УВОЛНЕНИ БРЕМЕННИ

• 67 699
  • 342
  •   1
Отговори
# 135
ИТ, та ИТ!
Отидох аз в ИТ. И кво? Ми нищо! Ще пратят проверка на работодателя и евентуално ако има нещо нередно ще му наложат глоба.
А за това, че ще ме уволни бременна - ми нищо!
В смисъл, аз очаквах поне да има някакво обезщетение.
Евентуално, ако мога, да си водя дело и да се занимавам аз.
А съда почва чак септември...
От ИТ нищо няма да ми помогнат и това е.
Има право да си прекрати договора когато си иска и както си иска всъщност.
Той така или иначе ни разпусна всички вече.

ИТ ще го глобят , но няма да те върнат на работа. Само чрез съд можеш да му натриеш носа  на тоя идиотя но процедурата е доста дълга може даа отнеме повече от година, така че намери начин да се осигуряваш към някоя фирма за да можеш после да взимаш майчински , а ако искаш да поставиш работодателя на мястото му действай със съда. Успех  Peace

# 136
момичета, напълно ви съчувствам и знам много добре какво преживявате. аз също преди месец минах през всичко това и все още не мога да спя спокойно и сънувам кошмари с шефа ми. истината е, че никъде по света не останаха хора с разбиране и човешки чувства. аз съм в Германия и ми се случи същата гадост, след като споделих с шефа ми, че съм бременна. той взе да се държи с мен като с измет и да си измисля някакви провинения, само за да намери начин да ме уволни дисциплинарно. поиска да му върна и ключа от офиса.почувствах се като някои престъпник. през цялото време бях разстроена и разтреперана, успях да издържа точно 2 дни, после си събрах багажа и отидох директно при моята гинеколожка. тя ми даде болнични за седмица, а на работодателя му изпрати лист потвърждение на бременността. аз през тези дни задействах адвокат. чрез него лекарката ми даде бележка за цялата бременност, в която пише единствено, че ми се забранява всякакъв вид дейност до края на бременността, защото е застрашено здравето на майката и детето. не знам как е в България, но тук е възможно да ти дадат такава бележка, ако психически те тормозят на работното място по време на бременност, в закона го пише. в момента съм си вкъщи, а работодателят ми е задължен да ми плаща пълната заплата до края на бременността. в България може би биха имали проблеми с парите фирмите, но тук в случаи като моя всичките пари, които ми плаща, му ги връща здравната каса. той сигурно го знаеше това, което още повече ме ядосва.
на такива хора не им е проблемът парите..  проблемът им е някъде другаде..
бъдете силни и не се предавайте!!!

# 137
  • София
Скъпи мами, ползвайте копчето Информирай модератор за обидни постове.

Освен това, ако вече сте уволнени, си намерете къде да се осигурявате, защото от БТ майчинство няма да ви дадат. Оная социална помощ от 100 лева не я броя.

# 138
Здравейте момичета!

Работя в търговска  компания от близо  1 г. Разбрах,че съм бременна на 11.08.2010 г.
От преди 2 м. прекият ми ръководител ми поднесе да разпиша заявление по чл.325 по взаимно съгласие и аз отказах.Обясни ми,че ще ми намерят начина да ме махнат.
Преди 1 седмица ни поднесе декларация ,в която е описано само ,че сме запознати с таргета си (продажби) за тримесечието,но не и бройката(което свършва края на септември).По e-mail ни бяха изпратени таблички  колко договора трябва да направим.
Аз подписах,защото вече знаех ,че съм бременна,но много други колеги в регионалните офиси ,не желаят да я подписват.
Така или иначе след 1 седмица - тази декларация влезе в сила с заповед подписана от директорите.

Знам,че в края на септември ще се опитат да ме изгонят(няма да мога да си направя плана,така и колегите ми също).
Какъв документ трябва да приготвя от АГ , за да представя пред работодателя си?
Попитах лекаря си той не знаеше.
Освен от лекаря ,трябва ли и някакъв друг документ да представя?

Благодаря ви предварително!

# 139
  • Пловдив

документ,който да удостоверевя състоянието ти-термин,сега в коя г.с си.трите ти имена и егн то ти
ако видиш голям зор-психически тормоз и т.н излез в болничен докрая-не могат да те пипнат по този начин

в кредитна компания работиш,нали?

# 140

документ,който да удостоверява състоянието ти-термин,сега в коя г.с си.трите ти имена и егн то ти
ако видиш голям зор-психически тормоз и т.н излез в болничен докрая-не могат да те пипнат по този начин

в кредитна компания работиш,нали?
А АГ може ли да ми издаде той този документ? Сега съм в 5 г.с 4 дни.
Не съм в кредитна,а за телекомуникации.

