Психолози,психотерапевти,психиатри

• 676 384
  • 867
  •   2
Отговори
# 525
Нощни, Hugмерси много!Усмихнати празници!

# 526
Здравейте.Честита нова година на всички!Виждам ,че във форума пишат и специалисти:психолози,психиатри.Искам да попитам тях ,пък и всички вас,някой чувал ли е за (maladaptive deydreaming-бленуването).В чуждестранни форуми съм чела за този проблем-за мен то си е заболяване,но в България-нищо.нито думичка.смятам,че синът ми страда от това и търсим някой с когото да разговаряме.

# 527
  • Стара Загора
Честита Нова Година!
Пиша в тази тема, за да споделя с вас радостта си. Получих най-хубавия коледен подарък - майка ми успя да излезе от дълбоката депресия в която изпадна след смъртта на баща ми. Благодаря от сърце и на психиатърката с чиято помощ и разбиране успя да постигне това. Аз нямах големи надежди, тъй като тя е с доста лабилна нервна система и това не беше първата депресия в живота й.
Щастлива съм, защото отново имам майка, която иска да живее и да се радва на деца и внуци.

Човек може да постигне всичко - стига да го поиска!

Желая успех на всички, които се борят със стреса, с депресии, фобии и т.н. и със самите себе си!

Не се предавайте, потърсете помощ и вярвайте в себе си!

# 528
Здравейте.Честита нова година на всички!Виждам ,че във форума пишат и специалисти:психолози,психиатри.Искам да попитам тях ,пък и всички вас,някой чувал ли е за (maladaptive deydreaming-бленуването).В чуждестранни форуми съм чела за този проблем-за мен то си е заболяване,но в България-нищо.нито думичка.смятам,че синът ми страда от това и търсим някой с когото да разговаряме.

Честита Нова 2013 г. - нека е щастлива за всички! Hug

По въпроса Ви - има една тенденция през последните години да се описват в литературата нови и нови психични нарушения, особено изразена е тази тенденция в САЩ и в по-малка степен в Западна Европа. Има и "модерни" диагнози при децата от типа на ADHD (хиперактивност с дефицит на вниманието), например. В България се подхожда по-критично към тази тенденция, защото тя е много опасна в детска възраст, особено ако децата не са изследвани обстойно и им се постави леко подобен "етикет". Вероятно по тази причина и бленуването (maladaptive daydreaming), относно което питате, не се споделя като диагноза и не се разглежда особено сериозно в нашия контекст. Причината за това е, че бленуването и потъването в света на фантазиите и мечтите, е норма в детска възраст. За да се диагностицира като патология на развитието трябва много прецизна диагностика и съобразяване с възрастта и жизнения период, в който се намира детето.

# 529
Благодаря,Шехина,че ми обърнахте внимание!ние сме се консултирали с психолози и психотерапевти  и като цяло те казват същото ,относо бленуването.Много ми се иска ако някой има такъв проблем,той или негов близък ,да сподели.Да сподели как се справя с това.Прекомерното бленуване е сериозен проблем.Осъзнавам че е бягство от реалноста,която не харесваме.От това ,което си.То е следствие от множество проблеми(при сина ми е така),които го вкараха в жестока депресия.отказа да ходи на училище,не иска да контактува с никой.Просто,моля,ако някой се бори с това,да пише.

# 530
kalismile,
самодиагностицирането (включително на собственото дете) е нещо доста подвеждащо и дори опасно. Това че виждате определени симптоми, които Ви впечатляват най-много, не значи, че няма други симптоми, които може да не са така впечатляващи, но самото им наличие да е по-съществено за прецизната диагноза.
При деца по принцип се прилага екипият подход, при който се прави оценка както от психиатър, така и от психолог, логопед, а ако е необходимо и от други специалисти (невролог, ендокринолог, социален работник и т.н.)

# 531
Благодаря Ленито!

# 532
самодиагностициране.А защо никой лекар ,или поне повечето,не допускат,че този проблем сществува в България?Защо трябва да се следват познатите до сега заболявания ?не може ли да има и нови?(Модерни)казвате.Ами нека да са модерни.Или просто,заболяване,което абсолютно е предразполагано от сегашния начин на живот.

