ИЗРАЕЛ - 17 понички се пържат за Ханука :)

• 34 627
  • 294
  •   1
Отговори
# 120
Пете, Борянка, добре сте ни се върнали  Hug!
Разказвайте!

Аз от утре съм ваканция, нали преработих  Joy.

Хаг Орот Самеах!

# 121
Хаг Ханука Самеах!

Господ да осияе с лицето Си над вси4ки  нас, и да ни покаже милост! И нека благословенията  и светлината Му   ни съпътствуват в живота ни! newsm17

# 122
Вик получи днес диплом за това, че е успял да не употребява словесно и физическо насилие, старателно е учил и е помогнал за процеса на учение и забавление в градината  Hug! Аз така се зарадвах, а той се засрами, когато го изтъпанчиха пред всички.

Ментуш, ето я нашата елхичка  Hug, отделно имаме две запалени Ханукии но не успях да ги снимам, утре...

първото собственоръчно написано писмо за Дядо Коледа от Вик

Снимката и на мен днес ми правеше номера и не можах да кача на Мадлен писмото. В началото на януари има първо балетно представление и вече я тресе сценична треска  Laughing.

За протокола "Глобусът" го гледах с едно око, нищо не редно не видях, но и писмата нямах време да ги чета...

Хард, учителка съм, но на младежи в най- крехка възраст  Crazy. Коя е актрисата, де?

Борянка, голям сипур (разказ, приказка) е била твоята сватба  Laughing, разказвай още...

Пете, душа- камбана, как са децата, сигурно много ви се радват, а подаръци донесохте ли им? И те к`во и вие к`во? Снимки?!

Аз от утре се хващам на работа в кухнята- ще правя баклава и чушки с боб, а на 24.12 сърмите и погачка с парата. Колко трябваше да са яденетата 7 или 9?

# 123
   Е, голяма сватба , Боряна - ще има какво да си спомняш значи !  Grinning Скици!

Нямам време да кача снимки , но щом успея ще пусна  албума , пък после ще добавям към него още снимки. Децата са болни и двамата! Дядото взел, че завел Саги да го подстрижат и го офъндзали 1-ви номер главче  Simple Smile ....Бях се  засилила да се карам как така без да ме пита , но той (свекъра) звъни и почва да се извинява пръв преди да съм почнала, щото знае  hahaha ... И така ...по мило, по драго .....мълча си ...А и парички ми даде лични за мене си за Париж и вика на син си - няма да се бъркаш в женски работи !  hahaha Свекървата има рожден ден днеска ....изобщо за едната подстрижка .....не  натежа везната  newsm78 hahaha .... Тегленето му е майката ( не на килограми-там съм против ) !

Писмото до  Санта е много феЦко написано - хем с хъс , хем с наклон  Joy ....да го изядеш Вик !

Хаг  самеах!

# 124
  • T"A
Добре завърнали се на Петя и новата госпожа Боряна!

Боряна, как минахте имиграционните? Не са те спирали, надявам се  Hug

Andi,  любопитна съм да видя предаването, но ще го направя утре, че сега съм уморена...  Peace

Миши, добро предложение, ще се постарая да пиша и ударенията  Peace Подсещай, ако съм пропуснала  Hug Само че на мен ми е проблем да ги слагам, знам устно къде са, знам как се изговарят, но като трябва да го отбележа ползвам техника от втори клас - да кажа по-силно ударената гласна и да гледам дали се променя произношението... Не винаги е ефективно  Blush А знаеш ли, в иврита като кажат ударение (дагéш) имат предвид изобщо ударение върху съгласна  ooooh!

Името Шнеор е доста разпространено, май повече сред религиозните обаче. Жалко че нямам иврит на клавиатурата.Идва от Шени(втори) - Ор(светлина) и сега в момента докато пиша зацепвам, че всъщност днес е втората свещ от Ханука, а Единия Шнеор е роден точно днес  newsm78 Crazy чак сега схванах. Сигурно е свързано името с празника, ама не съм сигурна.

