Излишна ли е Фолиевата киселина?

• 16 781
  • 275
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Като навсякъде, и в медицината има модерни течения и схващания, докато не бъде открито нещо ново и тогава всички го прегръщат и почват да се кълнат само в него.
Аз родих първото си дете през 1993 г., през следващите 2-3 години около мен се родиха доста бебета и мога да твърдя, че на никоя от познатите ми не е изписвана специално фолиева киселина - просто ни предписваха комплекс витамини, които включваха и фолиева киселина (не знам обаче в какво количество). От познатите ми няма деца с малформации или спина бифида.
С което не искам да кажа, че фолиевата киселина е излишна - неминуемо медицината е напреднала за 15 години и щом помата - ще я пием, какво пък толкова. Мой пропуск е, че не знаех, че се пие и преди зачеването, но щом разбрах - не съм пропуснала ден без хапче.

# 121
Здравейте, мамита и от мен! Моят син се роди с лицево-челюстна малформация - двойна цепка на устна и небце! Аз НЕ съм пила фолиева киселина през бременността си, нито пък преди това. Търсихме причината за тази малформация, оказа се, че не е генетично. Аз лично си мисля, че именно пропуска на този прием е повлиял. Дано не съм права, но......  Weary

# 122
По време на моите бременности го нямаше това нещо за фолиевата киселина......Сега всички я пият...... newsm78 newsm78 newsm78

elvy_1983 освободи се от вината си и вярвам,че с нужните операции ще помогнете на детенце.....Никой не е застрахован.....

Явно в последно време организмите ни до толкова са се изхабили,че имат нужда от нови сили отвън.......Което не пречи и за един разумен начин на живот преди, по време и след раждане.....Защото не бива да се разчита само на лекарствата, както и не бива да се разчита само на начина на живот. Всичко е комплексно......

# 123
  • sofia
Не съм съгласна, че витамините и злоупотребата с тях е безобидна. С това не искам да кажа, че пиенето на фолиева киселина е вредно, но би могло и след време да излезе, че е вредно...Всички казват, че излишните синтетични витамини се изхвърлят с урината, но как тогава се обяснява хипервитаминозата?
Аз самата не съм пила и двата пъти фолиева киселина. От една страна първия път не се говореше нищо по темата и не съм знаела. Втория път повръщах от нея и спрях да я пия. Лекарят, който следеше бременността ми сподели, че само до 8 г.с. седмица има смисъл да се пие фолиева киселина.
Според мен с подходяща храна, която съдържа фолиева киселина може да се намали риска от спина бифида и т.н.

# 124
Ох не мога да ви се начудя като почнете модерна медицина и други тем подобни.
1- ФК НЕ Е нещо ново - от 1930 се е препорачвало на бременните да пият бирена мая, за да се избегне анемия по време на бременност. По-касно е доказано 4е не е самата мая, ами Б-комплекса в нея което е полезното( ФК е Б9 витамин).
2. ФК е много важна за ДНК синтеза и клетковото разделяне( т.е. размножаване, и произвеждане на амино-киселини) което е най-усилено по време на бременност и докато бебето расте( за това се препору4ва да се позва по време на цялата бременност + докато кърмите).
3. Липсата на ФК ( или по-малкото и усвояване, което при всеки е различно) е свързано с депресивни състояния, което е още една причина да се продължи след райдане за да се намали шанса за ППД.

# 125
Не съм чела световни статистики за резултата от масовото пиене на фолиева киселина. В Щатите тя се изписва задължително от 90-та година насам и освен това се добавя в хлебното брашно. Резултатът е, че случаите на новородени със спина бифида дотук са намалели с 20%. За да се предозира Б9 трябва да се пият гигантски количества - рискът да поемеш прекалено много просто с пиене на витамини, е минимален. А за да си доставиш необходимите 400 - 800 единици просто от храната, бая ядене на листни зеленчуци трябва да падне...

