Машина за хляб - 13 част

  • 89 474
  • 997
  •   1
Отговори
# 360
  • Разград
  • Мнения: 3 114
И аз се притеснявах от прясната мая,но не е трябвало.В момента ползвам и суха,обаче на Юва(много съм доволна от нея)и прясна.

# 361
  • Мнения: 459
Мама Цоцоланка, моята машина е за 1кг хляб... Прясната мая я натрошавам отгоре както сухата ли или има по-особено приложение? max-mama - сложих точно 1 пакетче на д-р Йоткер и си го пуснах на програмата за бял хляб... наистина незнам защо се получи така. Не че не се изяде.... Wink и на вкус беше невероятен....
Ще пробвам пак - няма как  Peace

# 362
  • Мнения: 117
БЛАГОДАРЯ  smile3525   bouquet НА  Мама Цоцоланка за рецептата днес смятам да е пробвам и ще споделя резултата

# 363
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Следващият път наглеждай тестото(само в началото),трябва да е гладко и добре събрано на топка.Ще стане,сигурна съм.

# 364
  • София и там където не се пуши
  • Мнения: 12 146
Суха мая търся отпреди НГ и няма и няма и в Билла и вчера и в Метро Люлин. Не подбирам фирма, просто няма. Ползувам напоследък само жива и ще пробвам това на Мама Цоцоланка 1/4

# 365
  • Мнения: 459
имам още едно въпросче - извинявам се предварително - сигурно на по-опитните съм им адски досадна  Embarassed Кога слагате мазнината - в началото с всички останали съставки или когато започне месенето - по малко?

# 366
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Елди,ако е за направата на хляб,първо слагам мазнината да омазня бъркалката,за да излезе полесно.Ако е за козунак,би трябвало да е уточнено в рецептата(има при някои се слага половината и другата постепенно,докато се меси тестото).

# 367
  • Мнения: 767
Елди, най-добре е да слагаш мазнината върху лостчетата още преди да си сложила бъркалките, тогава най лесно излиза хляба

# 368
  • Мнения: 459
благодаря ви   bouquet Остана да се преборя с козунака..... Joy

# 369
  • Мнения: 11 607
Лично аз натрошавам маята долу, преди да сложа водата и брашното. Слагам всичко заедно - и мазнина(когато слагам), и семена, и всичко.

Ако питате мен - то няма особено значение...След 5 мин. всичко е станало едно цяло.

Значение има само, когато се ползва отложения старт. Там маята трябва да е най-отгоре - върху брашното, без допир със сол или захар(ако ще се използват такива съставки).

За козунака - да, мазнината се добавя постепенно.

Ако изрично в рецептата не е казано друго, се действа стандартно. За козунака има изключение и за отложения старт от обикновеното.

Друго, което научих...В началото питах - колко трябва да е водата, колко брашното....И най-накрая ме светнаха - общото количество - течности+сухи съставки трябва да е малко по-малко от желания грамаж на хляба. Напр. при мен 1,250гр. - слагам около 400мл. течност(под течност - мляко, вода, яйце, олио, масло) + 750-800 гр. брашно(един вид, или смеска от няколко). За това количество слагам 1/4 прясна мая. Програмата ми е 3,25ч., първа, основна.

С опита ще свикнете на вашето количество брашно - колко мая се слага. Ако е 600гр. брашно - може и малко да отчупите от тази четвъртинка, но не много.

От значение е и дали ще ползвате типово(и различните там ръжено, пълнозърнесто и пр.)брашно. То втасва малко по-бързо, структурата му е по-различна, затова винаги го ползвайте с бяло брашно. А и бялото брашно има естествени захариди и точно по тази причина аз захар - дори и малко, само заради маята - не ползвам. Това ми е съвет от Пина.

Юва маята , прясната, е много хубава. В последно време намирам само Виво. Но и тя е добра.

# 370
  • Мнения: 459
Мама Цоцоланке да си жива и здрава! Благодаря ти от името на всички неопитни майчета за ценните съвети!!!  newsm20

# 371
  • Мнения: 214
Гледам, че обсъждате маята. Аз не намерих друга и съм със  Саф-Инстант, тя е 11грама. Носят ми  я от София от Европите. Не съм ползвала друга и не мога да направя разлика, но според мен (а аз съм без никакъв опит  Mr. Green)е добра и хляба ми бухва добре. Сега пека с маслини и като стане (ако стане) ще покажа.
Имам въпрос. В рецептите на Мулинекс на всякъде има сухо мляко, а тук почти не видях такава рицепта, вие слагате ли?

# 372
  • Мнения: 411
eldi ,идея си нямам защо не се е изпекъл хляба ти от вътре.При мен винаги е ставал,даже и с малко повече брашно.Програмата ми е дълга 3,18 часа,при теб да не би да е по-кратка?Това ми идва на ума,че му е трябвало още малко време за печене.

няма да е от времето 4е аз го правих на бързата която ми е 1,58 4аса и стана 4удесен,но може да е от маслините  ако не са били подсуШени с браШно или грис,ако не са добре подсуШени Ще остане клисаво на местата дето има маслинки,надявам се да съм била полезна

# 373
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Гледам, че обсъждате маята. Аз не намерих друга и съм със  Саф-Инстант, тя е 11грама. Носят ми  я от София от Европите. Не съм ползвала друга и не мога да направя разлика, но според мен (а аз съм без никакъв опит  Mr. Green)е добра и хляба ми бухва добре. Сега пека с маслини и като стане (ако стане) ще покажа.
Имам въпрос. В рецептите на Мулинекс на всякъде има сухо мляко, а тук почти не видях такава рицепта, вие слагате ли?

Чакаме снимка.
Аз правя френски хляб със сухо мляко,идеален е за отложен старт.Винаги можеш да замениш сухото мляко с течно такова,като трябва да съобразиш количеството течност.

# 374
  • София
  • Мнения: 547
Мама Цоцоланка, снощи направих хляб "Вили" и стана много хубав Hug
имам питане - нямам везна и меря продуктите с помощта на онези канички, дето имат деления за различни неща. Та мисълта ми е пълнозърнестото брашно(а и типовото и др. ) ми се струва по-тежко от бялото; примерно една чаена чаша бяло брашно еднаква на тегло ли е с една чаена чаша типово/пълнозърнесто брашно? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт