?Въпроси всякакви?

• 1 876 209
  • 5 381
  •   1
Отговори
# 3 465
Самоуправство ще бъде само ако имате възникнал спор. Все още такъв няма. Но и нямаш право да влезеш, освен при форсмажорни обстоятелства.
Виж си условията за предсрочно прекратяване на договора. Ако, там е записано, че при неплащане в някакъв срок договорът се счита прекратен, просто им пращаш писмо и им даваш срок да си изнесат вещите. Трябва да ги уведомиш, че за периода от датата, на която е настъпило прекратяването - до изнасянето, ти дължат обезщетение в размер на месечния наем. Ако не дойдат - двама свидетели - влизаш, и правиш пред тях опис на всичко, което си заварила вътре. Не приемо-предавателен протокол.
Ако в договора обаче е записано, че се прекратява с писмено предизвестие. Отиваш при нотариус, и изпращаш нотариална покана, с която ги уведомяваш, че прекратяваш едностранно договора за наем поради неизпълнение.

Защо да няма право да влезе? Нали е собственик?
Аз бих опитала още едно позвъняване, ако още е изключен телефона, ще отида да позвъня, ако не отворят, влизам.
Колко по-форс мажорни обстоятелства от това? Не знам де, може пък и да бъркам, много зависи от подробностите по случая.

# 3 466
Колко по-форс мажорни обстоятелства от това? Не знам де, може пък и да бъркам, много зависи от подробностите по случая.
Защото наемателите са държатели на жилището и имат правото да ползват това жилище по предназначение. И защото в Наказателния кодекс е предвидено, че влизането в чуждо жилище без разрешение е престъпление. И за престъплението е без значение дали си собственик на жилището, наемател или ползвател.
Форсмажорни обстоятелства са наводнение, земетресение, пожар и пр. Докато е в сила договорът за наем, наемодателят няма право да пречи на държателя да упражнява правата си. Няма значение какъв е вида на имота, а какво пише в договора. Представи си, че си наела магазин и държиш в него стока за хиляди левове. В същото време собственикът на помещението решава, че може да влезе в магазина ти, само защото е собственик. Разлика от юридическа гледна точка няма.
В конкретния случай важно е какво пише в договора, в частта относно прекратяването.

# 3 467
Защото наемателите са държатели на жилището и имат правото да ползват това жилище по предназначение. И защото в Наказателния кодекс е предвидено, че влизането в чуждо жилище без разрешение е престъпление. И за престъплението е без значение дали си собственик на жилището, наемател или ползвател.

Добре, но договорът за наем, с който е преотстъпено правото за ползване на имота, е нарушен едностранно от наемателите. Те не са заплатили цената на правото за ползване и понеже неплащането не е по вина на собственика, те на практика са се отказали от това право. Предупреждавам, че не съм юрист, та затова ми е интересна тази тема и чета с любопитство - може някой ден да имам какво да дам под наем  Grinning

# 3 468
     Белмекенска, затова е важно какво пише в договора относно прекратяването. Ако то настъпва автоматично, както обясних в първия си пост, тогава собственикът може да си влезе в имота. Но ако е уговорено договорът да се прекратява с писмено предизвестие, той си е действащ в момента, и наемателите не са загубили правото си да държат жилището.
     Само по себе си неизпълнението на някое договорно задължение не води до автоматично прекратяване на всеки договор.
     В случая на Бенджи, вредите за нарушилият договора наемател ще са много по-малки /неплатената вноска +лихвата за забава/, в сравнение с вредите, които може да понесе нарушилият договора наемодател - стойността на изчезнали /или обявени за такива/ вещи и наказателна отговорност.
 Hug

# 3 469
     Белмекенска, затова е важно какво пише в договора относно прекратяването. Ако то настъпва автоматично, както обясних в първия си пост, тогава собственикът може да си влезе в имота.
 Hug

Благодаря ти - тази думичка "автоматично" е наистина много важна, ще я запомня!   bouquet

# 3 470
 Grinning В договор не бих я написала тази думичка, но така се обяснява по-лесно. Ако решиш да отдадеш имот под наем, питай адвокат преди да подпишеш нещо, ще си спестиш много главоболия после   bouquet

# 3 471
Благодаря, любопитно ми беше, защото съм наемател, но в моя договор далеч не присъстват клаузи за достъп  ooooh!

Форсмажорни обстоятелства са наводнение, земетресение, пожар и пр. Докато е в сила договорът за наем, наемодателят няма право да пречи на държателя да упражнява правата си. Няма значение какъв е вида на имота, а какво пише в договора. Представи си, че си наела магазин и държиш в него стока за хиляди левове. В същото време собственикът на помещението решава, че може да влезе в магазина ти, само защото е собственик. Разлика от юридическа гледна точка няма.
В конкретния случай важно е какво пише в договора, в частта относно прекратяването.

# 3 472
  • Linz
Цитат
И защото в Наказателния кодекс е предвидено, че влизането в чуждо жилище без разрешение е престъпление.
В такъв случай какво е собствено жилище- да имаш адресна регистрация там ли? Или договор за наем е достатъчно? А договорът трябва ли да е нотариално заверен, или подписите на двете страни са достатъчни?

Аз имам горчив опит с подобни наематели, така че бих влязла веднага.
Свекърва ми пък системно си влиза в апартаментите, които дава под наем за да ги наглежда, когато наемателите ги няма- проверява в какво състояние държат жилището. Веднъж й казах, че не може така да си влиза, а тя се сопна ooooh!

# 3 473

Аз имам горчив опит с подобни наематели, така че бих влязла веднага.
Свекърва ми пък системно си влиза в апартаментите, които дава под наем за да ги наглежда, когато наемателите ги няма- проверява в какво състояние държат жилището. Веднъж й казах, че не може така да си влиза, а тя се сопна ooooh!
И аз бих влязал, за да видя поне в какво състояние е жилището. Със свидетели обаче, може и с полиция.
А свекърва ти като иска да провери в какво състояние е жилището, да проверява когато наемателите са там. Не вярвам да не я пуснат за едно кафе на бързо да си  нагледа апартамента. Или да ходи да взема наема на ръка от апартамента.
Всъщност наематилете не си ли слагат нови патрони на вратите? Леко ще ми е странно да знам, че някой може да ми влезе в жилището и примерно да ми рови из личните вещи или недай си Боже да си припознае нещо за свое.

# 3 474
Защо не отворите отделна тема по въпроса? Така може да се включат повече хора  Peace

# 3 475
  • Бургас
Коя е песента,която въртят по Нова спорт? Rolling Eyes

# 3 476
Има ли някъде в София мечета Теди?Каква цена са?Държа да са в този цвят-сиви със синьо носле.

# 3 477
В МОЛ София, на Стамболийски, имат щанд. До магазина на Германос.

# 3 478
Здравейте, мами. Искам да подаря кученце на майка ми, но не знам каква е породата на това, което си е харесала.  Ето го : http://vbox7.com/play:679fd272 

# 3 479
Мишлето,благодаря ти!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт