Отговори
# 285
Lovi - татко.

Една майка, родена и живяла в София, на 21 години може да има предимство пред майка дошла преди 20 години в София и която в момента е на 40 години.
Доказателството на тези години не може да става с лична карта, а с документ заверен от общината.

Абсолютно подкрепям това.
Аз съм н а 41г. Не съм родена в София а във Варна и реално имам софиско местожителство от 2001г, когато си вадих последната лична карта (Преди това, макар да съм живяла в София от 1985г - 16 повече!!!), съм се водила Варненски жител и...макар да мога да съм майка на някой от вас, реално имам едва 8г софийско жителство..
Виж за регистрация в София не съм сигурна..Мисля,че и преди това съм имала, но..не знам какъв документ ще ми се издаде от общината.
И ВЪПРЕКИ ТОВА намирам този критерий за по-справедлив опт доход или от жребий.

# 286
  • гр.София
 Пенелопа,мисля,че грешиш. Аз поне със сигурност ще си извадя документи и от двете общини,в които съм била регистрирана през живота си. А не само последната.

# 287
  • София
За съжаление от общината, според мен, нямат кадри, които биха могли да свършат тази работа. Поради това се налага да се наемат външни лица. И естествено, за да не се размива работата- нагърбват фирмата изпълнител на проекта. От своя страна те се консултират с общината, директорите, юристи и т.н.

На мен и през ум не ми е минало да сравнявам жителството, като критерий с доходите и жребият  ooooh! Последните два са на последно място за мен и си мислех, че  е така за всички  Crazy

Щурчо    bouquet Дано приемат детенцето ти в ДГ !

# 288
това го писах поне 5 пъти досега, но явно на никой не му прави впечатление... софтуерната фирма изземва функциите на общината (или по-точно, общината дезертира от своите функции). ...но си остана безнаказано и шепа проектант-програмисти и софтуерни мениджъри решиха съдбата на стотици софийски деца...

Tова, разбира се, е супер нелепа ситуация, но според вас кой е отговорен за нея? Не е луд този, който яде баницата, а който му я дава. Хич не искам да защитавам г-н Джонев, най-малкото заради меко казано безумната идея децата да не си вървят с набора, както във всички други образователни институции, ами да има не знам какви си сложни логики, свързани с рождения ден... НО ако бяха получили читаво задание от общината, нямаше да им се налага и на тях да мислят-недомислят някакви решения в движение. Много искам да заставим общината да си свърши работата в интерес на гражданите, а не в интерес на по-лесното изкодиране от страна на софтуерната компания. Но наистина не знам как да стане това - от телефонните разговори личи, че никой от общинските служители не е съвсем на ясно какво се случва и реферират към Сирма, от обратната връзка просто не отговарят на неудобните им въпроси (аз лично имам конкретни, кратки и НЕ емоционални питания, които висят без отговор от 2 и 5 януари), на работната група или игнорират родителите, или изобщо не им дават думата. Честно, аз вече съм съвсем обезверена.

Ами, аз не съм СРЕЩУ г-н Джонев изобщо!
Нека виновния за ситуацията си понесе последствията..
Не държа да се осъди г-н Джонев (той все пак прави нещо..- просто толкова са му възможностите и познанията в областта на образованието и по-специално на детските градини).. Общината обаче трябва да си поеме ангажимента или да си понесе последствията, а не да си измива ръцете с него...

# 289
Пенелопа,мисля,че грешиш. Аз поне със сигурност ще си извадя документи и от двете общини,в които съм била регистрирана през живота си. А не само последната.

Момичета, ама това изобщо не е нужно..
Когато в последната община в която сте по регистрация с постоянен адрес ви напишат ЕГН-то веднага им излиза ОТ КОГА сте със софийско местожителство..
Преди това понятия съществуваше, сега ...май вече не съвсем законово, НО...все пак местожителството на всяка майка към датата на раждане на детето е в общината от която е имала право да си получи еднократното обезщетение за раждане на дете..
Който си го е сменял след това, няма как да не го помни..все пак говорим за деца до 6г..

# 290
За съжаление от общината, според мен, нямат кадри, които биха могли да свършат тази работа. Поради това се налага да се наемат външни лица. И естествено, за да не се размива работата- нагърбват фирмата изпълнител на проекта. От своя страна те се консултират с общината, директорите, юристи и т.н

На мен и през ум не ми е минало да сравнявам жителството, като критерий с доходите и жребият  ooooh! Последните два са на последно място за мен и си мислех, че  е така за всички  Crazy.

Дори да е така...това звучи като..." В Народното събрание нямат кадри.."...Ами..да си назначават хора в общината, които са достатъчно кадърнни за да вършат работата за която са там...Иначе механизма е точно какъвто описваш...Просто..логично би било Общината да се консултира с директорите, родителите и всякакви правозащитни организации и юристи, а не фирмата изпълнител на проекта! Фирмата изпълнител на проекта БИ ТРЯБВАЛО да получи едно готово задание и да си влага енергията и времето в реализирането му (от което би трябвало и се предполага,че разбира най-добре), а не да си измисля задание..

