink
след като скоро пак планираш разходка из европата, гледай да посетиш Лондон...че сега паунда падна на цената на еврото ..и така ни идва евтино Peace а и музеите са безплатни.

Пожелавам ви весели празници!

# 147
  • T"A
Боряна, а мъжът ти не сложи ли Ханукиален свещник до твоята Коледна украса? При нас са заедно, по-назад пуснах и линк към снимка на импровизираната ми украса  Laughing

Анди, сложила съм "Глобусът" да се зарежда, но става бавно, май чак вечерта ще успея да гледам  Confused Видях, че Сървайвър - българският вариант, е на Острова на перлите  Grinning И израелският, който започва утре, също е на този остров   yes
Това, че се стъмва с един час по-рано, както казват във филма, е вярно  Peace Освен това залезът е много бърз, неусетно се стъмва!
Анди, надписът на иврит на името на Израел не е верен - абсолютна каша от букви са направили  ooooh! Пише се מדינת ישראל = Държавата Израел  Peace Нищо общо с това, което показват във филма!

Петя, аз за това казах, че е въпрос на вкус  Peace А и ние бяхме при други атмосферни условия... на обяд температурите достигаха 18-20 градуса по времето на нашата екскурзия. В Рим посветихме един ден на Ватикана, но там по улиците наистина са по-малко атракциите, а в Париж много от тях са навън - от Айфел, през Арките и т.н, и т.н. Къде ти се пътува по Песах?

Аз подготвям подарък за рождения ден на Ментов - връщане към корените (хазарá ле'мекорóт- дали са ми правилни ударенията Thinking) и мислих да го заведа в Краков или Варшава, но още е рано за планове. Той ми се смее, че първо съм го питала за подарък през март, после - през февруари и т.н., тази година  - през декември  Mr. Green Казва, че накрая от единия рожден ден ще обмисляме следващия  Laughing Но аз обичам да ми е планирано.

pepelja6ka, при вас е вярна сметка с еврото, но нали се сещаш, че при нас заплатите са в шекели  Mr. Green

Пазаруването ме зове!  Whistling Много празници и трябва да се подготвя  Flutter

Последна редакция: вт, 23 дек 2008, 15:38 от Mentha

# 148
  • Някъде там...
Ментичка не е слагал никаква украса за Ханука.Аз се чуствам малко виновна че той ми помага да имам Коледа а аз незнам как да се подготвя за еврейските празници Sad нооо започвам да препрочитам цялата тема от самото начало ще си водя записки и за догодина ще си му подготвям празнично и за него Simple Smile.Сега изтървах и началото на Ханука а той не би украсил сам за нищо на света Simple Smile...

# 149
Има време до Песах .... нямам идея  - на много места ни се ходи , но зависи за колко дни ще се откъснем и дали изобщо. Има да мислим  до тогава....  Simple Smile

Пепеляшка- много съм интусиазирана даже ...и преди да тръгна , та и все още  Simple Smile .... Обсипах форума с  вълненията си  Simple Smile ....Бяхме 4 нощувки .... 4 пълни дни изкарахме и една вечер . Бихме останали повечко  ако знаехме , че децата така добре  понасят отсъствието ни  Whistling .... Освен , че се разболяли докато ни нямаше - трагедии не е имало....Това  е вирус ...то и тук да бяхме пак така е щяло да стане  сигурно ... Те  са свикнали с баба си  и дядо си...Другия път ще  знаем . Сефтето мина добре  Simple Smile .

Общи условия

Активация на акаунт