Отговори
# 705

Аз разсъждавам така: да се дава по една точка на всички, определено не е резонно, но има учителки в отпуск по майчинство, които не биха могли да се върнат в училище, ако децата им не бъдат приети в градина. Само за тези учителки има смисъл да бъде дадена една допълнителна точка, защото недостигът на учители в детските градини бързо се пренася и в училищата.

Я.Дж.

Г-н Джонев, аз ще разсъждавам като вас:да се дава по една точка на всички, определено не е резонно, но има учителкичистачки, миньори, мед. сестри, лекари,  инженери, юристи, икономисти и т.н. )[/b]в отпуск по майчинство, които не биха могли да се върнат в училище (на тяхното работно място), ако децата им не бъдат приети в градина. Само за тези учителки  ](чистачки, миньори, мед. сестри, лекари,  инженери, юристи, икономисти и т.н. )има смисъл да бъде дадена една допълнителна точка, защото недостигът на учители ](чистачки, миньори, мед. сестри, лекари,  инженери, юристи, икономисти и т.н. ) в нашата държава или общинадетските градини бързо се пренася и в училищата. и в развитието на държавата ни[/b][/b][/b]

Правилно. Simple Smile Има една единствена разлика - това са хора, които се грижат за децата ни. Те намаляват. Скоро ще има сериозен дефицит на учители. Почти няма млади хора, които да искат да стават учители. Разумно е поне да улесним тези, които биха се върнали на работа, ако децата им са приети в детска градина. Това са си мои лични доводи. Както казах, моята позиция по критериите е неутрална. Намесвам само там, където има неприложимост (например, не могат да се съберат доказателствени документи или нещо не може да стане от процесна/системна гледна точка).

Я.Дж.

Хората не искат да стават учители не защото няма да м приемат децата на градина, а защото условията са мизерни, и това не с епроменя от факта, че ще ти приемат гарантирано детето на градина.Знае се какво и как да се промени, и този жест е напълно безсмислен. Забравяте обаче, или ни мислите за много тъпи, не знам, но ние предложихме да се дава точка отделно, за да не влизат в бездънната графа "специален прием", а да си е регламентирано,както е логично за децата на персонала на ДГ. Обаче както винаги, вие така ги оа.ахте нещата, че сложихте всички работещи в просветата и общините по принцип, което е  Shocked за всеки нормален човек.

Последна редакция: пн, 19 яну 2009, 12:34 от Плодова фея

# 706
Г-н Джонев, не чух личното Ви и професионално мнение за децата от чиста ясла!

# 707
  • София
Също съм против да се прави чак такъв реверанс към работещите в образователната система, като цяло(а съм учителка и след като ми изтече майнчиството пак с това ще се заема).
Повече от 1 точка трябва да получава дете, с родител/ баба дядо, работещ в детска градина, и то само ако кандидаства в тази градина.
Не му виждам края , ако при този див недостиг на места и градини се започне с облагодетелстване на определени професионални структори ooooh!
Ако имаше достатъчно градини за двумилионния ни град , по-скоро тогава би било добре да се приеме  допълнителна разпоредба за удобството на учителите- родители.

# 708
  • welcome to the Jungle
По молба на Lovi - татко сложих друга анкета.

.Ели., а ще поже ли да добавиш към анкетата и още един вариант, който ми е странно защо е така игноринан, въпреки, че тук има подкрепа - "СТЕПЕНУВАНЕ НА ПРЕДИМСТВАТА" и благодарение на това степенуване да се приемат децата при равен брой точки.

# 709
Също съм против да се прави чак такъв реверанс към работещите в образователната система, като цяло(а съм учителка и след като ми изтече майнчиството пак с това ще се заема).
Повече от 1 точка трябва да получава дете, с родител/ баба дядо, работещ в детска градина, и то само ако кандидаства в тази градина.
Не му виждам края , ако при този див недостиг на места и градини се започне с облагодетелстване на определени професионални структори ooooh!
Ако имаше достатъчно градини за двумилионния ни град , по-скоро тогава би било добре да се приеме  допълнителна разпоредба за удобството на учителите- родители.

