Машина за хляб - 13 част

• 89 597
  • 997
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Вчера правих "ръчния хляб" от книжката с рецептите...Не се надигна много, може би защото е смес от 3 брашна. На вкус ми допадна много, а как засища, Една филийка и все едно цял хляб съм изяла Simple Smile
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=308008&pid=9924514
Не съм купувала скоро маслини, но ще взема и ще пробвам със сирене как е. Правила съм хляб с маслини и кашкавал...

# 331
момичето влагодаря за отговора ви за ползването на жива мая вместо на суха. аз в суматохата намерих в къщи едно пакетче стара суха и направих хляб с нея ,очаквайки с ужас резултата. Използвах една от вашите рецепти ,но за съжаление не знам на кого.Промених само това, че вместо вода сложих гъст айран.Давам ви рецептата,защото хлябът ми стана фантастичен и обрах всички точки на гостите ми.  За 750 гр. 1 яйце,което разбих с вилица сложих в мерителната чашка и долях с айрян до 240 мл. т.е общо с яйцето +течността., 375 гр. брашно 1 1/2 ч.л.сол.,1 1/2 ч.л.захар/аз сложих 1/ 1 1/2с.л. масло 3/4 ч.л суха мая . Слагат се в обичайният ред . пече се на осн.програма. просто е жесток

# 332
 Grinningсамо да допълня,че пекох хляба на средно изпичане и след изваждането му го напръсках с вода ,леко и го увих в кърпа, както се прави със содена питка. Днес останалото парченце беше точно толкова хубаво като вчера. Хлябът е пухкав и на конци. Извинявам се ,ако досадих с възторга си Laughing Laughing Laughing

# 333
  • София
Аз вече 5 хляб правя с кисело мляко , ако ми е необходима 325мл. вода по рецепта слагам 300 и 3-4 лъжици кисело мляко от това с по - голям процент на масленост. Става разкошен и на домочадието много се харесва, но яйце не слагам. Grinning

# 334
Toва за киселото мляко и аз си го мислех. Ще го опитам следващият път. Благодаря!

# 335
Една филийка и все едно цял хляб съм изяла Simple Smile

Да, точно това е разликата от домашния и купешкия хляб. Аз моя си го правя с типово брашно, семена, понякога и кълнове.....И дори моя мъж,който обича много хляб - 1 филия не може да изяде. Риска при подобен хляб е този, че бързо мухлясва, защото е жив. Има много живи неща в него, няма консерванти и бързо се разваля. Най-бързо ми се разваля хляб от накиснати от вечерта пшеница, овес, ръж,слънчоглед на другия ден с блендера смилам, добавям и бяло брашно.......Става много вкусен, истински пълнозърнест хляб, половин филия тук вече е много, но го   разделям с наши приятели, които ядат също такъв тип хляб, защото иначе ще го хвърля.

А заквасена сметана в типов хляб ако се сложи - хляба става душица. Много сполучлива е комбинацията от кисело+прясно мляко. Но хляба и повече се рони. Въобще всеки хляб си има своите предимства и недостатъци. Аз общо взето сменян хлябовете, които правя, че иначе само 1 вид омръзва. Но си имаме и фаворит. Правила съм хляб с маслини и домати в пекарната...не ми харесва много.....По-ми допада в обикновена фурна такъв. Пробвайте...имаше един хляб с кашкавал....Слагате чесън на прах и става супер!

# 336
Виж това за заквасената сметана изобщо не съм се сещала. Нямам търпение да пробвам. Защо само на типов, и на бял сигурно ще е добре. Ами у нас няма време да мухляса, горкият  Laughing Laughing Laughing

# 337
Виж това за заквасената сметана изобщо не съм се сещала. Нямам търпение да пробвам. Защо само на типов, и на бял сигурно ще е добре. Ами у нас няма време да мухляса, горкият  Laughing Laughing Laughing

За бял ще стане да, но и белия хляб е достатъчно тежък. То на бял хляб всичко върви, самия факт,че е бялото брашно е носител на глутена е достатъчно.........

У нас мухлясва, не защото не го ядем или защото не е вкусен, а защото има много живи компоненти, които не траят дълго време......Така е и с истинското мляко. Истинското мляко се разваля на 3-я ден......

# 338
  • София
Правих хляб с маслини и домати рецептата беше от форумите с чери доматчета , но аз сложих обикновен домат , като му изчистих вътрешността и нарязах на ситно. Точно домата не ми хареса в хляба, но като схрускаш маслина е страхотно. Ще пробвам хляб с маслини и сирене ,дано това съчитание ми допадне повече.
На мен до сега не ми се е случвало да мухляса хляба от машинката, а се случи 3 дни да хапваме един верно по - сухичък беше , но не мухляса. Wink

# 339
аз правих с маслини и сухи домати. нарязах ги на по-малки парченца и ги попих предварително с дом.хартия. стана супер,нещо като италиянската чиабата, която има същите неща + лук/попих ги от олиото в което са накиснати./

# 340
vangobi ако имаш повече другия път, пробвай само да си направиш тестото в машинката.......След това разпредели доматите и маслините в хляба, да втаса и опечи в обикновена фурна. Ще видиш голямата разлика
 И...сложи босилек, риган и мащерка. Става супер.

Да, хляба не мухлясва ако е направен от бяло брашно. То и типовия мухлясва трудно. Напр. чак на 7-8 ден....Но ако има каша от накиснати живи семена - не трае дълго. И ако кашата е основна съставка на хляба. Пробвайте и ще ми кажете колко се е задържал у вас, на стайна Т.......

