32 майки в Канада

• 26 682
  • 287
  •   1
Отговори
# 75

А от личния си лекар отписахте ли се?

Не! Не сме се отписали, това дали има значение?

# 76
santa rosa, на този сайт може да провериш дали имаш задължения към здравната каса.

Аз бих казала, че цялата им система е много объркана. Предполагам, че ви начисляват осигуровки, защото се водите записани към някой личен лекар, който пък получава пари от Здравната каса според броя на записаните пациенти. При нас също имаше такова разминаване, но година след като заминахме за Канада нашата лична лекарка за съжаление почина и незнайно как, но сега не ни се водят никакви задължения.  Shocked
Друг пък беше абсурда, че на мен само веднъж за 5 год. ми се наложи да отида при нея и се оказа, че въобще не фигурирам в нейните списъци и си платих пълната такса за преглед. От направената справка в Здравната каса (етърва ми работи там  Mr. Green) се оказа, че мен въобще ме няма в техните регистри.  Whistling Е, питам аз за какво съм плащала 5 год. здравни осигуровки и накрая да се окаже, че нямам личен лекар. #Cussing out Добре, че не ми се не е налагало през този период лечение в болница, че щях да си плащам като поп.

# 77
  • Монреал
Каролина, ето какво ми излиза на мен от този сайт. Какво означава обаче???  newsm78  newsm78 ooooh! То е ясно, че никога не съм се осигурявала, понеже през зялото това време съм била извън страната, но не мога да разбера дали се води че дължа нещо или не.

По пациентска листа на НЗОК за месец ЯНУАРИ 2009 година:

Лицето не фигурира в пациентската листа
СПРАВКА КЪМ 13 ЯНУАРИ 2009 ГОДИНА

ЛИЦЕТО Е С ПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА

Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от СЕПТЕМВРИ/2007 до НОЕМВРИ/2008

2007 г. - месеци 9,10,11,12
2008 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11

Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от ЯНУАРИ/2000 до АВГУСТ/2007

2000 г. - месеци 6,7,8,9,10,11,12
2001 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2002 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2003 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2004 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2005 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2006 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2007 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7,8

# 78
Изобщо не ми беше хрумвало да проверя на страницата на НЗОК. Сега го направих. Всичко е наред и при двама ни, изключени сме от системата веднага след като сме заминали.

Според мен:

Лицето не фигурира в пациентската листа

означава, че нямаш личен лекар

ЛИЦЕТО Е С ПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА

е, защото последните 3 месеца не си внасяла здравни осигуровки.

За всички месеци, които са изнесени, дължиш здравни осигуровки с лихвите. По принцип се води, че дължиш пари. Но как ще ги опростят не знам.

# 79
  • Монреал
Благодаря, Вери! А ти как разбра, че сте изключени от системата, какво точно ти изписа?
Иначе за дълговете, ще имат да взимат, особено че всичката тая дандания започна след като аз вече бях напуснала страната, тоест откъде да знам, че плануват такава лудост ooooh! Честно казано, аз разбрах за тия неща, когато нашумя миналата година, че хората в чужбина можело да се освободят от дългове, и изведнъж се оказах длъжник, ако не четях този форум и до ден днешен нямаше да знам за това Money Laughing

# 80
TarikMom, а ти имала ли си някога личен лекар? Ти може и да не си си избирала, но може твоите родители например да са те записали? Защото според мен ако си с прекъснати права, (така както пише при теб) означава, че си регистрирана при личен лекар.
- ако са в синьо, значи са опростени
- ако са в червено, значи че си длъжник и то с лихвите

Тези които са освободени от плащания трябва да им излезе следното съобщение:
ЛИЦЕТО Е ИЗКЛЮЧЕНО ОТ ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 40а ОТ ЗЗО ОТ ДАТА XX-XX-200Х

# 81

Само не ми е ясно това българско законодателство, дето задължава бг граждани да влизат с бг паспорти, пък децата-българчета минават с канадските  Crazy но какво ли разбирам аз  Crazy

