Майчинството - счетоводно - 14

• 51 340
  • 893
  •   1
Отговори
# 165
Нека и аз се вмъкна в темата...имам подобен случай с този на zinaida,терминът ми е април, само че на мен не ми достигат 4 месеца стаж-осигурявам се от юли,2008-ма и доколкото рабирам ще почна да получавам обезщетенията си по майчинство от юли, 2009.Една майка ме посъветва да излезна в неплатен отпуск по бременност и майчинство 45 дена преди термин,което ми се пада точно на 08.03.09. Сега конкретно въпросите ми са: 1) Дали има вариант да внасям и тези 4 месеца от излизането ми в болничен( март,април,май и юни,2009 по-високи осигуровки или нямам смисъл,т.к искам,не искам ще се вземе после МРЗ при изчислваня на обезщетението, и 2) Вече щом почна да получавам сумите си на обезщетение всеки месец, считано от юли,2009, 12 месеца ли ще ги получавам или само 8- т.е 12 - 4-те месеца, които са ми допълнили трудовия стаж и съм била вече в болничен по бременност и раждане?
Дано съм била максимално ясна и дано има някой вещ в тези закони и промени!Мерси в аванс на отговорилите ми!

# 166
  • Пловдив
Стики и Рони , благодаря ви  Hug, в крайна сметка аз съм виновна че не зададох въпросите си компетентно, ама като не може да разбира човек от всичко така се получава  Blush

# 167
Голям майтап ще е ако накрая излезе, че не искат 12 м. стаж.  Stop

# 168
Здравейте момичета. Ще съм ви много благодарна ако отговорите на въпроса ми.
В момента се осигурявам на втори трудов дог. за 4 часа. На 13 април трябва да изляза в 45 дневния болничен преди раждане. Въпросът ми е мога ли в края на март например да прекратя този договор по взаимно съгласие? Ако да, осигуровките по него ще влязат ли в изчисляването на обезщетението? Може ли да има проблеми от страна на Нои?

# 169
ще си позволя да ти отговоря, тъй като наскоро при мен имаше подобен казус- можеш да го прекратиш по всяко време, само че ще е по-добре, за да го ползваш пълноценно да го направиш в месеца, в който настъпва осигурителния риск /т.е от 1 април, а не края на март/

# 170
mini_79 благодаря ти за отговора, остава да чакам, но ако наистина излязат промените след 31.12 оставам с пръст в уста  Sad

# 171
  • до Пловдив
 Hug

# 172
  • На плажа
Можете ли да ми кажете как точно да си сметна остатъка от осигуровките.Случаят е следният,работодателят ми ме осигурява на 225лв.,а аз искам да си доплащам до 450лв.т.е. колко ще тряяяяябва да довнасям до тези 450лв.Надявам се,че сте ме разбрали и предварително благодаря за отговора Hug

# 173
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Можете ли да ми кажете как точно да си сметна остатъка от осигуровките.Случаят е следният,работодателят ми ме осигурява на 225лв.,а аз искам да си доплащам до 450лв.т.е. колко ще тряяяяябва да довнасям до тези 450лв.Надявам се,че сте ме разбрали и предварително благодаря за отговора Hug

В първия пост има калкулатор. Първо смятата осигуровките на 450 лв., а после и на 225 лв и намирате разликата

# 174
  • На плажа
Извинете отново за безпокойството,но тези изчисления за мен са тъмна индия EmbarassedОпитах се да си сметна сама и получих някакъв резултат,но дали е вярно незная ,затова моля по-просветените да хвърлите едно око и да ми кажете дали са ми вярни сметките.ако се осигурявам 11 месеца на 450лв. и 1 месец на 225лв. общо излиза-5175лв. делено на 12м.=431.25т.е.431.25 ще е базата за майчинството,а 90%от тези 431.25 е 340лв.От всичките сметки излиза,че платеното майчинство ще е 340лв.Добре ли съм се справила newsm78

