Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

витамин Е *Б*

  • 8 303
  • 1
  •   1
Отговори
Здравейте пак от мен, искам да попитам какво знаете за витамин Е. При днешната ми консултация с гинеколога ми той ми каза да пия 5 дни витамин Е от голямата разфасовка след като ми свърши М . Попитах в аптеката и ми казаха че това са 400мг(или май обърках мерните еденици).След кратко ровене в нета разбрах че Е помага на сперматозоидите, но не намерих нищо за яицеклетките, все пак мисля да послущам лекаря.Вие знаете ли нещо за този Е?
Нещо май се скапа така че се извинявам ако излезе втори път като нова тема .

# 1
  • Мнения: 920
Аз намерих ето това:

Витамин E
синоними - токофероли (група от 7 витамина)
значение - антистерилитетен витамин, участва в регулирането на образуването на сперматозоиди, участва в обмяната и повишава отлагането на мастноразтворимите витамини във вътрешните органи, има антиокислително действие спрямо вътреклетъчните масти и предпазва клетките от действието на токсични вещества, повлиява половите функции, спомага за заличаването на белезите след злополука и хирургическа намеса, повишава устойчивостта на организма към кислородния недостиг, участва в поддържането на тонуса на скелетната мускулатура

хиповитаминоза - суха кожа, хормонални нарушения, склонност към високо кръвно налягане, наблюдава се мускулна дистрофия, нарушения в половия цикъл и в образуване на сперматозоидите

дневни нужди - 3 - 12 mg
(1 алфа-токоферол еквивалент = 1 mg алфа-токоферол = 1,49 МЕ витамин Е)
 

Съдържание на витамин Е в хранителни продукти

Продукт (100 g) - Вит. E mg
пшеница зародиш 25
царевица 15-25
ръж зърно 10
черен дроб телешки  10
бъбреци 10
мая хлебна 6
зеле, грах 3-6
салата 3  
банани  2
месо телешко  2
яйца 1 - 3  
спанак, моркови  1,5

http://www.med.primasoft.bg/reference/vitamines/vit04mas.htm


Витамин Е
 
Препоръчителна дневна доза: 30 IU (международни единици)
Безопасна горна граница: 1 500 IU натурален; 1 100 IU синтетичен
Добри хранителни източници: масла (шафраново, соево), спанак, слънчогледово семе, пшенични зародиши, ядки

Лечебни свойства

Витамин Е може да се окаже едно от най-мощните хранителни вещества на планетата. Според изследвания, той се бори със сърдечните болести, предотвратява рака, облекчава дихателните проблеми и симптомите на Болестта на Алцхаймер, и увеличава способността на имунната система да надвива инфекциозните болести. Може също така да предодврати някои от пораженията, които диабета нанася на тялото, особено на очите.

Как един обикновен витамин постига такива комплексни резултати? Витамин Е работи по няколко различни начина, но ключовият механизъм е неговата способност да неутрализира свободните радикали – тези естествено образуващи се нестабилни молекули, които увреждат здравите молекули, като крадат от тях електрони за себе си.

Накратко, витамин Е е много ефективно вещество, и все пак проучвания показват, че много възрастни може би не получават дори препоръчителната дневна доза от 30 IU.
 Наръчник на купувача

Има много форми на витамин Е, предлагани в добавки, но добавките с етикет "д-алфа-токоферол” и в натурална, и в синтетична форма, са тези, които ще Ви дадат най-много срещу парите Ви. Те могат да направят повече витамин Е наличен в тялото Ви от всяка друга форма. Дневната препоръчителна доза е базирана на натуралната форма.

Забележка: Витамин Е губи силата си, когато е изложен на въздух, топлина и светлина, така че осигурете съхраняването му на хладни тъмни места. Освен това винаги го приемайте с храна, съдържаща мазнини, за да подпомогнете абсорбацията му.

Контрол на безопасността

Витамин Е изглежда е относително безопасен, дори в по-високи дози. Но хора, които приемат антикоагуланти (кръворазреждащи лекарства или аспирин) не трябва да приемат добавки с витамин Е, защото те могат да предотвратят нормалното кръвосъсирване.

Повечето експерти смятат, че е добра идея за хора, които са получили сърдечен удар или имат проблеми с кървене, да се консултират с личния си лекар, преди да започнат да приемат добавки с витамин Е. Тази хранителна добавка може също така да възпрепятства абсорбацията и действието на витамин К, който е ангажиран в кръвосъсирването. Ако приемате статини, не приемайте дози от витамин Е, по-големи от 800 IU, защото могат драматично да намалят ползата от някои холестеролни лекарства.

http://www.tialoto.com/hrani/vitamin.php?id=13&page=1

Общи условия

Активация на акаунт