Израел 18

• 20 542
  • 294
  •   1
Отговори
# 120
  • T"A
Аз тъкмо мислих да се опитам да се свържа със Снежи, а виждам, че и вие сте помислили за нея. Невена, тя е в селище на границата със Западния бряг, доколкото познавам района (не много добре), е по-близо до семейството на Ханд. Както и да е, дано намери време и се включи да каже как е  Hug

Боряна, снощи четох написаното за вашия мошав и ми стана много интересно  Heart Eyes за това потърсих и малко инфо в Интернет, но аз искам ти да разказваш  Mr. Green В Уикипедия пишеше, че селището е основано от югославски евреи, в близост е до някаква архелогическа находка - аз веднага си го набелязах за екскурзия  Hug Невена, предполагам, че ще ти е интересно: http://en.wikipedia.org/wiki/Beit_She%27arim_National_Park. Името означава дом на вратите, шеарим е порти, врати (от шаар=врата, синоним е на делет...), меа е 100  Hug А, Боряна, вашият мошав се намира в долината Израел (עמק יזרעאל) - като географско разположение, а и видях, че сте в "долния" Галил - Ментов има роднини там, можем да ти дойдем на гости, когато пътуваме към тях  Grinning

Борянка, защо да не пътуваш до Хайфа? Вие на колко километра сте - не са ли нещо като 20-30 км? Мисля, че в Хайфа ще намериш повече възможности за училище (градски улпан). Сигурна съм, че ще ти хареса, все пак е и среща с хора, а и ученето на езика е приятно  Peace

Стана малко объркан пост - Невена, Боряна, едно изречение за едната, едно към другата  Blush приемете, че и към двете съм се обърнала.

Плюшено мече, успях да прочета и ти какво си писала... Разкажи как е минало, пък и какво си разказвала   Hug Аз имах слабост към политическата география, но не помня да съм имала свестен учител по география, виж по други предмети съм влизала с удоволствие, понякога само заради учителя.

# 121
http://www.prichal.com/phpnuke/?q=node/149

Това също би трябвало да е свързано с мошава на Боряна.

Борянка ходила ли си там?

http://www.prichal.com/phpnuke/?q=node/130

А това са националните паркове. Казвайте кой каде е ходил. Аз без бой си казвам, че съм била в не повече от 5 от всички тези  ooooh!.

А уж много ходим... е в последно време все близки дестинации избираме.
Вярно, че сега не е време за разходки, но дано скоро да се свърши и тогава...

хора много ми е мъчно за жената от ашдод имала е четири дечица, имаме много познати там, ужасно е

Последна редакция: вт, 30 дек 2008, 09:18 от Tali Dan

# 122
  • T"A
Невена, мисля, че и в бълг. преса са изнасяли тези пророчества, някъде из този форум четох...
Накратко - пише, че световна война ще избухне през 2010, като тя ще последва войната в Георгия (бивша Грузия, така де). В резултат на тази война мюсюлмани ще управляват Европа. В статията пишат, че тези предсказания са публикувани в руската преса и предизвикват тревога, а останалото е информация за Ванга, която на всички нас е известна  Peace

Третата световна война, според нейните предсказания, ще избухне през ноември 2010 и ще продължи до октомври 2014. Ще се използва химическо и ядрено оръжие, което ще остави Европа без растения и животни, а хората ще бъдат поразени от болести (рак). А през 2028 ще се намери нов източник на енергия - май това е най-оптимистичното и предвиждане  Confused

За ситуацията във Франция, описанията в медиите и настроенията ми беше интересно да прочета  Peace Горе-долу и аз имах това предвид като казах, че Европа е уморена от това да се занимава с Израел, но наистина Франция си има своята специфика, заради бившите колонии и някои характеристики на хората, на французите като народ...

Искам да допълня нещо за съгласието и несъгласието с някаква позиция - не е различното мнение, което обижда  Peace Това, което мен ме засяга е соченето с пръст, насочен към няколкото пишещи в тази тема (вече обясних защо ми се струва неадекватно), и омразата - да, наистина не става дума просто за мнение, то е смесено с много остри, крайни чувства. С такова нещо не можеш и да спориш - с мнение можеш да спориш, с чувства - не  Confused Надявам се, че съм го написала разбрано...

