Раждане в къщи - 2

• 21 435
  • 378
  •   1
Отговори
# 165
Ескориал, чудесна е статията! Браво!  bouquet Hug

Lady Frost, радвам се, че мъжът ти е приел идеята за домашно раждане! Peace Между другото аз говорих и с моя мъж по тоя въпрос и той е съгласен! Grinning Е, с присъствието на акушерка. Wink Тука проверих, че има един център, който се занимава точно с това - активно раждане, плуване за бременни и т.н. Също има и "Дула" - това е акушерката, която изражда нали? newsm78

Мамита, може ли да ви питам и за още нещо - след раждането бебето не трябва ли да го види педиатър? В смисъл измерването на теглото, ако има жълтеничка и т.н.? Как процедирахте вие?  newsm78

Последна редакция: сб, 24 яну 2009, 01:36 от ЛУРДЕС

# 166
ЛУРДЕС
Дулата не изражда - тя само помага на бременната да се справи с болката с масажи и т.н.
Тя няма отношение към бебето.
Акушерката изражда.

А бебето не е задължително да се види веднага след раждането от педиатър. Ако мислиш, че има нужда - заведи го да го видят, но ако не виждаш видима причина за това - може след няколко дена да го заведеш, ако въобще ще го водиш. На мен в болницата ми бяха казали до една седмица след раждането да отида.
А жълтеница не всички бебета имат - Карина нямаше изобщо.
А дори и да имат - тя си минава от самосебе си. Много рядко има тежък случай и не знам тогава какво точно се прави. Не съм се сблъсквала с такъв.

Да си призная - аз хич не искам да ходя на тези "контролни" прегледи. Какво толкова ще му гледат на бебето, при положение, че аз го виждам - всичко му е наред Wink И направо си мисля следващия да го пропусна.

# 167
  • ул. "Мечтание"
Много рядко има тежък случай и не знам тогава какво точно се прави. Не съм се сблъсквала с такъв.

Ако не ме лъже паметта се следят нивата на билирубина. Основно тъпчат бебетата с глюкоза. Ако е по-тежко положението май изписват някакви медикаменти.  Rolling Eyes

Ето една статия по въпроса - http://www.bg-mamma.com/site/content/view/670/

И още една - http://www.biberonbg.com/info/karmene_i_jaltenica.htm

# 168
ЛУРДЕС,
Дулата е жена, която осигурява емоционална подкрепа за майката, може да предлага техники (смяна на пози и пр.) и масажи - само по себе си такава емоционална подкрепа плюс техниките водят до значително облекчаване на дискомфорта (ако има такъв). Също, ражданията на които присъства дула, протичат с много по малко интервенции (това е по статистика..)

Аз не съм викала педиатър вкъщи; беше ми противна идеята непознат човек идва в дома на толкова малко бебе (от енергийна гледна точка). Заведох детето ей така, понеже така се прави  Wink когато вече беше на 3 седмици.
Сама майката много добре може да знае дали всичко с детето е ОК; това е много силен инстинкт. Можеш да си го измериш сама с кухненски натар и конец - супер просто е! По ститстика на американската ЛЛЛ, бебета, които веднага след раждането са поставени на корема на майката, не са разделяни от майката, засукали са за пръв път до 2 часа след раждането и в първите 24 часа от раждането са сукали 8-12 пъти, никога не развиват жълтеница. Другите фактори за липса на жълтеница са късно прерязване на пъпната връв - поне след като спре да пулсира и илагане на бременния корем на слънце. Кръвни тестове не са необходими; могат да се направят в случай, че има изявени външни симтоми, че на детето нещо не му е наред, иначе е излишно причиняване на болка на маката душа.

# 169
Много рядко има тежък случай и не знам тогава какво точно се прави. Не съм се сблъсквала с такъв.

Ако не ме лъже паметта се следят нивата на билирубина. Основно тъпчат бебетата с глюкоза. Ако е по-тежко положението май изписват някакви медикаменти.  Rolling Eyes
Тук в Канада не дават глюкоза, нито лекарства. Ясен беше много жълт и само интензивно кърмене се препоръчва. Евентуално щяха да го слагат на лампата, но се размина. Иначе го изтормозиха с тия боцкания на петичката да му взимат кръв. Много е стресиращо, но пак пусто презастраховане. А от нещата, които Мег е изброила, май само едно нещо се случи. Не го поставиха на корема ми; разделиха ни за час-час и нещо, тогава беше с баща си; мисля, че малко след 2 часа засука; пъпната връв не изчакаха да спре да пулсира, коремът не съм го излагала на слънце. Но пък за първите 24 часа сука даже повече от 12 пъти. Simple Smile

