УВОЛНЕНИ БРЕМЕННИ

• 67 705
  • 342
  •   1
Отговори
# 120
zdraveite momi4eta ! i az da se vklu4a-v momenta sam v bolni4en koito e 410 dni.sled rajdane za otglejdane na dete mislia 4e taka se kazva.sas saprugat mi rabotim v edna i sa6ta firma,no toi napusna za6toto ne e polu4aval zaplata ot 4 mes. i 6efat mi me zapla6va 4e 6te spre da mi vnasia bolni4nia i fifmata mu e falirala a tia e ood tova zna4i 4e e zdrujenie i ima dalga procedura za falita i.posavetvaite me kam koia institucia da se obarna ima li pravo da ne mi vnasia bolni4nia kakvo da napravia molia za savet.predvaritelno blagodaria

# 121
Здравейте ,
 имам един проблем , моля за помощ!!! Бременна съм във втори месец.Преди седмица казах на шефа си за това, като му представих и болни4ен лист. Оба4е той ми се обади днес и иска да си подам едномесе4но предизвестие за напускане. В противен слу4ай ме заплашва 4е ще ме уволни със задна дата ,т.е. от февруари, тъй като аз тогава 3  седмици не бях на работа - имах проблеми, (за които шефа ми беше усведомен),но нямам болни4ен за този период. Болни4ния ми е от 02.03.2009 .Въпросът ми  е може ли да ме уволни със задна дата дисциплинарно?Благодаря предварително!
срока за подаване на уведомление по чл.62  е до 3 дена при назначаване и 7 дена за уволнение.
т.е на твоят въпрос може де ти прекъсне трудовото правоотношение с дата не по рано от 03 март, но пък ти си представила болничен във фирмата и докато си в болничен не може да се прекратява трудово правоотношение.
Много Благодаря за информацията! Hug

# 122
Здравейте ,
 имам един проблем , моля за помощ!!! Бременна съм във втори месец.Преди седмица казах на шефа си за това, като му представих и болни4ен лист. Оба4е той ми се обади днес и иска да си подам едномесе4но предизвестие за напускане. В противен слу4ай ме заплашва 4е ще ме уволни със задна дата ,т.е. от февруари, тъй като аз тогава 3  седмици не бях на работа - имах проблеми, (за които шефа ми беше усведомен),но нямам болни4ен за този период. Болни4ния ми е от 02.03.2009 .Въпросът ми  е може ли да ме уволни със задна дата дисциплинарно?Благодаря предварително!
срока за подаване на уведомление по чл.62  е до 3 дена при назначаване и 7 дена за уволнение.
т.е на твоят въпрос може де ти прекъсне трудовото правоотношение с дата не по рано от 03 март, но пък ти си представила болничен във фирмата и докато си в болничен не може да се прекратява трудово правоотношение.
Много Благодаря за информацията!  bouquet

# 123
# 124
Според мене никой няма право да уволнява бременни.Нито губят нито печелят работодателите.
Всеки трябва да си търси във инспекцията по труда.

# 125
Здравейте,
Преди време бях писала 4е имам проблем с работодателя ми понеже съм бременна ве4е в 4 месец и втори месец съм болни4ни поради рискова бременност. Предния месец представих болни4ен лист, който удостоверява бременността ми и шефа ми го прие, но поиска от мен да подам предизвестие за напускане. Аз отказах! той ме заплаши 4е ще ме уволни дисциплинарно , нямал намерение да ми плаща осигуровки когато не съм на работа. аз му казах да сде пробва щом иска,но знаех 4е няма право още пове4е като съм в болни4ен. Но сега лекарката ми издаде нов болни4ен лист и когато го занесох на шефа мии тои не го прие ,като каза 4е съм била уволнена. Попитах го как така ,на какво основание? Той каза 4е защото не съм била на работа, е как да бъда като съм болни4ни?! Знам 4е не съм уволнена защото няма как да го направи ,но какво да правя с този болни4ен?Как да го заведа в НОЙ, или как да накарам шефа ми да го приеме?
Благодаря предварително!

# 126
  • София
Не съм експерт, но това е случай за Инспекция по труда-така че се надигай и право там, за да не изпуснеш някакви срокове, ако има такива. Има трудово законодателство, което защитава бременните-не се плаши.

# 127
  • София
До колкото знам работодателя няма право да прекратява догоров на бременна, както и жена в майчинство в случай, че се е върнала по-рано на работа. Винаги съм се чудела какви са тези хора, нима те деца нямат?!?!?!?

# 128
До колкото знам работодателя няма право да прекратява догоров на бременна, както и жена в майчинство в случай, че се е върнала по-рано на работа. Винаги съм се чудела какви са тези хора, нима те деца нямат?!?!?!?
Така е няма право и  затова се опитва по всякакъв на4ин да ме накара аз да напусна сама. Но това няма да стане и той е наясно затова сега ми прави мръсотии като неиска да ми приеме болни4ния лист, но аз подадох днес жалба  в НОИ . Те сега ще се заемат със слу4ая. Надявам се да има успешен резултат. Благодаря на вси4ки за помощта.   bouquet

# 129
Здравейте отново,
шефа ми сега излезна с нов номер- сега пъм ме плаши че ще подаде жалба в полицията че сум била откраднала някакви фирмени докумнти а това са  пълни простотии . Понеже в офиса имах мои документи , а тъй като той отказа да ми ги даде един ден аз отидох рано сутринта и понеже имам ключ за офиса си ги взех сама, и това го има на записа на камрите. сега той използва това за да ме принуди да напусна. Аз вече се изморих да си вдигам  нервите с него ,но не съм  на ясно как стоят нещата ако напусна и отида в друга фирма на познат и си плащам сама осигуровки ще ми ги признаят ли в НОИ . Искам и да отбележа че съм в болнични и ако се прехвърля в нова фирма може ли да ми издават болнични към новата фирма а аз да плащам само здравни?
Май- доста оплетено стана.  Embarassed Надявам се да сте ме разбрали.
Благодаря предварително!   bouquet

# 130
Така или и иначе и има начини за всичко. Аз съм бременна в края на трети месец и съм казала на шефа ми.В момента съм в болничен и той като разбра за какво става въпрос ми поиска да си плащам осигуровките иначе знаете какво следва. Ходихме навсякаде и все казват,че си може да ме уволни въпреки всичко,чрез разрешение от инспекцията по труда.Кактои да е кофтито е как да искаш да имаш деца като няма никва подкрепа и човечност у хората. Като си бременна вече не си нужна и те изхвърят като мрасно куче.Капка човечност ли не остана у хората.Много ги е срах да не дават пари, а мамка му са фрашкани до гушата!

# 131
  • София
ИТ, та ИТ!
Отидох аз в ИТ. И кво? Ми нищо! Ще пратят проверка на работодателя и евентуално ако има нещо нередно ще му наложат глоба.
А за това, че ще ме уволни бременна - ми нищо!
В смисъл, аз очаквах поне да има някакво обезщетение.
Евентуално, ако мога, да си водя дело и да се занимавам аз.
А съда почва чак септември...
От ИТ нищо няма да ми помогнат и това е.
Има право да си прекрати договора когато си иска и както си иска всъщност.
Той така или иначе ни разпусна всички вече.

# 132
Здравейте мили мами!
Аз вече втори месец се боря с моя работодател да ме пуска на прегледи по чл. 157 ал.2 от КТ, тъй като платен отпуск вече почти нямам и той все ми овърта и ме кара да си пускам неплатен отпуск за прегледи. Да, но аз съм ината и след известно ровене разбрах че трябва да уведомя работодателя с надлежен докумен, че съм бременна за си ползвам правта (чл. 313а КТ). Тъй като нямам време да отида до АГ да си взема такъв документ, а единственото което имам е направление за нефролог, при което е написано и "наблюдение върху протичане на нормална първа бременност", знаете ли дали е достатъчно да предствя копие от това направление или се издава специален документ от АГ?
Писах на един сайт за трудово правна консултация дали след като уведомя работодателя писмено за състоянието си има право да не ме пусне на преглед по чл.157 ал2 от КТ, ми отговориха, че ако се случи нещо такова да уведомя Инспекцията по труда и сле проверка, за работодателя ще има солени санкции.

И така много моля ако някой знае- само с направление може ли да се удостовери бременност, както се изисква по чл.313а от КТ или е необходим точно определен документ??

# 133
  • Пловдив

И така много моля ако някой знае- само с направление може ли да се удостовери бременност, както се изисква по чл.313а от КТ или е необходим точно определен документ??

направление не върши работа
в документа пише имената ти,в коя седмица си,кога ти е термина и т.н
лекаря знае как да го напише

също като го даваш на работодателят трябва да го заведат с входящ номер

# 134
Elfita Много Ви благодаря за бързия и точен отговор! Сега ще видят те кой няма да пускат на преглед!  Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт