Отговори
# 420
  • нейде там, където ....
........
Ами много по-лесно беше да платим директно само на директорката и отделно да спонсорираме градината отколкото да обикаляме като Рокфелер и да плащаме на поне 10-тина човека. Това е единствената разлика между стария начин на прием и сегашната система: тогава плащаш на един, сега на поне 10  ooooh!
И на мен ми звучи по същия начин.

Цитат
На практика той не може да си избере желана градина или такава която му е удобна.
За семейно планиране пък да не говорим. Не се знае дали детето Ви ще бъде прието, в коя градина и кога във времето ще се случи това. Защото ако се използва жребий ще се получи именно това. Всеки момент да чакаш "шестица" от тотото, а тя да е само мираж.
Това е една от причините да съм абсолютно против жребий, под каквато и да е форма.
Но от Общината се вслушват в думите на родителите, само ако съвпадат с техните собствени. За да имат оправдание.

Извинявайте, ама това със жребия е пълна глупост. И какво ще се случва ако се повтори таз годишната история- на всеки две седмици в продължение на поне 5 месеца ще се теглят по едно две места за група? Защото се видя, че има доста родители кандидатствали за спорта и такива, които не знаят къде искат да ги приемат в крайна сметка. Така поне ако си 2, 3 резерва си подготвен, че има вероятност да те приемат, а в случая със жребий, всяка седмица трябва да си подготвен за този "късмет". Или предварително ще се изтеглят и резервите и ще стоят на "нисък старт"?
Peace newsm78

Децата, родени до 30.06., евентуално биха могли да кандидатстват за останали свободни по една или друга причина места, при предния набор. Това, според мен, ощетява децата, родени след 30.06., само ако родителите по-късно решат, че детето трябва да се "върне" при наборчетата си, а е било записано, защото родителите са притиснати от обстоятелствата.
Отново опира до липсата на места и регламент (работа за хората за от Общината и Сирма  Crazy), който да не позволява произволно местене от набор в набор. Всеки родител, който записва детето си с по-големи деца, трябва да е наясно, че детето му ще излезе по-рано от детската градина и, еветуално, ще започне училище на 6, вместо на 7 години.

# 421
  • София
Лови , много благодаря за усилията да набереш всичко на ръка   bouquet Ако има още много, пробвай да го снимаш с фотоапарат и го пусни, като снимка. Дори и да не е сега, а довечера   bouquet

Писах много и го изтрих.

В крайна сметка има няколко желаещи за протест. Също съм от тях и бих го организирала, стига да знам какво е необходимо  ooooh! Има ли някой, който знае и който иска да го организираме заедно? Ще помагам и ще участвам. Цялата тази история е абсурдна- изпокарахме се защото няма детски градини!
Хайде да обединим всичкото това недоволство и да го отнесем към този, който е виновен.
Ясно е, че ще има нов регламент, ясно е, че ще издиша по много точки, ясно е, че проблемът с детските градини ще го има и трябва да има места за нашите деца!

Изцяло е виновна политиката на общините. Защото, когато се строят всичките тези кооперации е ясно че в тях ще живеят млади хора, които щеотглеждат 1,2,3 деца, които ще трябва да посещават детски заведения, ще имат нужда от детски площадки и градинки!
Живея в стар квартал, в който най-голямата къща беше на 3 етажа. На всеки парцел имаше 1-2 семейства. А сега на всеки парцел има 5-6 етажни блокове  поне по 3 апартамента на етаж. Детската градина е една. Е, как няма да има недостиг на места??? Но за това е трябвало да се помисли преди време, когато имаше бум в строителството.

# 422
Аз съм ЗА протест, но дали ще успеем да се съберем достатъчно голяма група майки? Cry

# 423
  • София
Аз съм ЗА протест, но дали ще успеем да се съберем достатъчно голяма група майки? Cry

Ще успеем! Ще разпечатаме на листовки датата, часът, надслова и всяка от нас ще ги раздава в квартала, в който живее.Ще се съберем убедена съм.

