ЩЕ МОЖЕТЕ ли ДА ОТГЛЕЖДАТЕ БЕБЕ С 100 лв.месечно,ако нямате 12м.стаж?

• 16 241
  • 433
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Хм, как мислиш, колко са децата, заченати въпреки взетите предпазни средства?

Ами процента клони към нула, според мен.

# 241
vmitkova - аз пък мисля, че насърчава...не толкова финансово, но малко държави дават възможност за 2-3 години майчинство....а това е много по-ценно....
Аз съм съгласна, че новият закон е наистина добър. Който не вярва да се поинтересува как стоят нещата в други страни от ЕС. Има естествено и по-добри условия, но има и много по-лоши. За мен липсата на насърчение се изразява в огромният недостиг на детски заведения, твърде ограничените възможности за спорт, ниското ниво на образованието и на здравеопазването. За мен това са важни неща. И трудностите в подсигуряването им е причината да се реша на 2, а не на 3 деца. Защото е чудесно да си гледам детето 2 годинки (аз точно това и правя - връщам се на работа след няколко дни когато тя ще е на 2 г. и 1 мес.), обаче с това гледането не приключва. Тепърва ще са драмите за това как ще я прибираме от ясла заради задръстванията, как ще се доредим до държавна детска градина, за училище, за това при какви условия я преглеждат в болницата, какво беше отношението на персонала в родилното...просто не ми се говори. Та затова за мен насърчаването все още не e факт...но вървим натам. Или поне се надявам да е така.
Както един мой приятел датчанин ми каза - защо вие искате всичко да се промени да 2 години. Знаеш ли колко промени има от моето детство до сега за да е по-добър живота в Копенхаген? И като се замисля е прав. Само дано при нас пътят към подобрението да не продължи 50-60 години Thinking
Нали преди новия закон беше така - ако те осигуряват на минималната като разбереш ,че си бременна можеше да се договориш с шефа си да започне да те осигрява на по-висока заплата с цел като родиш да вземаш повече майчинство-как стои този въпрос сега ?     newsm78
Точно заради тази вратичка увеличиха срока. Все това повтарят. Че откакто е в сила тази въможност и 315-те дни обещетенията за болнични за гледане на дете са се увеличили 2 пъти като суми, а средната работна заплата не е нарастнала толкова. И така управляващите гледат да спестят малко пари. Ти можеш да си вдигнеш осигурителният праг, но средното аритметично при теб ще се взима да 12 месеца и съответно ще е по-ниско отколкото ако беше за 6 и ти сега си вдигнеш осигуровките.
И официално никой не ти разрешава да се договаряш с шефа за по-високи суми. По закон трябва да се осигуряваш на това, което получаваш. Иначе има последствия и за работодателя и за работника май.

# 242
  • София

Да, Ангелче, за здравните става въпрос...  Peace

да но те не включват болест и майчинство(или бременност ли се води...по закон де...не знам формолировката) нали????

А за стажа и гражданският договор - това реално значи,  че сега трябва да работя поне година, по възможност на трудов, за да мога евентуално да взимам какво да е майчинство с второто - нали????

# 243
  • София

Ами процента клони към нула, според мен.

доста са всъщност.....но това е доста далеч от темата....

# 244

да но те не включват болест и майчинство(или бременност ли се води...по закон де...не знам формолировката) нали????
Ама чакай, сега....  Stop
Тук ставаше въпрос за следното:
когато си още на работа, работодателят ти плаща осигуровките, които са много повече от 8 лв. (т.е. с включено всичко - бременност, раждане и т.н.)
Когато, обаче излезеш по майчинство, работодателят ти плаща само здравни, които са 8.64лв.
Надявам се, че сега си ме разбрала... 
Hug

# 245
  • София

Ама чакай, сега....  Stop
Тук ставаше въпрос за следното:
когато си още на работа, работодателят ти плаща осигуровките, които са много повече от 8 лв. (т.е. с включено всичко - бременност, раждане и т.н.)
Когато, обаче излезеш по майчинство, работодателят ти плаща само здравни, които са 8.64лв.
Надявам се, че сега си ме разбрала... 
Hug

мерси Simple Smile))) объркана съм малко...ориантирам се за в бъдеще....че аз сега такива екстри нямах Simple Smile)))

# 246
Момичета всички контрацептиви, хапчета, прецервативи и т.н. дават 99% сигурност. Така че не ми говорете, че нямало случайно забременяване. Има и то е 1%. Другия вариант е да не водите полов живот изобщо - тогава 100% няма как да забременеете  Wink

Едва ли някой би могъл да назове точна цифра...
Единственото, в което съм сигурна, обаче е, че не са едно или две....

# 247
  • София
Далече от темата, и не чак толкова.
Говорим за семейно планиране, или планиране на дете по принцип, дори и без семейство.
Аз лично не познавам жена, която е взела всички необходими мерки да няма дете и въпреки това да забременее и да износи детето. Не знам, може би моята среда е такава, но не познавам жена, която да е родила непланирано, а пък щом са взети мерки за контраципция - значи нежелано дете.

