Примерна схема на захранване (11)

• 50 495
  • 701
  •   1
Отговори
# 540
Аз много се чудя дали да не дам на моите пюренце от сушени плодове - сливи и кайсии например - сварени и пасирани с водичката.  newsm78 Все пак сезонът е такъв, че няма разнообразие от пресни плодове. Освен ябълки и тиква. Круши не смея да купя от пазара, защото не знам как са обработени. Виждат ми се съмнителни. Купувам готови пюренца от круши и сливи. Но ми се искаше да въведа и някакъв друг плод, за да разнообразявам кашите. А пък ми идват скъпи готовите пюрета, пък и по едно бурканче не им стига  Hug
В тази връзка какви други плодови пюренца мога да направя през този сезон за седеммесечни бебета?

# 541
Банан, манго...

# 542
...че от къде това манго? Авокадо може да включиш, виждала съм на доста места.

Пюре от сушени сливи и кайсии - От шестия месец, Време за приготвяне: 30 мин.
50 г сушени кайсии, 50 г сушени сини сливи
Накиснете сливите в студена вода и ги оставете да престоят една нощ. Измийте добре кайсиите. Сипете ги в малък съд, прибавете изцедените сливи и залейте със студена вода. Сложете ги на котлона и ги варете на слаб огън около 10 минути, докато напълно омекнат. Извадете плодовете от водата и ги пасирайте. Ако е необходимо, добавете малко от водата, в която са се варили, за да се получи гладко пюре. * Пюрето е особено подходящо при запек.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7750.0

Последна редакция: вт, 27 яну 2009, 12:42 от Katinche

# 543
Защо от къде? От пазара. Simple Smile
И авокадо, да. Макар че то е неутрален плод.  Wink
http://hanlin.hit.bg/avocado_bg.htm

# 544
Ако друг също има информия, ще се радвам да се включи.
Виви, аз започнах да прилагам някои принципи на разделното хранене, когато Маги беше на 1.5год. Не защото съм чакала да достигне някаква възраст, а защото тогава почнах да чета. Та примерно: плодове винаги и само самостоятелно; месо не давам с картофи и ориз; домати не готвя; хляб не ядем с картофи, ориз и бобови; бих казала даже, че хляб не ядем, когато има нещо сготвено, а ядем, когато има нещо за мазане или правя сандвич. И прясно мляко не се пие у нас, не купувам. Маги пие в градината. Това не мисля, че има общо с разделното, но да си кажа. Всъщност сега като погледанх в тая тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=364007.0

май май не го тачат много.

Аз не виждам нищо лошо да се създадат хранителни навици от малки. На първо време може да се почне с яденето на плодове самостоятелно. Не виждам какво му е неподходящото.

Плодовете и аз ги давам отделно, въпреки че понякога се появява проблемът, че няма кога да ги дам. Ако е два часа след ядене или 30мин преди него след това не е гладна. Понякога пък явно иска нещо за десерт и не иска да яде повече от основното ястие.

Не разбрах домати защо не готвиш? Водят се за плод или какво?Аз слагам домати в супата или картофена яхния.

Месо искам да предлагам поне 1път на ден, а ако детето иска, и два пъти на ден (има ниско желязо).
Закуската обикновено е зърнена-каша с плод, което май пак не е разделно(имам спомен, че банан и скорбяла е лошо) или препечена филия (доскоро само филия ядеше, сега иска с малко кашкавал).
Обаче ако предлагам месо отделно, няма кога да й дам картофи или други зеленчуци. Бобови така или иначе не харесва.
Стремим  се да наддава на килограми, понеже е слаба и доста капризна.
Погледнах другата тема, но ми се струва, че повечето неща са неприложими за деца. А и като започнем оттам, че има зърнени каши с мляко.Прясно мляко и з не давам.

# 545
Доматът е плод, да. Затова не го готвя. Кашите аз си ги правих. Е верно слагах от нейното АМ. Също така разните ядки ги предлагам с масло и сирене. Това е едната комбинация. Затова казах, че прилагам някои принципи от РХ. Другата комбинация ми е с мед, орехи, стафиди, пшеничен зародиш и т.н.
Плодовете като беше по- малка ядеше сутрин за закуска. С тях издържаше до обяд. Сега по- скоро ги предлагам за следобедна закуска, а сутрин яде нещо зърнено. Десерт у нас има много рядко, да не кажа хич.
За месото, не го готви с ориз и картофи, а с други зеленчуци- броколи, карфиол, моркови, тиквички, брюкселско зеле...Има избор от към зеленчуци. Маги пресни салати почна да яде като стана на 3год.

Аз също съм предлагала каша с плод едно време. Simple Smile Също така сега не прилагам стриктно РХ, вече писах какво съм взела от него като за начало. Simple Smile

Всъщност прецени ти сама какво можеш да приложиш в твоето семейство.