bouquet  bouquet  bouquet

# 710
По молба на Lovi - татко сложих друга анкета.

.Ели., а ще поже ли да добавиш към анкетата и още един вариант, който ми е странно защо е така игноринан, въпреки, че тук има подкрепа - "СТЕПЕНУВАНЕ НА ПРЕДИМСТВАТА" и благодарение на това степенуване да се приемат децата при равен брой точки.
Личното ми мнение, че дори и при степенуване на предимствата ще има много деца с еднакви точки. Защото повечето деца са 1 или 2 в семейството на работещи и здрави (за щастие) родители, така че тях как да ги степенуват, трябва да има нещо друго по което да се отсеят. Ако детето е от многодетно семейство или близнак и/или с брат/сестра в същата градина то точката която ще получи за това така иначе ще го вкара директно  Rolling Eyes , така че това за което се гласува сега в анкетата е как да се отсеят основната част от децата, тези които ще стоят по опашките и нямат предимства.
Не ми се иска да го сложа в анкетата, защото много хора ще гласуват именно за него, а то така или иначе ще бъде отхвърлено. Но ако и някой друг поиска ще го включа все пак.
Така че - вие сте!

# 711
 Peace
Какво се случва и с едно дете в семейството?
   за набор 2007  нищо не казвате? Те ще трябва да са 2-ра яслена група/ условно/ .Какво ще се случва там?

# 712
  • София
регистрацията за настоящ адрес отнема само 30 дни

Не си права, отнема около 15 минути, вкл. попълването на документа...

Разбира се. Гледайте на критерия за регистрация в София не като разделителен, а като начин да се подтикнат хората, които живеят в София да бъдат регистрирани тук. Градът има много големи проблеми, защото реално не се знае броя на жителите му.

Я.Дж.

Моля да уточните изрично дали, за да се счита някой за "регистриран в София", е достатъчен временен (настоящ) адрес, тъй като по този въпрос също се получават големи спорове...

Поздрави,
Зеленото

# 713
  • София
Lovi - татко.

Зеленото - Точно това е идеята.
Непрекъснат период на местоживеене в София, независимо по постоянен или настоящ адрес.

# 714
регистрацията за настоящ адрес отнема само 30 дни

Не си права, отнема около 15 минути, вкл. попълването на документа...

Разбира се. Гледайте на критерия за регистрация в София не като разделителен, а като начин да се подтикнат хората, които живеят в София да бъдат регистрирани тук. Градът има много големи проблеми, защото реално не се знае броя на жителите му.

Я.Дж.

Моля да уточните изрично дали, за да се счита някой за "регистриран в София", е достатъчен временен (настоящ) адрес, тъй като по този въпрос също се получават големи спорове...

Поздрави,
Зеленото

По дефиницията на версия 8 на проекта за регламент, ще се гледа само адреса на личната карта. Ще поставим въпроса дали 'времемен настоящ адрес' да бъде приет и с какви документи на идната среща в сряда.

Я.Дж.

# 715

Аз разсъждавам така: да се дава по една точка на всички, определено не е резонно, но има учителки в отпуск по майчинство, които не биха могли да се върнат в училище, ако децата им не бъдат приети в градина. Само за тези учителки има смисъл да бъде дадена една допълнителна точка, защото недостигът на учители в детските градини бързо се пренася и в училищата.

Я.Дж.

Г-н Джонев, аз ще разсъждавам като вас:да се дава по една точка на всички, определено не е резонно, но има учителкичистачки, миньори, мед. сестри, лекари,  инженери, юристи, икономисти и т.н. )[/b]в отпуск по майчинство, които не биха могли да се върнат в училище (на тяхното работно място), ако децата им не бъдат приети в градина. Само за тези учителки  ](чистачки, миньори, мед. сестри, лекари,  инженери, юристи, икономисти и т.н. )има смисъл да бъде дадена една допълнителна точка, защото недостигът на учители ](чистачки, миньори, мед. сестри, лекари,  инженери, юристи, икономисти и т.н. ) в нашата държава или общинадетските градини бързо се пренася и в училищата. и в развитието на държавата ни[/b][/b][/b]

Правилно. Simple Smile Има една единствена разлика - това са хора, които се грижат за децата ни. Те намаляват. Скоро ще има сериозен дефицит на учители. Почти няма млади хора, които да искат да стават учители. Разумно е поне да улесним тези, които биха се върнали на работа, ако децата им са приети в детска градина. Това са си мои лични доводи. Както казах, моята позиция по критериите е неутрална. Намесвам само там, където има неприложимост (например, не могат да се съберат доказателствени документи или нещо не може да стане от процесна/системна гледна точка).

Я.Дж.

Хората не искат да стават учители не защото няма да м приемат децата на градина, а защото условията са мизерни, и това не с епроменя от факта, че ще ти приемат гарантирано детето на градина.Знае се какво и как да се промени, и този жест е напълно безсмислен. Забравяте обаче, или ни мислите за много тъпи, не знам, но ние предложихме да се дава точка отделно, за да не влизат в бездънната графа "специален прием", а да си е регламентирано,както е логично за децата на персонала на ДГ. Обаче както винаги, вие така ги оа.ахте нещата, че сложихте всички работещи в просветата и общините по принцип, което е  Shocked за всеки нормален човек.

Никой не ви взима за тъпи. Нито пък е моя идея да има такъв критерии. Трябва да знаете, обаче, че неминуемо ще има някакъв вид предимство за учители - дори, ако ще е с индивидуални решения на комисията за извънредни обстоятелства. Работещите в една и съща система се поддържат - това е естествено. Много хора са против тези допълнителни предимства. Този въпрос ще бъде обсъден в сряда.

Я.Дж.

# 716
  • София
Г-н Джонев, обсъдете го наистина(за адреса говоря).  Peace Тук споменаха,че студентите, живеещи в Студентски град, нямат право на постоянен адрес, а само на адресна регистрация. Нека се провери дали е така и да се помисли и за тях.

# 717
  • София
Lovi - татко.

Зеленото - Точно това е идеята.
Непрекъснат период на местоживеене в София, независимо по постоянен или настоящ адрес.

....
По дефиницията на версия 8 на проекта за регламент, ще се гледа само адреса на личната карта. Ще поставим въпроса дали 'времемен настоящ адрес' да бъде приет и с какви документи на идната среща в сряда.

Я.Дж.

Lovi - татко, Г-н Джонев, очаквам Вашия коментар отново, защото подозирах подобно нещо...

Признавам, че не съм проучвала лично въпроса с регистрацията на постоянен адрес (живеем в София от 10 години, но на квартира, и се местим сравнително често...), но вчера ми обясниха, че напр. само с документ "Договор за наем" не бих могла да се регистрирам на адреса, посочен в този договор, трябвало да имам документ за собственост... Ако наистина е така...  Whistling

Поздрави,
Зеленото

# 718
 Peace
Какво се случва и с едно дете в семейството?
   за набор 2007  нищо не казвате? Те ще трябва да са 2-ра яслена група/ условно/ .Какво ще се случва там?

Моето лично мнение, като човек с известен управленски опит: В условията на такъв недостиг, децата от държавните ясли и тези от яслените групи в ОДЗ трябва да кандидатстват наравно с другите за градинските групи. Така е справедливо и равнопоставено.

Ако държавата вече осигурява поддръжка за гледане на дете до 2 години, да увеличи поддръжката до 3 години (с финансиране на полудневни ясли или пари за детегледачки), а основните усилия да се насочат към осигуряване на места за всички от 3-годишна възраст нагоре.

Но това са лични мнения. Пазя неутралитет по тези въпроси, защото ролята ми в процеса е съвсем друга.

Я.Дж.

# 719
Не подкрепям нито жребият нито дохода, като критерий. Но сега като се поставя условието или едното или другото намирам следното предимство на жребия. Да речем, че семейство има невероятно високият доход 2000 лв, това означава, че ако се гледа той, детето губи всякакъв шанс за класиране. Докато при жребий поне ще има шанс.
Критерият доход автоматично ще обрече някой деца да си останат вкъщи и ще доведе до злоупотреби и поредното укриване на доходи, докато жребият няма такива "странични ефекти".

Много добре разбирам, че жребия не харесва никому. Но излиза, че е единственото по-малко зло. По-добри идеи така и не се намериха. Разберете, трябва да има решение как ще се избират деца с равен брой точки - колкото ни харесва или не. Ние решаваме задача, която по дефиниция няма добро решение - можем да изберем само най-малко лошото.

Я.Дж.

Общи условия

Активация на акаунт