Отговори
# 810

Имам и въпрос към Г-н  Джонев: Какъв е шанс и чистите ясли да бъдат включени към системата ?

Г-н Джонев отговори на подобен въпрос, като предложи да бъде повдигнат този въпрос на срещата на Работната група в сряда. Има голяма вероятност да бъде отхвърлено предложението за точка за тях, но може и да се приеме...
В крайна сметка, Общината ще си каже тежката дума накрая..Наистина няма да зависи нищо от родителите, освен да направят предложение..и да го защитят, доколкото им е по силите...

Последна редакция: пн, 19 яну 2009, 23:59 от *щурчо*

# 811
  • София
Цитат
Допълнителната точка за самостоятелните ясли създава предпоставка да се кандидатства с цел набиране на тази точка.
  Peace Точно така, това са още приходи за общината. Тъй като наистина и в момента има места в детските ясли. Аз също съм за това да се дава 1 точка на децата посещаващи ДЯ.
Също така гласувах и за "Период на адресна регистрация в София".
Смятам обаче, че вече всичко е решено и на работната среща ще се доуточнят някои дребни неща. Като например при кандидатстването на децата родени декември да се определя от родителя с кой набор да става.
За мен прозрачен  е жребият за квалификациите на световното първенство. Не вярвам, че какъвто и да е софтуеър не може да се манипулира от добър специалист.

# 812
  • София
Това означава, че първи чакащи на опашката ще са деца с различен брой точки (в общия случай) и е напълно възможно да бъде класирано детето с по-малък брой точки, ако това подобрява баланса в групата.

Не подкрепям такова разпределение.  Peace

# 813
Въпреки че периодът на адресна регистрация в София се дебатираше вчера, хрумна ми, че при равни други условия, предимство автоматично ще има детето с по-възрастен родител.

п.с Не е ли възможно пишещите тук да ограничат цитатите? Темата е ужасно дълга и нечетаема, защото това, което се набива на очи и заема над 80% от една страница с мнения са цитатите ....

# 814
  • София
Бих искал да обърна внимание, че в проекта за регламент е залегнал принципът за равномерен прием на момичета и момчета.

На практика ще има две успоредни опашки от момчета и момичета. За всяко свободно място ще се разглежда текущия баланс в групата (класирани + записани) и ще се взима момче или момиче, за да се доближи този баланс до 50/50. Това означава, че първи чакащи на опашката ще са деца с различен брой точки (в общия случай) и е напълно възможно да бъде класирано детето с по-малък брой точки, ако това подобрява баланса в групата.

Просто исках да чуя мненията ви по този въпрос.

Я.Дж.

При положение, че няма извадка за раждаемоста момичета/момчета, а също така и че има недостиг на места, за мен този баланс идва малко, като каприз.

В такъв случай семействата с едно дете- момче имат минимален шанс за прием. Ако пък е ходило и на частна ясла (напр.по здравословни причини) - съвсем  Simple Smile

За частни/държавни ясли съм писала и преди. Едно дете със здравословни проблеми, като алергиите, които са масови, не може да посещава държавна ясла. В много случаи родителите не могат да си позволят и частна ясла, нито пък детегледачка. В болшинството от случаите децата израстват този проблем до 3-та годинка и вече шансът им да се запишат на ДГ е нулев.
Тук вече не става въпрос за желание на родителите.
От тази гл.т., защото съм била в такава ситуация, ми се струва несправедливо. Но от гл.т. на това, че ясленчетата са неравнопоставени с тези от ОДЗ ми се струва справедливо.

# 815
  • София
Не е възможно от служба ЕСГРАОН да не знаят колко момчета и момичета са се родили през последните 6 години в София. Нали издават актовете за раждане - трябва все някъде да имат регистър. Защо общината работи на сляпо? Не може ли да изискат такава справка и да се види за колко свободни места, колко деца кандидатстват. Ако се окаже, че са се родили примерно 5000 момчета и 1000 момичета съотношението 50/50 няма да е никак справедливо.

# 816
Моят син е с алергия и посещава самостоятелна детска ясла. Wink Не посещава частна такава, защото нямам пари, а пък иместа в яслата имаше.Целогодишно. В студентски може и да няма ЦДГ, но пък в Лозенец например има САМО ЦДГ ! В много от по- старите квартали също има значителен брой ЦДГ. И да, става въпрос за точка за децата от чиста ясла в ЦДГ, дори и за една конкретна ЦДГ би било най- добре  да е, схващатели, както за ОДЗ- детето минава автоматично, но само в 1 гр на съответната една ОДЗ. Така и тук детето получава една точка за една конкретна ЦДГ  (може би най- добре по избор, но може и да се изчисли конкретно коя ЦДГ е най- близо например).Освен това, за да се избегне масово записване на деца в яслата с такава цел и запазване пак на някакви места, смятам че трябва да е за деца, посещавали ясла поне 6 м или 1 година.
Ще го предложа на срещата, и разбирам че щурчо ще ме подкрепи. Лови няма да идва. Някой друг ще идва ли?

# 817
Забравих- не подкрепям разделянето по пол. Това противоречи на прозрачния и случаен избор и на равния  шанс!
Ма как така между другото се опитвате да го пробутате, а?!Нямам думи!

# 818
  • София
Това, че в яслите има места и в момента незнам откъде го изнамерихте. Аз кандидатствах септември 2007 за ясла и исках да ни приемат пролетта на 2008. Категорично ми казаха, че места няма и приема е само септември. Даже на първо класиране за септември 2008 бяхме резерва, приеха ни в последствие. Така, че довода, че ще се кандидатства в ясла заради едната точка е несериозен. Незнам как е по другите ясли. Че то сега тези кандидатстващи за ОДЗ яслена група нямат ли същият замисъл? Пък на тях поне им е гарантирано, че остават в градината. Това за 50/50 момичета момчета незнам дали е редно? По принцип досега директорките също са съобразявали бройките, но не е било 50/50.