# 424
  • В къщата на здравето, любовта и красотата!
Аз също!  Peace

# 425
....Цялата тази история е абсурдна- изпокарахме се защото няма детски градини!Хайде да обединим всичкото това недоволство и да го отнесем към този, който е виновен.
Ясно е, че ще има нов регламент, ясно е, че ще издиша по много точки, ясно е, че проблемът с детските градини ще го има и трябва да има места за нашите деца!
Съгласна съм и аз ще участвам в протест!  Peace
Lovi - татко благодаря за активността ти!   bouquet Съгласна съм с теб, че жребия е най-абсурдното възможно решение. Много хубаво си го казал за шестицата от тотото! Simple Smile От дискусията с г-н Джонев тук ми стана ясно, че точно жребия ще бъде допълнителния критерий. За съжаление!  Mr. Green
Съгласна съм с madchen, Happy_mother , Aннa  и nelipehlivanova . Подкрепям предложението на neli при равен брой точки като допълнителен критерий да бъде включено и времето на кандидатстване.  Peace
Но каквото и да си говорим тук за новия регламент и критериите, всички знаем кой е истинския проблем и наистина трябва да обединим усилията си за решаването му. Това в дългосрочен план. Всички други глупости с инф.системи, нови регламенти и прочие простотии само изместват фокуса на вниманието ни от липсата на места, респ. нуждата от нови градини.  Peace
Но когато и да протестираме, каквото и да предприемем (или не), ако въобще някога някои властимащи се заемат сериозно с решаването на този проблем, това ще отнеме време със сигурност, няма да стане за 1 година например (хипотетично). Та дотогава ще трябва да караме със съществуващата инф. система и регламент с критерии. Това в краткосрочен план. Мисля,че в момента трябва да се съсредоточим върху критериите, които са предложени.

# 426
След скандалния старт на 04.02.2008г. имаше обещания за дървени бързо сглобяеми къщички. Точно с цел да се използват за детски градини. Може би е редно да ги потърсим къде са?! Или идеята то е ясно да се хвърли малко прах в очите на хората! Цяла година мина от тогава!

# 427
  • София
И тези къщички няма да стигнат, но поне да направят тях.
Необходима е цялостна политика по този въпрос. Трябва, когато се взима решение да се разреши започването на строителство в даден район, да се предвиждат и определен брой зелени площи и детски ясли+градини. Ако трябва ще събират такса от инвеститорите, с която да построяват ОДЗ, макар и извън въпросният район.
Да, разбирам, че това, което говоря звучи абсурдно засега.
Но проблемът ще се задълбочава, защото Сф нараства от ден на ден. И освен решаването за момента, трябва да се изиска и занапред. Всичките тези критерии за прием са едно безумие. Млдите хора, които идват тук да търсят по-добро бъдеще ще имат дете, дано и повече от едно. Това дете също ще има нужда от детска ясла, градина и училище.
Направо настръхвам, като си помисля, че същото ме чака един ден за да запиша детето ми в училище  ooooh!

# 428
Извинявайте, ама това със жребия е пълна глупост. И какво ще се случва ако се повтори таз годишната история- на всеки две седмици в продължение на поне 5 месеца ще се теглят по едно две места за група? Защото се видя, че има доста родители кандидатствали за спорта и такива, които не знаят къде искат да ги приемат в крайна сметка. Така поне ако си 2, 3 резерва си подготвен, че има вероятност да те приемат, а в случая със жребий, всяка седмица трябва да си подготвен за този "късмет". Или предварително ще се изтеглят и резервите и ще стоят на "нисък старт"?

Oще по-сложно е..И да стоиш нанисък старт и да се надяваш,че сега, като теглят детето ти измежду 3 деца за 2 места, то....следващата седмица може изобщо да не е така..Може да са се появили новокандидатстващи с повече точки и твоето изобщо да не се джурка..
Абе..цирк си ни чака от всякъде...

# 429
ShockedПросто няма смисъл от каквито и да било критерии. Местата отново ще са заети точно от предимствата... Какъв е смисъла да се хабим в емоции не знам...  ooooh! Sick
Сори за офф-а, но не виждам как дете в нормална ситуация-родило се 1во в семейството, в София, с работещи род-ли ще се класира някога ...