Щурчо    bouquet Дано приемат детенцето ти в ДГ !
Благодаря ти.. Дано в крайна сметка бъдат приети децата, на които родителите действително се нуждаят от това да ходят децата им там, (както междувпрочем се случваше до преди системата, независимо,че отдавна няма места..)
В момента стана престижно детето ти да е прието в кварталната детска градина..и почнаха да кандидатстват и деца на които майките изобщо не възнамеряват да почват работа...

Последна редакция: чт, 15 яну 2009, 10:44 от *щурчо*

# 291
  • София
Не знам...може би съм мекушава, но ги разбирам. Това е проект, ще трябва веднъж завинаги да се измисли регламент, т.е. нямат нужда от постоянен такъв кадър. Така или иначе хората, които ще свършат работата повече няма какво да работят там. И аз не съм съгласна софтуерна фирма да върши тази работа, не ме разбирайте погрешно.
Но няма и на каква база да ги осъдим, защото надали има закон, в който е посочено съставящите регламента с какво образование трябва да бъдат, или какъв стаж, или какъв опит имат в подобни ситуации. Може би наистина някой юрист трябва да изкаже мнение.

# 292
  • София
Не се хващайте за фирмата. За тях е едно и също какви критерии ще са въведени. В писането почти няма разлика дали ще се вземе само годината или и месецът, например. Проблемът е в неизяснените критерии, за което виновна е Общината. Тя трябва да определи критериите и да ги даде на фирмата, а не да я остави като буфер пред недоволните родители.

# 293
  • София
Lovi - татко.

Пенелопа, това което предлагам е именно датата на началната регистрация в София, а не от последната. Защото има всякакви ситуации при които се налага смяна на лична карта (или смяна на настоящ адрес).

# 294
Не знам...може би съм мекушава, но ги разбирам. Това е проект, ще трябва веднъж завинаги да се измисли регламент, т.е. нямат нужда от постоянен такъв кадър. Така или иначе хората, които ще свършат работата повече няма какво да работят там. И аз не съм съгласна софтуерна фирма да върши тази работа, не ме разбирайте погрешно.
Но няма и на каква база да ги осъдим, защото надали има закон, в който е посочено съставящите регламента с какво образование трябва да бъдат, или какъв стаж, или какъв опит имат в подобни ситуации. Може би наистина някой юрист трябва да изкаже мнение.

bouquet  bouquet  bouquet

Хех...колко ми хареса "Веднъж за винаги"..
Не, миличка..
И миналата година критерия беше създаден като "веднъж за винаги"...пък ей ни на..сега мислим за следващ..
Да не говорим,че въпросния "измислен" беше ДОизмислЯН в движение цяла година и непрекъснато се появяват все нови и нови бисери..
Кой ги измисля?
Кой носи отговорността за тях?
Ей това е, което подлежи на осъждане..евентуално..А това кой конкретно ще измисли регламента не е толкова важно..
По-важното е,че кг.софия.бг в момента е упълномощена (незнайно от кого и доколко гласно и законово) да променя приетия регламент за 2008г.. който УЖ би трябваше да важи за ВСИЧКИ...пък..се оказа,че не е точно така..

# 295
Не се хващайте за фирмата. За тях е едно и също какви критерии ще са въведени. В писането почти няма разлика дали ще се вземе само годината или и месецът, например. Проблемът е в неизяснените критерии, за което виновна е Общината. Тя трябва да определи критериите и да ги даде на фирмата, а не да я остави като буфер пред недоволните родители.

АБСОЛЮТНО това искам да кажа и аз

# 296
  • В къщата на здравето, любовта и красотата!
Г-н Джонев,
Имам идея за алтернатива на варианта с по-ниския доход - по-висок доход. Защо? За да се борим със сивата икономика; за да се стимулират редовните данъкоплатци, респективно работодателите им; принципа следва да бъде "за да получиш трябва да дадеш" - който плаща повече данъци и осигуровки на държавата следва да получи повече от нея.
Поздравления! Чудесно предложение! Мисля, че не съм чела по-добро. А логиката да плащаш по-високи данъци на една държава и тя да ти помогне затова като те стимулира да го правиш е желязна!!!
 Hug

# 297
Lovi - татко.

Пенелопа, това което предлагам е именно датата на началната регистрация в София, а не от последната. Защото има всякакви ситуации при които се налага смяна на лична карта (или смяна на настоящ адрес).

Това няма ли да е същото ако към критерия регистрация в Сф са дават точки според броя години-за всяка година по точка. Така може би ще се избегнат еднаквите точки.  newsm78

# 298
Lovi - татко.

Това няма ли да е същото ако към критерия регистрация в Сф са дават точки според броя години-за всяка година по точка. Така може би ще се избегнат еднаквите точки.  newsm78

Не, няма да е същото..
При сегашните критерии за точкообразуване, най-масовите случаи, ще са с около 3-4-5 точки..
Ако се дава по точка за живеене в Софияяяя....ще се окаже,че сираче, на което родителите живеят в София от 5-6 г има по-малко шанс(или абсолщтно никакъв)  от дете на кореняк Софиянци..

# 299
Lovi - татко.

Начална?Как се определя?Коя ми е началната на мен в случая?Акта ми за раждане в Сф ли?Или към момента ми на пълнолетие?Или първата, откак се води статистика ли що ли?Не познавам механизма, така че би било добре, ако го знаеш да го изведеш тук.За инфо, пак казвам, мен лично не ме касае.

Общи условия

Активация на акаунт