Майчинството - счетоводно - 14

• 51 340
  • 893
  •   1
Отговори
# 180
Въпроса ми е следния: Не мога да разбера на 40 дни ли имаме право за гледане на болно дете или на 60  Tired

В КСО нали пише:
"    Обезщетение за гледане на болен член от семейството
    Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
    2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3-5; "

А в Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността пише:
 Чл. 13.  (1) Болничен лист за временна неработоспособност на един осигурен се издава еднолично от лекуващите лекари и стоматолози до 7 дни непрекъснато, независимо дали той се разрешава от един или повече лекари, но за не повече от 40 дни с прекъсване в една календарна година.
 (2) След изтичането на отпуска по ал. 1 болният се насочва към ЛКК.

Личната настоява, че са 40, а аз от това, което чета мисля, че имам право на 40 за мен и на 60 за гледане на болно дете. Кое от двете се гледа всъщност  newsm78

# 181
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Въпроса ми е следния: Не мога да разбера на 40 дни ли имаме право за гледане на болно дете или на 60  Tired

В КСО нали пише:
"    Обезщетение за гледане на болен член от семейството
    Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
    2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3-5; "

А в Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността пише:
 Чл. 13.  (1) Болничен лист за временна неработоспособност на един осигурен се издава еднолично от лекуващите лекари и стоматолози до 7 дни непрекъснато, независимо дали той се разрешава от един или повече лекари, но за не повече от 40 дни с прекъсване в една календарна година.
 (2) След изтичането на отпуска по ал. 1 болният се насочва към ЛКК.

Личната настоява, че са 40, а аз от това, което чета мисля, че имам право на 40 за мен и на 60 за гледане на болно дете. Кое от двете се гледа всъщност  newsm78

След 40 дни болничен ползвани през годината се издават само след ЛКК, независимо дали сте ползвали тези дни само за вас или за гледане на болен, или в комбинация

# 182
  Здравейте мами,
Първо искам много да ви благодаря, че отговаряте на всякакви странни въпроси, и на моите разбира се !:bouquet:
И сега поредния Simple Smile. Има ли тази година данъчно облекчение за деца и как се изчислява внесения данък, ако до март 2008г. съм била в отпуск по майчинство (за този период)?

# 183
  Здравейте мами,
Първо искам много да ви благодаря, че отговаряте на всякакви странни въпроси, и на моите разбира се !:bouquet:
И сега поредния Simple Smile. Има ли тази година данъчно облекчение за деца и как се изчислява внесения данък, ако до март 2008г. съм била в отпуск по майчинство (за този период)?

Тази година няма

# 184
Благодаря Дейзи...за мен това е поредния абсурд, а останалото време, в което сме болни какво става   Rolling Eyes

# 185
  • София
Сега прочетох, че е излязло съдържанието на утрешния брой на Държавен вестник в  http://dv.parliament.bg/DVWeb/broeveList.faces;jsessionid=2C206B … 681AE77196C088E2A
, но за съжаление не може да се прочете. Някой може ли да ми каже как мога да го прочета? Дали утре ще мога да си го купя отнякъде? Благодаря предварително!

# 186
http://lex.bg/
На линка - Последен брой на Държавен вестник

# 187
...и е от 19.12.
Е,ще качат и този от 23.12,малко търпение Grinning

# 188
Благодаря Дейзи...за мен това е поредния абсурд, а останалото време, в което сме болни какво става   Rolling Eyes

Няма проблем да ползвате болничен лист, но вече ще се издава след ЛКК. Просто няма да го вземете на момента, а след 2-3 дни най-много.

# 189
''Какво става в случая, когато родилката няма част от тези 12 месеца. Отлага се началото на изплащане на обезщетение по време на отпуска, т.е. за част от дните в този отпуск обезщетение няма да се получи. Но по време на отпуск за бременност и раждане също се придобива осигурителен стаж (чл. 9, ал. 2, т. 2 КСО) и от датата, на която придобитият преди отпуска и по време на отпуска осигурителен стаж стане 12 месеца, ще започне изплащане на обезщетението до края на ползване на отпуска. ''
Здравейте мами, имам един въпрос относно цитата.Тъй като нямам необходимите 12 месеца стаж,след като изляза в отпуск,а не в болнични,за бременност и раждане,през този период работодателя ли ми поема разходите по осигуровките или не?
И след като съм в отпуск как ще получавам помощи за безработни?
Благодаря предварително на всички.

# 190
Отпускът е промеждутък от време, когато не си на работа. Така се нарича в случая - отпуск за бременност и раждане. Ползва се въз основа на болничен лист. Съответно за него се полага обезщетение. При определени условия.
Осигуровките за него са само здравни и са за сметка на работодателя.

Няма да получаваш помощ за безработица, а помощ за бременност и раждане ако нямаш необходимия стаж (и то при определен доход - тази година беше 300лв. на член от семейството)
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135441920

# 191
  • На плажа
Извинете отново за безпокойството,но тези изчисления за мен са тъмна индия EmbarassedОпитах се да си сметна сама и получих някакъв резултат,но дали е вярно незная ,затова моля по-просветените да хвърлите едно око и да ми кажете дали са ми вярни сметките.ако се осигурявам 11 месеца на 450лв. и 1 месец на 225лв. общо излиза-5175лв. делено на 12м.=431.25т.е.431.25 ще е базата за майчинството,а 90%от тези 431.25 е 340лв.От всичките сметки излиза,че платеното майчинство ще е 340лв.Добре ли съм се справила newsm78

Тц. Изчислява се на делено на 12, а на броя на работните дни за 12 мес. период. Сравнява се тази сума със средно дневното нетно възнаграждение, което се намира като ежемесечните нетни възнаграждения  се сумират и се разделят на броя на раб. дни през периода. Ако 90-те % надвишават нетната сума, то тя се взема за база.
Извинявам се,но явно нищо неразбирам от счетоводствозатова и не работя товаРаботните дни според календара са 264,като разделя5175лв.на 264 дни се получава едно число19.60,което не ми говори нищо EmbarassedНай-вероятно ще ида при счетоводителката и ще я помоля да ми ги сметне,макар,че тя е малко дръпната по рождение #Crazy

# 192
  • Пловдив
Извинете отново за безпокойството,но тези изчисления за мен са тъмна индия EmbarassedОпитах се да си сметна сама и получих някакъв резултат,но дали е вярно незная ,затова моля по-просветените да хвърлите едно око и да ми кажете дали са ми вярни сметките.ако се осигурявам 11 месеца на 450лв. и 1 месец на 225лв. общо излиза-5175лв. делено на 12м.=431.25т.е.431.25 ще е базата за майчинството,а 90%от тези 431.25 е 340лв.От всичките сметки излиза,че платеното майчинство ще е 340лв.Добре ли съм се справила newsm78

Тц. Изчислява се на делено на 12, а на броя на работните дни за 12 мес. период. Сравнява се тази сума със средно дневното нетно възнаграждение, което се намира като ежемесечните нетни възнаграждения  се сумират и се разделят на броя на раб. дни през периода. Ако 90-те % надвишават нетната сума, то тя се взема за база.
Извинявам се,но явно нищо неразбирам от счетоводствозатова и не работя товаРаботните дни според календара са 264,като разделя5175лв.на 264 дни се получава едно число19.60,което не ми говори нищо EmbarassedНай-вероятно ще ида при счетоводителката и ще я помоля да ми ги сметне,макар,че тя е малко дръпната по рождение #Crazy

tina1801
,при дадените суми смятам грубо,че ще получаваш обезщетение около 300 лв на месец.

# 193
Благодаря  ти Стики за бързия отговор!  bouquet

# 194
Кодекс на труда

Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 02.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.

...................

(8 ) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 02.01.2009 г.) Със съгласието на майката (осиновителката) след навършване на 6-месечна възраст на детето бащата (осиновителят) може да ползва вместо нея отпуск за остатъка до 410 дни.

Общи условия

Активация на акаунт