Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 7

• 76 699
  • 621
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Вече ми помогнаха по скайпа  Wink
Благодаря на Bluevelvet  за отзивчивоста.
Мишо има следния проблем.Не може да имитира добре онези цъкания с език като както прави кончето, не може да се плези правилно езика нагоре, надолу, както му покажеш.Един вид движенията с езика не са обработени.Това е вербален праксис.Децата първо го придобиват, а после проговарят.Моето дете наопаки  Mr. Green
Гнозис е начина по който ни обработват сетивата околния свят.Мисля, че така беше.При Мишо - не прави ясна разлика между нарисуван гълъб и чайка примерно.Деси ми показа някои упражнения от нейната галерия, и се надявам да ви ги покаже и обясни като хората, защото аз все още не съм много наясно, какви глупости плещя  Crazy

# 481
Да попитам и аз.И каката и 3-годишният не могат да "изострят" върха на езичето.Ако го изплезят по прилича на "сърчице" от пред.Може ли да си спомните какви упражнения се правят в този случай?
А и наблюдавам нещо друго при каката-тя много често ,когато е развълнувана казва изречение,но то излиза без звук-по устните и го "прочитам",но няма звукова проява.Ядосва ми се ,ако я помоля,да повтори ,че не я разбирам. newsm78
PS.Има ли някаква система за разграничаване на Тик от Самостимулация?

Последна редакция: ср, 13 май 2009, 16:27 от veselcheto

# 482
За лещите - става дума за нещо като гледане през призма - виждаш през тях така като си виждаш и без тях, обаче ако ако си сложиш такива очила а нямаш проблем и решиш да седнеш на стола, може да се окаже, че сядаш на пода  Joy Това е нещо което става в мозъка, а не проблем с очите.
И намерих къде се говори за това в книгата на Dr. Temple Grandin

Книгата която Веселчето даде на линк е прекрасна  Hug намерих я на пдф и съм я преполовила. Струва си от всеки родител и терапевт да се прочете как точно тестват децата - много е интересно. А пък аз си намерих една инициатива "Kids right to good sight" по която всички деца под 12 години могат да минат на безплатен преглед и да получат безплатно очила ако им се налага и утре съм се записала с  домочадието да ги преглеждам  Mr. Green
Тик и самостимулация - ако дразнителя се увеличи ще се засилят стимс. Т.е. ако детето е некомфортно в дадена ситуация - примерно даден звук го дразни, светлина, дреха и т.н. стимс трябва да се увеличават, а тиковете не. Ще трябва да намериш кое ги предизвиква. Тикове има и като няма дразнител и детето е спокойно.
За упражненията немога да кажа в този случай, но предполагам ако ти напиша част от нашите със сигурност няма да навредят Simple Smile
 - да си пипне с езиче едната бузка, другата, нагоре надолу, после да се изплези нагоре изплези надолу, духате през сламки, после през различни по диаметър тръбички, засмуквате хартиени топчета със сламка и т.н и т.н
Също и препоръчват кисели цитросови сокове със сламка /лимон/, смучене на ледчета, и всичките упражнения пред огледалото да се правят /да се гледа детето/

Като каза чайки - моя син вчера играе на двора. По едно време тича вътре изплашен и запъхтян - питам го какво стана и той ми отговаря:"Птиците вдигат шум!"
Някакво крякащо ято патки прелетяло и той се изплашил Simple Smile
Моя син между другото се страхува от копчета и от охлюви. Опитах се да му обясня, че той е много по-голям от охлюва обаче не работи Simple Smile и мен ме е страх от хлебарки примерно, макар, че съм сигурна, че не ядът хора

За музикотерапията  - бях писала отдавна не ми се пише пак - накратко - ефект имаше почнахме да говорим повече, но на всяко дете предполагам реакцията ще е различна - затова и за всяко дете се прави различна програма и се целят различни неща и програмите  се модифицират според прогреса/реакцията на детето.

# 483
Да попитам и аз.И каката и 3-годишният не могат да "изострят" върха на езичето.Ако го изплезят по прилича на "сърчице" от пред.Може ли да си спомните какви упражнения се правят в този случай?

Веселче, ако проблемът е в това да управляват езичето, може да им дадеш да се опитат да докоснат нещо с език, като го отдалечаваш на такова разстояние, че да трябва силно да изплезят езичето напред и то да стане остричко (да докоснат с върха на езичето пръста ти или близалка например).
Същото се прави, ако не могат да направят избутването на бузата, което Деси е описала - поставя се пръст по средата на бузката и детето се опитва да ви избута пръста.

# 484
Прекрасна гимнастика за мозъка, която правим двамата един срещу друг...напоследък..от днес Simple Smile

http://www.youtube.com/watch?v=_U44mPXEBdA

# 485
# 486
  • София
Да отговоря, защото някой може да си помисли, че нещо съм се скрила. Таня, не съм изненадана от реакцията ти, не съм и очаквала друго от тебе, обичаш да повеждаш воини, за мен безмислени - не ми е за първи път. Kezaja ме е разбрала правилно и точно в същия дух на мислите ми е отговорила.  Hug

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=396460.0

Последна редакция: чт, 14 май 2009, 04:50 от Mama Igi

# 487
  • густо майна Филибето
Ако темата е активна, значи от нея има смисъл. Ако ли не - сама ще си отпадне. Какво го мислите толкова. Разликата между моето дете с атипичен аутизъм и умствено изоставане и един аспегер е от тук до небето. Почти не можем да черпим опит едни от други. Погледнато така, от отделна тема има смисъл.

# 488
  • София
Смисъла да  покажа класификатора е, че състоянията дори и по медицинска статистика са доста, дори и самите специалисти се профилират по възраст и нюанси на заболяването. И е много трудно за майките да следят в една тема всичко. В тази тема изчезнаха родителите на деца на възраст над 10-12 години, както и тези с по- тежки състояния.
И ако някой пише на лични да се оплаква от многото теми за психиката на децата, можеш да му покажеш класификатора.

Според мен също не трябва да се ограничават темите, принципа при свободните организации е "ако има търсене дадена тема, стока или услуга" тя съществува.

# 489
momi4eta pysnete nova tv

# 490
За какво говорят?Някой знае ли нещо за това училище?

# 491
  • София
Аз никога не съм чувала за това училище!

# 492
здравеите на всички това училище се намира в симеоново.работи от три месеца вече.

# 493
  • София
А как точно се казва,има ли сайт?
учудвам се,че в тази тема не сме разисквали за това училище.

# 494
това е центьр Тацитус аз случайно разбрах за него преди няколко месеца и  имах записан час за мойто дете но така се случи че имах проблеми и не можах да отида и незнам много подробности,но отидох да видя поне кьде се намира.

Общи условия

Активация на акаунт