ИЗРАЕЛ - 17 понички се пържат за Ханука :)

• 34 622
  • 294
  •   1
Отговори
# 150
Мента,не няма подаръци.Получи паричен бонус,който по подразбиране се води коледен.За Песах не знам,ще видим догодина Simple SmileТой  ми е интересен човек-сякаш избягват темата за Израел..например мъжа ми му казва"Шабат шалом"той отговаря с ирония някак или ако някой показва интерес към религията или историята им посланието към него е"по-полека,това не е за теб"
..не знам защо е така.Иначе е готин човек,весел.Ама няма такива филми като фирмени партита например-ораганизират такова и в края на вечерта на "довиждането"той учтиво напомня "плати ли си сметката" Joyцялата фирма бяха много изненадани от подобно поведение,но сега вече си знаят.
Ей тая Боряна като млада булка цял ден чистила пък и баница ще прави  chefСупер си,даваи все така свежо,разказа ти за сватбата ме развесели доста.. и СНИМКИ чакаме...

# 151
  • Някъде там...
Милички единствената снимка свързана със сватбата е тази на мотопедчето на мъжо хахахаааааа ох жената от ритуалната зала ни каза че понеже не сме спрели да се хилим през целия ни семеен живот щели сме да бъдем усмихнати.Досега и градинката чистих ама там положението е трагично та ще оставя за утре по обед хем на слънчице да е Simple SmileЧакам с нетърпение мъж ми да се прибере имали сме подарък от фирмата Simple SmileОБИчАМ ПОДАРАЦИ Simple Smile
А за баницата ами пуст ми мъж ми вика баничке,вратата или хиляди лева за галено хахаха това са думите които са му се набили в главата от Бг телевизията  Joy
Не сме нормално семейство.Да ви кажа че за медицинското за брак не ни одрязаха главата като за чужденец  newsm78 невероятно...А и само аз минах прегледи на него му взеха кръв.Нашия реши да прави цирк в лабораторията и взе да охка като му пробиха пръстта с перото и жената не разбрала че е чужденец като взе да го успокоява а аз се напикавам от смях.Накрая се надигна и вика благодаря и чао(не го научих на довиждане)Много хубаво казва думите на Бг сладур е той да видим аз кога ще се пресрамя да се обелвам думички на иврит.  bouquet

# 152
Здрасти!

Мишимади,Миши отсега показва заложби. Simple Smile

Мента,аз планирам ако стане някакъв проблем тактично да се изнеса от кухнята Mr. Green,днес продължавам с изнудването,ама нещо се опъва Crossing Arms
А батата/ в Хиспания се нарича "бониато" или "папа дулсе"-букв.сладко картофче/ го имаше в латино манджите,в Мексико го правят на компот и конфитюр.
Не съм пробвала,даже не съм виждала по магазините тук. Rolling Eyes

Hug

# 153
  • Някъде там...
Меченце сладки картофи има и в Бг поне аз съм виждала в Кауфланд.На мен лично не ми допада вкуса им-варена тиква.Може и аз да свикна с времето знае ли човек.В същия магазин видях и чушки-пипер(по варненски) 3 броя в тарелка-зелена,червена и жълта на скромната цена от 3,60лв. за тарелка(3бр) ужааааааас,имаше и помело там цената е по добра 4лв. за килограм.Някой ще каже ли кога е сезона на шесека???Това стана любимия ми плод-невероятен е.

# 154
  • T"A
Някой ще каже ли кога е сезона на шесека???Това стана любимия ми плод-невероятен е.

Късна пролет, ранно лято - май, юни дърветата са пълни с плод  Peace
Добро момче си си взела ти  Hug И се вижда разликата в настроението ти от преди месец и сега  Grinning
Боряна, и ние имаме снимка на мотопед от сватбата - отидохме на хотел така, аз даже бях със сватбената рокля  Crazy Трябва да я потърся някъде, тя не е от серията на фотографа, снимаха ни на излизане от вкъщи...
Взела съм си едно помело, тези дни ще го хапнем. Дали това в България е внос от Израел? Чела съм, че Израел е най-големият износител.

Ели, това наистина е малко странно  Thinking Аз бях споделяла в една тема в Клюкарника, но и на мен някога не ми беше особено приятно, когато всички ме питаха разни неща за юдейството - докато живех в България малко ми беше писнало да гледат на мен като на нещо различно. Даже имах шестолъчка, която в един момент просто спрях да нося...

Имаше кола на Хабад на улицата със елекрически свещник и трите свещи +шамаш-а бяха запалени. В мола пък детски програми, пред супера - запалване на свещите... А и в целия мол имаше сергии с разни интересни неща... Ще се включа по-късно пак  Peace

Плюшено мече, давай все така, докато не хапнеш и ти понички thumbsup... Така, де, иначе не е честно  Crossing Arms

# 155
  • Някъде там...
Незнам за помелото но предполагам че и то беше внос от Израел а аз бях помъкнала в куфара  Embarassed 5-6 помелота да си имам да хапвам  Embarassed

# 156
Мента  Hug,не се давам лесно. Joy
Само не успях да мина без меденките и туко що приключих с изрязването,като се изпекат ще трябва да ги лепя със сладко. Tired
Обичам ги,обаче мразя готвенето,досадно ми е. Confused

Борянка  Hug,и в софийските Кауфланд ги имаше чушките.
Приличаха ми на литовското знаме Joy
И помело има,ние онзи ден купихме четири манго(има ли мн.ч.? newsm78)за 0.90лв./бр.
Сега тук е на мода да опаковат стафидите и кафето от насипния щанд в торбички и да ги измерват предварително. hahaha

А какъв плод е шесек? Rolling Eyes

Поздрави!  Hug

# 157
  • T"A

Вкусен  eat

Така е на пазара: http://www.mevashlim.com/images/auto/mini/19345_image_250.gif
Така е на дървото: http://www.itmonline.org/jintu/image/oldmen1.jpg

Латинското му име е loquat или Eriobotrya japonica  Peace Японска слива  Mr. Green

# 158
  • Paris, France
Привет на всички,

Мече, този плод на български се казва мушмула. Показания от Мента вид е японска мушмула. Трябва да узрее, да стане мек в средата. Бях помолила майка да донесе, но нямало. Мушмулите ги свързвам с Коледа. Дядо една година беше купил 3 щайги и ги сложихме на тавана да втасат. Двамата ходехме да проверяваме дали са втасали и до Коледа не останаха.