Последна редакция: вт, 27 яну 2009, 16:55 от Вери

# 546
А пък ми идват скъпи готовите пюрета, пък и по едно бурканче не им стига  Hug
Аз защо съм останала с впечатлението, че килограма на сушенте плодове е около 8 лева Thinking При това положение не излизат ли колкото готовите.

# 547
Косе Босе, благодаря ти Hug

# 548
Момичета,незнам дали тук е мястото да пиша за това,но само тук срещам подкрепа,относно начина,по който захранвам детето си!Никоя от познатите ми не захранва по схема и ежедневно се сблъсквам с реплики от типа ''Ти си се побъркала,много се вманиачаваш"или "то затова детето ти ще е злоядо".Бабите също,само мъжът ми е на моя страна.Много съм объркана и се питам понякога,дали наистина не се вманиачавам?Обаче щом вляза във форума и подозренията ми,дали съм права се изпаряват.Благодаря ви,че ви има! newsm51

# 549
  • София
Захранвам сина си от близо 2 месеца вече. На кърма е.  От зеленчуците съм въвела - картоф, морков, тиква, тиквичка, карфиол, пащърнак, грах, зелена чушка, царевица и броколи. Всеки ден на обяд давам различно пюре,но колко пъти в седмицата например мога да му давам морков или тиквички в комбинация например с картоф? Или е редно веднъж тиква, въднъж карфиол и т.н. седмично? От 1 месец почти му давам и плодово пюре - въвела съм ябълка,круша,синя слива и банан. Давам му го между първото и второто хранене, та въпросът ми е какво количество да му давам? Не ги харесва много и   изяжда около 40-50гр. и не го насилвам повече. Чета, че повечето от вас мешат плодовото пюре с каша, но така не е ли по трудно смилаемо за стомахчето? А и кашата /ориз на Хип/ я правя с кърма и става и без това доста течна....

# 550
Чета, че повечето от вас мешат плодовото пюре с каша, но така не е ли по трудно смилаемо за стомахчето?
За мен е. Ако сега захранвах късно и по схеми, щях да ги давам отделно.

# 551
  • ул. "Мечтание"
Аз също не ги смесвам! Случаво се е само инцидентно.

# 552
Чета, че повечето от вас мешат плодовото пюре с каша, но така не е ли по трудно смилаемо за стомахчето?
Всъщност по тази таблица зърнени и ядки се комбинират с плодове и е в принципите на разделното хранене http://razdelnohranene.hit.bg/Klasifikaciq/Tablica.htm , а зърнени и сирене е лоша комбинация.
Доколкото имам някакъв спомен Косе Босе беше писала, че бананът се комбинира лошо с нишестето, но не мога да го намеря.

Аз също не ги смесвам! Случаво се е само инцидентно.
Даваш само сварени зърна? Не е ли много безвкусно?
При по-големи дечица ми се струва, че няма да го харесат, дори и подлсадено.

# 553
Косе Босе, може ли да дадеш някакви насоки какви принципи  на разделното хранене е хубаво да се спазват при децата и изобщо хубаво ли е да се спазва при тях?

Разделното хранене не е приложимо за деца:
1. До 3 год. детският организъм има специфично развитие и специфична физиология - има нужда от специфично хранене, защото не е умален възрастен.
2. Разделното хранене е една от многото (спорни) теории за храненето.
3. Самите теории за разделно хранене не го препоръчват на деца - има се предвид и по-малки, и по-големи деца т.е. подрастващите.
4. Не съм срещала препоръки за разделно хранене на малки деца (0-3 год.), публикувани от различните комисии по детско хранене към националните педиатрични организации.

Някои от примерите за съчетаване на детски храни съвпадат с принципите на разделното хранене. Но като цяло разделното хранене има смисъл само ако се спазва стриктно и без големи изключения - което не е уместно за деца.

Един пример относно плодовете:
В различните официални схеми за захранване за възраст 6-12 м. плодовете могат да се консумират:
- след основното хранене (като десерт)
- като междинно хранене (самостоятелно или в комбинация с други храни)

Същото се отнася за храненето на деца на възраст 1-3 год.
--> Няма схема на водеща педиатрична организация, която да забранява смесването на плодове с друга храна.
--> В някои схеми има указания как е най-добре да се предлагат конкретни плодове - някои от тях се консумират самостоятелно, но не винаги и с различна цел (напр. целта може да е формиране на вкусовите възприятия, регулиране на стомахчето, усвояване на дадени витамини и минерали и т.н.)

Друг пример относно зърнени+плодове или зърнени+белтъчини:
- комбинациите товарят храносмилането (разделното и детското хранене са на едно мнение)
- но храните се допълват добре от гледна точка на усвояването на желязото (елда с пресен плод примерно) и вноса на важни хранителни елементи и калории, нужни за ускорен растеж (овесени ядки с масло и сирене примерно)

# 554
Косе Босе, можеш ли да ми кажеш по подробно, кои подправки и на каква възраст може/е подходящо да се въведат?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт