Препоръчително е кокосовият орех да се въведе след 1 год., теоретично и в зависимост от местните традиции може и по-рано:
- кокосовата сърцевина (фино настъргана или смляна) е трудна за дъвкане, преглъщане и храносмилане преди 12 м.
- кокосовото мляко (отцедено и обработено от смляната сърцевина) съдържа висок процент наситени мазнини и ценната лауринова киселина т.е. калорично и полезно за детското хранене, но се предлага малко количество
- кокосовият сок (отделен преди счупването на ореха) има богат минерален състав, но също лек диуретичен и тонизиращ ефект
- като съставка на храна може да се включи преди 1 год. (каши, йогурти, сладкиши и подобни)
Не е типичен алерген - хранителната алергия към кокосовия орех се среща много рядко. Въпреки че има спорна информация по въпроса, главната причина за включването му след 1 год. не е свързана с опасността от алергия.
Кокосовият орех е вид плод, не е ядка. Няма нищо общо с въвеждането на орехите и класическите семена в ранна детска възраст. Факт е, че повечето деца с алергии към ядките могат да толерират кокосов орех.
И другия път да ползваш търсачката!