# 159
  • T"A
А е интересно - тук не съм виждала мушмули  newsm78 Явно само този вид се отглежда  Thinking

Я, като сме на тази тема, Невена,  да те питам - как се казва това дърво: на тази снимка и на тази снимка и тук също се вижда? Навремето бях питала, но не получих отговор  Sad Заради него си купих справочник на дървесните видове в Израел  Laughing и не го намерих и там  ooooh!

Аз съм самичка тази вечер и съм го ударила на снимки  Mr. Green
Като пазарувах ми дадоха от онези безплатни вестници, снимах заглавната страница, вижда се как отбелязват дори във вестника, че в конкретния ден е било "трета свещ" (нали централната не се брои, тя се пали всяка вечер):
http://media.snimka.bg/1652/009558391-big.jpg

И най-после направих просволутите левивóт батата: http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=9558392
Внася разнообразие, вместо класическите картофени латкес/левивот.

Вместо лека нощ "химнът" на Ханука - някакъв домашен, но не лош запис: "Маоз Цур" в изпълнение на цигулка

# 160
  • Някъде там...
Аз не обичам мушмули а за шесека съм луда.Има по свеж вкус от мушмулата и не е така пихтиест Simple Smile според мен е нещо като кайсия във формата на мушмула Simple Smile ама го измислих.А ние имаме 2 дръвчета с помело, имаме също и  портокалови дървета(нали съм на село )   bouquet

# 161
  • Paris, France
Боряна, привет и добре дошла у дома. Наистина вкусът на този плод е като кайсия и даже на острова на мъжа ми му казват на местен диалект дива кайсия. Баща му ни праща от време навреме.

Мента, майка ми, която е до мене потвърждава, че това е памучно дърво. Има снимка на такова в Либия. За съжаление не мога да ти дам източник на български, намерих за коприненото дърво, което му е роднина и обещавам да потърся по-късно:

http://bluegarden.hit.bg/Chorisia/Chorisia.htm

Ето на английски за памучното дърво:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ceiba

Забележи бодлите по ствола:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Paineiraespinhuda.JPG

За съжаление с наименование на иврит не мога да помогна, но ако не намериш по латинското кажи и ще потърся

# 162
Как сте момичета и Тигър  Simple Smile

Петя , не се и съмнявам, че Ви харесва Париж това е град с невероятна атмосфера. Паднах от смях как разказваш, че свекъра ти постригал Саги  :hahaha горкият сигурно после е осъзнал какво е направил човека.

Боряна Вие сте им събрали очите на хората. Мъжа ми разбира български и нямаше проблем но неговият приятел, който му беше свидетел трябваше да го побутвам за да каже да на правилното място  Simple Smile.

Ех момичета дано да можем лятото да пътуваме да се съберем пак   food010 Много сложно с тези разстояния, ужас направо.

Този път ще направим голяма среща колкото повече толкова по-весело.

Двете зъбчета на Нати се показаха като две малки триончета са да не забравя да отбележа в бебешкият дневник.

Pesheck, много кураж и вяра ти желая просто не мога да повярвам какви управници имаме дебелокожи и нагли същества.

Вчера мъжа ми прочете в един сайт с новини от Израел за Ванга как е познала много неща и че е предрекла 11 септември, потъването на руската подводница и че САЩ ще имат чернокож президент. Ако я намери ще я сложа в темата.

# 163
  • Някъде там...
Момичета да ви кажа каква буря премина от тук все едно пролетна буря с малката разлика че не премина за 1 час а и сега продължава да вали.Цяла нощ не спах от тия грамотевици......
Невена добре заварила Simple Smile
Ханд ама и аз ще дойда на кафе ако не съм някъде по корабите пак(имам си аз една тайна надежда за кратки круизи ама мъж ми не дава дума да се обели по въпроса Sad )
От Франция съм била само в Марсилия  Sick винаги съм искала да видя Версай за това благородно завиждам на Петя и чакам нейните снимки Simple Smile
До по късно  bouquet

# 164
Мента, права е Невена, че това е памучно дърво. Преди 2-3 седмици в парка ги видяхме няколко дървета обсипани с топки колкото юмрук памук. Тогава се сетих, че ти му беше пускала снимки на това бодливо дърво, но тогава не знаех. Всъщност и след като видях памучните топки не знаех че това е памучно дърво, но сега събрах 2+2 иизлезна отговора  Peace.

Ханд, честити зъбки на Нати. когато имаш време прати снимки на лични да я видим колко е пораснала сладураната

Борянка, спретна ли баницата?

Да се похваля, че мойта баклава стана вкусна, изредиха се всички да я опитат и половината изчезна. Другата я скрих, че да остане за довечера. Чушките са готови, днес сърмите и питката. Бъдни вечер е  Hug!

А на вън вали....

Общи условия

Активация на акаунт