***Обучение за доброволни консултанти по кърмене в София***

• 21 401
  • 430
  •   1
Отговори
# 270
  • София, Младост 2
В момента обмислям ЛЛ лидерство, да се обучавам де, но ми се струва, че вашият вариант е по-лесен и удобен за мен
Доколкото си спомням в Плевен говорихме, че проблемът е, че няма педиатър, към който да бъде прикрепена такава майка-помощница
Има ли развитие по въпроса?
Ако се реша ще трябва да дойда до Сф за обучение нали?
Сега ако се оплачеш, че в Плевен няма към кого да сте прикрепени... Mr. Green Жива доц. Недкова си имате, към която да препращате майки при нужда, така че не виждам хич никакъв проблем. Не е нужно непременно да има някой, който да прави кабинет както е тук - достатъчно е да знаете към кого в града можете да препращате майки в по-сложни ситуации, а доц. Недкова определено покрива тези критерии Laughing
Ако решиш за следващото обучение (догодина януари), те слагам в листата на чакащите, която набъбва застрашително и стремително Shocked Laughing
И да, ще трябва да пътуваш до София - засега не се планира обучението да става пътуващо Confused Така че си прецени как всъщност ще ти е най-удобно.

# 271
Днес срещата мина суууууууууууууупер! Както винаги! Heart Eyes Hug  bouquet

Мдааа, да живеят проблемните гърди и тесните канали Mr. Green
Другия път - познай диагнозата по картинка Wink
Що се отнася до изказаното желание да гледате как стават нещата на живо мога само да ви кажа - ние бяхме 8 на първото обучение и гледахме. Най-ужасното нещо, което може да си пожелаете - повярвайте ми!!! Защото можехме да гледаме, но не и да казваме или показваме нещо на мамите. Нито имамхме нужния статут, нито нищо. А и това да не говорим беше част от обучението - само да наблюдаваме... беше ужасяващо. От вътре ври и кипи..., а навън нищичко не може да излезе - не обучение, ами китайско мъчение си беше Peace (особено в период, когато си вдъхновен от нови знания Rolling Eyes)

ooooh! Това ще е супер трудно и за мен - да гледам, без да се обаждам. Mr. Green Ще трябва да поработя върху експанзивния си характер. Laughing

Последна редакция: нд, 22 мар 2009, 10:31 от Nellina

# 272
Аз пак тихо се намъквам, да не съм като слон в стъкларски магазин, ама сигурно е възможно за тези на които София им е далеко (а Плевен си е на 3 ч. път с автобус Confused) просто да се сложи една по-хубава камерка към скайп в залата за обучения, и да се прави дистанционно  newsm78 То явно не всичко може да е дистанционно, ама теоритичната част поне, сигурно може да се организира...

# 273
Изобщо ли няма да има практическа част? Наистина сме много и предполагам, че е много трудно осъществимо, още повече все пак става въпрос и за новородени бебенца, ама едно е да си говорим теоритично, но друго е "очо да види, ръка да пипне" Rolling Eyes.
А, и ако разкажете нещо и за изпита - какво горе-долу ще представлява....

Последна редакция: нд, 22 мар 2009, 12:44 от ika_d

# 274
  • София, Младост 2
Eх че хищници сте значи Mr. Green Малко ли ви беше да гледате вчера майката с блистера - можехте и да гледате, и да питате, и да пипате - и още искате Mr. Green

Не съм убедена, че ще може да има практическа част - д-р Попиванова не е завеждащ родилно отделение, за съжаление и трябва това влизане на чужди лица да се разреши от съответните хора. А МД съвсем скоро, преди няколко седмици, си смени директора, така че много неща в момента са нагоре с краката и вероятно ще е много трудно. Беше планирано да има такава практическа част... но не е ясно ще може ли да се осъществи наистина. Когато ни обучаваха нас, бяхме 8 момичета - вие сте над 30, така че нещата определено са много по-трудни.

Пък и да се осъществи, няма да има никакво пипане, това трябва да ви е ясно - само наблюдавате и може да си говорите с майките чисто принципно.

С Асето още имаме кошмари от нашето наблюдение, двете бяхме заедно - в стаята имаше 3 майки (долу на 7.етаж, т.е. в секцио-сектора). Едната имаше второ дете, беше кърмила първото 2 години и имаше един шампион, който сучеше като змей с една уста, с която можеше вол да налапа Mr. Green Така че там си беше абсолютен кеф да гледаш.
Другите 2 момичета обаче бяха живи да ги оплачеш - едната седеше на ръба на стола, бебето увиснало на една страна, пищящо и дерящо се, без да иска да засуче, хапеше я по и без друго разранените зърна, тя беше в абсолютна паника и само повтаряше да не я гледаме, че не са за пример Confused
Другото момиче беше родило недоносено бебе предния ден и се опитваше да цеди на ръка - стискаше зърното в основата и вече беше успяло да си разрани ареолата почти до кръв.
Още ги мисля тези две майки... после говорихме с докторката да ходи да види майката на недоносеното бебе и да й помогнат, защото направо сърцето ни се скъса (после ни беше казала, че са оправили нещата и майката е започнала да носи кърма да хранят бебето).
Асе, а двете циганки горе по каква причина ги гледахме и кога беше, помниш ли Mr. Green

# 275
Помня, като слон. Пак ин пуснаха да видим и сектора мама-бебе. И да видим там как стават нещата. Докторката се чудеше от къде да ни намери материал за гледане тогава Grinning И циганките не им пукаше. Ама едната беше цвете - оженила се късно на 23-24 години. Изучила гимназия, работила, направили си дом с момчето си, пък тогава помислили за бебе. Лежеше и не се отделяше от бебето. Беше го гушнала до себе си и обясни, че така било най-лесно и най-добре за нея и за бебето.
Другото беше трето живо, но четвърто раждане на циганката. Беше го оставила състедката й да го гледа,ч е да отиде да пушне един фас. То реве гладно, тя се връща и го тъпче с водичка - направо кошмарно беше. Ама с тях можехме поне да поговорим по-така. Пък и те решиха , че сме студентки (те и предните решиха, че медицина учим) и си казаха всичко, без да ги питаме много, много Mr. Green

# 276
  • София
Следя редовно темата и много ви се радвам.   bouquet

Искам да попитам дали ще е от полза (за обучението ви, или на някоя от вас персонално) книгата The Womanly Art of Breastfeeding, 14-о издание на Ла Лече Лига, 1997г. ?
Бях я взела преди да родя по препоръка на Бу, но вече няма да я ползвам и ми се иска да послужи на някого.

# 277
Е, не е честно така да ни разказвате пък, а ние горкичките само с една изтрадала женица с блистер да минеме Cry! И аз искам на живо да гледам такива работи, за пипане нямам никакви претенции. Искам реални ситуации!  #Crazy Добре де как ще се упражняваме тогава и как ще се справим, дай Боже, в реална ситуация един ден при положение, че примерно аз не съм имала кой знае какви случаи.

# 278
  • София, Младост 2
Суит, чудесно предложение Grinning Мисля, че Бу и момичетата в темата Мислите за ЛЛЛ-лидерство ще са ти много благодарни - книгата е задължителна за кандидатите за лидери и ще им е много необходима.

Ика, ти как мислиш сме учили ние? С едното гледане 1-2 пъти горе, без пипане и без разговор за кърменето човек най-много да се научи да наблюдава внимателно. Пък ние и картинки даже не бяхме гледали, за разлика от вас - хвърлят те направо в дълбоката вода и се оправяш някак Laughing Когато за първи път не успееш да сложиш бебе на гърдата, а майката разчита на теб, изведнъж разбираш колко много не знаеш и не можеш... много е отрезвяващо Confused Но така се нахъсваш да се научиш Hug

# 279
Момичета, да ви питам - а, майките не се ли травмират като им се кпучат няколко човека да гледат в момент, в който така или иначе им е трудно, заляти са от емоции и имат какви ли не болежки? Вярно, че очакват помощ, но все пак  newsm78

# 280
hedra, не може ли поне на групи да се разделим? Мисля, че на всички ще им бъде интересно.
Тържествено обещавам да си държа устата затворена и да не пипам нищо! Laughing

# 281
  • София
Суит, чудесно предложение Grinning Мисля, че Бу и момичетата в темата Мислите за ЛЛЛ-лидерство ще са ти много благодарни - книгата е задължителна за кандидатите за лидери и ще им е много необходима.

Да, Бу вече ми писа, че ще бъде от полза на българската Ла Лече.  Simple Smile

# 282
  • София, Младост 2
Ама то въобще не зависи от мен, бе девойки Mr. Green Ако има възможност, естествено че ще идете - стига докторката да може да го уреди.

Меги - досега сме имали само 2 случая, в които майките показаха притеснение и съответно им осигурихме уединение и само докторката при тях. Повечето жени нямат нищо против компанията, отпускат се на приказки, че даже има някои, които забравят да си тръгнат и си седят да гледат и другите майки с бебета Mr. Green Случвало се е да носят сокове и сладки и направо си става една седянка... Mr. Green Но престанахме да го правим по този начин след тези две майки - действително не всяка жена се чувства комфортно.

# 283
Аз мисля, мисля... и имам една-две идеи как да погледате, пък и ние да ви погледаме Mr. Green
Обаче трябва тези неща да се обсъдят сериозно. Пък и мисля етиката изисква и отсрещната страна да бъде наясно, че ще е обект на обучение... Thinking

# 284
Ще ви бъдем много признателни. А, това за отсрещната страна е задължително, не всеки може да си показва на вол гърдите и сто очи да са вперили поглед към тях.
Аз честно ви казвам, от както започна обучението, си дадох сметка колко всъщност комплицирана е всяка една ситуация и колко всъщност не знам. Преди си прасках разни съветчета наляво-надясно, а сега ме е страх да си отворя устата.

Общи условия

Активация на акаунт