Тали, в Ашдод хората понасят тежко новосъздадената ситуация... Тя просто спряла колата и се скрила под навеса на спирката, а инструкциите (не че това е щяло да я спаси) са да залегнеш на земята и да прикриеш главата. Колежката ми вчера обясняваше, че там е пълна паника - като има сирена, трябва да спрат колите, но някои хора дават газ, тя точно каза, че се притеснява и да шофира там. Та, аз като си представям целия тоз хаос и ми се свива сърцето  Sad И Ашдод, и Ашкелон са пълни с имигранти, мисля, че хората, които не сме родени в тази действителност реагираме по друг начин от цабарите  Confused  Thinking

Последна редакция: вт, 30 дек 2008, 09:24 от Mentha

# 123
Искам да допълня нещо за съгласието и несъгласието с някаква позиция - не е различното мнение, което обижда  Peace Това, което мен ме засяга е соченето с пръст, насочен към няколкото пишещи в тази тема (вече обясних защо ми се струва неадекватно), и омразата - да, наистина не става дума просто за мнение, то е смесено с много остри, крайни чувства. С такова нещо не можеш и да спориш - с мнение можеш да спориш, с чувства - не  Confused Надявам се, че съм го написала разбрано...

Мента много точно си облякла в думи и моето вътрешно усещане   bouquet.
Точно затова помолих да няма повече провокации и подмятания.
Точно заради това не мисля, че би се получил нормален разговор.
Също така голямата разлика е, че ние живеем в една от потърпевшите страни, а не просто слушаме новини и гледаме снимки...

Мъжът ми има няколко колеги от там, повечето руски емигранти. Днес са си оставили жените и децата да дойдат на работа. Жената на един е бременна, постоянно мисля за тях... а децата не са на у-ще, как се обяснява всичко това на деца?!
Вчера мойте гледаха новини (по принцип не го правят, но явно усетиха нашата сериозност и седнаха при нас). Въпросът беше "Защо?" опитах се да говоря с тях. Трудно е. Тези дни трябва и у-ще да имат адраха как да се държат... Дано да не стигне до нас...

Последна редакция: вт, 30 дек 2008, 09:34 от Tali Dan

# 124
  • София-България, Израел - където си поискам
На малкото тигърче пожелавам много здраве и щастливо детство! newsm59 newsm59 newsm59

Момичета, чета ви, слушам новините и мисля за вас.Само вие  знаете какво ви е.Стискам палци нещата да се успокоят и да се намери някакво решение на проблема.
Ако научите нещо за Снежана, пишете, вчера и аз се сетих за нея, не е писала от около седмица вече newsm78
Боряна, на хубаво място живееш, при вас сигурно е по студено , колоко градуса е сега през нощта?

# 125
Добро утро !

Очакват ни няколко седмици на война , добре е  да се настроим и да знаем правилата за  бункерите !Вярно , е че  Израел  е малка държава  и понятие  за "далече" от Газа  малко смешно звучи,  но ако можеха  ЩЯХА вече  да са пратили ракети и до нас, просто толкова могат .... Незнам какво мислят , че ще постигнат с тези ракети срещу цяла армия , освен да й дават поводи да  продължава напред.Топката е в тях сега. Но пустата гордост , чест и патриотизъм , с която Хамас работи своите избиратели ще  ги води в тази насока идните седмици , да видим до кога и до колко. Бункера у свекър ми - общия  долу , подземният за цялата  сграда  - пълен с  глупости .... Наслагали маси , кашони, столове ...Ползват го съседите за склад ....Разчистиха го въпреки, че  е ясно , че  до тук няма да се  стигне  с ракетите от Газа ...Все пак  бункер не е склад ! Такива ми ти работи. На наши приятели бункера  е  в  самия  апартамент - малка стаичка без прозорец . Сложили са си там компютъра и разни рафтове - ползва си се като стая , въпреки и малка . Ние  сме на 3  етаж , без   асансьор ....ако ще  се тича надолу  имаме повече от минута , достатъчно е. Това  е хипотетично. В предишни конфликти , когато нямах деца не съм се  замисляла толкова ....Сега  мисля по  друг начин. В градинката на Саги има бункер  за 30 + деца , вътре  в самата градина.Учителките са обучен персонал ...вярвам , че знаят  за какво става  дума естетсвено. Мъжо имат бункер  в работата. Освен това има публични бункери на много места. Всичко , което трябва да прави човек е да не се паникьосва и да тича в бункера, това е. Иначе  живота продължава...ежедневието си върви.Започваме да научаваме за жертвите от наша страна . Приготвят ни психически (Барак), че ще има  жертви от войниците по-нататък.... Разшири се радиусът на 30 км. от Газа - Ашдод, Ган Явне ..."special situation"...

