Израел 20

• 21 793
  • 288
  •   1
Отговори
# 105
Забравих,бихте ли ми препоръча ли,книги от еврейски автори.

# 106
  • T"A
Невена, първо да ти честитя     bouquet  Hug, защото и ти имаш рожденик днес  Heart Eyes

С най-добри пожелания за здраве, много обич и късмет и на двама ви!

В едно предаване една арабка нарече един религиозен евреин шомрони и от тази и реплика избухна страшен скандал. Тя обясни, че го е използвала като синоним за консервативен мъж, такъв с патриархални ценности, който не зачита жената... Твоят пост ме подсети  Peace А в Интернет пишеше, че общността от 150 души е нарастнала на няколко стотин (712) откакто са разрешили женитбата с друговерки (които обаче задължават да приемат шомронския начин на живот и вяра). Останах с впечатление, че жените, за които се женят в последните години, са еврейки, мюсюлманки от Турция и в напоследък - украинки.
Специално в Телавивската болница провеждат генетични изследвания на всяко родено бебе в тяхната общност, за да разберат случващото се с генните трансформации...

Наина
, аз и друг път съм препоръчвала книгите на Амос Оз - те са преведени на български  Peace
Ще си помисля и за други и ще допълня  Hug

Последна редакция: нд, 11 яну 2009, 16:15 от Mentha

# 107
Тали,4естит рожден ден на твоето моми4енце!  bouquet
Невена ,4естит рожден ден и на теб!  bouquet
С най-добри благопожелания!

Аз пак имам питане.4ула съм,но не съм 4ела,4е при един еврейски брак е важна майката,т.к. 4рез нея се запазва 4ист рода.Така ли е?4ие име  се приема след брак между евреи?
И друго..Понеже живеем в еврейски квартал и имам преки наблюдения за вън6ността на евреите ми прави впе4атление ,4е моми4етата и жените  не носят панталони,а пък сега на Петето моми4енцето го видях с дънки.Пете,благодаря и аз за снимките.С малката ги гледахме и тя много се радва6е..Това според вярата ли е или..?

Ако ви отег4авам с въпросите си ,не ми отговаряйте.Няма да се обидя.

# 108
  • Някъде там...
Невена,честит ти роджденик и на теб   bouquet

Саричка,тук си се обличат както и ние се обличаме,само ако са религиозни си спазват правилата за поли и покрити рамене или изцяло ръце...На кораба съм ги виждала по разсъблечени от мен,с грим,с удължени коси,с ноктопластика...абе съвсем нормални млади момичета и жени.Религиозни не съм виждала много но това което съм видяла е дългата пола,блузка или ризка с дълъг ръкав и покрита коса я шапка с козирка я някоя кърпа...Дечицата им пък с полички и клинчета(наведнъж облечени) съм виждала и тенисчици
  bouquet

# 109
Тали, да ви е жива и здрава сладката рожденничка, много щастие и успехи в училище и желая, да получи всички желани подаръци, а  мама и татко много да я слушат!

Пете, много хубави снимки, някои направо страхотни   bouquet Изкрали сте добре и времето ви е било прилично. Радвам се  Hug

# 110
  • T"A
Сара, понеже по първия въпрос сме говорили страшно много, ще ти дам линк към уикипедия (на немски)  Peace
Забелязвам, че не е писано много, на англ. и на иврит е по-обширно, но се надявам да отговаря на въпроса ти:
http://de.wikipedia.org/wiki/Mihu_Jehudi
На руски е по-подробно: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%8 … D1%82%D0%B2%D0%BE
И на английски  Grinning http://en.wikipedia.org/wiki/Who_is_a_Jew%3F

След скл. на брак е прието (традиционно) да се взима името на бащата, но в съвременен Израел законът позволява и други варианти  Peace

За облеклото - явно живеете в близост до религиозни евреи, при тях жените наистина носят поли. Колкото по-светски са хората, толкова по-малко от тези заповеди и традиции се спазват  Hug

# 111
Мента,Борянка, newsm51 !

# 112
  newsm59
за рожденниците на Тали и Невена - много щастие и успехи за тях!!!

# 113
Тали , дано сте имали хубаво парти . Peace Да е жива и здрава хубавицата ти. и моя малчо днес стана 7  Wink.

Мента щом сме с неревниви мъже ...ако се срещнем голямо хойкане ще му направим по женски тогава. Mr. Green ..а дано някой ден. Hug

# 114
  • Някъде там...
Ей Хариет,честит ден и на мъниче да ти е живо и здравичко   bouquet

Ама много дечица са се родили днес Simple Smile

bigdance2

# 115
   Оф , пак трябва да се оточнявам ...Значи на онзи протест казах , че  е имало всякакви , защото имаше разговори с тях, а не защото аз така съм решила (от къде на къде  аз ще си решавам от гледане на тълпата).Казах и аз , че  мнозинството бяха  евреи. Не казах , че протеста е бил организиран от тях (араби) , но участваха .Много се  дълбаем в някои въпроси .Няма нужда от постоянно чоплене във всяко изречение...Мента , не се  сърдя или нещо, сладурка, но много се преоточняваш за всяка дума , та се  задъха човек да се обяснява.  Joy Получава се  едно дълбаене - сякаш обяснение на обяснението додето  си помисли човек , че спорим , а то не е така  Simple Smile .Накрая  за едно говорим.  Simple Smile  Затова  мисля кратко и ясно писах и няма да се обяснявам повече.Може някой  друг да си помисли, че го поправяш на всяка  дума , но аз  няма  Flutter , понеже не е така - говорим за едно и също.

