ПЛЕВЕН - 76

• 15 019
  • 292
  •   1
Отговори
# 195
  • Плевен
На мен ми беше добре,проблеми със стомаха не съм имала.
Съжалявам само че си тръгнах толкова рано,но Меги ми се обади плачейки,
че иска при мен и нямаше начин.....

# 196
  • Плевен
Със стомаха и аз нямах проблеми. Добре, че бяхме снощи в това заведение, че да им направим оборот. И защо искаха предварително да поръчваме, като нямаше хора - ние и още една маса с клиенти?

# 197
  • Плевен
И защо искаха предварително да поръчваме, като нямаше хора - ние и още една маса с клиенти?

Сигурно за да не се озорят готвачите, Laughingне че пак не чакахме де..... Rolling Eyes

# 198
И аз нямам проблеми със стомаха,но не мога да кажа,че съм очарована от храната.Пицата нямаше нищо общо с пиците,които съм яла досега   Crossing Arms

# 199
Посредник и Посоки добре са отразили сесията в петък. Ето:

Цитат
Дълъг, но безплоден дебат за таксите
Продължителен, но безрезултатен дебат по въпроса за увеличението на таксите за детски ясли и градини в Плевен се състоя на последната за годината сесия на Общинския съвет. Всъщност спорът до голяма степен се обезсмисли от предложението, направено от кмета Зеленогорски, след като изчете аргументите към исканото двойно увеличение. Той сподели, че след като в медиите и обществото се е разгорял дебат, имал идея да оттегли точката от дневния ред. Но се отказал, защото искал да се състои дебат, но решението да се вземе на следващата сесия.
Така дебатът стана безсмислен. И по още няколко причини - не се разискваше конкретен размер на таксата, а конкретен размер не беше зададен, тъй като никой не пожела да обясни как се формира издръжката за яслите и градините, за колко точно деца, какъв е делът на държавата в тези суми и ред още логични, но незададени или неполучили отговор въпроси. Странно омесване на леви и десни социални политики и на спомени от времето на социализма с днешната криза, както и директни обвинения в популизъм и политизиране на темата изговориха съветниците.
За да не бъдем обвинени в некоректност, предлагаме ви без коментар точни цитати от няколко изказвания.
Найден Зеленогорски: “Искам да ви кажа каква е практиката в страните в Европейския съюз - там навсякъде се заплаща 100% от стойността и в зависимост от финансовото състояние на конкретното семейство има преференции. Мисля, че това трябва да бъде практиката и в България и конкретно в община Плевен. Искам да има дебат и хората да го чуят, защото дори при тези цени (бел.ред. - нови такси от 65 лв. за детска градина и 75 лв. за детска ясла) всяко семейство ще бъде субсидирано от Общината. И това е истината и тя трябва да бъде казана ясно - всяко семейство ще бъде субсидирано минимум с 20% от реалната стойност за детските градини и с около 62% за яслите. Никой няма да плати реалната цена. Но родителите на тези деца трябва да са наясно, че ако решим да оставим ниски такси, ще трябва да увеличим други такси или данъци.
Няма безплатен обяд, всичко се плаща и ако не го плащате вие, трябва да го плати Общината. Допускам, че е възможно на следващата сесия да ви предложа вариант, богатите да плащат 100%, а хората, които са затруднени, да плащат до определен процент цена по-ниска от реалната стойност за услугата. Това за мен е истинска социална политика, защото в противен случай, ако всички плащат почти еднакво, което на практика е в момента, бюджетът е можел да си го позволи и затова сме го правили, то става така, че субсидираме богатите, а не бедните... В тези предложения, които ние правим, казваме: да, платете 3 лева на ден, което реално струва само храната на детето. 3 лева са една кутия цигари. Малко цинично ми се струва да не можеш да се откажеш от кутия цигари, за да можеш да дадеш на детето си една пълноценна грижа... Предложете варианти как да направим това разслоение, така че богатите да плащат за услугата колкото тя струва, а хората с по-ниски финансови възможности да бъдат субсидирани от общинския бюджет и тогава да постигнем една реална социална политика”.
Любомир Петков, БСП: “Няма да влизам в дискусия за икономически параметри, за социалната грижа на общината към гражданите. Разбирам, че и вносителите са си задали този въпрос, защото от това дълго увъртане в изказването аз бях провокиран да направя 2 неща: първо, след изказването на кмета за прогресивното облагане, ми се щеше да ида да му напиша една членска карта на Българската социалистическа партия, и второ - думите от сорта, че всяко дете получавало 100 лева на месец, ако бъде в ясла, то моето дете сигурно получава и по няколко хиляди лева от инфраструктурните проекти, но това не се отразява на млякото и на дрешките. Аз не очаквам дебат и няма да слушам този дебат, защото не ми се иска да концентрирам толкова политическа демагогия, съчетана с откровен цинизъм, какъвто аз намирам в това предложение”.
Доц. Ваня Недкова, БСП: “Не може да не отчетем положителното, което е направено. Но съм против предлаганото увеличение. Първо, защото раждаемостта в Плевен е ниска. Вярно, че в Европа таксите са много високи. И аз знам за Щатите - таксата е 1 000 долара за половин ден пребиваване, като родителите си носят и храна. Но нашите доходи не са нито по европейските, нито по американските доходи. По отношение на това да се плаща различно - богатите не си дават децата на ясли и градини. Има частна детска градина, има жени, гледащи деца по домовете”.
Стефан Ганев, СДС: Тази дискусия не трябва по никакъв начин да се политизира. Трябва да помислим реално как нашите деца и внуци да получат по-добро хранене, по-добро обслужване и по-добри условия, там където преминава техният ден. Това може да стане единствено, ако средствата, които се отпускат на детските градини и ясли, са достатъчни. Това може да стане по 2 начина - или като се увеличат таксите, или като се намери друг начин за финансиране на тези дейности. Трябва да видим всичките за и против... Мисля, че кметът предложи един вариант просто, който може в момента да му е хрумнал. Моите внучета ходят на градина. Мога да отида да ги доведа тук, те са много красиви и най-вероятно няма да има човек, който да не ги хареса, но намирам, че тука не е място за това”.
Илка Илиева, СДС: “Наш дълг е да нахраним децата така, че те да не боледуват, да бъдат здрави и пълноценни. Мили майки, не ми отговаряйте, само кажете честно - с 3 лева може ли да нахраните днес детето си вкъщи. Ние се опитваме да направим минималното. Да помислим и да намерим златното сечение - таксата да е такава, че да можем да нахраним децата, но и така, че да не тежи на семейния бюджет”.
Д-р Жана Влахова, Демократи за силна България (изказва се за първи път): “Ако един родител не би могъл да си позволи издръжката по изхранването на детето си в детска градина, питам се този родител какво ще прави, когато детето отиде в първи клас и после в гимназия, имам студентка и абитуриент и съм наясно. Когато аз бях млада, плащах ергенски данък и не съм била омъжена. Плащаха го много двойки, които не можеха да имат деца. Те издържаха останалите”.
Накрая ще изредим въпросите, от чиито отговори би трябвало да зависи решението на следващата сесия:
- Как се формира издръжката за ясли и детски градини?
- Какъв точно, не само в процент, но и в абсолютна стойност е приносът на държавния бюджет?
- Защо издръжката на Млечна кухня се акумулира в тази за детските ясли? Така излиза, че родителите взаимно се “субсидират”.
Трябва да се анализират и становищата на директорите на детски заведения, които предлагат таксата да стане 45 лв., и на Постоянната комисия по финанси и бюджет - за 55 лв.
Иванка ВАТЕВА
Има и снимка
http://www.posredniknews.com/broi/248/obs.jpg

Посоки - http://posoki.com/index.php?option=com_content&task=view& … 791&Itemid=39

# 200
Много добре ги разпалихте !!!!
Как може да се изказват така за децата,елементарна култура трябва за това.Как изобщо са стигнали до общината. Няма нищо ,важното е ,че се поокротиха !! Браво момичета!!!  Grinning

# 201
  • Плевен
Браво момичета smile3501
Дано хабенето на нервите ви да си заслужава. Peace

# 202
Страхотни публикации.Браво,момичета.Дано си поразмърдат мозъците и измислят нещо като хората....Никой в тази държава не прави нищо за стимулиране на раждаемостта,пък камо ли да подпомагат семействата с деца...Или поне аз незнам да има нещо такова...Може да предложим на следващото събрание на ОС парите събрани от глоби за неправилно паркиране по улиците/и по тротоарите/ да се вложат в детските градини и яслите....Днес едвам минах от новия МОЛ до фотото на Цветан Спасов...Ама няма кой да ги глобява тези шофьори.Аз съм се зарекла-напролет ще си направя цял чувал със стикери,ще раздавам наред на майките и голямо лепене ще падне....