СНЕЖЕ , пиши нещо , бе ! Как е при вас ?

Честит  Рожден ден намалкото котараче !Хубав  подарък, Тигър - много подходящ за възрастта  !

На  всички останали  Hug  !

# 126
  party023 bdbaloni
Да ви е жив и здрав,Тигър и Тигрица!
Ако можех щях да си похапна от оная вкусотиика Heart Eyes
Тали,нещо ме сви като разказваш как трябва да намерите отговор на детския въпрос "защо"...и друго си мислех-как се свиква в подобна обстановка да отидеш и да си оставиш детето на градинка или училище и да разчиташ на какво???

# 127
  • T"A
Разшири се радиусът на 30 км. от Газа - Ашдод, Ган Явне ..."special situation"...

Пете, на 40 км се разшири зоната на опасност от вчерашните инструкции. Ашдод е в края на 30 километровата зона, но там вече няколко дни има азакот, просто ракетите падаха предимно в открито поле досега  Peace

Ние сме с обществен миклат, но това не си е работа - аз до него не мога да стигна за минута и половина, ако ще и да хвърча до там.  Rolling Eyes

By the way aз винаги съм преживявала стрес, когато са обявявали положение на несигурност. Няколко месеца след като пристигнах, навлязоха американските войски в Ирак, трябваше газова маска да си взимам. Покрай втората ливанска война тотално бях изперкала, но тогава и много близки бяха засегнати, и свекърва ми приюти едно момиче от селище в северните части, която изживяваше страшен шок, a на мен толкова ми трябва, за да ме "стегне шапката"...

Тали, аз май не съм била на никое от тези места -  Blush И ние пътуваме всяка година, но явно не на правилните места  Laughing

Да подготвиш децата е най-трудно Sad. За по-малките можеш да го изкараш някак на игра, но по-големите, които разбират малко повечко - не знам какво им се казва. Вие във вашата работа ще правите ли инструкции или ще викате от пикуд а'ореф, каква е практиката?

Ели, в някои случаи градината и училището са по-сигурни места, по-добре защитени, както разказах и за университета. А в други случаи, мисля, че много родители оставят децата си вкъщи. В момента в 20 км зона няма никакви учебни занятия, не учат и не работят.

Поздрави на всички, аз имам багаж да подреждам  Hug

*поправих метрите в километри, че по погрешка съм съкратила думичката

Последна редакция: вт, 30 дек 2008, 12:30 от Mentha

# 128
 На  сред  футболното игрище  точно след тренировки - поне на празно е паднала тази ракета ...сега се сещам ...вчера беше това .Целта на тези ракети е да порази не военни бази на Израел, а колкото може повече хора .Затова в предните зони е забранено събирането на големи  групи заедно.Израелците са пподготвени хора.Много бързо се организират в такова положение, а има и условия разбира се. Сега се сещам , че  всяка  година има проверка на сирените за война. Съобщава се предварително, за да не се изплаши народа и да хукне към бункерите. Много е зловещо! Вчера чух , че имало някакъв пролем със сирените , но къде беше - Ашкелон ли ....не помня ...В част от града не са се чули....

Спокойно, Мента ! Паниката  прави лоша услуга ! Стягаш се и  се насочваш към най-близкия бункер  - това е, което можеш да направиш .... По-малко стрес  ти желая !  Hug

С малките деца е наистина по-лесно ...С големите - вярвам , че някак свикват с това с времето, защото живеят в Израел .НО  как е  с обясненията и подготовката ще чакам да чуя от Тали.

Ние  с Шахар разтребихме , а тя сега си мие  зъбките 10 мин - заради гаджето ли , заради  вкуса на  ягодка ли ...това е въпросът  Mr. Green

# 129
детенце успокой се-можеш ве4е да спиш спокойно
надписа е в превод-няма друг Бог ,освен Аллах и Мохаммад е неговия пророк
а ти какво о4акваше-нещо скандално ли newsm78,преведох ти го и сега какво newsm78

тигър-да ти е жив и здрав наследника

Анди-а всъщност на колко години си,защото логиката ти е доста близка на моите тинейджърки,едва ли си доста по голяма от тях  ако не е тайна де

