Примерна схема на захранване (11)

• 50 668
  • 701
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте момичета!Смятам скоро да захранвам (4-4,5месеца)!Имам няколко въпроса, които може би сте коментирали по няколко пъти вече, но 11 теми с по 30 страници си е дни труд и става доста объркващо от толкова много информация!
Аз съм замисля някаква схема(вероятно ще има промени в процеса на захранване), намислила съм да започна с безмлечна оризова каша на Милупа, да продължа със зеленчукви пюренца - тиква, картоф, морков и накрая плодови пюренца - ябълка, праскови, кайсии!Всички пюренца като заначало ще ползвам на Хип!Всеки нов продукт ще въвеждам 5 дни, като следя как се приема и понася!
Така към въпросите ми!След като захраня трябва да давам дпълнително течности!Въпроса ми е дали тази течност да е вода и чиста ли(в смисъл без захар)?
Мога след като в началото въведа кашичката да заместя пред последното хранене постянно с нея и успоредно на обяд да и давам от другите пюренца?И след като въведа зеленчуковите да ги оставя като постянни за обяд и да почна следобед плодови?
Забравих да кажа, че сме само на АМ!
Сетих се и още нещо!Има ли значение какви купички и лъжички ще използвам?В смисъл лъжички съм си взела на Авент, а купички смятам да купя някакви пластмасови пак бебешки!Има ли някакви тънкости и тук?Предплагам, че и тях трябва да стерилизирам?

Последна редакция: пн, 29 дек 2008, 16:07 от juja_

# 121
като започна с каша, мога ли да продължа със зеленчук или плодовете по-добре се комбинират с кашата?
имам домашна пуйка и домашен заек, кое месо е подходящо за пюрета - червено или бяло?
Дробчетата на каква възраст мога да ги давам!

Бяло или тъмно птиче месо – няма значение, стига да няма мазнина.
Може да се дава едновременно бяло и тъмно. Може само бяло или само тъмно за начало.
Същото се отнася за заешкото.

Препоръките да се дава само бяло месо от птици е в смисъл месото да бъде без мазнини и крехко т.е. лесносмилаемо.
Другото основание е, че бялото месо е по-чисто т.е. не задържа остатъчна химия от храненето и отглеждането на птиците. За домашното няма значение.
Обаче тъмното птиче месо има около 2 пъти повече желязо от бялото.

Каша + зеленчуци
Каша + плодове

След кашата може да се въведат и зеленчуци, и плодове.

Самата каша може да се смесва и със зеленчуково, и с плодово пюре.
В първия случай може по-лесно да се захрани със зеленчуци, като постепенно се смесват с каша. След това зеленчуците се изнасят в отделно хранене и се получават две твърди хранения дневно (каша се измества следобед, а зеленчуците остават на обед). Във втория случай кашата се комбинира добре с плодово пюре или пресни плодове, защото става по-малко калорична и защото витамин С от пресните плодово подпомага усвояването на желязото от най-вече от пълнозърнестите каши.

Дроб = 9-10 м.
Това се отнася за дроб от хубаво пюре или домашен.
Иначе е разумно доста по-късно, тъй като дробът е филтърът за всичката химия и отпадъци, които преминават през организма.

# 122
Така към въпросите ми!След като захраня трябва да давам дпълнително течности!Въпроса ми е дали тази течност да е вода и чиста ли(в смисъл без захар)?
Мога след като в началото въведа кашичката да заместя пред последното хранене постянно с нея и успоредно на обяд да и давам от другите пюренца?И след като въведа зеленчуковите да ги оставя като постянни за обяд и да почна следобед плодови?
Забравих да кажа, че сме само на АМ!
Сетих се и още нещо!Има ли значение какви купички и лъжички ще използвам?В смисъл лъжички съм си взела на Авент, а купички смятам да купя някакви пластмасови пак бебешки!Има ли някакви тънкости и тук?Предплагам, че и тях трябва да стерилизирам?
Аз предлагам вода. Без захар се дава. Отдавна вече никой не слага във водата захар Wink
Аз 1ви месец давах само 1 твърдо хранене, във втория от захранването въведох още едно.
За лъжичките на едните пише, че са след 6ти месец. Обърни внимание за кой месец са. Купи съм купила пластмасови без бисфенол. Меланиновите ги избягвам, че бях чела не добри отзиви за тях.

# 123
  • в страната на чудесата
здравейте от мен. моето момче до 6,5 месеца беше на изключително кърмене. сега обаче започнахме със зеленчуците. ето какво прочетох, написано от Бу в една предишна тема:
Възраст: 6-8 месеца

С какво да храним
• Кърма или формула, ПЛЮС:
• Обогатени с желязо зърнени каши (оризова, ечемичена, овесена).
• Пюрирани или изцедени плодове (банани, круши, ябълково пюре, праскови).
• Пюрирани или изцедени зеленчуци (авокадо, добре сготвени моркови, плодова каша и сладки картофи).

Колко за деня
• 3 - 9 чаени лъжички зърнена каша, в 2 до 3 хранения.
• 1 чаена лъжичка плод, постепенно увеличаван до количеството от ¼ до ½ чаша в 2 до 3 хранения.
• 1 чаена лъжичка зеленчук, постепенно увеличаван до количеството от ¼ до ½ чаша в 2 до 3 хранения.