# 203
Здравейте!
Ходя на керамика, както бях писала по назад и от дом Детелина има деца, които също ходят на керамика. Вяра с помощата на децата, които посещават К е събрала различни играчки, които да подарим на децата за Коледа, но понеже няма възможност тя да отиде ми даде скромните подаръци аз да ги занеса. Аз ще ходя сигурно утре или в сряда ще питам баба ми( тя работи в дома) кога е най удобно. Обаче мисля че децата ще се зарадват на повече хора и ми е тъпо само аз да отида( сигурно и братовчед ми ще дойде) та мисълта ми е който желае да дойде с мен ако има и някоя играчка която вече не ви трябва да донесете.

# 204
Момичета, много сте хубави на снимките.
Много ме е яд, че не можах да дойда  Sad

# 205
Направихте си среща без да ме изчакате, а, гаднярки такива! Crossing Arms
Ха, здравейте! Hug
Върнахме се живи от Египет. Мен ме хвана египетски дриск енд драйф вирус, ужасно преживяване...
ИНаче почивката ни биваше, особено за дъщеря ми - за нея там беше раят на земята. Аз и мъжът ми не сме на седмото небе от щастие, дори, ако трябва да съм откровена, сме леко разочаровани, но няма да се впускам в обяснения сега. Като цяло се радвам, че видях Египет, но едва ли бих се върнала отново там. Rolling Eyes
Времето беше чудесно, водата топла, еспресото фантастично. Велина направи страхотен тен, за разлика от майка си.
Снимки не мога да ви покажа засега, защото контактът, в който имах нещастието да си включа първата вечер зарядното не е бил в ред и гръмна. В резултат на което , зълва ми (да е жива и здрава!) ми заемаше батерии, та да понаправя и аз някоя и друга снимка. Утре ще си купя зарядно и батерии и живот и здраве вечерта ще си изпълня обещанието да покажа (и разкажа).
Имах интересни преживявания, ще споделя някои от тях (ако ви е интересно), но утре. Сега имах сили само да прочета двете теми, които сте изписали в отсъствието ми и лягам.
Честито на всички празнували!
Честито на Дикси за специалността!
Поздравления за Деси, Грета и Джина!  bouquet

Съжалявам много, че нямах възможност да бъда с вас на срещата, но се надявам скоро да се организира друга, на която задължително ще присъствам!
Поздрави за всички ви! Hug

# 206
Здрасти, Див, добре дошла  Hug

# 207
Здрасти, Дивианка, ще чакаме детайлите Wink

Стомашните проблеми можеше да те навестят и тук, така че се надяваме да чуем повече за положителните емоции  Grinning А също и за пирамидите!

# 208
Дивиана,добре дошла    Hug

# 209
Здравейте. Радвам се че сте изкарали добре. В неделя като прочетох към 8 часа, че Мирама няма да може да дойде доста се почудих като има 1 свободно място дали да не дойда. Обаче малката не искаше да заспи, а и нещо ми беше много заспало, та се отказах.
Вчера инцидентно решихме да търсим има ли самолетни билети от Италия за Мароко. Но за наше съжаление се оказа че има чак на 30, с връщане на 13. Много ме е яд, че не реших по-рано да го направя това. Иначе мъжът ми се беше навил още днес да потегляме за Италия, ако на 24, или 25 има свободни места.
Ако не се включа скри ви пожелавам весело изкарване на празниците и да получите гоооолеми подаръци. Аз на моя мъж май ще му подаря нищо , ама от сърце Laughing

Общи условия

Активация на акаунт