Благодаря ти

# 141
  • Пловдив
А АГ може ли да ми издаде той този документ? Сега съм в 5 г.с 4 дни.

да,той трябва да го направи
дали твоя наблюдаващ или друг-няма значение

# 142
Детето ми веече ще става на 5 години през ноември. Бях уволнена от работа, когато забременях. Не се регистрирах в бюрото по труда, защото така или инъче не можех да започна нова работа за 5 месеца. Потърсих правата си в Инспекция по труда и от там ми отговориха да си потърся правата по съдебен ред. Започнах дело. Минах през всички инстанции за 3 години. Възстановиха ме на работа със задна дата. Работодателят ми внесе всички дължими осигуровки за времето, през което съм била уволнена незаконно. Но закона е "ИЗМИСЛЕН" невероятно. За незаконно уволнени работници се внасят осигуровки за всичко друго но не и за фонд "Общо заболяване и майчинство". От там започнах да си вадя болнични листи за бременност и раждане със задна дата, за да получа майчинство. От НОИ ми отказаха майчинство, защото нямам осигуровки за общо заболяване и майчинство. Заведох дело срещу НОИ. След като минах през всички инстанции окончателното решение беше, че нямам право на майчинство и решението не подлежи на обжалване.
ТОВА Е - осъдих работодателя си и единственото, което получих е стаж в трудовата си книжка. Законът не е доизмислен. Ако бременна е уволнена няма по никакъв законов начин да получи майчинство. Съветвам всички в това положение да се осигуряват някъде фиктивно за да получат майчинство. СТИМУЛИРАЙТЕ СИВАТА ИКОНОМИКА ЗА ДА ИМА ПАРИ ЗА ДЕТЕТО ВИ!!!!

Предложение:
Към темата да има и препратка с черен списък на работодателите, които уволняват бременни жени:
1.  "Копи Ко" - Бургас, ул. Гурко № 9 -  продажба и сервиз на офис техника и консумативи

Последна редакция: пт, 03 сеп 2010, 12:58 от eforina

# 143
  • Пловдив
eforina  ,поздравявам те за това,че не си се отказала и си си търсила правата докрай.Браво на теб

иначе закона явно куца-как без фонд ОЗМ-пълна глупост е това

# 144
eforina  и аз бях уволнена края на март 2010 заради това че съм бременна, предстои ми да раждам началото на октомври , и аз като теб започнах дело срещу работодателя ми , но не се знае колко време ще се проточи и понеже знам че не става лесно и ще се точи с години , аз започнах да се осигурявам към друга фирма за да получавам майчинство и въпреки всичко няма да се откажа и ще си търся до край правата като теб.
Фирмата в която аз работех и от която бях уволнена е : "Телепаспорт-България" ЕООД ,гр. Бургас, к-с "Славейков" бл.110 , представителство : гр. Варна , ул. Топра Хисар" 24 - Агенция за подбор на персонал

# 145
РЕШЕНИЕ

№ 6791
София, 25.05.2010

В ИМЕТО НА НАРОДА

РЕШЕНИЕ

№ 6791
София, 25.05.2010

В ИМЕТО НА НАРОДА

Върховният административен съд на Република България - Шесто отделение, в съдебно заседание на петнадесети април две хиляди и десета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛЕКСАНДЪР ЕЛЕНКОВ
ЧЛЕНОВЕ: МИЛКА ПАНЧЕВА
ТОДОР ТОДОРОВ
при секретар  Росица Тодорова  и с участието
на прокурора  Чавдар Симеонов изслуша докладваното
от съдията ТОДОР ТОДОРОВ  
по адм. дело № 400/2010.  

Производство по чл. 208 и сл. от АПК.
Образувано е по касационна жалба на Петя Колева Станчева, от гр. Бургас против решение № 1216 от 27.11.2009 г. по адм. дело № 771 / 2009 г. на Административен съд – Бургас. Поддържат се оплаквания за неправилност поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствени правила и необоснованост – касационни основания по чл. 209, т.3 от АПК.
Ответникът по жалбата, директорът на Районно управление „Социално осигуряване” – Бургас не изразява становище.
Прокурорът от Върховна административна прокуратура дава заключение за неоснователност на касационното оспорване.
Касационната жалба е подадена в срок, от надлежна страна и е процесуално допустима. Разгледана по същество на основанията посочени в нея и след проверка на решението за валидност, допустимост и съответствие с материалния закон е неоснователна.
Административният съд е отхвърлил жалбата на Петя Колева Станчева, от гр. Бургас срещу решение № 50 от 15.05.2009 г. на директора на Районно управление „Социално осигуряване” – Бургас, с което е оставено в сила разпореждане № 94П-00-15 от 26.03.2009 г. на ръководител по контрола по разходите на ДОО в ТП на НОИ досежно отказ за изплащане на парични обезщетения за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете по искане вх. № 94П-00-15/17.03.2009 г..
По делото е установено, че жалбоподателката е родила дете на 09.11.2005 г. във време когато е останала без работа поради незаконно уволнение. Трудовото и правоотношение с работодателя е прекратено на 27.07.2005 г. С влязло в сила на 21.11.2007 г. съдебно решение е възстановена на заеманата преди уволнението длъжност. Спор по фактите между страните няма и изяснени по този начин от първоинстанционния съд същите сочат отсъствие на поддържания порок необоснованост.
Спорът между страните е правен. Формулиран с касационната жалба той се свежда до това има ли право на парично обезщетение за бременност и раждане и отглеждане на малко дете лицето, чието уволнение е отменено като незаконно, в случай че рискът бременност е настъпил по време, когато това лице е останало без работа поради незаконното му уволнение.
С обжалваното съдебно решение Административен съд – Бургас е дал отрицателен отговор на този въпрос.
Решението е постановено при точно издирване и прилагане на материалния закон.
Право на парично обезщетение по чл. 48а от КСО имат само осигурените лица. С §1, т.3 от допълнителните разпоредби Кодексът за социално осигуряване (КСО) дава легална дефиниция на понятието ""Осигурено лице", постановявайки че това е физическо лице, което извършва трудова дейност, за която подлежи на задължително осигуряване по чл. 4 КСО, и за което са внесени или дължими осигурителни вноски. Лицето се смята за осигурено и през периодите по чл. 9, ал. 2, т. 1 – 3 КСО. Самоосигуряващите се лица се смятат за осигурени лица за времето, през което са внесли дължимите осигурителни вноски. Изричното включване в тази дефиниция само на лицата по чл. 9, ал. 2, т. 1 - 3 КСО показва, че законодателят не счита лицата по чл. 9, ал. 3, т. 2 КСО за осигурени лица. Следователно, жените - работнички или служителки, чието осигуряване е било прекратено поради уволнение, признато след това от съда за незаконно, не са осигурени лица по смисъла на чл. 48а и чл. 52а от КСО и поради това нямат право на предвидените по тези разпоредби парични обезщетения. Това тълкуване намира опора и в разпоредбата на чл. 9, ал.5 от КСО, съгласно която осигурителните вноски за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 4 и чл. 4а, ал. 1 от КСО за времето през което са били без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи - от датата на уволнението до възстановяването им на работа са в размерите за фонд "Пенсии" и за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Законодателят е приел, че процесният период се зачита за осигурителен стаж, но е изключил уволнените от категорията на осигурените лица. По изложените съображения първоинстанционният съд законосъобразно е приел, че за посочения период жалбоподателката не е имала качеството на осигурено лице за всички осигурени социални рискове.Съдебното решение е надлежно мотивирано и не са налице релевираните с касационната жалба пороци за съществени нарушения на съдопроизводствени правила, изразяващи се в едностранно обсъждане на събраните по делото доказателства и проявен субективизъм при анализиране на фактите по делото.
Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Върховният административен съд, шесто отделение

РЕШИ:

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 1216 от 27.11.2009 г. по адм. дело № 771 / 2009 г. на Административен съд – Бургас.
РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

Вярно с оригинала,  ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ Александър Еленков
секретар:  ЧЛЕНОВЕ: /п/ Милка Панчева
/п/ Тодор Тодоров

Т.Т.

# 146
# 147
Накратко: бях назначена в фирма "Дафне" гр. Варна забременях и може би сгреших че исках да съм коректна и съобщих на Дафина Манукян, след изтичането на изпитателният ми срок бях прехвърлена в новосъздадена фирма "Дафне кидс" на нов изпитателен срок, нямаше как да не приема защото иначе нямаше да има въобще договор. Три месеца по късно бях уволнена вече в шести месец бременна. Повече в темата Голямо разочарование от фирма "Дафне"
Ето ги и моите фирми които ме уволниха: "Дафне" ООД ,гр. Варна, бул. Приморски №59 и "Дафне кидс" ООД ,гр. Варна, бул. Приморски №59 и всички фирми свързани с Дафина Манукян, иначе е привидно страхотен човек!

# 148
  • София
Е, сега след това вече поне не ми тежи на съвестта, че не съм завела дело.
3 години! Ужас!
А освен осигуровките някакво друго обезщетение изплаща ли се?
Пари някакви вземат ли се в края на краищата питам?

# 149
Е, сега след това вече поне не ми тежи на съвестта, че не съм завела дело.
3 години! Ужас!
А освен осигуровките някакво друго обезщетение изплаща ли се?
Пари някакви вземат ли се в края на краищата питам?
Миличка, пари от държавата не чакай . Аз започнах дело за да ми плати вече бившия работодател осигуровките  и д аме възстанови на работа , за тези месеци, за които нямам осигуровки, но иначе сега се осигурявам в друга фирма за да не изпусна майчинството , а имам и неизплатени заплати и се надявам с адвоката ми да успеем да го принудим да ми ги изплати.

Общи условия

Активация на акаунт