Майчинството - счетоводно - 14

• 51 340
  • 893
  •   1
Отговори
# 210
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135610914 - Кодекс на труда
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135610913 - Закон за бюджета на ДОО за 2009 г.

# 211
Ала, не, нямам предви това, че нямам достатъчно стаж, осигурявам се от 5 години насам. А в см. дали съм просрочила тези 180 дни полагаеми болнични и дали в такъв случай мога да не получа майчинство?
Дейзи, за мен ли са тези нормативно документи, хич ме няма по тази част, особено с тълкуванията.  Mr. Green Но мерси. Hug

# 212
  • София - Дианабад
А бихте ли ми отговорили, ако съм в отпуск за бременност и раждане за второто дете, мога ли да прехвърля майчинството на първото на бабата до 3-годишната му възраст?

Благодаря предварително!   bouquet

На бабата можете да прехвърляте само отпуска за гледане на дете
Благодаря, ДейзиГ   bouquet! А би ли ми казала къде да търся текста? В  "Социално осигуряване" ми отговориха, че трябвало да започна работа, за да мога да прехвърля майчинството и ще трябва да ги оборя.

# 213
Да попитам като съм от края на септември в отпуск за гледане на дете до 2 год, сега в края на годината ще имам ли надвнесен дадък общ доход като се сумират обезщетенията за 9-те месеца?

# 214
  • Пловдив
Ала, не, нямам предви това, че нямам достатъчно стаж, осигурявам се от 5 години насам. А в см. дали съм просрочила тези 180 дни полагаеми болнични и дали в такъв случай мога да не получа майчинство?
Дейзи, за мен ли са тези нормативно документи, хич ме няма по тази част, особено с тълкуванията.  Mr. Green Но мерси. Hug

Погледни си в амбулаторната карта.Там като се издаде болничният от ЛКК се сумират и общо ползваните дни.

Имай предвид,че 45 дневният болничен не влиза в тези 180 дни.По принцип лекарите ги следят тези неща и щом нищо не са ти казали,нямаш проблем.

Дори да си ги надвишила,просто няма да ти ги платят,а не да ти спрат майчинството.

# 215
Много, много благодаря. Hug Hug Весели празници на всички и много подаръци и усмивки. Gift  ura santa2

# 216
ДейзиГ благодаря   bouquet!

Весели празници на всички и много усмивки!

# 217
А бихте ли ми отговорили, ако съм в отпуск за бременност и раждане за второто дете, мога ли да прехвърля майчинството на първото на бабата до 3-годишната му възраст?

Благодаря предварително!   bouquet

На бабата можете да прехвърляте само отпуска за гледане на дете
Благодаря, ДейзиГ   bouquet! А би ли ми казала къде да търся текста? В  "Социално осигуряване" ми отговориха, че трябвало да започна работа, за да мога да прехвърля майчинството и ще трябва да ги оборя.

За да можете да прехвърлите правото на отпуск вие трябва да се върнете на работа, не може вие да сте в отпуска и да прехвърлите и на друг правото за същия отпуск.

# 218
Да попитам като съм от края на септември в отпуск за гледане на дете до 2 год, сега в края на годината ще имам ли надвнесен дадък общ доход като се сумират обезщетенията за 9-те месеца?

Тази година разликата от преизчисленията на данъка ще са в рамките на няколко стотинки. Ако през цялата 2008 г. сте ползвали болнични и отпуск за гледане на дете вие нямата удържан данък, защото тези доходи са необлагаеми

# 219
  • София
Значи ще се преизчислява обещетението на всички след 01.01.2009 на база 12 месеца назад, без значение дали си в заварено положение или не. Поне аз така го разбирам.  Confused Ако бъркам нека някой ме поправи.

# 220
Искам и аз да попитам нещо.В момента фирмата, в която работех преди майчинството, има финансови затруднения и не внася осигуровки на служителите.От НОИ  ми обясниха, че това е причината да не ми изплащат майчинските /220лв/ newsm78 Знаете ли дали има  друг начин да си ги получавам?

# 221
Здравейте мами,

предварително се извинявам ако въпросът ми не е за тази тема. И така - днес ми преведоха майчинството, но нещо все още не съм в час, за кой месец - за предходен, т.е. за ноември ли е, или е за сегашен, т.е. - декември. На вас за кой месец ги изплащат? И все пак мисълта ми клони, че това са парите ми за ноември, макар и толкова късно, една мама каза някъде из форума, че щяли и тези за декември да ги дадат сега, че нали празници........ Simple Smile

# 222
  • някъде там
момичета, имам нужда от помощ
започнах работа по заместване до завръщане на титуляра, през това време излязох по майчинство сега детето ми е на 1г.1м. не съм се връщала на работа не съм я давала на ясла. Титулярката се връща от 01.01.09 и мен ме освобождават.
Въпроса ми е какво следва от тук нататък  с майчинството ми, ще го получавам ли, от къде, а ако ми го спират какво трябва да направя ?
Много ви благодаря, дано по-скоро някое ме ориентира че нямам много време

# 223
Искам да попитам сега при новия закон,за връщането дохода 12 мес.назад,ако аз съм била майчинство през това време кой доход ще ми вземат,майчинството ли?
С други думи,ако сега забременея когато дъщеря ми е на 1 и половина,как ще ми вземат дохода?
Мерси предварително!

Последна редакция: вт, 23 дек 2008, 21:00 от *Биа*

# 224
Искам и аз да попитам нещо.В момента фирмата, в която работех преди майчинството, има финансови затруднения и не внася осигуровки на служителите.От НОИ  ми обясниха, че това е причината да не ми изплащат майчинските /220лв/ newsm78 Знаете ли дали има  друг начин да си ги получавам?

Начина е да напуснете и да сключите договор в друга фирма, където пак за излезнете в отпуск за гледане на дете

Общи условия

Активация на акаунт