Децата ни минават с канадските паспорти, тъй като ние се правим на ударени че сме им издействали и българско гражданство Laughing Иначе това не е законно - ако е бг гражданин е длъжен в България да представи български документ. Ама аз разчитам на това че граничните служители ще ги мързи да проверяват дали детето вече е станало български гражданин или не. Иначе за мен с моето име (и с моята възраст) трудно ще убедя някого че не съм се родила в България и че нямам българско гражданство:lol:

# 82
  • Монреал
Не, никога не съм имала личен лекар, а датите от 2000-2007 са в лилаво, а от 2007-2008 са в червено. Къде го пише това за тълкуването на цветовете, че ми стана интересно сега? Пфу, че си намерих работа по нощите  Laughing

# 83
Тълкуването на цветовете го бях чела преди време в един друг форум. Лилавото не знам какво означава,  newsm78 но с червеното със сигурност ти са задълженията.

Съгласно новия закон става ясно, че ще му опростят дължимото от 2001 до 2007 г.

Да не би пък този закон и за теб да важи и да са ти опростени задълженията.  newsm78 Това са само мои догатки.

Последна редакция: ср, 14 яну 2009, 06:55 от Каролина

# 84
TarikMom, на мен ми излезе това за съобщение, което Каролина е писала.

# 85
  • Монреал
Благодаря, момичета за отговорите! Извинявам се, че не можах да ви отговоря снощи.  Hug

# 86
Ето какво излиза при мен:

ЛИЦЕТО Е ИЗКЛЮЧЕНО ОТ ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 40а ОТ ЗЗО ОТ ДАТА 05-08-2005

Точно преди да заминем подадохме декларация, че напускаме страната, 5ти август е датата, на която заминахме. Нямаме задължения към ЗО.
Навремето бях много в час, не съм чела един ред от три години и не мога да съм от полза Sad Едно знам със сигурност, няма правно основание на което да ви правят спънки при преминаване на границата за невнесени суми към ЗО ( или Топлофикация, имаше и такива слухове по едно време  #Crazy

# 87
Освобождаването от стари задължения не става автоматично. Трябва да се подаде съответната декларация. Има нещо с давността, но не е много сигурно.Не мисля, че трябва да разчитаме на това. Какво да се направи е обяснено в този линк най-накрая(29.07.2008).
http://wiki.bgcanada.com/index.php?title=ZZO
За границата не се притеснявайте. Но ако ви трябва документ в България, че нямате задължения към държавата става сложно.
 Хубаво е да имате и пълномощник в България, защото има изненади, както се получи  при нас. В години, когато не сме били нито ден в България аз и мъжът ми "имаме" ползвани стоматологични услуги. Засега сме на етап жалби в НАП и РЗОК.
Има и подобна тема, писала съм и там. Успех !
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=309938.30

# 88
Всъщност, момичета, вие направихте ли нещо по повод освобождаването от дълговете по здравното осигуряване, аз нищо не скопосах. Обаждах се къде ли не за информация, никой нищо не знаеше и ги отсвирих да се спасяват сами  ooooh! hahaha

Преди да тръгна подадох молба за спиране на здравно-осигурителните права в НОИ. Правата ми са спрени до 2010 година. Не дължах здражни вноски, но ако те интересува мога да ти намеря инфо как се освобождава и от тях. (изискват се справки от Гранична полиция)

# 89
Каролина, благодаря за сайта   bouquet . Проверих там и и двамата с мъжа ми сме "изключени". Значи все пак са оправили нещата, явно отнема малко време. Баща ми беше проверявал месец-два, след като заминахме. Тогава сигурно още са ни водели в списъците.

Момичета, да ви питам още нещо. Колко месеца предварително купувате самолетни билети за България? Тази година ще си ходим до България (нямаме точна дата, но някъде около септември) и се чудя кога да почвам с търсенето на билети.

Общи условия

Активация на акаунт