Примерна схема на захранване (11)

• 50 472
  • 701
  •   1
Отговори
# 375
Цитат
От 2 дни давам овес(за първи път глутен) и акито ни е едно зелено.. Не знам от овеса ли е или някакво съвпадение. При някой получавало ли се е такова нещо?
JeniB и при нас имаше нещо такова след спанака и след овеса,поне на тези храни ми направи впечатление  Peace

Косе Босе   Hug Hug Hug Благодаря за линковете

# 376
Искам да питам дали мога да замразя сурова тиква,или трябвя да я бланширам?

# 377
Тиквата е замразявам сурова, нарязана на парчета горе-долу, колкото кибритена кутийка. Като  готвя си слагам толкова парченца, колкото са ми необходими. Ако я готвиш с други зеленчуци сложи я почти накрая, защото става много бързо. Моите много я кльопат Peace

# 378

1. Мога ли да въведа ориз с пюре от зеленчуци, които вече съм въвела, съдържащо ориз? Ако е така, после като започна да давам оризова каша, какво трябва да е количеството и? Счита ли се, че ориза ще е въведен с пюрето?
2. Колко е трайността на домашно приготвените брашна?
3. На етикета на готовите пюрета от 125 мл пише, че трябва да се използват до 48 часа след отварянето. Тъй като първите 3 дни се дава малко количество - 1+2+3 лъжички, какво правите с останалото количество? Мога ли след отварянето да отделя 6 лъжички примерно, а останалото количество да замразя, не ми се иска да хвърлям Thinking.
1. Може да се въведе и така. После, ако няма реакция не е нужно да почваш с 1-2 лъжички от кашата.
2. Не знам Simple Smile
3. Аз го хвърлям. Но пък и никога не давам 1, 2,3 лъжички . Обикновено давам 2,4,6 и то не остава много. Предполагам, че не е добра идея да се замразява, но не съм сигурна.

Значи не сме само ние със зелените акита Grinning Иначе и при нас е едно такова тъмно Grinning

Тиквата я замразявам сурова, нарязана на малки парчета. Има едни пликчета за фризер. В тях я слагам.

# 379
Здравейте и аз имам въпрос!
Като предлагам нова храна пак ли трябва да почна с 2-3 лъжички или колкото изяде?
И ако трябва да давам 2-3 лъжички, после с друго пюренце,което вече съм въвела, ли да я донахраня?

# 380
  • ул. "Мечтание"
Здравейте и аз имам въпрос!
Като предлагам нова храна пак ли трябва да почна с 2-3 лъжички или колкото изяде?
И ако трябва да давам 2-3 лъжички, после с друго пюренце,което вече съм въвела, ли да я донахраня?

Да, даваш по няколко лъжички и увеличаваш. В началото аз не дохранвах с друга вече въведена храна.  Peace

# 381
Здравейте, момичета,
Имам един въпрос: захраних Гого на 5м. 10д. с домашна тиква; първият ден се изака 5 пъти, но вчера /4ден от началото на захранването/ не се изака въобще, което до сега не се е случвало; изходи се едва тази сутрин и цвета беше леко зеленикав / и др. път е бил така/. Вчера много се напъва и според мен се мъчи да се изака. Та нормална реакция е ли е това? и да продължавам ли със захранването; мисля да продължа с картоф и после морков. До сега е изключително кърмен; вода не приема. Стана малко объркано, но се надявам да сте ме разбрали. Притеснена съм, нали уж тиквата разхлабва newsm78

# 382
slyn4ogled, когато почнах захранването се получи същото и при нас - изхождаше се на 4-5 дена понякога, много трудно повечето пъти и с напъване. Според мен не беше причинено от някаква конкретна храна, защото аз спрях морковите почти, тъй като се запече от тях, но пък след като спрях морковите и давах само тиква и картоф не се нормализира изхождането. (Тиквата по-скоро регулира мисля Thinking )
Мисля, че защото е започнало захранване и коремчето на бебчо трябва да свикне с напълно нови неща. Смея да кажа, че едва сега беба почна да се изхожда редовно и без напъване, но вече съм въвела почти всичко за възрастта й - глутен, кис. мляко, сирене, месо.
 Hug

# 383

djini selena,Jeni B   bouquet

# 384
Здравейте отново  Simple Smile
JeniB, мерси    bouquet. За лъжичката - според мен чаената лъжичка е повече от една бебешка  newsm78.
Искам да ви попитам - ако давам зелена чушка само по 2-3 лъжички, добавени към друго пюре, без да увеличавам количеството, ще се счита пак за въведена, нали? Защото ми се струва гадничко пюре само от чушка  Sick
Другият ми въпрос, ако може Косе Босе или някой друг да ме посъветва е: мисля да въведа няколко зеленчука (картоф, морков, тиква, тиквичка и евентуално чушка, в тази последователност), след това 3-4 плода (ябълка, круша, банан и може би авокадо). Дотогава малката ще е станала на 7 мес. и няколко дена. Дали
1) да въведа след това едно месо и след това 2-3 каши, докато минат 20 дена и после друго месо
или
2) да въведа първо 2 каши, за да мога да давам за следобедно хранене и след това да започна с месата (но ме притеснява, че ще ги отложа доста по този начин)
Някой, който прави домашни месни пюрета, може ли да ми каже как става - месото, след като се свари пасира ли се или само се накълцва? И може ли да се замрази на порцийки в камерата (колко грама месо според вас се събира в едно кубче за лед  Thinking).
Мерси предварително  Hug

# 385
  • ул. "Мечтание"
А, не така, kupa, не съм съгласна! От чушката става превъзходно пюре! Много ароматно и вкусно!

Иначе аз правя домашно месно пюре. Но правя само количество, което ще изяде за деня (около 20 грама месо). Варя го добре и пасирам с малко от бульона.

# 386
1. Мога ли да въведа ориз с пюре от зеленчуци, които вече съм въвела, съдържащо ориз?
Ако е така, после като започна да давам оризова каша, какво трябва да е количеството и?
2. Колко е трайността на домашно приготвените брашна?
3. Мога ли след отварянето да отделя 6 лъжички примерно, а останалото количество да замразя

1. Оризът е въведен с пюрето.
Но при даване на оризова каша се започва например с 1/3 от пълната доза за възрастта. След това за 2-3 дни или 3-4 дни се достига желаното количество. Причината – оризът е високовъглехидратна храна, ако това е първата зърнена каша, би могъл да предизвика тежест и подуване на стомахчето. Досега то е приемало само зеленчуци с малко ориз, които се обработват по различен начин от стомашните ензими.

2. Съхранение на домашно брашно:
- Пълнозърнестите брашна (елда, кафяв ориз, просо и др.) могат да се съхраняват до 6 м. Хубаво е обаче да се ползват до 1-2 месеца, тъй като техните хранителни качества се влошават по-бързо от топлината, влагата и светлината.
- Рафинираните брашна (бял ориз, пшеница и др.) могат да се съхраняват до 6 м. Макар че за бебешка храна не е задължително да се чака края на този срок.

3. Може.

# 387
... вчера /4 ден от началото на захранването/ не се изака въобще ...
Та нормална реакция е ли е това?
Притеснена съм, нали уж тиквата разхлабва

Запекът е нормална физиологична реакция при захранване.
Освен това храните с разхлабващо или регулиращо действие могат да имат точно обратния ефект т.е. да запичат. Стомахчето не е свикнало все още с твърдата храна, не знае как да я обработва правилно и не може да разпознава запичащи от регулиращи зеленчуци.

Захранването не спира. Не е нужно да се скача от храна на храна, за да се проверява коя би се приела добре. Първо е добре да се види дали има други причини за нередовното стомахче, после вече може да се сменят храните. 4-5 дни пропуск не е запек.

Причини за запек при захранване:
- стомахчето не е свикнало с твърдата храна, има нужда от време
- достигнато е голямо количество пюре прекалено бързо
- не се дават достатъчно течности (мляко, вода)
- пюрето не е било разредено в началото и е затормозило стомахчето

Как да се избегне запек при захранване:
- първата храна се дава 7-10 дни, следващата поне 5-7 и т.н.
- прави се гимнастика с крачетата (на тази възраст все още помага и е безобиден метод за справяне със запека)
- повече кърма преди/след пюрето (както и достатъчно мляко в рамките на деня)
- със захранването се предлага вода (не е задължително детето да пие)
- дават се 1-2 лъжички леко затоплена вода преди пюрето (подобрява перисталтиката)
- може да се влияе чрез кърмата (все пак детето е основно  на кърма)

Запек е налице когато:
- детето пропуска повече от 4-5 дни
- изхожда се трудно и твърдо
- коремчето е подуто и болезнено
Ако при вас не са налице тези признаци, значи няма нужда от притеснение и допълнителна намеса. Просто детето се изхожда по-рядко, с напредване на захранването (примерно след месец) нещата ще си дойдат на мястото.

Стомахчето е в период на адаптация, ще го израсте.

# 388
  • София
JeniB, Косе Босе, благодаря  bouquet!

# 389
Някой знае ли къде в Пловдив мога да намеря безмлечна каша просо Био бамбини на Sunval?Косе Босе,оризово олио подходящо ли е за 7месечно бебе?

Последна редакция: сб, 17 яну 2009, 21:48 от n.ko

Общи условия

Активация на акаунт