Правила съм хляба на Умбра, а той е точно такъв с маслини и домати, и в хлебопекарна и в обикновена фурна - разликата е огромна. Дори в обикновената фурната сока на домата е предимство. А със сирене - бих добавила сиренето накрая на месенето - последните 5 мин.

# 341
  • София
Мама Цоцоланка, в твоята рецепта "Хляб Вили" може ли да се смени типовото с пълнозърнесто брашно и ако да, удачно ли ще е? (ми, нямам типово брашно Embarassed)

и  надявам се да не ставам досадна  Embarassed намерих още една твоя рецепта, дето малко ми е неясна:
Пълноърнест хляб на Мама Цоцоланка
По малко ленени, слънчогледови, сусамени семена + малко от микса 4 вида семена на Николов, 1 с.л. сол, 1/4 кубче прясна мая от 42гр., 1 яйце, малко олио, 1 и 1/2 неголеми чаени чаши вода(да бъда точна чашите за 3 в 1 на Якобс, каквито ги имаше по рекалмите на Мюзик Айдъл), 600-700 гр. брашно - типово, добруджа, грахам и бяло, като бялото е най-малко като количество. Използвам 1 основна програма(3ч. 25 мин), за силно зачервяване на коричката и резултатите са зашеметяващи. В последно време слагам и по-малко шарена сол, трапезна чубрица, кимион и въобще подправки на вкус!

Изяжда се като топъл хляб и питат има ли още. А щом и едно бебе на 10 месеца(само че хляба бе без подправки) си отваряше устата за още хляб...правете си сметка колко вкусно става!

Само 1 - 1-ствен път не се получи нещо, но защо така стана тогава - отговор нямам!Но пак се хапна хляба

колко големи са тези чаши (якобс?) с които мериш, и по колко "малко" слагаш семена и микса 4 ядки? рових сума ти време и не можах да намеря оригиналната рецепта(където ти си я дала)

благодаря предварително Wink

# 342
Разбира се,че е удачно. Аз нямам постоянно в къщи типово брашно напр. Понякога имам пълнозърнесто, понякога Добруджа и ако имам няколко - прави си смес от брашната, като количеството им е за сметка на бялото. Бялото тогава може да дойде и 250гр. Но може и повече да дойде, според зависи дали пък брашната не са ми на свършване и има по малко от всяко. Може и с брашно Грахам да се замени. Правила съм и с готовите смески на Техра...С тях винаги хляба става супер...Но те имат и други съставки,за които обаче имам големи съмнения,че не са написани на опаковката - набухватели разни и консерванти.

По-малко - напр. 1 супена, нормална лъжица. А дори и да е от големите супени лъжици - няма да е фатално. Има 2 вида супени лъжици затова пояснявам.

С времето слагам всичко на око. Няма страшно ако сложа повече ленени, а по-малко сусамови семена. Слагала съм и по 2-3 лъжици сусамово и ленено брашно напр. когато съм имала такива брашна.

Не е задължително и яйцето. Може и без него. Увеличават се течните съставки малко обаче в такъв случай. Много хубава комбинация се получава и вместо само олио - се сложи малко разтопено масло+олио. И тази мазнина се сложи постепенно в сместта, след като се е забъркало тестото и на порции да се поеме от тестото. Вариации - безкрай!

Винаги съм следяла за 2 неща - маята да не е много. Установих,че по-добре малко по-малко мая, вместо малко повече. И....консистенцията на тестото да е мека, много мека.....Не се лъжете по първоначалната консистенция. За мекотата съдя след като машинката е бъркала около 15 мин.

А чашите са 200мл. вместимост вода. Ето такива са - чаша.

Успех!

# 343
Моми4ета някъде бях видяла ,4е правите цареви4ен хляб някой може ли да пусне рецептата.много оби4ам царевица.само да ви кажа,4е 14 годиШна си отивахме на село с братов4едките,а аз похар4их вси4ките пари за варена царевица,така 4е ходихме 15 км пеШа до село.Е...представете си тогава колко оби4ам вси4ко направено от царевица,правя си дори цареви4ен кекс и си го ям сама ,заЩото моите не си падат много по него.дори преди оЩе да съм пробвала знам 4е и хляба Ще си го ям сама,но навремето дядо ми правеШе просеник(това е цареви4ен хляб без мая),който аз не си спомням как се прави.имам няколко рецепти,но нито една не е на вкус като от детството ми.

# 344
Аз проблема с развалянето съм си го решила с хладилника. Като ми постои хляба 2-3 дни и го прибирам и така изкарва много време. Не ми пречи, че е студен или сух, защото го ядем само за закуска печен Peace.

Моми4ета някъде бях видяла ,4е правите цареви4ен хляб някой може ли да пусне рецептата.много оби4ам царевица.само да ви кажа,4е 14 годиШна си отивахме на село с братов4едките,а аз похар4их вси4ките пари за варена царевица,така 4е ходихме 15 км пеШа до село.Е...представете си тогава колко оби4ам вси4ко направено от царевица,правя си дори цареви4ен кекс и си го ям сама ,заЩото моите не си падат много по него.дори преди оЩе да съм пробвала знам 4е и хляба Ще си го ям сама,но навремето дядо ми правеШе просеник(това е цареви4ен хляб без мая),който аз не си спомням как се прави.имам няколко рецепти,но нито една не е на вкус като от детството ми.

Опитай да замениш в някоя изпитана рецепта част от основното брашно с царевично /30% царевично към 70% друго/. Ако ти се рови в публикациите ми, можеш да намериш рецепта там /почти винаги снимам, така че гледай къде има снимки Peace/.

Общи условия

Активация на акаунт