# 170
Мег, бебка ми я сложиха на корема 40 минутки след като се роди. А засука 1 час и половина по-късно, но помня че не сука много. Сигурно е резултат от епидуралната упойка!?! newsm78 

Иначе жълтеница имаше и то я държа доста време, но пък само един път й взимаха кръв от ръчичката и въобще не е била тъпкана с глюкоза. Lady Frost, аз знам, че само на лапма се слага бебето, не предполагах, че се дава глюкоза! Shocked

Ескориал, тука бебето се преглежда от педиатър на първия и на петия ден. Водят се задължителни прегледите. Всъщност за мене това не представлява проблем, но ми беше интересно как процедирахте след като сте родили вкъщи. Wink

Lady Frost, позволявам си да paste-на един цитат от тази сатия: "Не вярвайте, ако лекарите се опитват да ви втълпят, че кърмата ви е вредна за бебето ви!" Ужас, явно накъде това се казва на родилките!!! #Crazy

Момичета, мерси много за инфото за Дулата!

# 171
  • ул. "Мечтание"
За жалост в БГ кърменето май не е на голяма почит! Такива идиотски тъпотии се носят по въпроса, че  Sick

Иначе моя син имаше малко жълтеничка. Попрепоръка на педиатрите в болницата му давах подсладена вода. Но после разучих въпроса и му я спрях, още повече, че видимо се оправяше. Въпреки че ми го дадоха чак 12 часа след раждането!  Cry Беше ми много гадно! Секциото ми беше в 10 вечерта. Не помня даже да са ми го показали. Видях го сутринта в 7 часа. Поисках да го кърмя, но не ми го дадоха! Дадоха ми го чак когато ме раздвижиха.  Crossing Arms

# 172
Аз не съм водила моят дребчо на педиатър. Спомням си колко време отделиха на първата ми щерка и какво "прави" и изобщо не съм се занимавала. Нито ги водя да ги мерат, все едно аз не мога да го направя Wink

Stelfy, двете си първи деца родих в болница, но пристигнах като бях готова да се раждат и двете. Иска ми се да мога да го израза с думи, но аз знаех някакси кога е време. Даже с първата, бях само 3 часа след първата контракция (очаквах поне 12 часа  да раждам) и пак като пристигнах бях с пълно разкритие. При мен просто идва момент, в който се чувствам извън контрол, като че няма да мога да се справя ( то си има име "транзиция"), това са последните няколко сантиметра.  И с втората така, мъжот все ме пита, да тръгваме ли, аз отказвам и така докато в един момент казвам "тръгваме" и като пристигнахме родих след 15 минути, без да седна даже.

Жълтеницата е напълно нормална и ако раждане и кърмене на поискване са минали добре, не бива да е проблем изобщо.

Ескориал, много хубава статия.

# 173
Поисках да го кърмя, но не ми го дадоха! Дадоха ми го чак когато ме раздвижиха.  Crossing Arms
Малко в страни от темата...аз родих на обяд, а ме раздвижиха следобед, бяха минали някъде 4-5 часа. А Ясен ми казаха да го взимам да суче веднага след като си влезнах в стаята въпреки упойките. Тук има страшна подкрепа и помощ, ако майката иска да кърми. Благодарение на това и труда на момичетата в подфорум Кърмене, успешно се справих този път поне с кърменето. Simple Smile

# 174
Мег не знаех, че слънцето е полезно за бременния корем. Много се чудех, но това не ми попречи цяло лято да се пека колкото може повече. Много обичах! Simple Smile Ато помагало за жълтеницата...не бях чувала.

Sheila, бях чела много описания на транзицията, но не бях чела точно такова като твоето и чак сега ми просветна кога съм била в това състояние.  Един момент, в който си казах - "край, повече не мога, ако бях в болница сега щях да ревна за упойка" и точно тогава - бам - усетих първия много силен напън! Брей какво нещо е природата...

# 175
Ескориал, нали знаеш - инстинкитите не ни лъжат, само трябва да се вслушваме в тях  Hug Аз това за слънцето, го научих от една лекция преди месец, но нещо силно ме дърпаше да отидем на море в 8-мия месец и там се разхождах с един мини-бански (2 части). Тогава идеята ми беше детето да види светлината, понеже ярката слънчела светлина прониква през тъканите, а то имало и други екстри Simple Smile (Помисли си защо бебенцата с жълтеница ги нагряват под специална лампа  Wink)

Много бях чела и аз за транзицията, обаче така и не разбрах кога съм минала през този етап. Може да е било когато си мислеш, че и тази нощ бебе няма да имаме  newsm78 Бях си поискала само пауза между контракциите и напъните и си я получих Simple Smile Не знам защо ме влечеше тази пауза, при положение че не ми бяха изморителини и болезнени контракциите... Може пък на бебето да му е била необходима...