# 248
Разбрах момичета и много ви благодаря   bouquet Наясно съм,че в закона няма такова нещо и,че е незаконно ,просто уговорка между шеф и работник. Още веднъж благодаря !

ПС: Понякога разбирам почти като човек  Laughing

# 249
  • Пловдив

А за стажа и гражданският договор - това реално значи,  че сега трябва да работя поне година, по възможност на трудов, за да мога евентуално да взимам какво да е майчинство с второто - нали????

Нямаш ли никакъв стаж на трудов договор?Не е задължително 12 те месеца да са непосредствено преди раждането.

# 250
  • София
Говорим за семейно планиране, или планиране на дете по принцип, дори и без семейство.
Аз лично не познавам жена, която е взела всички необходими мерки да няма дете и въпреки това да забременее и да износи детето. Не знам, може би моята среда е такава, но не познавам жена, която да е родила непланирано, а пък щом са взети мерки за контраципция - значи нежелано дете.
аз познавам жена забременяла с презерватив, пила постинор, на ехото не се видя бременност, отрицателен тест,обаче закъснява - докторите я обеждават, че бременност няма, заминава на море 2 седмици пие лекарства за предизвикване на цикъл, защото предположили че нещо постинора е объркал хормоните...никой...накрая като се връща - имало бременност...
накрая завърши с аборт през взетите мерки.....

за теб какво значи всички необходими - едновременно хапчета, спирала,, презервативи и да свършва вън и след всеки акт ескалепе..може така да не се забременее никога.....ама кой нормален човек го прави....?

# 251
  • София

Нямаш ли никакъв стаж на трудов договор?Не е задължително 12 те месеца да са непосредствено преди раждането.

не, родих на 23 години, студентка, работех на граждански договор година и половина, напуснах като влязах в 9-тият месец....от тогава нищо не съм работила...2009, като си свърша последния семестър ще почвам пак Simple Smile
Не планирам бебе всъщност, но все пак.....никога не се знае какво ми готви бъдещето.....

# 252

Оооо, аз пък познавам....
Искрено се надявам да не чете това, защото сигурно ще се познае...
Ако е така, я моля да ми прости, че ще разкажа случаят й, но искам да ви докажа, че има и такива ситуации и аз се опитвах да ви го обясня през цялото време...
Та:
въпросната моя позната "ходи" N брой години с един човек...
Този човек НЕ иска деца...
Тя взима всички предпазни мерки, които зависят от нея...
Ама като казвам всички, наистина имам предвид всички...
То не бяха хапчета, не бяха хормонални инжекции (не инжекции, а имплантирани джаджи в ръката й), влагалищни "бариери", накрая спирала....
Може и да пропускам нещо...
Но не това е важното...
А това, което исках да ви кажа...
Можете ли да си представите, че тази жена, напук на всяка логика и въпреки всичко пак забременяваше от този човек...
И лекарите не можаха да й се начудят...
Шегуваха се с нея, че е заченала непорочно и че хваща от въздуха...
Е, та тази моя позната има 6 аборта...
Да, точно така - 6 аборта...
И когато забременя за 7 път, с новата, сменена спирала, с която й даваха гаранция, че няма шанс да забременее й казаха, че ако и този път абортира, може и вече да няма деца...
А също така има и опасност за живота й, защото абортите й бяха в рамките на ...години...
И така, след дълга борба със себе си, тя реши, че ще си запази детенцето...
Да й е живо и здраво, няма да казвам от какъв пол е, само ще кажа, че вече е голямо и много красиво...
Бащата я напусна, просто защото тя беше нарушила "уговорката" им...
Но това е друга тема на разговор...
Запомнете едно - недейте да съдите хората, без да ги познавате и да знаете нищо за живота им...
Не се знае какво готви за вас Съдбата в утрешния ден...

# 253
  • София
Ами твоята позната доказва моята теория - когато взимаш контрацептивни мерки, детето обикновено е нежелано, съвсем логично, нали? А нежеланите деца са изключително малък процент според мен, в нашите условия всяко раждане е общо взето добре премислено и желано. Peace
Под "всички необходими мерки" нямам предвид всички контрацептиви едновременно, разбира се, вярвам, че си ме разбрала какво имам предвид..

Джуличка, поне за себе си отговарям - не съдя никого, защото не позволявам и мен да ме съдят, аз съм изключително толерантна.
Истории като разказаната от теб има и други, но като цяло са изключително малко, не са мнозинство, това се мъча да кажа аз. Т.е. както обсъждаме новите промени в закона тук - няма как да се помисли за изключенията, нали?

# 254
  • София
Ами твоята позната доказва моята теория - когато взимаш контрацептивни мерки, детето обикновено е нежелано, съвсем логично, нали? А нежеланите деца са изключително малък процент според мен, в нашите условия всяко раждане е общо взето добре премислено и желано. Peace
Под "всички необходими мерки" нямам предвид всички контрацептиви едновременно, разбира се, вярвам, че си ме разбрала какво имам предвид..
напротив, адски много деца стават непредвидено, често нежелано...това не пречи в последствие да бъдат желани, родени и обичани Wink

Общи условия

Активация на акаунт