Хех, ами..почти  равностойни са 1 дете в семейство в София с работещи родители и 4-то такова .. с братя и сестри, които не са породени, или до 18г..
Т.е..по всички критерии, моето дете събира 4 т, а твоето 3т.. НО..по първо желание твоето ще има 6т , а по второ желание моето също ще има 6т...
Ако се джуркат, няма да има значение, че ти делиш дохода си на 3, а аз на 6...
Въпреки всичко, смятам, че критерия доход не е справедлив, особено пък най-нисък, защото знам колко хора си декларират реалните доходи и колко народ се осигурява на многократно (в пъти) по-нисък..
Та..ситуацията е еднакво безнадеждна за всички..
Късмет му е номера..явно..

# 430
Все пак никой  не изказа мнение относно това като допълнителен критерий при равен брой точки да бъде включено и времето на кандидатстване. Не ми звучи логично да си си подал документи за градина две години преди някой друг и да си чакал да бъдеш класиран и изведнъж идва той с повече точки и си подава документите едва сега и те измесва?!  Моля, да коментирате. Нека не се оставяме на жребий! Моля!

г-н Джонев, обещахте да се аргументирате, как децата родени в края на годината няма да бъдат ощетени от системата? Очаквам с нетърпение отговор.

И мен точно това ме интересува. Децата ми не са породени... и какво...?
Детето ми е на 6 месеца и аз кандидатствам за детска градина??? Не е нормално но е факт, за да съм от първите "допълнителен критерий - времето на кандидатстване."

# 431
ShockedПросто няма смисъл от каквито и да било критерии. Местата отново ще са заети точно от предимствата... Какъв е смисъла да се хабим в емоции не знам...  ooooh! Sick
Сори за офф-а, но не виждам как дете в нормална ситуация-родило се 1во в семейството, в София, с работещи род-ли ще се класира някога ...

Хех, ами..почти  равностойни са 1 дете в семейство в София с работещи родители и 4-то такова .. с братя и сестри, които не са породени, или до 18г..
Т.е..по всички критерии, моето дете събира 4 т, а твоето 3т.. НО..по първо желание твоето ще има 6т , а по второ желание моето също ще има 6т...
Ако се джуркат, няма да има значение, че ти делиш дохода си на 3, а аз на 6...
Въпреки всичко, смятам, че критерия доход не е справедлив, особено пък най-нисък, защото знам колко хора си декларират реалните доходи и колко народ се осигурява на многократно (в пъти) по-нисък..
Та..ситуацията е еднакво безнадеждна за всички..
Късмет му е номера..явно..

Абсолютно съм съгласна с теб. Имах предвид критерия:
"6.   Брат/сестра, които посещават в момента и ще посещават желаната градина след приема на детето."
При положение, че в момента местата са заети от децата с тези предимства как ще се промени ситуацията с критериите? Сега те ни изместват дори и като са се записали и появили през 2009г., с новия регламент ще изместват с точки... и аз нямам нищо против това. Просто не виждам как този регламент ще е по-справедлив?!

# 432
  • София
Това предимство-друго дете в същата градина-би трябвало да носи допълнителна точка само за 1 градина. Съгласете се,че е почти невъзможно сутрин да тичаш с 2 деца до 1 градина, да оставиш едното, после с другото до друга градина, да го оставиш и него. Това всичко до 8.часа, защото после ще тичаш на работа. И вечер по същия начин. Ми не е нормално. 

# 433
  • София
Това предимство-друго дете в същата градина-би трябвало да носи допълнителна точка само за 1 градина. Съгласете се,че е почти невъзможно сутрин да тичаш с 2 деца до 1 градина, да оставиш едното, после с другото до друга градина, да го оставиш и него. Това всичко до 8.часа, защото после ще тичаш на работа. И вечер по същия начин. Ми не е нормално. 

ех, навремето и аз спорех по този въпрос....щото има варианта мама да води едното, тати другото...но, да, по-нормалното е да са на едно място Simple Smile))

# 434
  • София
Aми не е точно така. Ако второто дете в семейството няма такова предимство, може и въобще да не го приемат. Тогава то ще си остане в къщи и няма да тичаш до 2 градини. С какво това дете е с по-голямо право да е вътре от друго, което е само или което има по-големи братя и сестри? Не става въпрос за удобство на родителите, а за равенство при приема. Във всеки случай ще имаме дете извън градината, не виждам защо по подразбиране това да е някое, на което родителите не са имали късмета да се уредят, или пък само дете.

Общи условия

Активация на акаунт