Майчинството - счетоводно - 14

• 51 340
  • 893
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Моля Ви спешно за съвет
Работя на бензиностанция на смени вкл.и нощни.Веднага след изтичане на майчинството излязох в отпуск,който прекъсвах с болничен,заради детето.И след това си пуснах неплатена в която съм и досега.Разбрах,че съм бременна ,уведомих рабодотаделя и поисках да бъда преназначена.Получих писмо в което ми отговарят,че могат да ме преназначат на същото място ,но на 8 часа и само дневни смени.Но работнато място остава пак бензиностанция.Питам това не е ли опасно за една бременна жена?И какво мога да направя в случая?Имам ли права?Благодаря Ви предварително

# 751
Здравейте!

Прочетох десетки от стотиците страници на 14-те части на темата. Благодаря на всички за безценната им счетоводна помощ! За съжаление не открих необходимата ми информация сред страниците, които изчетох. Извинявам се, ако повтарям вече поставян въпрос:

Работя на два трудови договора при един и същ работодател. На фиша ми излизат следните начисления: Осн. заплата 683.00; Просл. време 1.40    9.56; Съвместител 220.00
Осигурителните вноски са върху сумата 912.56 лв.

Майчинството ми на база основна заплата ли ще се изчислява или на ФРЗ 912.56 лв.? Работата е държавна и годишните процентни увеличения се отразяват само на заплата за основната ми длъжност, а на тази по съвместителство - не. От друга страна не би трябвало да има значение дали се осигурявам по 1 или 10 договори,  от значение би трябвало да е общата сума. Какво ще кажете?

Предварително ви благодаря! Simple Smile

# 752
  • София
Имам едно питане:
Колко време след издаването на болничния лист, трябва да го предам на работодателя?Какъв е законовия срок? Hug

Срокът е 3-дневен от издаването.

Възможно е в предприятието да е допълнително регламентирано, по-добре да се провери специално Peace
Например при нас е задължително да се обадиш в УЧР същия ден и се уговаряш до кога може да се даде най-късно, но трябва да се обадиш задължително на същия ден.
При моя позната срокът за предаване е до следващия работен ден  #Crazy

# 753
  • Пловдив
bon_toni ,предполагам,че работодателя има верига от бензиностанции.Къде да ви назначи като той с това се занимава?Има ли друга алтернатива.Не даваш подробности какви са другите възможности според теб.Според мен се е отнесъл с изключително разбиране,което е рядкост.Повечето се правята на интересни-протакат и увъртат.Другият ти вариант е да бъдеш в болничен до раждането.

d buba ,за изчисление на обезщетението ще се вземат предвид и двата ви трудови договора.Можете с Пик код на сайта на НОИ да видите какви суми фигурират месечно-от тях ще се изчислява обезщетението.

# 754
  • Karlovo
Рових навсякъде по Интернет ,и в темата също ,но не ми стана ясно 12-те месеца за майчинство трябва ли да са непрекъснати или може и да има прекъсване ?

# 755
Имам едно питане:
Колко време след издаването на болничния лист, трябва да го предам на работодателя?Какъв е законовия срок? Hug

Възможно е в предприятието да е допълнително регламентирано, по-добре да се провери специално Peace
Например при нас е задължително да се обадиш в УЧР същия ден и се уговаряш до кога може да се даде най-късно, но трябва да се обадиш задължително на същия ден.
При моя позната срокът за предаване е до следващия работен ден  #Crazy
Моята лекарка по ЗК, каза че до един месец след издаването на болничния, следва да го предам на работодателя.И от други хора съм чувала същото Rolling Eyes
Всъщност кое се гледа:датата на започване на болничните или датата на издаване....доколкото знам софтуера на лекарите може да издава болнични със задна дата до определен срок Rolling Eyes

# 756
  • Пловдив
Рових навсякъде по Интернет ,и в темата също ,но не ми стана ясно 12-те месеца за майчинство трябва ли да са непрекъснати или може и да има прекъсване ?

Трябва да имаш 12 месеца стаж през целия си живот и в момента на издаване на 45 дневния болничен преди термина да се водиш на работа,за да получаваш обезщетение за бременност и раждане и после майчинство до 2 години на детето.

Белла ,гледа се датата на издаване от лекаря,а не от кога  е болничният.Естествено е,че нещо,което го нямаш няма как да го предадеш.Един месец е ужасно много за предаване на болничен лист.Така ще ви забавят плащанията.Редно е до 2-3 дни да се предаде.

# 757
  • София
Трудовият стаж може да е с прекъсвания, от различни фирми и т.н., важното е да са общо 12 месеца.

В нашата фирма също е абсолютно задължително да предадеш болничния си в 3-дневен срок от издаването му.

# 758
  • Karlovo
Благодаря за бързите отговори ,аз си имам стаж и ще се осигурявам когато дойде време да се появи бебо  Grinning .

# 759
Имам едно питане:

Моята лекарка по ЗК, каза че до един месец след издаването на болничния, следва да го предам на работодателя.И от други хора съм чувала същото Rolling Eyes

Глупости на търкалета! Naughty

Както Lady Incandescent писа, Срокът е 3-дневен от издаването.

# 760
  • Габрово
Lady Incandescent извинявам се за това, че не се уточних на колко е синчето и много ти благодаря за отговора.Всички вие сте страхотни !!Винаги сте ми помагали за въпросите за които не можех да намеря отговор.Благодаря още веднъж.Лека и успешна година на вас и всички в Бг-мама!  bouquet Laughing

# 761
Благодаря ви за отговора!  bouquet
И още един въпрос:понеже първия ми болничен е за общо заболяване, за 29 дни.Той е за дните от 08.12-06.01.Някъде към 13 декември съм го предала в счетоводството(дата на издаване е 11 декември, да не се учудите, че не съм спазила законовия срок)...мисълта ми е кога ще ми преведат обезщетението от НОИ? newsm78 По ПИК проверявам всеки ден, но няма никаква информация? Rolling Eyes Възможно ли е работодателя да е внесъл болничните листове, а просто по сайта да не са обработени все още....и още нещо....дали ще има някаква връзка, това че заплата януари месец не получаваме(правят годишно приключване), в смисъл,да си взема парите от болничния февруари, а не януари... newsm78
Уффф, сори че така ви занимавам с глупости, ама от 2 години(какъв предан служител съм само Mr. Green) не съм излизала в болнични и незнам как стоят нещата...

# 762
Някой знае ли при какви доходи ще се получават детски през 2009 година?Благодаря предварително!!!

# 763
  • Пловдив
Някой знае ли при какви доходи ще се получават детски през 2009 година?Благодаря предварително!!!

доходът на член от семейството трябва да е равен или по-малък от 350 лв

# 764
  • София
Elfita да има възможност да ме назначи в офиса,но явно не иска.Защото има офис в който работят специалисти като мен.Не смятам,че преназначаването е в мой плюс,при положение,че работното място си остава бензиностанция и  работата е  свързана с вдигане на тежести.А това не е работа за бременна жена.А и по принцип бензиностанцията не е най здравославното място.Първото ми дете се роди с аномалия която не се знае от какво се получава ,а аз работех там първите 3 месеца.Затова сега въобще не ми се рискува.Мисля ,че всички мислят като мен първо за здравето на детето си ,а  едва тогава за парите който ще получават.Затова избирам болнични .Просто исках да знам от  по запознатите от мен имам ли законови права да изисквам нещо па добро за мен и детето ми.

Общи условия

Активация на акаунт