Дайте ми съвет за храненето

• 4 598
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
Благодаря за съвета. Ще опитам.

# 31
Ива, незнам защо държиш на биберона залъгалка. И Мария по същия начин го дъвчеше като го плюе навън и после навътре. Без да й го държа аз беше невъзможно да го ползваме. Затова и аз не я насилвах и го отказахме.
Тя много лесно свикна с лъжичката. И въпреки това кашата я отказваше в началото. Затова започнах да я правя по-рядка и да я давам с биберон. Постепенно като започна да си я изяжда й я предложих с лъжичка и сега няма проблем .Дори сме минали изцяло на лъжица. Вече не използваме биба. Ако не можеш да оцелиш големината на отвора на бибата просто си го направи сама. И пюрета съм давала с биба. Разреждаш ги малкко и няма проблем. Относно количествата ,които яде,ако детето наддава нормално нека си яде тези количества. МАрия винаги е яла по-малко отколкото другите деца на нейната кор. възраст. И наддаваше много добре щом педи дори веднъж ни направи забележка ,че наддава твърде бързо. Е,после започна да боледува ,да  растат зъбки и сега е финна мацка,но е здрава. А това е по-важно,нали?
Дано съм ти била полезна.
Успех.

# 32
  • Варна
 iva i, казваш, че сте на 4.5 коригирани месеца. Не ви ли е много рано за толкова разнообразна храна  newsm78. Доколкото помня в началото се дава по малко пюре или каша, но само на едно хранене. По-късно се замества едното хранене (обикновено обедното) и тогава вече се дава "различната храна" и следобед. Все си мисля, че ви е рано и за бишкоти, но ... това е мое мнение.  Wink
Ако идеята е да се качват грамчета, кашата е добър вариант.

# 33
  • Paris, France
Аз не съм сменяла млякото. Започнах като се разбра, че няма да може да е на кърма (не наддаваше), с СМА ( популярна в Англия марка, подобна по състав на Аптамил) и така до края. В млеката за втора възраст има недообработен белтък, който може, според педиатърката ми да повлияе неблагоприятно на нежната храносмилателна система на недоносените, особено ако са имали проблем с дишане (апнеа, бронхопулмонарна дисплазия), ядене (липса на моторно сенсорна координация, колики, некротизиращ ентероколит, в нашия случай рефлукс и други ) . За по-големи недоносени може би няма проблем, но единствения път когато опитах да дам втора възраст на родения в 28 седмица син беше ад -  колики, запек, ужас. Това доста след 6 месеца. В природата кърмата не променя състава си при навършване на 6 месеца на бебето и си остава с по-малко казеин (неразграждаеми белтъчини) до отбиването, ако ще да е на 3 години детето. Именно когато не можем да кърмим даваме адаптирано, нали целта е бебето да получи това, което не получава с кърмата. Нищо не губите ако останете на адаптирано за 1ва възраст. Даже и аз го пиех за желязо.

Станислава и не само, съветвам ви да се посъветвате с педиатър, който е специалист по недоносеността, а не просто добър педиатър. Нашите дечица имат специфични нужди които не всеки педиатър разбира. Докато на родените недоносени, но все пак "големи" бебенца отглеждането "по книга" не наврежда, тъй като те не се различават особено от родените на термин, миниатюрните им недоразвити събратя ги гледаме по-скоро "по учебник". Те и диагнозите им едва ги побира учебник Cry

Каквото и да решите, успех и целувки на мъниците.

# 34
  • Плевен
Nevena Virolan мерси за  мнението. Аз това, че педиатрте не са наясно вече го разбрах и за това ходя при двама лекари неонатолози. Единия от които работеше в неонатологията където бебето беше след раждането  и е наясно с развитието му. Като гледам и другите мнения още дълго време ще си пие от сегашното мляко. И лекаря каза че е по-добре да го давам по-дълго време.

# 35
  • София,
НЕвена, знаеш ли нещата които си написала са си чистата истина, но аз я разбирам едва сега, когато е вече късно и си давам сметка, че много от неволите и болестите си ги предизвикваме сами на децата и то най вече от нашата некомпетентност, а също и от това че не всеки лекар - разбира от недоносени бебета. Ако сега мога да се върна една година назад, никога не бих сменила адаптираното мляко фризопре, което пиеше малката в началото с  другите млека и щях да и го давам дори до годината, и никога нямаше да бързам да я захранвам, явно още не е била готова newsm78, ама кой да ми ги каже тия неща, а и лекарката ни се опитваше да ми втълпи, че малката не е чак толкова малка и че трябва да я гледам като обикновено дете. Е да ама не е така, та затова сега сме и с астма и с обострен рефлукс,. САмо се надявам да ги израсте и двете с течение на времето. СЕга се ръководя повече по детето и не го мъча с неща които не му понасят, вярно е, че е на година и половина почти, но аз продължавам да си и давам типично бебешки храни - щадящи стомахчето, защото вече доста пъти се опарих.
Благодаря ти за съветите!  Hug

# 36
  • София и там където не се пуши
Семирамида до три годинки децата трябва да са на такива храни.

За моите деца, освен, че в началото второто беше на мляко за недоносени, до отказване от млякото не съм сменяла мляко.

