Израел 20

• 21 795
  • 288
  •   1
Отговори
# 90
Гледала съм този филм ,но мисля,че в крайна сметка се оказа друго - момчето не е етиопси евреин, а именно от споменатите по-горе бежанци от Судан ,които се правели на евреи само ,за да избягат от глада и мизерията.Спомням си как малкия Шломо повтаряше имената на близките си ,за да ги запомни и каже пред някаква комисия като доказателство ,че е с еврейски произход.Интересен филм!

Тали,честито на порасналото момиче!И както винаги пожелавам преди всичко - да ти е здрава!

# 91
  • Някъде там...
Пфууууууу при толкова добро желание и не успях да си кача картичката за малката Мадлен Sad за това ще честиря по този начин:

Честита ти рожденичка Тали,
Пожелавам и много щастливи детски мигове,успехи в училище и мама и тати да я слушкат Simple Smile

# 92
   Ей , хора цяла събота не съм влизала и сте изписали бая !

Няма да се връщам назад  да отговарям на  всички и да пиша по всички теми като оная приказка - на всяка манджа мерудия ....Та ....за онзи протест , Мента , знам що е  смолани , но там на протеста имаше всякакви ...не само евреи .Иначе за манджите  сме писали и по-напред - същите манджи , но пък какво - няма човек да чете  всичко назад сега - пак ще пишем  Simple Smile.... За племената пак сме писали и пак ще пишем...Помните ли онзи герой от Танаха(Стар Завет) , който наследи Моисей и поведе  народа - Исус  Навиев /Навин - Йошуа Бен - Нун на иврит.От там е нашата фамилия . Ето на знаете ми фамилията вече .

За Етиопците (евреи)  да добавя  - те спазват в по-голямата си част Тора .Това е петокнижието на Моисей и пак да кажа - първите 5 книги на Танах (Стар Завет). Те  си спазват закона както е бил в началото , без  измененията  грубо казано във  времето и без  съобразяване  с  правилата на една съвременна държава. Идвайки от Етиопия  много от тях идват с по няколко жени както е било по  Старозаветно време.Това тук неможе да се отмени , но може да се  спре продължаването на практикуването в Израел.И така имах една приятелка от моя гиур , която беше  етиопка и тя  живееше  с баща си и 3-те му съпруги и все  деца  заедно, защото Израел неможе да им даде 3  апартамента , че  е дошъл с 3 съпруги..Има много стари разбирания в  тяхното ервйство  да кажа така .... Та те  в голямата си част не знаят повече от Тора ...А целият Танах - това е същността на  юдеизма днес като религия. Иначе  са  добри хора и горди.Много пъти съм се опитвала да давам дрехи на едно семейство с 13  деца  (от 1 майка)-  срещу свеки живеят.Не приемат.Все заобиколно сме се опитвали уж от синагогата - вземат - играчки, храна , дрехи. Младите  етиопци , особено тези, които са родени тук се интегрират някак по-лесно от по-старите - нормално е. Доста етиопци имат татуировки по лицето си , което е асоциация  с  езичеството, защото в юдеизма татуировките са забранени от религ. гл. точка.Това далече не значи, че хората не се татуират.Аз  говоря  за друг  вид татуиране по шията и лицето , по челото .о-старите етиопци все още  живеят с онова усещане за господарство на мъжа - вдигат ръка, командват , а и посягат доста . Има случаи на смърт - отмъщения и т.н. Разбира се това не е като цяло - не обобщавам , а има и всякакви хора от всяка религия , цвят и народ .Много трудно беше на онова момиче от гиур курса да се слее с нас , защото беше само една етиопка.Модерна , млада жена  с  цели .Дано успее да се откъсне както сама желаеше от онзи дом ,в който живееше.Не искам никой да си помисля и за секунда , че имам нещо против  етиоците - в никакъв  случай.Това е през моите очи.

Ето малко  за четене на руски:
http://www.eleven.co.il/

За племената малко:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B … D0%B5%D0%B2%D1%8B

Английският  вариант е много по-пълен:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hebrew_tribe

Групи , признати и непризнати за евреи:

http://en.wikipedia.org/wiki/Groups_claiming_an_affiliation_with … ncient_Israelites

Признатите :
Бней Израел - пристигнали в Индия 1-ви век преди Христа (Новата ера).ДНК тест от 2002 г. ги свързва с  Коен-ите.
Cochin Jews
Групи - признати , чиято линия трябва да се докаже : Бета Израел , Бней Менаше

За любителите на старите карти :
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/1759_map_Holy … and_12_Tribes.jpg

И така , ето  и   снимките от Сафарито  (Не успяхме да влезем в  частта  с лъвовете , защото затвориха портите  - закъсняхме ...мноооого се мотахме из  другите части на  Зоопарка ):

156 снимки са  Crazy  -->   http://share.shutterfly.com/view/flashShareSlideshow.jsp?sid=0Ibs3LZo5aMnRQ

Д а  е  жива и здрава  МАДЛЕН !!!!!! Тали, много да ви радва !!!!   Hug

До скоро от мене ! Тичам да си взема детето от градинка  Hug !

# 93
  • София-България, Израел - където си поискам
Тали, честита ти рожденичка, желая и много здраве, късмет и успех в училище!
Весело изкарване на празника!
newsm59 nbirthday  party023 nbirthday newsm59
Мече, аз така и не разбрах какъв беше проблема с регистрацията ти, но се радвам ,че с помощта на Миши вече е факт  bouquet

# 94
Mummy, в Гърция не отглеждат ли авокадо? Защото ми се струва, че има много сходен климат там  Thinking
Аз също не помня да съм виждала "на живо" такова дърво, дано Боряна намери да снима, че при тях явно има доста видове...

В Яфо има едно прочуто "висящо дърво" и всички си мислят, че е авокадо, защото съдът, в който е засято, прилича на "семката" на авокадото... Но всъщност си е портокалово дръвче  Peace Все пак е атракция  Hug

Тали, честита ти рожденичка, желая и много здраве, късмет и успех в училище!
Весело изкарване на празника!
newsm59 nbirthday  party023 nbirthday newsm59
Мече, аз така и не разбрах какъв беше проблема с регистрацията ти, но се радвам ,че с помощта на Миши вече е факт  bouquet
Цитат
Цитат
Цитат

# 95
Тали,честита ти рожденичка,да ти е жива и здрава и много да те радва![/color
Петя,страхотни снимки,добре си изкарали!

# 96
  • Някъде там...
Искам в зоопарка и аааааз  Cry
Пете много завиждам на твойте съкрвища,че сте ги завели  Mr. Green А горкия ти мъж как и двамцата бяха увиснали от горе му  Joy
Това беше шегичка а сега сериозно :Благодаря за виртуалната разходка   bouquet

# 97
Mummy, в Гърция не отглеждат ли авокадо? Защото ми се струва, че има много сходен климат там  Thinking
Аз също не помня да съм виждала "на живо" такова дърво, дано Боряна намери да снима, че при тях явно има доста видове...

В Яфо има едно прочуто "висящо дърво" и всички си мислят, че е авокадо, защото съдът, в който е засято, прилича на "семката" на авокадото... Но всъщност си е портокалово дръвче  Peace Все пак е атракция  Hug

Отдавна ви чета, но сега се включвам.Склупторът направил това портокалово дърво има  и български произход , казав се Ран Морин.
Съжалявам, преди малко не се справих с отговора.

# 98
  • T"A
Тали, една голяма  Hug за теб и за Мадлен!
  bouquet   nbirthday  Gift newsm38 newsm18 dazzler1

Да ти е живо и здраво момичето, да ви радва с успехите си и да расте като щастливо и безгрижно дете!

И весело празнуване! Ще чакам да разказваш  Grinning

# 99
Честит рожден ден на Мадлен!
Пожелавам и всичките и мечти да се сбъднат! Hug    Flutter
Тали,
Hug

Жаки,имах проблем с кодовете за активиране,които системата ти изпраща на имейл.
Пращаха ми писмо,обаче без код и не можех да си вляза в профила. Thinking
Пак голяма  Hug за Миши.

Ернестина,здрасти!