# 175
Добър ден,момичета.Много пъти сте ми помагали с отговори на въпросите,който не са ми ясни,за което много ви благодаря.Но сега отново имам проблем,а не знам с НОИ или работодателя.
Та накратко ситуацията е такава детето ми в момента е на година и месец,преди повече от 3 месеца попълних молба-декларация,че ще отголеждам детето си до 2 год.възраст.Но от отгавеа до ден днешен не получавам майчинство.От НОИ казват,че няма данни за мен все още,а работодателката ми казва,че още тогава е предала молба-декларацията на шчетоводителката.   Въпроса ми е има ли законов срок,до който работодателят е длъжен да представи тази молба-декларация на НОИ.
Предварително благодаря за отговора и много се извинявам,ако не съм се изразила достатъчно ясно  Embarassed,но вече много се обърках.

# 176
  • В полите на Пирин планина
Извинете отново за безпокойството,но тези изчисления за мен са тъмна индия EmbarassedОпитах се да си сметна сама и получих някакъв резултат,но дали е вярно незная ,затова моля по-просветените да хвърлите едно око и да ми кажете дали са ми вярни сметките.ако се осигурявам 11 месеца на 450лв. и 1 месец на 225лв. общо излиза-5175лв. делено на 12м.=431.25т.е.431.25 ще е базата за майчинството,а 90%от тези 431.25 е 340лв.От всичките сметки излиза,че платеното майчинство ще е 340лв.Добре ли съм се справила newsm78

Тц. Изчислява се на делено на 12, а на броя на работните дни за 12 мес. период. Сравнява се тази сума със средно дневното нетно възнаграждение, което се намира като ежемесечните нетни възнаграждения  се сумират и се разделят на броя на раб. дни през периода. Ако 90-те % надвишават нетната сума, то тя се взема за база.

# 177
  • В полите на Пирин планина
Добър ден,момичета.Много пъти сте ми помагали с отговори на въпросите,който не са ми ясни,за което много ви благодаря.Но сега отново имам проблем,а не знам с НОИ или работодателя.
Та накратко ситуацията е такава детето ми в момента е на година и месец,преди повече от 3 месеца попълних молба-декларация,че ще отголеждам детето си до 2 год.възраст.Но от отгавеа до ден днешен не получавам майчинство.От НОИ казват,че няма данни за мен все още,а работодателката ми казва,че още тогава е предала молба-декларацията на шчетоводителката.   Въпроса ми е има ли законов срок,до който работодателят е длъжен да представи тази молба-декларация на НОИ.
Предварително благодаря за отговора и много се извинявам,ако не съм се изразила достатъчно ясно  Embarassed,но вече много се обърках.

Нека счетоводителя на фирмата ти каже на коя дата точно е подадена въпросната декларация, за да знаеш кога можеш да чакаш плащания. Срокът е 2 дни от момента на изплащане на възнагражденията за съответния месец, през който си подала молбата. След това трябва да са подадени данните за обр. 1 и плащането от НОИ идва след около 5-6 дни.

# 178
Mrs. Incandescent  благодаря за бързият и разбираем  отговор.

# 179
(2) След изтичането на отпуска по ал. 1 болният се насочва към ЛКК.
Извинявам се, но с риск да стана досадна, искам да споделя, че не можах да разтълкувам закона. Четох, четох, но не мога да го разбера. В крайна сметка съм надхвърлила тези 40 дни. С последния болничен лист, издаден от педиатърката на сина ми затова, че е болен, надхвърлих въпросните 40 дни с 2 дни, т.е. от началото на 2008 г. досега са ми издадени 42 дни първични болнични. Тези 2 дни ще ми бъдат ли платени? те не са от ЛКК, а съм към първичния болничен.
Още веднъж - благодаря!

Двата дни ще ти ги платят ако вече си минала на ЛКК.
Стики, благодаря!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт