Майчинството - счетоводно - 14

• 51 340
  • 893
  •   1
Отговори
# 255
  • Майничка

Re: Бъдещи мами - ЮЛИ 2009 Тема №8
« #155 вторник, 23 декември 2008, 19:44 »     

искам да ви питам ако някой е на ясно-в момента съм безработна и взимам помощи от бюрото по труда,та мисълта ми е какво майчинство живот и здраве ще получавам.иначе имам почти 11 години трудов стаж.благодаря ви предварително

На 1г.социално майчинстно, ако отговаряте на условията за доход. За съжаление, след като не сте на трудов договор в момента, стажът не играе роля. А от бюрото не ви осигуряват за бременност и майчинство.
Няма ли вариант да ви назначат фиктивно във фирма?

# 256
Може ли само да попитам нещо, което не можах да си изясня до момента. Става въпрос за 15-те дни платен отпуск за бащата за 2009 г.. Моят термин е 11.03.2009 г., т.е. догодина. Мъжът ми има няколко години трудов страж (т.е. над 8 месеца).
Ако смени работата си напр. този месец, може ли, живот и здраве да се роди Буболечко догодина жив и здрав, новият работодател да му откаже тези дни отпуска, напр. защото е от скоро в тази фирма 
И дали тези 15 дни са работни или календарни  newsm78

С този отпуск е интересно положението, защото се оказа, че за него ще се получава обезщетение от ДОО. В същия размер и при същите условия като това за бременност и раждане.
Т.е. таткото трябва да има стаж 12 месеца с осигуряване за ОЗМ. (независимо кога и къде е придобит)
Изчислява се на база 12 месеца назад.

Отпускът е в размер до 15 календарни дни - от деня на изписването на бебока.

# 257
Здравейте отново безценни помошнички  Hug
Видях че са публикувани измененията в ДВ, но ми е малко трудно тълкуването на тези закони, та искам да задам въпрос- излязох в болничен за бременост и раждане сега декември месец, интересуваме при мен изискването за 6 или 12 месеца стаж е валидно   bouquet Извинетеме ако се повтарям ама не ми стана ясно

Целувам ви  и ви пожелавам весели празници  bouquet

Ти си в заварено положение! Промените влизат в сила от 02.01.2009г.  Peace
а към 01.01.2009 г в какво положение сме?

Извинявам се!  Blush
Промените в КСО са в сила от 01.01.2009г. Така че riccie я хваща новият закон.

Последна редакция: ср, 24 дек 2008, 01:49 от Стики

# 258
Стики много благодаря за експресния отговор   bouquet Весело посрещане на празниците и много целувки на двете бонбончета от снимката/аватара ти  Heart Eyes

Grinning Благодаря ти! bouquet Благодаря и на другите мами!  bouquet

Весела Коледа!  Heart Eyes

сигурно пак ще се виждаме между софрите

# 259
Blondgirl  Hug
Много ти благодаря за полезния съвет, доста се поуспокоих!!!

# 260
  • Варна
Благодаря Стики, в такъв случай ще си пусна болничния с дата 30.12.09
Весели коледни и новогодишни празници на всички  Hug

# 261

Днес от НОИ преведоха майчинството за ДЕКЕМВРИ. Доколкото разбирам това е жест към майките за празниците. Аз си получих обещетението за ноември на 02.12 както винаги, а днес получих това за декември.
Явно този месец ще е изключение от правилото Peace

Понеже не съм много наясно, но явно има някаква система при превеждането на майчинството - фирмата, в която работя е регистрирана в ТД на НАП София област, аз два месеца получавам майчинство - и предното беше преведено около 25то число, сега пак на 22ри, но за месец декември, явно ще е чак другата година, та въпросът ми е, защо на някои превеждат и за декември, а на други - не?

# 262
Радвам се, че са ви изненадали с майчинството като са ви го превели по-рано  Simple Smile
Аз искам да попитам и ще се радвам, ако е някоя от вас е наясно да ми отговори кога следва да си получа майчинството, след като от 25.11.2008 г. ползвам болничен 45 дни преди термина. Знам, че първо трябва да ми преведат за няколкото работни дни за ноември, а след това и декеврийското майчинство, от написаното от вас, останах с убеждението, че сега през декември е следвало да получа за ноември, а през януари за декември и т.н. А дали от НОИ няма да ми го преведат наведнъж за ноември и декември, при положение, че от ноември ми се полага обезщетение за 4 дни?

ВЕСЕЛА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ И ЩУРО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА!

# 263
  • Пловдив
Радвам се, че са ви изненадали с майчинството като са ви го превели по-рано  Simple Smile
Аз искам да попитам и ще се радвам, ако е някоя от вас е наясно да ми отговори кога следва да си получа майчинството, след като от 25.11.2008 г. ползвам болничен 45 дни преди термина. Знам, че първо трябва да ми преведат за няколкото работни дни за ноември, а след това и декеврийското майчинство, от написаното от вас, останах с убеждението, че сега през декември е следвало да получа за ноември, а през януари за декември и т.н. А дали от НОИ няма да ми го преведат наведнъж за ноември и декември, при положение, че от ноември ми се полага обезщетение за 4 дни?

ВЕСЕЛА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ И ЩУРО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА!

Зависи от фирмата кога ще внесат осигуровките и кога ще ви занесат болничните.Ако всичко е в срок,би трябвало декември да получите да ноември.Може би на 29 декември ще ви преведат за тези 4 дни.Но може и наведнъж с декемврийските пари.

При мен са ги правили и двата вариантa.

# 264
Ще съм признателна, ако някой ми разясни нещата как точно ще бъде изчислено обезщетението ми в моя случай!
Моята ситуация е следната:
- Бременна съм и смятам да изляза в болничен 45 дни преди термин на 1 февруари 2009 г.
- Работя по основен трудов договор (8 часа с осигуряване за всички осигурителни случаи) в частна фирма през последните 8 години, от които от ноември 2007 г. - на основна заплата 420 лв.
- От 17 юли 2008 г. работя на втори трудов договор (4 часа с осигуряване за всички осигурителни случаи) в друга частна фирма - на заплата 1000 лв.
Въпросът ми е:
Наясно съм с това, че се взима по-малката сума от 90% от среднодневното брутно или нетно възнаграждение, но не ми е ясно на каква точно база ще ми бъде изчислено обезщетението - 12 месеца х 420 лв. + (6,5 месеца х 1000 лв. + 5,5 месеца х 220 лв.) = 5040 +  6500 + 1210 = 12750 лв. или 12 месеца х 420 лв. + 6,5 месеца х 1000 лв. = 11540 лв., тоест за 5,5те месеца, в които съм била само на един трудов договор, в сумата за база влиза месечна сума само 420 лв. или 420 лв + 220 лв. (МРЗ).
Дано ви е станало ясно какво точно питам!

Предварително благодаря!

Весело забъдване!

# 265
  • В полите на Пирин планина
Ще съм признателна, ако някой ми разясни нещата как точно ще бъде изчислено обезщетението ми в моя случай!
Моята ситуация е следната:
- Бременна съм и смятам да изляза в болничен 45 дни преди термин на 1 февруари 2009 г.
- Работя по основен трудов договор (8 часа с осигуряване за всички осигурителни случаи) в частна фирма през последните 8 години, от които от ноември 2007 г. - на основна заплата 420 лв.
- От 17 юли 2008 г. работя на втори трудов договор (4 часа с осигуряване за всички осигурителни случаи) в друга частна фирма - на заплата 1000 лв.
Въпросът ми е:
Наясно съм с това, че се взима по-малката сума от 90% от среднодневното брутно или нетно възнаграждение, но не ми е ясно на каква точно база ще ми бъде изчислено обезщетението - 12 месеца х 420 лв. + (6,5 месеца х 1000 лв. + 5,5 месеца х 220 лв.) = 5040 +  6500 + 1210 = 12750 лв. или 12 месеца х 420 лв. + 6,5 месеца х 1000 лв. = 11540 лв., тоест за 5,5те месеца, в които съм била само на един трудов договор, в сумата за база влиза месечна сума само 420 лв. или 420 лв + 220 лв. (МРЗ).
Дано ви е станало ясно какво точно питам!

Предварително благодаря!

Весело забъдване!

Влиза само сумата по основния трудов договор.

# 266
ЧЕСТИТА КОЛЕДА! ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ МАМЧЕТА И БЪДЕЩИ ТАКИВА, КОИТО НИ ПОМАГАТ В ТОЗИ ФОРУМ, КАКТО И НА ТЕЗИ, КОИТО ПОЛЗВАМЕ УСЛУГИ ИМ МНОГО ЗДРАВЕ И ЩАСТИЕ!

# 267
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! На всички майчета и техните семейства желая здраве и весело посрещане на Нова година!
Накратко за попитам нещо- получих превод от НОИ на 23ти, онзи ден, за ноември са ми превели обезщетението, възможно ли е толкова рано да ми преведат за декември? Нали до 10.01. трябва да внеса осигуровките и декларацията?И освен това е за 18дни, аз мисля , че декември е 20 работни, нали?

# 268
  • Пловдив
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! На всички майчета и техните семейства желая здраве и весело посрещане на Нова година!
Накратко за попитам нещо- получих превод от НОИ на 23ти, онзи ден, за ноември са ми превели обезщетението, възможно ли е толкова рано да ми преведат за декември? Нали до 10.01. трябва да внеса осигуровките и декларацията?И освен това е за 18дни, аз мисля , че декември е 20 работни, нали?

Да,на доста майки са превели за декември преди празниците.

# 269
Благодаря, Еlfita!
Но защо са за 18дни? Аз ги броя 20 работни.

Общи условия

Активация на акаунт