Машина за хляб - 13 част

• 91 395
  • 997
  •   1
Отговори
# 960
Ох, как ще се спира хляба, момичета. Освиних се откакто имаме машината. От години не ям хляб, а то сега...

При мен е същата работа. Хляб не кусвах от години, покрай мен и мъжа ми, че и дъщерята така се научи. Обачееее, сегааааа, ядем, та пушек се вдига. И най-странното е, че докато бременувах, не ми се отразяваше, ама сега взе да ми личи - 2 кила отгоре напоследък #Crazy. Че аз като родих бях по-слаба Sad. Затова козунак скоро май няма да опитвам - ще правя само прост хляб колкото да има в къщи и това е Crossing Arms. Чета ви с удоволствие, възхищавам се на стремежите ви и на сполучливите ви опити, но май трябва да спра изобщо влизането във форума. То иначе няма оттърване от вас Laughing.

ketti, козунака ти е точно по мой вкус - щом казваш, че ти се вижда недоопечен отвътре Shocked. Аз така харесвам - по-суровичко Peace. Но да ти кажа на снимката изглежда перфектен Peace.

# 961
Аз пак да питам  Embarassed
Четох оригиналната рецепта на Кети, която тя каза, че е намалила наполовина и нещо немога да схвана....
Значи по оригинала млякото е 1 ч.ч(около 250мл), значи наполовина е 125мл, а не 175; захарта е 300гр - половинката става 150гр и т.н.
Някъде май бъркам. Вие как мислите? От друга страна пък с пропорциите на Кети на мен козунака ми се получи, само дето тръгна да ме търси, но то си е нормално.... все пак моята машина е за 1кг хляб.

# 962
  • Плевен
Здравейте майсторки!
Аз не пиша често, но най-редовно ви чета Simple Smile.
Козуначените неволи са ми страшно интересни, но все още не съм се наканила да се пробвам и аз. В най-скоро време и това ще се случи, но гледам да е през уикенда, защото тогава и мъжа ми си е в къщи и ще помага в яденето  Mr. Green.

Моите първи опити с хляба засега са успешни, личи си и по заоблената ми фигура... и аз като вас откакто имаме машинка килограмите са нагоре..., но ще се справяме някак си.

Напоследък съм на вълна пърленки и то вариации най-вече на рецептата на pina за пърленка с розмарин. Вчера пекох пак, но добавих и едно сирене Дунавия, което се беше застояло в хладилника. Стана страхотна на вкус. Снимки все не успявам да направя  Embarassed, сещам се чак когато е презполовена питката  Laughing

# 963
Здравейте, дами! Как минаха снощните омесвания, втасвания, някоя има ли недоволна от "машинката си"?
Благодарности на max-mama за прекрасната рецепта за бърза хляб. Снощи го сложих в машинката и отидох на тренировка, а, като се завърнах, гладна и уморена като куче, ме посрещна невероятен аромат още от асансьора, а хлябът беше просто превъзходен.
Козунакът на Кети ще го направя пак тези дни!

# 964
  • София
Аз вчера правих пък хляба с грис на бързата програма с прекъсване ( не помня на кой беше рецептата Embarassed)Прекъснах го аз, ама после като пуснах-пак си се премеси, че не схванах как да пусна да пече директно или просто трябваше да пусна програма само печене newsm78
Е, хляба стана вкусен, въпреки всичко Peace

# 965
Да ви кажа ,момичета за смях станах.Пишете си предположенията за кетината рецепта до утре,защото в четвър. аз започвам и ще бъде страшно! Joy ако намаля, както аз направих, всичко пропорционално ,на коя програма последно да пека- на1 или на 2. Аз не мога да си гледам работата ,защото съм зверски затормозена с този козунак бе хора!Всички имате интерес Grinning да ми помогнете ,за да престана да ви ходя по нервите Mr. Green тази вечер няма да пиша ,но пък утре  ще ви чета и ще пиша. Ще надниквам до към 19 часа днес,ако някой е умрял да ми отговори, да не го разочаровам Joy Кети, скъпа при мен всичко е така - драма, драма ,после кикот. Малко трудно ме понасят през драматичните ми периоди,но виждам,че ги крепи мисълта за веселата част Grinning

# 966
ако някой е умрял да ми отговори

Чушчице, зелена или червена....Предпочитам челвените, нищо,че в зелените има повече витамин Це......Повече от умряла за тебе......

КОЗУНАК В СНИМКИ:

РЕЦЕПТАТА НА ПИНА

Маята - 1/3 кубче или около 14гр. - Прясно мляко - 150 мл. - 2 яйца от едрите - Брашно - виждате - малкичко над 500гр. - Захар - 200гр., по рецептата е 150гр. newsm78 - Разтопих Краве масло + олио - 50гр. + 4 с.л. олио (това остана от едно пакетче 125гр.)

Оставих маята да шупне с около 50 мл. прясно мляко(част от онези … да пишете обаче!). Сложих всички продукти в машинката. Шупналата мая, захарта, брашното, млякото, мазнината(от нея оставих около 3 с.л. за да добавя ако има нужда), плюс - няколко капки есенция бадем, Една ванилия + Сока от тази половинка лимон + настърганата кора на целия. Пуснах програма 1 - Основна, на средно препичане, малък грамаж за 3, 13ч., защото повечето мами тук имат програми с 3 часа. Това е след 5 мин месене, на почивката, не съм добавила грам бра … а всичко си обра!. Мисля,че това е тестото, което е необходимо. за да може всеки да прецени направих дупки в тестото и го намачках. Снимала съм аз, тестото не помръдна докато взема фотото - С дупки и намачкано. Почина 5 мин. , започна да бърка, реших и другите 3 с.л.да сложа. Сложих ги на 2 пъти в раамките на 3 мин. - Това е тестото!. Тук отидох на кафе. Върнах се, машинката показваше - 2,13ч. Извадих контейнера( newsm78)за да си извадя по-лесно тестото и да махна бъркалките. Направих 3 фитила. Тестото бе приятно, не лигаво, не лепнеше въобще. Сплетох и в В контейнера. През това време капака на машинката е плътно затворен. Не съм ползвала друг път тази програма, смятах,че 1 час ще е печенето. и 2 мин преди този 1 час намазах с яйце+1ч.л. олио.1ч.л. мляко и поръсих със захар. Оказа се,че се пече 48 мин. Свърши програмата, но горе си бе бял и суров. Видях готова 7-8 преди края и пуснах фурната с вентилатор на горен реотан. Очакванията ми за суровост се оправдаха и за около 10-ина минути - не повече - сложих контейнера във фурната. Резултата, който не ми хареса обаче! Не успя да напълни контейнера. Ето и още снимки: Тук изглежда чудесно, но очите ви лъжат, да знаете.....+тук - и все пак пълен с конци вътре+вътре + пак вътре. Вкуса е страхотен. Но...имам чувството,че не си втаса хубаво. Май му трябваше още малко. Нещо точно на втасването се дъня......Май наистина е студено за козунака у нас. И изгорял. Та...си мисля - дали и тези 50 гр. повече захар не си оказа своята роля, и дали не трябваше да бъде съмсем малко по-меко тестото, с една нищожна идея. Иначе плетката се запази до края. Не спадна въобще. Или е малко маята newsm78. Или не трябваше да вадя тестото с контейнера.....Незнам...ако още малко бе бухнал - щях да съм направила идеалния козунак!

Това е от мен! Чакам идеите ви по интуиция за козунака. Иначе вътре е много вкусен, мекичък и леко сладък. Това ми напомня за повечето захар.....Както виждате мензурата ми е такава, че има разграфено за течност, за захр, за брашно и за още нещо, дето не мога да го разбера за какво е. Всичко бе максимално точно. За мен 2 грешки - една идея по-мекичко тесто и по-малко захар. И повече втасване, че стига с това по-малко.

