Какво ще кажете за извънбрачно дете?

• 9 054
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
  • СОФИЯ
Моя съвет е да попиташ в болницата където ще раждаш, защото явно навсякъде е различно, родих преди 11 дена в Майчин дом - Варна, уж там не искали такава декларация, а когато мъжа ми дойде да запишем бебето се оказа че трябва нотариално заверена декларация от него че припознава детето и беше голямо лутане в петък следобяд да намерят работещ нотариус във Варна

Нормативната уредба е една и съща. Вариациите в отделните болнични заведения се дължът на недобро ръководство.
Опитвам се да бъда полезна не само за изолирани случаи.

# 31
  • СОФИЯ
Не знам за коя трета хипотеза говориш...

Припознаването се извършва № 1 лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с № 2 декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. № 3 Заявлението може да се подаде и чрез управителя на заведението, в което се е родило детето.
извинявам се, ако за някои мами звуча смешно, опитвайки се да обясня за н-ти тъп, но....при  № 3 не се налага декларация с нотариално заверен подпис, де факто от бащата

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 23:40 от мама САННЯ

# 32
Ами, о.к., обаче мамите едва ли ги интересува кой точно им подава заявлението...
Отиваш в мазето, попълваш го при госпожата и си "набиваш камшика"...
От там нататък, не те интересуват нито заявления, нито молби...
Ето това е идеята...
И мисля, че това е, което ги интересува всички....
А не кой член и т.н....

# 33
  • СОФИЯ
Какво мазе, госпожа и камшик Shocked? Не съм дори чувала някой тати да си е припознал детето в подобна обстановка Shocked.
Уредбата е такава и следва да се спазва, има избор и той е предоставен на родителите Peace.

Идеята е законите, поне тези които вече са налични, да се спазват! Това със сигурност зависи и от поведението на всички нас.

# 34
Какво мазе, госпожа и камшик Shocked?
Уредбата е такава и следва да се спазва, има избор и той е предоставен на родителите Peace.

Идеята е законите, поне тези които вече са налични, да се спазват! Това със сигурност зависи и от поведението на всички нас.
Обясних с две думи каква е процедурата и къде следва да се отиде, за да се попълнят декларациите...
Това за "камшика" беше на шега...  hahaha
Иначе е точно така - мазето и госпожата...
Кой какво спазва и не спазва, не знам...
Пък и не ме интересува...
Казах казва е процедурата, и по този начин отговорих на въпроса...
А въпросът не е "Какви са законите" или "По кой точно член трябва да се ръководим"...
На обикновените хора не им е до това - за тях е по-важно удобството и улеснената процедура....
И едва ли болници като "Шейново" и "Втора Градска" не знаят законите и ги нарушават ежедневно безброй пъти...

# 35
..... Не съм дори чувала някой тати да си е припознал детето в подобна обстановка Shocked.

Очевидно не си била в "Шейново" и не познаваш никой, чието детенце е било "припознато" там...
Заповядай, ще те запозная с приятелката ми, която роди там, ще те запозная и с таткото на бебето, да ти разкажат подробно за "обстановката"...
Аз няма да седна да разправям глупости във Форума...  Crossing Arms
А и съм сигурна, че има много мами тук, които ще потвърдят думите ми...
Виж, за Втора Градска не знам къде точно е помещението...

# 36
  • СОФИЯ
... след определеният срок отиват в Общината по местоживеене на майката, за да си получат готовия акт за раждане...

В обищината, ЕСГРАОН, всички които сме родили деца сме получили Удостоверение за раждане, независимо дали детето е родено в брак или не. Актът се съставя в болничното заведение.
Извинявам се, ако ви натоварвам с точност.