# 819
  • София
Не разбирам разделението на чисти ясли, ОДЗ и ЦДГ. Според мен е най-редно всичко да се трансформира в ОДЗ и да са под една шапка, да си минават автоматично децата от яслена в градинска група и да има повече градински, отколкото яслени групи- или поне да се съобразят с някаква статитика какво е съотношението между желаещите да дадат децата си в 1-ва яслена, 2-ра яслена група, 1-ва градинска и т.н.
Или другият вариант е само чисти ясли и чисти ЦДГ- и всички да кандидатстват на равни начала.

А и не е вярно,че приемът в яслата е целогодишен- и там приемат септември, защото през другото време няма места. На всичкото отгоре- децата, които навършват 3 през първата половина на годината, ги изписват на 1.06, а ги приемат в градина (евентуално) чак септември.

# 820
Разпределение по пол има и в училищата както при кандидатстването след 7 клас, така и при записването в 1-ви. Такова разпределение има и при кандидатстването във висшите учебни заведения. Разпределение по пол в градините и яслите винаги е имало, изключение прави миналата година.
Това че повечето хора не са знаели за него не значи, че е нещо ново. Доколкото си спомням директорките настояват за това тъй като миналата година на места се получиха почти еднополови групи.

# 821
  • София
Ели, разпределение е имало, но не е било 50/50. Ако кандидатстват 100 момчета и 50 момичета, дали ще е справедливо подобно разпределение. И как ще убедиш някой, че не е полова дискриминация, ако има повече точки, но не го приемат само по-този признак?
А и как хубаво ни го сервираха, между другото.

# 822
А какво правим ако в един квартал има повече момичета а в друг момчета с равен брой точки. Местим децата из цяла София за да държим баланса 50/50? Не ми звучи  добре. Разбирам смисъла, но при нормални условия. При сегашното положение за мен е неприемливо.

Я,не се тревожи напразно. Laughing Практиката показва,че всеки випуск има преобладаване ту на момчета,ту на момичета.По-често са момчетата.До сега такъв филм 50/50 не е имало.  Mr. Green Познавам системата поне от 35 години. LaughingОбикновено останалите свободни от дадена група деца /момичета или момчета/ се попълва с кандидати от другата група. Peace Ако не достигат момичетата например няма да останат свободни местата. Laughing

Ако случайно няма чакащи деца от единия пол, разбира се, групата ще се попълни от останалите чакащи деца. При наличие на толкова големи опашки навсякъде, това ще бъдат единични случаи, ако въобще има такива.

Основната мотивация за балансирания прием на момчета и момичета е педагогическа. Питайте някой учител как се гледа група с повече момчета, например. В Закона за защита срещу дискриминацията има специална клауза, която казва, че балансирания прием в образователни институции не е дискриминация.

Ето точки от от ЗЗСД, които имат отношение към регламента:

Чл. 7. (1) Не представлява дискриминация:

10.  различното третиране на лица с увреждания при провеждане на обучение и придобиване на образование за задоволяване на специфични образователни потребности с цел изравняване на възможностите им;

11.  определянето на изисквания за минимална и максимална възраст за достъп до обучение и образование, при условие че това е обективно оправдано за постигане на законна цел с оглед естеството на обучението или образованието, или условията, при които то се осъществява, и средствата за постигането на тази цел не надвишават необходимото;

12.  мерките в областта на образованието и обучението за осигуряване на балансирано участие на жените и мъжете, доколкото и докато тези мерки са необходими;

14.  специалната закрила на деца без родители, непълнолетни, самотни родители и лица с увреждания, установена със закон;

Я.Дж.

# 823
Ели, разпределение е имало, но не е било 50/50. Ако кандидатстват 100 момчета и 50 момичета, дали ще е справедливо подобно разпределение. И как ще убедиш някой, че не е полова дискриминация, ако има повече точки, но не го приемат само по-този признак?
А и как хубаво ни го сервираха, между другото.
Не искам да дискутирам "справедливостта" на този критерий. Но, сами знаете, че бала с който момчетата и мъжете влизат в училищата и университетите винаги е бил доста по-нисък от този на момичетата. Ако дъщеря ми изкара 5,60 може и да не влезе, а сина ти с 5,00 може да влезе. И това не е никак справедливо, но така е по цял свят.
Градините са смесени и само така може да се гарантира това. От друга страна едно е учителката да гледа и обучава 30 момчета, съвсем друго е 15 момчета и 15 момичета. Директорките и учителките ще са обединени и твърди в отстояването не искането си. Струва ми се загуба на време да се борите срещу това, но ваша си работа  Peace .
И не го сервират между другото, още миналата година на няколко срещи са заявявали това си искане, аз съм чела в темите за него.

Последна редакция: вт, 20 яну 2009, 11:14 от .Ели.

# 824
Забравих- не подкрепям разделянето по пол. Това противоречи на прозрачния и случаен избор и на равния  шанс!
Ма как така между другото се опитвате да го пробутате, а?!Нямам думи!

Въобще не съм се опитвал да пробутвам каквото и да било. Изискването за балансиран прием беше идентифицирано и разисквано в Работната група още миналата година. Това е един от многобройните пропуски на предишния регламент, който трябва да бъде коригиран. Равномерно разпределение в учебни заведения има навсякъде - напълно обосновано. Не измисляме нищо ново. Просто сега системата ще осъщетвява равномерен прием, както традиционно е било преди.

Я.Дж.

Общи условия

Активация на акаунт