# 37
Viki, благадаря ти за съвета, ще те послушам да не бързам с новите неща и ще забавя кашата, но от бишкотите съм много доволна - детето ги хареса и даже през деня като не сложа и не яде млякото. На мен първоначално идеята с тях ми беше за вечерното хранене в 24 ч. да му дам та да спи поне до 6, защото се събужда гладен към 4,30, но сега опитвам и през деня по едничка за вкус и става. Пюре давам само на обяд и то по малко - една две лъжички заради акането и има ефект. За сега няма повече колики и значи му е добре. Ще пробвам каша по-нататък....

# 38
Здравейте  моята бебка се роди в края на 34 началото на 35 седмица,добре си но доки вече ме кара да й давам сокчета незнам какво да правя ,аз няколкко пъти й дадох само първия път я боля коремчето но после много ги хареса и иска да си ги пие и няма проблеми ,,колики,,не я кърмя за пюретата кога мислите че трябва да се почнат моята доки казва от 3 месец но аз мисля сякаш че е много раничко

# 39
  • Плевен
Здравей  bambi25,
радвам се, че бебето ти е добре. Май педиатъра ти малко е избързал със сокчетата. А колкото до пюретата, те се дават обикновено преди соковете. Но май като си започнала ще си продължаваш. Моя съвет е по-бавничко да въвеждаш другите храни. Тук има по-компетентни майки, които ще ти дадат добри съвети.
Правилно мислиш, че е раничко. Както сигурно си прочела е най-добре преди 5ти месец да не се дава нищо друго освен мляко, дори няма нужда и вода. а като се има предвид, че бебето е избързало е можело да почакаш и до 6ти месец.

# 40
  • София
Bambi Алекс на 30ти става на 8 месеца, все още не съм захранила.
Педиатрите се делят на 2 групи, такива, които препоръчват ранно захранване, и такива, които препоръчват късно. Говори с педиатърът и го попитай какво мисли за късното захранване.
Според педиатърката на Алекс бебета, които са късно захранени имат по-висок хемоглобин. Склонна съм да й вярвам за това. Дияна беше захранена рано, на 6м беше с нисък хемоглобин, но се оправи само със "зелена" диета.

Аз лично предпочитам късното захранване. И според мен да даваш сокове на 2м е рано. Алекс вода не пие. Давала съм само чая на Хип, с/у колики. И пак не го пиеше много.

# 41
Здравейте  моята бебка се роди в края на 34 началото на 35 седмица,добре си но доки вече ме кара да й давам сокчета незнам какво да правя ,аз няколкко пъти й дадох само първия път я боля коремчето но после много ги хареса и иска да си ги пие и няма проблеми ,,колики,,не я кърмя за пюретата кога мислите че трябва да се почнат моята доки казва от 3 месец но аз мисля сякаш че е много раничко
АЗ ако съм на твое място ще си сменя педиатърката. Първо на първо да даваш сок на двумесечно НЕДОНОСЕНО бебе е лудост. Изобщо ги спирай тези сокове и си чакай 6-те месеца или ако си решила да захранваш по старата схема почни поне от коригираната ви възраст. Като гледам вие сте осмаче, т.е най- добре е да чакаш до седмия месец или ако искаш по-рано за соковете и пюретата поне до 5-ти месец, защото храносмилателната система на детето е още недоразвита и като се почнат коликите нямат спирка.

# 42
  • Варна
bambi25, учудва ме, че лекар от Варна ти е препоръчал толкова рано да дадеш сок. Мислех, че поне тук са малко по в течение с новостите, а не да карат както преди доста години.
Както и да е. Според мен е много рано. Попрочети в специализираните подфорумчета, за да си прецениш. С ранното захранване освен, че се увеличава риска от алергии, може да доведе и до доста други проблеми, свързани с раздразване на стомаха.
Семирамида в момента са в болница, иначе и тя щеше да ти пише перипетиите им в следствие на избързването им - а те започнаха доста по-късно от вас.
Ти си решаваш как да постъпиш.  Peace

# 43
  • София
http://www.bg-mamma.com/index.php?board=8.0 - Кърмене и захранване на бебетата
http://www.bg-mamma.com/index.php?board=16.0 - Хранене с млека за кърмачета и преходни млека, захранване
Тук има справочник за сокове, пюрета и т.н.

И пак да повторя не бързай със захранването.

# 44
Здравейте,

днес ме свързаха с една детска лекарка, която се занимава с храни, захранване и т.н. на бебета. Говорих с нея за Алекс и за това с какво я хранят, а тя каза, че може да ми направи специален режим за нея за да може да наддава, което е целта.
Ако не се лъжа е д-р Владимирова. Ако искате, пускам телефон. За София.

Общи условия

Активация на акаунт