Последна редакция: вт, 30 дек 2008, 11:26 от dtti

# 130
  • Някъде там...
Разбихте ме...а аз уж търсих инфо Simple Smile
Та тук са два Бет Шеарема...Първия е историческото място където преди хиляди години са се събирали мноооооогоооо умни хора и са мислили закони,пишели са книги и така нататак.А новият са го създали около 1930 година както вече се спомена от сръбски(югоскавски евреи) било е блато и т.н.
Ментичка във Хайфа във университета има летен и зимен Улпан,обаче до нас имало мошав който бил по близо от Хайфа..Ние сме на 30мин от Хайфа,автобуси колкото си искаш ама той като е решил че предпочита по наблизо нека е там...
През деня си е топличко но вечер е  студено,  има много силен вятър...незнам колко градуса е ама не са отрицателни със сиурност.
Ментичка за мен ще е удоволствие ти и всеки друг от форума да ме посетите   bouquet

# 131
  • T"A
Пете, знам си аз, ама не винаги е под контрол, но иначе си права  Peace Аз вчера научих за първи път каква е разликата между тестиране на сирените и истинските сирени - първите са постоянен звук, а вторите - на пресекулки. В класа ни казаха, че ще има тестова сирена и аз попитах как ще познаем, че е проверка, а не истинска сирена  ooooh! Оказа се, че само аз не знам, после натрих сол на главата на Ментов  Crossing Arms Вчера вечерта падна ракета в Ашдод, почина една жена, и Тали за нея спомена... Беше около 9-10 вечерта.

Боряна, вярно е по-добре да е по-близо, иначе всеки ден да пътуваш, става се рано... Аз си мислих, че в тези мошави живеят повече кореняци и не разбрах за кого организират курсове... А Хайфа е голям град! За мошава питай възрастните хора, те обичат да разказват и имат интересни истории  Hug За инфото - на иврит се намира най-лесно  Simple Smile
А Еял като е на работа - по цял ли ден ли си сама? 

Минавам да ви предам поздрави от Снежана, пише, че е добре, но зъбчето на малката не им дава мира; ще гледа да пише  Hug

Хубав ден ви желая, при нас и времето е приятно - слънчево, ведро  Grinning

# 132
   Да , исках да кажа и аз какво е това написаното, но все се отвличам . Нарича се  ШАХАДА  и  е един от  стълбовете на исляма , които са 5. Според сунитите Петте стълба на исляма са петте най-важни базисни принципа на религията ( това понятие не се използва в шиитския ислям).  "لا إله إلا الله ومحمد رسول الله" (Ашхаду Ал-ля Иллаха Ил-ла Аллах , уа Ашхаду анна Мухаммадан расулю Аллах) = "Вярвам, че няма друг бог освен Аллах и Мухаммед е Негов пратеник".Това е необходимо и достатъчно условие за приемането на исляммската религия.

http://search.aol.com/aol/image?query=Shahada

Вчера / завчера беше  мюсулманската нова година (по хиджри) - 1430. Доколкото знам не се празнува баш като нова  година .

Снежето е добре , хубаво !

# 133
Цитат
детенце успокой се-можеш ве4е да спиш спокойно
надписа е в превод-няма друг Бог ,освен Аллах и Мохаммад е неговия пророк
 а ти какво о4акваше-нещо скандално ли ,преведох ти го и сега какво
ТеНкЮ ВеРи МаЧ    bouquet
Не бе жена , не съм очаквала нищо , просто ми беше любопитно !  Wink
В протест срещу насилието пак религията месят ...
Това отдавна не е скандално , по скоро фанатично според мене  Peace
тези надписи потвърждават мнението ми за религиозната обвързаност с войната която мюсюлманите   демонстрират  , но тва е друга тема Wink Айде лек ден сладурки   Оп   bouquet

# 134
хора направо ви  се чудя на спокойствието (не само вашето де, ами и на всички живеещи покрай Газа).. от мен войник не става... аз до сега да съм се качила на самолета за БГ...камо ли да ходя на уни някъде в посока Газа... айде да ходиш на работа си задължен....

чудех се и за тея приятели на Петя и техния бункер в жилището? ми нали ако падне там бомба и ще срути сградата...за какъв бункер в самото жилище  Shocked

тук казаха, че Газа е с територията на Кьолн.. аз мислех, че е по-голяма... а и че май имат намерение да навлизат сухопътните войски там... поне са се събрали военни и танкове наблизо..  И какво се очаква да правят войниците там? в смисъл да трепят наред, или да търсят тея от Хамас? а сигурно ли е, че лидерите на Хамас са там, а не в друга арабска държава?
а и се чудя, ударите на Израел защо не са насочени точно там, от където хамас пращат техните ракети? или е невъзможно това да се установи? последните бомби са върху университетски сгради...

Общи условия

Активация на акаунт