# 37
... след определеният срок отиват в Общината по местоживеене на майката, за да си получат готовия акт за раждане...

В обищината, ЕСГРАОН, всички които сме родили деца сме получили Удостоверение за раждане, независимо дали детето е родено в брак или не. Актът се съставя в болничното заведение.
Извинявам се, ако ви натоварвам с точност.
Извинявай, но тук, във Форума, повечето не изпадаме в такава педантичност...
Прости ни невежеството, но думата, която обикновено използваме, е именно АКТ за раждане...  Peace
Край със спама от моя страна...
Надявам се да съм помогнала на тези, които не знаят и искаха да разберат...
С две просто обяснени думички...

П.С. Под "ние" имах предвид тези, които не сме на "ти" със законите, а и не ни интересуват особено...

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 22:28 от Джуличка

# 38
  • СОФИЯ
Джуличка, подфорумът е свързан с много въпроси, по които работи СНБМ.
Наела съм се да отговарям на част от по-смислените, конкретни такива, поставяни Тук от мамите.
За нас всичко, свързано с раждането и отглеждането на децата не е "просто с две обяснени думички...". Предполагам и затова мамите тук получават доста сериозни съвети /погледни първите заковани теми/.
Мамите, които не са наясно с правата си се нуждаят от правилна и конкретна информация.

В тази тема съм дала достатъчно иф. Ако някоя мама се нуждае от допълнителна, или се чувства неуверена по субективни причини - също съм на разположение за отговор.

# 39
  • СОФИЯ
...П.С. Под "ние" имах предвид тези, които не сме на "ти" със законите, а и не ни интересуват особено...[/b]

Има и жени, майки или бременни с първото си дете, които се интересуват. Не само от законите или някой кодекс, в конкретния случай СК. Подзаконовата нормативна уредба е достатъчно обширна. Тук съм с добрата воля да бъда полезна.

Явно при Джуличка, поставеният проблем не е наличен. Моля, в случай че са налице конкретни "недоразумения", по практически не/реализираните възможности, предвидени в СК, да задавате въпроси с конкретна фактология. В нито едно болнично заведение, в к ще се или се е родило детето ви, нямат не само основания, но и право да ви откажат реализиране на хипотеза/предложение № 3 Заявлението може да се подаде и чрез управителя на заведението, в което се е родило детето. /чл.36, ал.1 СК/

# 40
Как става припознаване на дете,ако майката няма развод,разделена е със съпруга си от години  и   роди дете от друг мъж. СС

# 41
Как става припознаване на дете,ако майката няма развод,разделена е със съпруга си от години  и   роди дете от друг мъж. СС

Не става припознаване.
Детето автоматично се записва на името на мъжа, с когото майката е в брак.

# 42
  • София

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=432964.0

Ето една тема, която ще ти свърши работа (става въпрос за бебе, родено преди изтичане на 300 дни от развода, но от правна гледна точка случаят е същият като твоя). Ще трябва да водите дело за оборване на презумпцията за бащинство и чак после бащата ще може да припознае детето.

# 43
Zdraveite az sam  nova tuk...Tolkova se pretesnqvam za predstoq6toto rajdane 4e vyob6te ne bqh i pomislqla za tova. Slu4aino popadnah na temata...
Ta,vyprosyt mi e sledniqt: zna4i nie s tatkoto nqmame brak. Po dokumenti az se vodq 4e jiveq v edno naseleno mqsto a toi v drugo (ne sme ot edin i sy6ti grad). Nie jiveem zaeno v negoviq grad i i tam hodq na pregledi. Ta dali 6te imam problem v ob6tinata s izdavaneto na akta za rajdane???? Oh vsi4ko e tolkova obyrkano...blagodarq vi predvaritelno   bouquet
p.s. izvinete 4e ne pi6a na kirilica prosto nqmam bukvi4kite  Embarassed Embarassed

# 44
  • София
Няма да имаш проблеми. Актът за раждане се издава според мястото на раждане на детето.

Все едно по спешност да родя във Варна, докато съм на почивка, и да ми правят проблем защо не съм си родила в София  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт