Примерна схема на захранване (11)

• 50 671
  • 701
  •   1
Отговори
# 645
n. ko а ти какво инфо имаш - размразяването на месото и после замразяването на кубчета и последващо размразяване за хапване от бебето ок ли е?
Аз варя само охладено,за замразеното не мога да кажа. Hug

# 646
Исках пъщърнак, но тук не намирам нито суров (понеже засега аз си приготвям пюретата), нито пък има готови пюрета чист (не знам за смесените). Другото, което мислех е броколи или спанак, но информацията ми за подходящата възраст за тях е много противоречива и сега се чудя какъв да е  Thinking 

Чист пащърнак на пюре имат Hipp и  Sunval.
на 6,5 месеца дадох броколи, а към края на 7ми месец - спанака.
И двете от пюре, по-късно и по малко домашно приготвен.

# 647
Mishche, не мисля, че е подходящо след размразяването отново да се замразява.
Nivea, освен тези, които си изброила, аз давам елда, овес, просо, а може и киноа и амарант, но аз още не съм давала, аз също ги давам без да ги пасирам и мисля, че няма проблем.

# 648
Katinche, знам че Хипп имат такова пюре, но тук за съжаление изборът на пюрета е доста ограничен - само Нестле и Бледина (някаква местна марка) са с по-голям асортимент, Хипп има само в 1-2 магазина, но в единия имаше само моркови  Shocked, а в другия 3-4 вида - едно плодово и няколко за по-големи бебета смесени  Tired. Търсих и в сайтове за доставка, пак го няма това пюре, явно тук не ядат пъщърнак  Laughing, защото както казах и пресен не намирам. И каши също нямат, поне не такива като в БГ де.

n.ko, жълт фасул също не съм виждала тук да има  newsm78. Само един такъв зелен, кръгъл, не знам как да го обясня, не е като в БГ. Но може пък с него да пробвам, щом спанака и броколито са за по-нататък.

mishche, мерси  Hug

# 649
Косе Босе, Кажи моля те за водата, в която съм сварила крушата, мога ли да я давам на бебчо?
когато въвеждам кашите, това че са оризови дали няма още повече да влоши запека

Може. Но ако е сладникава, по-скоро ще бъде недостатък, отколкото предимство - няма нужда детето да привиква към ароматни и сладникави течности. Още повече, че пие и харесва чиста вода. По-добре пюре от круша.

Готовите и домашните оризови каши не запичат.
Ако се предлагат малко по-течни за начало (докато стомахчето свикне) - няма проблем.
Ако се комбинират с плодово пюре – регулират т.е. нито запичат, нито разхлабват.

Срещу запека най-важното са течностите:
- достатъчно мляко през целия ден
- достатъчно мляко преди/след хранене
- по-течни пюрета (примерно през първите 2-4 седмици, докато храносмилането посвикне с твърдата храна)
- 1-2 лъжички вода преди хранене (може леко затоплена)
- малко вода по време на хранене
Гимнастиката с крачета също върши добра работа на тази възраст.
Бързото увеличаване на количеството твърда храна може да е друга причина за нередовно стомахче.

Впрочем, запек е налице, когато детето пропуска повече от 4-5 дни и се чувства видимо некомфортно. Иначе става въпрос за адаптация към процеса на захранване – 4-5 седмици е нормален период за приспособяване на организма към твърдата храна.

# 650
Kupa, Нестле имат пащърнак с картоф.

# 651
Косе Босе какви са препоръчителните количества месо, съобразно възрастта на бебето?
Сещам се, че бях срещала нещо, където бяха дадени в кафени лъжици, но не мога да го намеря...
Съжалявам, че те карам да повтаряш... Blush

# 652
Косе Босе, благодаря за отговора.
Ще пробвам водичката и ако е мн сладка ще я разредя с преварена вода да стане по неутрална. Това което ме съветваш повечето го правим уж:
08.00 -150 АМ
10.00 - 4 чл пюре круша
12.00 - 90 гр пюре+ 60 АМ / зал. пюре само тиква и картоф за сега /
15.30 -150  АМ
19.30 -150  АМ
23.30 - 160 АМ
За целия ден по 100 - 150 мл вода или чай на хип /копър за коликите и  сега взех ябълка и маточина, уж разхлабващ. Утре ще пробвам и с блевит л /.