# 126
Полезна е,макар че и при двете бременности лекарите не ми я изписаха.Все пак аз си купих и си я пиех сравнително редовно Rolling Eyes

# 127
  • sofia
А за да си доставиш необходимите 400 - 800 единици просто от храната, бая ядене на листни зеленчуци трябва да падне...
а кой казва, че само там се съдържа?
Напротив този витамин е често срещан! Много интересно как е оцелял тоя свят досега щом е нямало хапчета фолиева киселина?

# 128

Напротив този витамин е често срещан! Много интересно как е оцелял тоя свят досега щом е нямало хапчета фолиева киселина?

Ами доста не са оцелели, а други са с кофти малоформации.
Не схаващам защо се опитвате да отричате нещо доказано от компетентни и не малко образовани хора?? newsm78
По времето на прабаба ти не е имало антибиотици и смъртността е била доста висока-ако се наложи да дадеш на детето си, да кажем при пневмония, скарлатина,/и ред други болести с непременно антибиотично лечение/  какво-няма да дадеш ли??

# 129
  • sofia
MTV, не искам да отричам в никакъв случай постиженията на науката, просто нещата не са или черни или бели. Аз няма и не съм си спестила АБ, когато дъщеря ми беше с пневмония, но същевременно не бих и дала за настинка АБ. Мисълта ми е, че не е чак толкова рядко срещан витамин Б9 и че с правилна диета човек може да си набави необходимото количество.
Много неща бяха при откриването си са смятани за абсолютно безвредни като използване на рентген при бременност или като даване на АБ за всичко ит.н. и после се е оказвало, че не е точно така!
Това в никакъв случай не означава да не се пие фолиева киселина, а просто, че фолиевата киселина е витамин е природата е предвидила естествена методология за набавянето му в организма и набавянето му с храна не е невъзможно, а е реално постижимо!

# 130
  • Mediterraneo
Не е излишна, но чак пък да е задължителна не смятам.

# 131
Доколкото съм чувала, дори тези доктори ,които отричат приема на фолиева киселина през бремеността ,като такава, която не е необходима на майката, която се храни здравословно (а някои отричат витамините за бременни въобще- както и моята иначе гениална лекарка, но аз си ги пиех въпреки това), дори те препоръчват при планирана бременност пиенето на фолиева киселина по 1 таблетка дневно 3 месеца преди и 3 месеца след зачатието.
След това- зависи от показанията на кръвната ти картина.
Аз например имах нисък хемоглобин и заедно с Малтофера ми изписаха и 3 хапчета на ден фолиева... Така че не може да вреди, според мен.

# 132
  • sofia
Аз например имах нисък хемоглобин и заедно с Малтофера ми изписаха и 3 хапчета на ден фолиева... Така че не може да вреди, според мен.
Фолиевата киселина както и витамин С спомагат абсорбирането на желязото в организма, калцият пречи на доброто абсорбиране на желязото, за това не бива да се приемат заедно.
Иначе както споделих моя лекар смята, че приема на фолиева киселина има смисъл само до 8 г.с.

# 133
 assia  би ли споделила защо има смисъл само до 8-ма г.с. че ми е безкрайно интересно.
Мерси!

# 134
  • sofia
assia  би ли споделила защо има смисъл само до 8-ма г.с. че ми е безкрайно интересно.
Мерси!
не мога да ти дам точен отговор. Както споделих това беше мнението на лекаря, следящ втората ми бременност. Казваше, че много се спекулира, с търговски цели, за ползата от прием на фолиева киселина през първите три месеца, до 8-ма седмица се развивало нещо си и после дали ще пиеш или не няма никакво значение. Моля ви, сега да не ми се нахвърлите за това мнение, то не е мое, аз само споделям какво съм чула Peace
Съжалявам, че не съм точна, но за мен важното в този момент беше, че не е така фатално, че не пия фолиева, защото ми ставаше лошо от нея  Blush

Общи условия

Активация на акаунт