УВОЛНЕНИ БРЕМЕННИ

• 67 927
  • 342
  •   1
Отговори
# 105
  • СОФИЯ
Не би следвало да вършиш нещо, к не е част от длъжностната ти характеристика. Конфронтация с работодателя не е полезна, но това не означава че тр да търпиш тормоз. А ако реши да те уволни ще го направи, независимо дали е законосъобразно.

# 106
  • Пловдив
sluiti ,за да се ползваш от защита ,трябва да си уведомила с бележка от АГ,а не устно.Вариант ти е и да излезнеш в болничен до края и да си спестиш тормоза

# 107
Здравейте, да се включа и аз със въпросче. Термина ми е на 17.04.2010 г. в същото вереме на същата дата работния ми стаж става 12 месеца Blush (задължителния за получаване на 2 год Майчинство) и въпроса ми е Болничния счита ли се за работен стаж при пресмятане на стажа за майчинство, и дали ще успея да си получа обезщетението.Предварително ви багодаря!

# 108
  • Пловдив
yumito86 ,да,болничиня е стаж,но ти ще си в такъв 45 дни преди термина и този 45 дневен болничен няма да ти го платят.Следващите вече ще ти ги плащат и щ еполучаваш майчинство до 2 г на детето

# 109
Първо ти Благодаря за бързия отговор! Еми ако изляза  в болничен преди тези 45 дена в болничен той дали се счита за работен стаж? Как така няма да ми го платят болничния  45 преди термина не се ли плаща ?

# 110
  • Пловдив
yumito86 ,45 дневния се плаща,ако имаш 12 м стаж.А ти няма да ги имаш като ти го издават,нали така?Правиш стажа на термина ти,така че няма как да ти платят 45 дневния
Може да излезнеш в болничен преди 45 дневния и ще ти се зачита за стаж.Него ще ти го платят,защото се изисква 6 м стаж за обикновен болничен за общо заболяване

# 111
Добро утро и Благодаря за изяснението.

# 112
Може би въпросът ми не е за тук,но има ли начин да разбера на какъв договор съм в момента?Бях на изпитателен срок до завръщане на титуляра,след това по думите на шефа ми е продължен.Нямах възможност да го подпиша (не бях в града) и шефа каза,че ми го е подписал.Ходя няколко пъти,за да го видя,но все нещо става и се отлага.Каква полза има шефа да лъже,че съм на договор?! Иначе мога да разбера чак февруари в сайта на НОИ като видя имам ли внесени осигуровки,но не ми се чака толкова време .

# 113
  • СОФИЯ
Може би въпросът ми не е за тук,но има ли начин да разбера на какъв договор съм в момента?Бях на изпитателен срок до завръщане на титуляра,след това по думите на шефа ми е продължен.Нямах възможност да го подпиша (не бях в града) и шефа каза,че ми го е подписал.Ходя няколко пъти,за да го видя,но все нещо става и се отлага.Каква полза има шефа да лъже,че съм на договор?! Иначе мога да разбера чак февруари в сайта на НОИ като видя имам ли внесени осигуровки,но не ми се чака толкова време .

Това, че шефът ти или някой друг те е подписал е незаконосъобразно, ясно. При всички положения обаче тр да има екземпляр за теб. Просто го поискай. Може напр. да е променено възнаграждението, длъжността или др.

# 114

Това, че шефът ти или някой друг те е подписал е незаконосъобразно, ясно. При всички положения обаче тр да има екземпляр за теб. Просто го поискай. Може напр. да е променено възнаграждението, длъжността или др.
Аз си го искам,ама кой да ми го даде,само ме въртят  Close

# 115
Момичета, документ, удостоверяващ бременност не се дава на работодателя при всички случаи и не сте длъжни, освен устно да си кажете.
Напротив, в КТ пише черно на бяло, че за да се ползва една бременна с правата на такава, трябва да уведоми за състоянието си работодателя, с надлежен документ издаден от компетентни здравни органи

Задължение за уведомяване
    Чл. 313а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Бременната работничка или служителка ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.
    (2) При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя.
    (3) Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по ал. 1 и 2.

Здравейте.
Във връзка с документа от здравните органи, бих искала да ви попитам, имат ли основание здравните органи да откажат издаването на такъв документ? Защото на мен ми казаха, че преди да вляза в четвърти месец, немогат да ми издадат такъв документ.

# 116
martenichka, разбира се че нямат право да ти откажат издаване на такъв документ. Повечето АГ-та регистрират бременната като такава след 12 г.с. и тогава издават този документ.

# 117
  • Стара Загора
martenichka, разбира се че нямат право да ти откажат издаване на такъв документ. Повечето АГ-та регистрират бременната като такава след 12 г.с. и тогава издават този документ.
И аз смятам така.

# 118
Здравейте ,
 имам един проблем , моля за помощ!!! Бременна съм във втори месец.Преди седмица казах на шефа си за това, като му представих и болни4ен лист. Оба4е той ми се обади днес и иска да си подам едномесе4но предизвестие за напускане. В противен слу4ай ме заплашва 4е ще ме уволни със задна дата ,т.е. от февруари, тъй като аз тогава 3  седмици не бях на работа - имах проблеми, (за които шефа ми беше усведомен),но нямам болни4ен за този период. Болни4ния ми е от 02.03.2009 .Въпросът ми  е може ли да ме уволни със задна дата дисциплинарно?Благодаря предварително!

# 119

Здравейте ,
 имам един проблем , моля за помощ!!! Бременна съм във втори месец.Преди седмица казах на шефа си за това, като му представих и болни4ен лист. Оба4е той ми се обади днес и иска да си подам едномесе4но предизвестие за напускане. В противен слу4ай ме заплашва 4е ще ме уволни със задна дата ,т.е. от февруари, тъй като аз тогава 3  седмици не бях на работа - имах проблеми, (за които шефа ми беше усведомен),но нямам болни4ен за този период. Болни4ния ми е от 02.03.2009 .Въпросът ми  е може ли да ме уволни със задна дата дисциплинарно?Благодаря предварително!
срока за подаване на уведомление по чл.62  е до 3 дена при назначаване и 7 дена за уволнение.
т.е на твоят въпрос може де ти прекъсне трудовото правоотношение с дата не по рано от 03 март, но пък ти си представила болничен във фирмата и докато си в болничен не може да се прекратява трудово правоотношение.

Общи условия

Активация на акаунт