Чушциче, и аз не се оправих добре, но....мисля,че това е пътя. Дано ти помогна!

# 967
Чушчице - след толкова дружни усилия да победиш козунака не смей да казваш за провал!
Иначе ти и зпращаме у дома Мама Цоцоланка и няма да ти даде да грешиш...

# 968
Маме... Hug! newsm51 newsm10

# 969
Мама Цоцоланкаsmile3501! За старанието, търпението, желанието и ентусиазма! Възхищавам ти се за всичко това  bouquet!

# 970
Маме, не е втасал! Твърдичко ти е тестото. Маята може повече. Аз тогава я направих тази рецепта, с малко мая, втаса ми идеално, ама ми беше по- меко тестото, времето беше пролетно и по- топло и така.
Сложи 20гр мая, отнеми от брашното. Това дето си направила дупки в тестото и те си седят така завинаги не е добре - много е твърдо.
И още след първтото втасване, където си направила фитилите, се вижда, че не ти е втасало, още тогава. Много е назад с втасването.
Захарта не намалявай, аз май не съм я измерила правилно тогава  Thinking

Иии тоя сок от лимон, не знам дали е най- добрата идея  Thinking Никога не съм слагала, но това все пак си е киселина и така повишаваш киселинността на средата, а това има значение за дрождите. Малко като при ръжения го докарваш, а там е затруднена ферментацията. Не съм сигурна за това, не съм разсъждавала по този въпрос, но може би е добре да отпадне.

# 971
pina, означава ли това, че е по-добре програма 3.30, отколкото 3 часа? защото при Аляските основната програма е 3 часа. Да използваме тогава по-дълга.

# 972
Пина, благодаря ти! Знаеш,че те обичам точно заради точните коментари. Знаех си аз....По-меко и повече втасване........Другият път...Скоро ще е...... Hug

Ок...и другият път без лимонов сок......Въпреки,че моя не бе много, но е важно все пак да се знае за друг път......

# 973
Ами аз на Аляската си ползвах основната, ей сега ще извадя да я видя колко продължаваше. Видях - 3 часа и 13мин.
То втасването е въпрос не само на време, уви това, че ще удължиш програмата или ще я съкратиш не осигурява идеалната среда. Зависи и от температурата. Миналата година бях писала, но забелязах, че машините не нагряват до определена температура и да изключват (при втасването) а загряват определено време и съответно в зависимост каква е стайната температура и вътре е различна.
Зависи и от количеството на маята, но то поне лесно се контролира.
Зависи и от гъстотата на тестото, което вече е върпос само на усет. Колкото и да се тегли и мери - различно е. Яйцата са различни, млякото е различно, брашното е различно.

Маме, ти сама си си казала проблемите още в първия си пост със снимките (ама що труд си хвърлила...  Crazy ) То, аз като знам кое как, да не мислиш, че не ги правя същите....  Embarassed  Хеле като бързам и като се изнервя! Хем го виждам, че не е добре, хем го чакам да стане, че го и нареждам....  Tired

# 974
Момичета, от два дни нещо се излагам яко с хляба  Cry
В неделя имах много тости и сложих да правя - ръчен с дебела кора , ама 1.5 кг. събирах го из машината. Това което остана беше толкова вкусно, че още повече ме беше яд. А предишният ден правих пак 1.5 кгл на основната рецепта и стана много добре  newsm78 Днес пуснах на програма три - хляб с трици ( искам да ги пробвам всичките) . Оставаха 45мин. до края и спадна толкова, че глава ме заболя. А беше перфектен от горе. Даже си мислех, как за първи път правя толково гладък и оформен хляб от горе. Моята и брашното са ми едни и същи, само пропорцийте са различни. Whistling Сега не смея да почвам с козунака, че като гледам, че един хляб не мога да изпеча, какво остава за по-сложните неща.

Общи условия

Активация на акаунт