Heart Eyes

# 100
  • Някъде там...
И весело празнуване! Ще чакам да разказваш  Grinning

И снимки,снимки Simple Smile
А докато те празнуват я някой да разкаже нещо интересно,че аз изчистих,наготвих и сега какво....И за улеснение ще кажа,че на мен всичко ми е интересно Simple Smile
  bouquet

# 101
  • T"A
Ernestina, благодаря ти за допълнението   bouquet Не бях чувала за този скулптор, но ми е интересно...
Вчера прочетох, че Габи Ашкенази - главокомандващият на IDF /армията е също от бълг. произход по бащина линия, майка му пък била с корени в Сирия...  Wink Но май хората на изкуството са за предпочитане  Hug

Петя, за това що е смолани допълних към твоя пост... Лично на теб не съм го обеснявала, единствено не се съгласих с твърдението, че протестиращите са били и евреи и араби, защото преобладаваха евреите... Всъщност как може да се разпознаят на един митинг кои са евреи и кои араби? Според мен малко подвежда изказването за арабите, защото се смята, че за тях е естествено да протестират  Wink, но факт е, че протестите не са организирани от тях (конкретно тези в Т"А), а от хора, които изразяват несъгласие и то не заради съчувстваие към себеподобните, а по-скоро загриженост за всички жертви и за последиците от военните действия за двете страни... Хубаво е да се знае и за инакомислещите (евреи) в тази страна  Peace
За лъвовете не сте пропуснали много, дори и да пускат при тях, те не винаги идват край пътя  Peace

Меченце  Hug , не мога да кажа, че е неправилно, но четох, че е обидно  Peace Не съм имала възможност да ги питам лично, може би пък и да не се засягат  Grinning

За самаряните прочетох някои интересни факти  Peace Напр. че сред тях се раждат повече момчета и това ги е принудило да правят какви ли не "сделки", когато са женили синовете си и дъщерите си... което довело до вътресемейни женитби и раждане на деца с генетични усложнения. За това преди стотина години приели женитба и с жени-друговерки (за да се запази общността им). Карол, може би за това не е допустимо жени да напускат общността - дефицитни са им... Тази актриса я знам от една сапунена опера  Peace но не знаех, че е шомронка... И, както и в инфото на Боряна е отбелязано, на трите празника, на които евреите трябва да посетят Ерусалим, самаряните посещават планината Наблуз/Гризим  Peace За тях се смята, че 4те им рода представят 3 от еврейските колена (племена)- на Ефраим, на Леви и на Менаше...

Още една малка група, имаща общност и в Израел, са ми интересни - черкезите! И те си имат самобитна култура и изобщо свой си начин на живот, различен от този на евреи и араби  Peace Те са мюсюлмани-суни, но не са араби, облеклото им ми е правило впечатление... Малко снимки:
http://www.kelebekler.com/circdinner.jpg
http://russia.rin.ru/pictures/4609.jpg
http://web.macam.ac.il/~ltami/hassan/f4.files/image002.gif

# 102
Тали, да ти е жива и здрава Мадлен! Много весели мигове за нея както сега, така и винаги!

# 103
  • Paris, France
Zdrawejte,

Тали, да ти е жива и здрава Мадлен и много да ви радва и късмет в живота да има!

Мента, самаряните са най-кръвосмесените хора в света! Наистина имат огромен брой вродени дефекти като глухота, слепота и други и даже един се среща само при тях. През 1917 г са били само около 150 души (от над милион и половина преди хилядолетие и нещо). Те не разрешават жененето с друговерки и понеже са патриархални жената трябва да приеме религията на мъжа. Толкова страдат от липса на прираст (нормални деца), че съм чувала, че главният свещеник принудително развежда двойки. При тях развода се решава (дава, провъзгласява) от главния свещеник и съгласие, несъгласие или подпис от мъжа или жената не е необходимо.

# 104
Boryana, ти хубаво си свърши работата,а аз още съм до никъде.Дочетох си само книгата,на която си поплаках подобаващо.
Мислих,да кача снимки от стария град,който е срещу блока в който живея,но ми падна батерията,така,че по-късно.

Общи условия

Активация на акаунт