Невена , честито !    Hug

Накратко  юдейството се  взима по майка.Казвам "накратко" и не вземам страна по въпроса  колко е честно и как е било в миналото и т.н. Позволявам си да се изкажа така без да се обяснявам във  всяка  дума от изречението. Приемам дадено писание , започващо с Петя , ....   за обръщение кум мен , нали ?  Simple Smile Лъвовете сме ги виждали друг път , та не ме  е яд толкова  ...Иначе  са  страхотна гледка и понеже са свикнали с коли се доближават достатъчно , за да се стегнеш в кръста  hahaha ...Царствено животно!  Flutter

И така , мили моми и мами - още един ден свърши.Имахме домашна работа - На  един син лист (за момиченцата розов) даден от градинката на Саги лепихме снимка - аз и моят мъж ...То е домашна за родители .Сближава  , свързва ....Та лепихме снимка на малкия и до нея писахме как се казва , защо това име , кой   го е избрал, какво значи ....Утре сутрин преди градинка Саги ще  го украси и нарисува нещо и ще го носи с него на градинка. Може да успея  да  го снимам - имам страшен почерг на иврит - моят мъж  все мене кара да пиша , защото той пише с левия си крак  hahaha ...Писал е с  лява ръка  като малък и после са го :поправили" насила в у-ще ...Незнам дали това е причината днес пишещ с дясна ръка да пише така ужасно. Саги също хваща химикала  с лява ръка и се храни с лява , но нямам намерение да го "поправям" детето. Щом така му идва - така да е.

Капем капки за очи сега  на Саги и той  нервен , пищи ...все  едно ще го колят  ooooh! #Crazy Ужас ....Ден - два и ще мине.

Хариет, и ти ли си за ЧЕСТИТКА! ?  Hug

# 116
  • Paris, France
Да е честит рождения ви ден, Хариет! Много радост, щастие и успех пожелавам на малкия мъж!

http://www.trinacakes.com/Spiderman%20Cake.jpg

Благодаря на всички за пожеланията и да ви кажа, че си изкарахме чудесно с Адриян, най-добрия приятел на Сашко и много подаръци.

Мента, на самаряните Тел Авив не им ли е далеч за раждане? Или понеже са рискови бременности ходят там?

Петя, не във всички течения юдейството се взима по майка. В миналото в абсолютно всички е било по баща. Не, че те поправям Sad, просто за да е по-ясно bowuu.

Последна редакция: нд, 11 яну 2009, 23:37 от Дивиана

# 117
  • T"A
 Party Това е някакъв рекорден ден за рождени дни  Grinning

Хариет, ще хойкаме, как не  Laughing

И на твоя малък мъж пожелания за весел ден-ден, и да ти е здраво и щастливо детето Hug

повечко са свещичките, но другите рожденици ще помагат  Grinning И на прекрасната майка 

С такива новини да ни се пълни темата  Hug

За сега
обаче тук има по-малко поводи за празници - от днес започват да вкарват запасните войници  Sad
И сега ще си ги чакаме да се върнат живи и здрави, бе'шалом, както казват...  fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover

Пете, не се уточнявай, защо след като не искаш... За мнозинството не съм разбрала, друго ми беше впечатлението от поста ти и за това сметнах за необходимо да допълня. За мен това е съществено - че сред населението има различни мнения, различни позиции...  отделно протестиращите евреи са ми по-интересни от протестиращите други  Wink

И баща ми е "поправян" левичар и пише ужасно грозно и все се оправдава с това, че насила са го накарали с дясна ръка да пише... Laughing

Невенче, в Холон има много голяма общност самаряни, това е град непосредствено до Т"А  Peace А и явно за генетичните изследвания се правят допълнителни усилия... в смисъл, че и за изследователите това представлява интерес -  Thinking може би просто им изпращат някакви проби, не е за самото раждане ...

# 118
Благодаря на всички ви... bouquet

Невенка как мина и вашия празник, да сте живи и здрави !

# 119
Честит рожден ден на Сашко!
Честит сладък рожденник и на Хариет!

Да са ви здрави и усмихнати момченцата!
Дълго и безоблачно детство, изпълнено с много игри, радост и приключения!

Невена, Хариет те вашите козлета са наборчета, нали  Hug?!

Благодаря сърдечно на всички за милите пожелания  Hug!
Накупувахме подаръци, наядохме се с торти. След няколко дни ще празнува в у- ще (правят го  в по- ненатоварен ден), а в петък купонът ще бъде у нас! Госпожицата е доволна от това развитите на обстоятелствата, защото така празнува 3 пъти  Crazy!

Общи условия

Активация на акаунт