# 533
Помогнете ми да намеря спасение от страховете,които получих след един малък престой в Онкологичния диспансер в Пловдив.Вече четвърти месец се боря, ходя по ехографии като луда, изпитвам силни болки по цялото тяло, получавам пристъпи на паника почти всеки ден по няколко пъти...А искам да съм майка на прекрасния си син и съпруга на прекрасния си съпруг...Вече ми е  трудно да се концентрирам и в работата си, а съм учител и искам да съм полезна на децата.
Ходя на психолог, който ми дава сила, но това е временно...Смених две психиатърки, но "светлина в тунела" все още няма...Посочете ми психиатър или психотерапевт в Пловдив, който ще ми помогне, защото съм нажежена до бяло...А искам да справя! Много ви моля - спешно е!

Последна редакция: сб, 12 яну 2013, 16:19 от otlichnik

# 534
  • София
Здравейте,
моля препоръчайте добър психотерапевт за възрастни, чиито кабинет се намира в района на бул. Черни връх или Студентски град или някъде близо до този район. Доколкото разбирам, става въпрос за сериозна депресия.
Благодаря предварително

Последна редакция: пт, 18 яну 2013, 18:56 от Lila Pause

# 535
Цитат
.А защо никой лекар ,или поне повечето,не допускат,че този проблем съществува в България?Защо трябва да се следват познатите до сега заболявания ?не може ли да има и нови?

Мaladaptive deydreaming не е признато за заболяване никъде по света. Такава диагноза не съществува и в наръчника на американската психиатрична асоциация. Проблем е, но не е отделно заболяване.

Цитат
които го вкараха в жестока депресия.отказа да ходи на училище,не иска да контактува с никой
От това оставам с впечатление, че психиатрите са поставили диагноза депресия на сина ви. Бленуването е симптом на депресията (както и отказа от контакти и да посещава училище), не е отделно заболяване. За да се справите с нея е необходимо в част от случаите да се приемат медикаменти и паралелно с това да се посещава когнитивно-поведенческа психотерапия. Малко са психиатрите, които са и когнитивно -поведенчески психо терапевти,ако сте от София мога да ви препоръчам Петър Василев или Владимир Велинов.

# 536
Само бърза вметка - психотерапевтът е човек обучен в психотерапия. Това не значи психолог, ок? Може да е психиатър, социален работник, логопед, медицинска сестра и т.н. Може да е дори една оперна певица с второ образование по психология Wink ....
   Между другото ,голяма част от оперните певици/ певци не са музиканти поначало . Много от тях откриват ,че имат глас към 17-18 години .... И тръгват по уроци , влизат в музикална академия .Преди това може да са учили  какво ли не - спорт ,например . Но това не им пречи да станат професионалисти в областта на оперното пеене ,ако имат талант .
    Разбира се , много ще им е по-лесно ,ако преди това са учили в музикално училище . Но училището не осигурява нищо , гласът в случая е най-определящ .

При психотерапевтите не е ли същото ? Поне до някаква степен ?
     Талантът не е ли по-определящ ?
     Въобще , доколко е важен таланта в тази област ,според вас ? Simple Smile

Дано не ви обиждам с въпроса си .
     Интересувам се съвсем човешки  Hug (и лаишки  Laughing )

# 537
  • и тук и там :)
Здравейте някой посещавал ли е /чувал ли е/ за Грети Иванова хипно - и психотерапевт от София?
Моля за отзиви Simple Smile

И още един въпрос  - как мога да преценя за какъв точно тип специалист съм?  newsm78

# 538
Здравейте!
Признавам си че прочетох първите и последните няколко страници от темата само.. Исках да се справя без да попитам, но .. Линковете от първите страници за център динамика и когнитивно-поведенческата терапия не работят. Трябва ми нещо точно такова, моля насочете ме към нещо по актуално, благодаря!  bouquet

# 539
Здравейте, моля ви да ми препоръчате някой наистина добър психотерапевт във Варна, който ще може да ми помогне да преборя ревността си. Не искам да изгубя човека до себе си... Побърквам се от параноя и не знам как да се справя вече.Много е мъчително и за двама ни.Помагайте, моля!

Общи условия

Активация на акаунт