Много вероятно!!  Peace Имам две колежки, които са родени по празника Ханука, едната се казва Орит (от Ор=светлина + окончание -ит за женски имена, както е в Сарит, напр.), а другата - Нога נגה, но не заради значението за сияние и планетата Венера, а заради акронима на изречението нес гадол айа= Голямо чудо беше, три от четирите букви, които изписват на пумпала, образуват на иврит името Нога!
Има такава традиция на родените по Ханука - кръщават ги с имена, които съдържат думата за светлина - Ора, Орит, Орли, Лиор, Лиора, Ури, Наор... ("ли" на иврит е на мен, за мен  Peace)
Карол, името се изписва שניאור - видях, че има много с това име, но не намерих конкретна история...

Tali, страшно е писмото! Каква кола си е поръчал, не разбрах? Снимката на елхичката не ми излиза  Confused Но пък дипломата я видях  Hug Само на него ли дадоха?  Flutter Да кажа и аз, че щом е наше, е най-доброто  Mr. Green
Може и 7, може и 9 - аз знам, че най-важното е да е нечетен брой  Peace
Аз пък исках да снимам свещите запалени до поничките, но докато взема апарата, не останаха понички  Joy

Плюшено мече, знам за какво говориш (двете рецепти)  Whistling И аз се заканих на това списание  Wink

Поздрави на всички   bouquet и до утре!

# 125
  • T"A
Дядото взел, че завел Саги да го подстрижат и го офъндзали 1-ви номер главче  Simple Smile

Егати посрещането  Joy Това защо?
Децата как ви посрещнаха?

Пете
, в южна Франция се намираха повече французи, които говореха английски. В Париж ми изглежда малко нарочно, че не говорят - като част от туристическата екзотика  Mr. Green

# 126
 Малко ми се вижда  чудно, че млади хора , интелигентни видно  се  пънат от  все сърце да направят едно изречение на английски. Цяла Франция не сме видели.Бяхме  в  Париж и до Версай. Иначе се намират хора назнайващи английски ...един като не знае , питаш друг и така ...Но пък упоритостта им да ти обясняват на френски при това , че  очевидно не разбираш е омайваща  Simple Smile ..... Добре , че са жестовете , а и когато си турист привключваш на някаква сървайвърска вълна и очудващо бързо разбираш и френски изведнъж  Simple Smile . Иначе ми се видяха мили хората , културни и ослужливи - това за малкия ми опит от няколко дни .... Отядох  си на "макарон", Мента ! Всички вкусове ми харесват ! То си ми личи !  Simple Smile С храната се оправихме добре - закуската в хотела , а после навън - чудни сандвичи ,ресторантчета , кафенета,  а и много  места с "халал" храни , което е добре от към месо-поне знаеш, че не е свинско.Имат си табелка  на арабски "халал" -  месцето там става за ядене , но без млечно за нас. Ехе ...в течение на приказката има какво да се  сещам и споделям ....Най-вече  снимките - нагледно! Очарована съм от Версай!(цял ден отне , но не бих го заменила  с разглеждане на музеи и пиене на кафе ..). Сърцето ми остана в онези градини на Двореца (отворени бяха ) , които лятото ще са  10 пъти по-разкошни  с фонтаните и цветята и цялата зеленина ..... Каква симетрия , каъв разкош! Имаше влакче за мързеливите , което откарва в по- далечните части на градините , където се намират още 3 комплекса отдалечени от Двореца ..... Наричам ги "малки дворци"  и едно "изкуствено селище / селце " .Половин час пеша натам ..... Страхотно , омайващо, пренася човек в друга епоха и в  друг  свят ..... Пожелавам на всеки да отиде !

Хайде спирам с приказките! Лайла тов!

Подстригал ми детето !Да го  смотам !

# 127
 Кофти, че са болни, но сега мама ще ги излекува  Hug!

Наистина не добра идея за такава къса пострижка в това време, но пост фактум няма нужда да се карате (но можеш да му подхвърлиш за в бъдеще да не прави така без да те пита).
Това ми напомни как когато съм била на 3г. баба ми (от страна на татко ми) е свършила същата работа (уж да ми се сгъстяла косата). Не че има ефект но това е друг въпрос... Та майка ми по- спокойно приела факта, но баща ми направо бил бесен   #Cussing out  #Cussing out. Дълго време й се сърдил, защото съм момиче...

Мента, кола с дистанционно (им шалат) е написал (трябвало е да е с айн, а не с алеф, но карай не съм видяла, ще го чете дядото с шгиот ктав). Но устните уговорки по- големи (не му се пише толкова). Баща му му избра един джип ама бая голям с висока проходимост, това пясък и трева нищо не са, пили гуми, върти се на 360 градуса... с продавача доста си поиграха с изложеният на тацугата  Joy  Joy...

елхичката при мен си е там, Пете ти така ли ги виждаш?

Последна редакция: пн, 22 дек 2008, 23:20 от Tali Dan

# 128
  • T"A
Tali, сега я видях  Peace Голяма елха! Моята е има-няма 20 см и във вазата изглежда още по-малка... Вашата изглежда живо борче, живо ли е наистина? А тези две ботушчета са на Елит, нали? И ги продават пълни с лакомства - ако са същите и аз съм купила  Grinning

Пете, не знаех, че знаете арабски...  За цяла Франция и аз не знам, предполагам, че около Страсбург говорят и на немски, но не за това ми беше мисълта... А че в Париж гледат всичко да е автентично френско и по- не се прави компромис с езика, не само от "френски шовинизъм", както се смята... Радвам се, че си се наслаждавала, аз също съм на мнение, че това е вълшебен град  Peace
Сигурно помните, след екскурзията някой ме пита къде ми е харесало най-много и отговорих за Париж...

Едно изречение не ми дава мира цял ден:

беше с много красива червена кипа.

Първанов наистина ли е бил с червена кипа?  Shocked
Аз бях учила някога, че не се правят червени кипи, защото това е цвета на католицизма  newsm78 Може да са ме подвели нещо...

Ето, снимка на католически свещеник с червена кипа: http://www.mediabistro.com/fishbowlny/original/red%20bull%20001.jpg

Тук също се вижда преобладаващият червен цвят: http://wwwimage.cbsnews.com/images/2005/03/21/image681840x.jpg
Тук червеното розовее: http://www.ilpadrinocaffe.com/images/new_pope.jpg

От друга страна, забелязах, че най-често католическите кипи са бели:http://www.ewiseradiotools.com/station_files/jockitems___145_1164999459.jpg

# 129
Да и аз се  чудих на тази червена кипа, но явно само такава са намерили  Laughing шегувам се

Мента
, не е истинска, но точно защото прилича на жива я взехме. Миналата зима я мернах на витрината на един магазин и очите ми останаха, вярно беше скъпа (за удоволствие веднъж в годината) но пък мисля, че си струваше за атмосферата която ни внася.
И да, ботушките са на Елит, но вече са без лакомства  Laughing...

Мистик е споменавала, че в Страсбург доста хора ползват немски

# 130
  • Някъде там...
Ами да ви кажа препотиха ме малко и имиграционните, но накрая човека вика: тя вика има право да стои 10 дни в Израел според закона ,който е в размките на 6 месеца имаш 90 дни право на престой аз само стояла 80 предния път така че айде... 10 дни си викам аз ама той вика ,че се виждало какви сме неориентирани така че ми бие печат за още три месеца та спокойно да сме си оправили всичко Simple SmileТа покрай това обслужване и внимание тук да ви кажа:Отивам в Община Варна,там по принцип работят животни...ама тоя път едни мили бяха с мен а то каквоооооооо не защото аз усмихната а защото на всяко гише поставили бутон за обслужване с  Simple Smile Sad #Cussing out нарисувани картинки ти натискаш бутончето  и някъде получават на момента коментара ти по интернет хахааааааааааааааа лелките се счупват да помогнат.

# 131
И мен веднъж ме накълцаха ужасно късо,почти като момче. Embarassed
Искаше ми се да я хвана и да я подстрижа аз,да види кфо е без коса. Laughing Или поне да я убия сингъл-хендед. Whistling

Пете,добре дошла!  Hug

Мента  Hug ,аз обмислям как да прилъжа мамче да направим поничките,сама няма да мога.
Няма да готвим 7 манджи,време ще има. Crazy
Няма мед,щото го довърших днес.Колкото повече,толкова повече. JoyОттървахме се от меденките. Laughing Да,няма да има избор и ще правим понички.Реших. Mr. Green
Обаче предоставилата рецептите как се крие.

Утре и аз ще ходя да видя ханукиите  Simple Smile .

Борянка,предполагам,че и възнаграждението им се повлиява от личицата. Simple Smile
Иначе не само във Варна са животни,ама и аз не се давам без бой. Embarassed

Лека нощ!  Wink

# 132
  • T"A
Тали, виж какво прочетох:
Цитат
На Бъдни вечер на трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Гозбите са постни. Задължително се приготвят сарми, пълнени чушки и компот от сушени плодове.
Източник
Аз май ще се откажа от содената питка  Confused Моята трапеза за Бъдни вечер се очертава малко нетрадиционна, но поне идеята ще е спазена  Confused

плюшено мече Simple Smile, миналата седмица една приятелка беше правила понички, заради детенцето си, но не са и се получили добре... Тя каза, че е по-добре да не правя, защото от миризмата на пържено олио и се е отщяло да яде...  Sick Каза "или ги правиш, или ги ядеш"  Mr. Green Аз за това си купих и ядох... Но ще правя левивот батата, които са подходящи за празника и ще пусна рецепта и снимка  Peace Батата (на лат. Ipomoea batatas) е този картофеноподобен зеленчук:
.
Лелята на Ментов е диетолог и ми каза, че тя е по-полезна и диетична от стандартния картоф  Peace

Пете
, ние във Франция ядохме само френски ястия, никакви дюнери и други подобни... Единственото не-френско беше мароканският вариант на табуле, който беше с кускус, от супера си го взехме... Макарон в Израел може да се купи както от La Bonne Pâtisserie в митхам Базел в Т"А, за който вече съм споменавала, и в Роладин, клонът на Ибн Гвирол, до Бейт Ционей Америка (ZOA house). Не са същите като в Париж, но са добра имитация  Peace Ако някой има път натам, може да отскочи  Grinning

Критика на френски за Телавивското патисери (кашерно е): http://www.restotlv.com/2008/08/la-bonne-patisserie/
Roladin и техните макарони: http://www.roladin.com/projects.php?op=cat&id=26
И една статия на иврит за френските заведения в Израел: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3567977,00.html
Аз бих добавила и Доминик, Le Relais Jaffa не е лош, а Вrasserie се смята за един от най-добрите ресторанти в Т"А, но е безбожно скъп.

Аз не ям сладко по принцип, но макаронът ми е слабост  Heart Eyes за това и толкова ви занимавам с него  Blush
Това беше моят кулинарен пост тази вечер  Mr. Green Надявам се утре да съм по-одухотворена  Hug

Боряна, добре ви се е получило, защото сега ще имате време да си оправите документите тук  Hug Това с бутончето при служителките е много хубава идея  Mr. Green

# 133
  • София-България, Израел - където си поискам
Мента, на мен това ми направи впечатление веднага щом влезе в синагогата, не беше чисто червена имаше някакви тъмни орнаменти по нея. За съжаление нямаше как да го  photo
Повече бяха с бели или бяло и синьо, и неговата веднага ми привлече вниманието.Даже се засмяхме с една приятелка, че съмсем партийно го дава Wink

# 134
Я и аз набързо да се впиша!
МНого интересни неща сте изписли.
Пете , Hug!Добре завърнала се !Не се сърди не свекъра ,той няма и да посмее втори път да направи подобно нещо.Ще чакам снимките от вояжа.
Тали,браво на Вик !Аз нали ти казах и вчера -е много добри дечица имаш!
Боряна,евалла,душко за тази сватбата !
НИе снощи бяхме на тържество на гимнастиката на Мади.Много съм разочарована.Никаква организация!Остала съм с впечталение ,че Нешка Робева умее да организира нещата ,но явно само тези ,които носят пари.То не ,че от нас не вземат такси...Прибрах се много изнервена.ПОне Миши направи шоу - излезе на терена по време на танца на МАди и се включи към групата.Цялата зала избухна в смях JoyНо после като ревна ,че не я пускаме да танцува и с другите каки ,ама пищи чак.Малееееее! ooooh!

Първанов ,верно, не изневери на партията и този път Laughing -  червена кипа,но с разни орнаменти!

Още не съм опаковала половината подаръци.Мисля през довечера ,след като си легнат децата .Но вечер съм много изморена и ще видим докъде ще я докарам.И картички с надписи - кой подарък за кого е!

Общи условия

Активация на акаунт