Машина за хляб - 13 част

  • 89 467
  • 997
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 11 607
Правих хляб с маслини и домати рецептата беше от форумите с чери доматчета , но аз сложих обикновен домат , като му изчистих вътрешността и нарязах на ситно. Точно домата не ми хареса в хляба, но като схрускаш маслина е страхотно. Ще пробвам хляб с маслини и сирене ,дано това съчитание ми допадне повече.
На мен до сега не ми се е случвало да мухляса хляба от машинката, а се случи 3 дни да хапваме един верно по - сухичък беше , но не мухляса. Wink


http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg4455070#msg4455070 - правила съм го с вариация - кашкавал + чесън на прах......

В хладилника слагам хляб само лятото...Иначе по принцип се губят хранителните качества.

# 346
  • София
  • Мнения: 547
Мама Цоцоланка, много благодаря за разяснението  bouquet

# 347
  • София
  • Мнения: 4 180
vangobi ако имаш повече другия път, пробвай само да си направиш тестото в машинката.......След това разпредели доматите и маслините в хляба, да втаса и опечи в обикновена фурна. Ще видиш голямата разлика
 И...сложи босилек, риган и мащерка. Става супер.
Правила съм хляба на Умбра, а той е точно такъв с маслини и домати, и в хлебопекарна и в обикновена фурна - разликата е огромна. Дори в обикновената фурната сока на домата е предимство. А със сирене - бих добавила сиренето накрая на месенето - последните 5 мин.
Ще опитам задължително мисля , че и аз на Умбра съм правила. На децата им хареса, но на мен самите домати не ми харесаха, но щом казваш , че на фурна е друго ще пробвам. А ето прясно изпеченото хлебче с няколко лъжички кисело мляко , за което ви говорих по - горе. Grinning

# 348
  • Мнения: 4 358
И моят хляб от днес е с айрян вместо вода

# 349
  • Мнения: 117
може ли някой да ми даде сполучлива рецепта за козунак newsm17  Praynig

# 350
  • Мнения: 411
сноЩи направих и аз хлеб4ето с маслини и сирене ,много ни хареса но тестото беШе много рядко и сложих около 1/2 4.4аШа грис,4е с толкоз хлеб4ета свърШих вси4кото браШно,стана 4удесен само дето ни беШе малко безсолен та си го ръсихме със сол4ица.мисля 4е рецептата беШе на max-mama,за което и благодаря

# 351
  • Разград
  • Мнения: 3 114
сноЩи направих и аз хлеб4ето с маслини и сирене ,много ни хареса но тестото беШе много рядко и сложих около 1/2 4.4аШа грис,4е с толкоз хлеб4ета свърШих вси4кото браШно,стана 4удесен само дето ни беШе малко безсолен та си го ръсихме със сол4ица.мисля 4е рецептата беШе на max-mama,за което и благодаря


Радвам се,че ви е харесал. Hug
Амиии,то с брашното страшна работа.Купувам по 5-6 кг и понякога не ми стигат за една седмица(особено през последният месец).

# 352
  • Мнения: 459
Здравейте, момичета!Имам едно въпросче - снощи правих хлебчето с маслини и сирене. Стана страхотно на вкус, но като че ли вътрешността беше една идея недопечена.... Коричката беше невероятна, но вътрешността беше малко сурова. Можете ли да ми помогнете с идея от какво може да се е получило така. Приготвих го с брашно Софиямел и суха мая на Йоткер. Благодаря предварително  Hug
И аз също искам да се присъединя към молбата за сполучлив козунак с малко разяснения за начинаещите  Embarassed
Извинявам се ако съм досадила на някого   bouquet

# 353
  • Разград
  • Мнения: 3 114
eldi ,идея си нямам защо не се е изпекъл хляба ти от вътре.При мен винаги е ставал,даже и с малко повече брашно.Програмата ми е дълга 3,18 часа,при теб да не би да е по-кратка?Това ми идва на ума,че му е трябвало още малко време за печене.

# 354
  • Мнения: 11 607
може ли някой да ми даде сполучлива рецепта за козунак newsm17  Praynig

И аз също искам да се присъединя към молбата за сполучлив козунак с малко разяснения за начинаещите  Embarassed

Върнахте ме във времето преди около 2г., когато бях абсолютно начинаеща в козунаците, а в хлебопекарните....Имам  дъъъъъъъълъг стаж обаче на месене с ръце, че и сега понякога меся така - за да не изгубя тренинг. И въпреки,че не бях боса в правенето на питки, хляб и пр., съветите на Пина за хлебопечката ми бяха от голяма полза. Нейните рецепти бяха първите, които аз направих, под вещото и наблюдение в темата. Та и нейния козунак бе първия, който аз направих. След това съм правила на Джемма, по рецепта на майка ми и т.н., но точно този - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg3459477#msg3459477 - за мен си остава първия. Получи се много сполучлив. Аз обаче като мързелива хлебарка не го вадих, и не го сплитах.....Оставих всичко на машината. В крайна сметка се получи самун с вкус на козунак. Но пак се изяде. И друга подробност за козунака - добавете още захар. Пина явно е била на диета, когато е писала рецептата, но на нас ни липсваше още сладост. Иначе е без забележки.

За вътрешността - може би е превтасал хляба, сигурно си сложила малко повече мая. Допускала съм същата грешка, от страх,че няма да стане. Но с времето се уверих,че по-добре малко по-малко мая, отколкото малко повече - това го писах и по-преди. С времето може, когато усетите,че хляба е втасал, да спрете програмата, която е в момента и да пуснете програмата, която е само печене. Когато хляба е превтасал, още малко печене - няма да помогне. Единствено - хляба на филии и във обикновената фурна или в тостер за да се препече.....Спасява се донякъде положението.

Извинявам се, ако съм засегнала някой, но съветите, които давам са именно от моя опит - вече над 11г. с брашната. Преди на ръка, от 2г. и с хлебопечка. Експирементирала съм доста по вкуса на нашето семейство, имам и провали, така че понякога - питай патило, а не старило......

Хубава хлебна седмица, хлебарки!

# 355
  • София и там където не се пуши
  • Мнения: 12 146
Вчера направих Ръжено-пшеничен хляб по рецепта на опаковката на брашното на фирма Техра

Продукти 500 гр готова брашнена смес, 10 гр мая (препоръчва се пресована), 8-10 гр сол, 10 мл олио, 320 мл вода - това е по опаковката

Аз направих следното

сипах хладката вода, но сложих 400 мл, добавих брашното и понеже и идея си нямам какво точно е пресована мая, та сложих половин пакетче жива мая (не помня кой каза тук да се натрошава маята и аз така направих), а 10 мл олио сложих три лъжици . Сол на око  Joy
На пакета пише програма за 2 часа и 30 мин и при мен е тази за кексове и точно на нея я сложих. Пише също един час след стартиране на програмата, че се слага сусам отгоре. Да ама аз май го пропуснах този мом и като ги сложих, не се залепиха.


Хляба стана много добре.

# 356
  • Разград
  • Мнения: 3 114
eldi ,сега като прочетох написаното от Мама Цоцоланка и ми мина през ума,че на тестото му е трябвало още малко брашно.

# 357
  • Мнения: 459
max-mama. мама Цоцоланка - благодаря ви. Наистина може и да съм сложила малко повечко мая - нали на пакетчето пише 1пак. за 500гр брашно та все си мисля, че с по-малко няма да се получи. Много ме притеснява използването на прясна мая - просто незнам как става в машина  Embarassed Много ви благодаря още веднъж - наистина е страхотно когато ти помагат в начинание, в което се чувстваш напълно безпомощен.   bouquet

# 358
  • Разград
  • Мнения: 3 114
eldi ,по рецепта маята е 7 гр,точно толкова е и опаковката на сухата мая на доктора.Пишейки рецептата уточних,че може да се наложи и още мъничко брашно.Няколко пъти съм правила хляба и единия път ми се наложи да добавя,че тестото си беше направо полутечно.А пък после Мама Цоцоланка обясни,че се получавали такива неща,от самите брашна,може да е едно и също,но понякога ставали различни тестата.

# 359
  • Мнения: 11 607
Много ме притеснява използването на прясна мая - просто незнам как става в машина  Embarassed

Прясната мая е кубче от 42гр. Когато я купувам от магазина, тя е тип охладена. Т.е. не е от фризер и е мека. И така мека я режа на 4 - на кръст - +. Получават се четири четвъртинки. Всяка една четвъртинки използвам за брашно около 750гр. А вече дори съвсем малко отчупвам  и от четвъртинката, че хлебопечката ми е до парното и по-високата Т спомага за по-бързо втасване. Помисли си дали и твоята не е точно до уред на топлина. Моя хляб е за вместимост от 1,250гр. В началото се опитах да ползвам суха....но.....само неуспехи...С прясната пак съм имала,но са по-малко значително, на едната ръка се броят......

Макс-мама на д-р Йоткер не ми дападат много продуктите, а и във форума съм чела по-скоро негативни отзиви за маята му, отколкото положителни. Чела съм,че мамите предпочитали някаква френска мая на прах.....Потърсете и нея.

Пробвайте един път и с прясна мая, гледайте дали е в срок на годност, и си преценете сами как ви харесва повече хляба.

Общи условия

Активация на акаунт