Незнам  Rolling Eyes нещо ако бъркам или ако са малко течностите да увеличавам ли  newsm78

# 653
Косе Босе какви са препоръчителните количества месо, съобразно възрастта на бебето?
Сещам се, че бях срещала нещо, където бяха дадени в кафени лъжици, но не мога да го намеря...
Ето това съм си копирала за количеството месо:
Формула за количество месо
- започва се с 10 или 15 г
- всеки месец се увеличава с 5 или 10 г
- на 1 год. се достига количество между 30 и 80 г

# 654
Хей, момичета, имам въпросче към тези, които са давали елда. Сварих на зърна и пасирах, обаче се получи доста голямо количество. Мога ли да съхранявам в хладилник и колко време?  newsm78 И с какво е по-добре да я смесвам - с плодове или зеленчуци? Дадох й с ябълка, но не й хареса и се наложи да добавя малко тиква, за да хапне. В крайна сметка изяде само 40 гр. Rolling Eyes Май няма да се яде елда в нашата къща.. Laughing

Имам и друго въпросче - давали ли сте червено цвекло и ако да - с какво мога да го смесвам?

От цялото захранване най-трудно ми е да измислям комбинации.. Rolling Eyes

За броколито гледам е станало на въпрос.. Аз въведох на 6 месеца и половина и мнооооого се хареса. Heart Eyes Обаче го правя домашно, на пара. Взимам или прясно, или от замразеното. Бях й взела Хип-ското пюре броколи+картоф, обаче се оказа голяма гадост, повече няма да правя тази грешка. Blush
Друго което много се тачи у нас са тиквичките. Откакто разбрах колко й харесват, слагам почти навсякъде. Mr. Green

# 655
2 к.л. месо пасирано или накълцано=10гр.                              1 с.л. месо пасирано или накълцано=10-15гр.

# 656
Мимченце, елдата по- скоро с плод я давах на Маги + АМ. Сега, ако ми е, ще я дам със зеленчуци. Или пък в комбинация с друга зърнена. Тя е малко странна на вкус. Ако не я приеме Йойо, давай натам. Останалото количество мисля, че можеш да го съхраниш в хладилник, но колко не знам; 1-2 дена.

Червено цвекло с картоф и морков; с карфиол; с брюкселско зеле / по- натам /; и с авокадо съм го давала. Винаги съм слагала някаква подправка / магданоз или копър / и зехтин.

Да допълня нещо за елдата. Днес готвих съвсем обикновена леща и сложих елда също. Стана чудно. Ще ти напиша какво сложих, пък ти ще си прецениш кое кога да използваш. Лещата може да се замени с червена таква. Та: 1ч.ч. леща, 1/2 ч.ч. елда, 3 стръка зелен лук, 1 глава лук, корен целина, селъри 3 стръка, 2 големи моркова, 2 червени чушки, скилидки чесън, зехтин; от подправките: сол, червен пипер, чубрица. Може и пащърнак да се сложи.

А за цвеклото, като въведеш месото, ще е добра комбинация.
 Simple Smile

Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 06:57 от Вери

# 657
Досега съм въвела тиква, картоф, морков, тиквичка, ябълка и нецеленасочено ориз( без да искам сам въвела ориз заедно с едно от пюретата).Сега искам да въведа каша- оризова самостоятелно на следобедното хранене, смесена с плодови пюрета.Въпросът ми е каква да е млечна или безмлечна, т.е кога се дава едната и кога другата.Освен това има каши с 4 зърна или с 5 плода-трябва ли да съм въвела вече тези плодове и зърна за да ги давам

# 658
Ако кърмиш, безмлечна. Ако не- млечна. Макар че, когато ми се е налагало да купувам за Маги каша, пак безмлечна взимах. Тя беше на АМ.

"Освен това има каши с 4 зърна или с 5 плода-трябва ли да съм въвела вече тези плодове и зърна за да ги давам"
Според мен трябва да си ги въвела.

А някой по- напред беше питал за кафевия ориз дали да захранва отделно с него при положение, че вече е давана оризова каша. Не помня дали се отговори. Не е нужно да се захранва специално. Така както, ако е даван вече картоф, може спокойно да се даде и сладък такъв.

# 659
Освен това има каши с 4 зърна или с 5 плода-трябва ли да съм въвела вече тези плодове и зърна за да ги давам

Би трябвало да си въвела поне 3 зърна или съответно 4 плода, а с кашата да въведеш само едно ново нещо. Аз така съм процедирала с една каша 4 зърна с голямото си дете - с нея въведох Елда, тъй като тук няма чиста. Сега също ще действам така като стигнем дотам и с бебката Wink

Общи условия

Активация на акаунт