Ноооо имам въпрос:¼ до ½ чаша се разделя на две или три хранения или всяко от тези хранения е в количество ¼ до ½ чаша. и още още нещо: 3-9 лъжички каша за целия ден, разделени на два приема? то май така е по-логично, иначе стават много храненията...
струва ми се, че все още не искам да замествам хранене. той си върви чудесно, няма анемия, какво мислите момичета? ще Ви бъда благодарна за мнението и помоща.
-

# 124
Косе Босе, вече ядем крушата като пресен плод. Благодаря ти!
А манго може ли да се дава като пресен плод на тази възраст?

# 125
Дроб = 9-10 м.
Това се отнася за дроб от хубаво пюре или домашен.
Иначе е разумно доста по-късно, тъй като дробът е филтърът за всичката химия и отпадъци, които преминават през организма.

Дроб около годинката дадох Simple Smile

Сега имам един див заек (нашия тати го стрелна  Blush) нали може да му го направя  newsm78

# 126
Косе Босе, мерси Flowers Bouquet цяла енциклопедия си, много интересна информация!

# 127
Здравейте!
Имам питане с какво бихте ме посъветвали да заместя готовите млечни/безмлечни каши (на които и да е марки), които се опитвам да давам на Калоян за следобедна закуска?
Не желае да ги приема мпод никаква форма  Rolling Eyes, нито с плод, нито топли, нито по-гъсти, нито по-редки, просто готови каши не харесва...за сега замествам с грис + плод, бисквити + плодово пюре, само плодово пюре (кисел рядко яде, въпреки че му го приготвям сама)...не се сещам какво още мога да му дам, така че да е разнообразно и да е калорично, тъй като му трябват някое и друго килце...
Благодаря ви!
ПП Калоян е на 8 месеца и 7 дни

# 128
Ей за тази каша на Хип с елда, пише че има захар в нея
http://papa-bebe.com/ka6i/hipp.html

А иначе четох доста за елдата и по старите теми - само не разбрах от шестия месец може ли да се дава и дали запича? Благодаря за отговорите!

# 129
Имам едно въпросче. Как и кога трябва да се въвеждат плодовете в суров вид Thinking

# 130
Имам едно въпросче. Как и кога трябва да се въвеждат плодовете в суров вид Thinking
След като си ги въвела вече на пюре Simple Smile
А как .. настъргани?
Кога - месец след захранването примерно..

# 131
А манго може ли да се дава като пресен плод на тази възраст?
Мангото е средноцелулозен плод.
Полезно е заради някои витамини и регулиращия ефект, но и товари стомахчето.
Сурово е най-добре след 8-9 м. Може и около 7 м., но нека е смесено с по-лек плод или е по-малко количество.
Колкото по-узряло е мангото, толкова по-лесносмилаемо е.

Как и кога трябва да се въвеждат плодовете в суров вид

Сурови плодове - кога, защо, как

Допълнение:
* Не е задължително да изредиш различни видове пюрета, преди да дадеш същите плодове в пресен вид.
* За възраст 6-7 м. са достатъчни 3-4 вида плодови пюрета. Около 8 м. се дават директно сурови плодове - въведени и невъведени с пюре. При невъведените се внимава повече, защото пресните плодове са по-силни алергени и внасят повече целулоза в стомахчето.
* За възраст 6-7 м. са подходящи банан, авокадо; може също круша или леко задушена ябълка (не точно пюре). От 8 м. директно се минава на останалите сурови плодове.

Последна редакция: вт, 30 дек 2008, 02:51 от Косе Босе

# 132
А иначе четох доста за елдата и по старите теми - само не разбрах от шестия месец може ли да се дава и дали запича?

Елда:
- Може от 6 м.
- Желателно е от 7 м. или един месец след захранването

Има регулиращ ефект.
Съдържа полезни фибри и като всички пълнозърнести храни регулира стомахчето.
Ако детето не приема достатъчно мляко/течности, пълнозърнестите храни могат да имат обратен ефект т.е. да запичат.

Хранителен алерген е, но не по нашите географски ширини и при нашия начин на хранене.
Другите алергенни прояви нямат пряка връзка с детското захранване.
Не е лека за храносмилането, затова се изчаква малко с въвеждането й.

# 133
Ей за тази каша на Хип с елда, пише че има захар в нея
http://papa-bebe.com/ka6i/hipp.html

Взимай спокойно от нея, няма захар. Тук са сгрешили(не е за първи път). Ако кликнеш на картинката ще видиш как на самата каша пише - без довавленая сахара  Wink  Ето за тази говоря -

# 134
Огромни благодарности на Косе Босе и ЖениВ  bouquet

А царевичните каши и те ли запичат като оризовите? Или то няма само царевична каша, без оризово брашно!?

А мога ли да дам на бебе на 6 м. плодово пюре, което в състава си има боровинки и грозде? Има такива на Гербер и досега се въздържах, но ги харесвам много. Захранени сме от 1 месец.?

Последна редакция: вт, 30 дек 2008, 13:15 от djini_selena

Общи условия

Активация на акаунт