ЛУРДЕС, да, едни от страничните ефекти на упойките е, че успиват и децата, затова не е засукала веднага твоята хубавица.

# 176
За слънцето, сега се сещам, че една от акушерките ми каза да го слагам Ясен до прозореца на слънце, за да му се оправят стойностите и да ни изписват по- бързо.

# 177
Мег, не съм съгласна с това, което споменаваш за липсата на жълтеница.
По ститстика на американската ЛЛЛ, бебета, които веднага след раждането са поставени на корема на майката, не са разделяни от майката, засукали са за пръв път до 2 часа след раждането и в първите 24 часа от раждането са сукали 8-12 пъти, никога не развиват жълтеница. Другите фактори за липса на жълтеница са късно прерязване на пъпната връв - поне след като спре да пулсира и илагане на бременния корем на слънце. Кръвни тестове не са необходими; могат да се направят в случай, че има изявени външни симтоми, че на детето нещо не му е наред, иначе е излишно причиняване на болка на маката душа.
Дъщеря ми беше поставена веднага на корема ми, държах я най-малко половин час преди да я вземат за мерки и теглилки, като в това време успя да засуче сама и смени гърдите. След измерването ми я върнаха веднага да си я гушкам и пак сука. Понеже беше вечерно раждане, си спомням, че ми я носеха през нощта най-малко 3 пъти, а след това през деня не помня още колко пъти сука от мен, но при всички случаи е било повече от 8-10. А тя имаше много тежка жълтеница, която си я влачи до 40 дневна. Пъпната връв също не беше прерязана веднага.
И до ден днешен нямам идея защо беше толкова време жълта. Другите две деца бях жълти само за 2-3 дни.

# 178
  • София
Мег, и на мен ще ми е интересно да споделиш къде си чела това за ЛЛЛ статистиката, защото специално има т.н. breastmilk jaundice и всъщност е толкова нормална и често срещана, че Newman пише: "However, in our experience, most exclusively breastfed babies who are perfectly healthy and gaining weight well are still jaundiced at five to six weeks of life and even later. The question, in fact, should be whether or not it is normal not to be jaundiced and is this absence of jaundice something we should worry about?"
Голямото раздухване на проблема идва пак от това, че отново се взима за стандарт развитието на нещата при бебетата на формула. Нещо повече, има изследвания, които сочат, че билирубинът има антиоксидантни свойства и изобщо има неща, които не знаем Simple Smile.

# 179

По ститстика на американската ЛЛЛ, бебета, които веднага след раждането са поставени на корема на майката, не са разделяни от майката, засукали са за пръв път до 2 часа след раждането и в първите 24 часа от раждането са сукали 8-12 пъти, никога не развиват жълтеница. Другите фактори за липса на жълтеница са късно прерязване на пъпната връв - поне след като спре да пулсира и илагане на бременния корем на слънце. Кръвни тестове не са необходими; могат да се направят в случай, че има изявени външни симтоми, че на детето нещо не му е наред, иначе е излишно причиняване на болка на маката душа.

Много ме съмнява да има такава статистика Simple Smile С такива твърдения на ллл им излиза лошо име, доста шашави уж техни теории съм срещала в интернет и честно казано, с всичкия ми респект и любов към кърменето, имам известни резерви към лигата.

Голямата ми дъщеря имаше жълтеница. Веднага след раждането ми я дадоха, веднага засука,  не се е разделяла от мен, лежахме и се гушкахме постоянно. Роди се вечерта- беше много чиста- бяла и розова. На сутринта вече знаех, че има жълтеница. Стоя под лампа за около 12 часа и се прибрахме вкъщи. Казаха ми само да я кърмя начесто. Сега вече не помня кога се изчисти, но бързо се подобри- около седмица.
Доста бях изчела за жълтеницата, доста противоречива информация... и съм съгласна с ива_д, че може би малко знаем.

А за слънцето- да, старите хора казват- бебе се гледа в най-слънчевата стая. Много обичам да говоря с баба ми и други възрастни жени по теми за раждане, кърмене, хранене и т.н. Доста интересни неща съм научила, но то всъщност никой днес не открива топлата вода, още в Корана е казано, че детето трябва да се кърми до /поне/ 2 години, също като препоръките на СЗО Simple Smile

Второто ми бебче нямаше жълтеница. Още когато ми я дадоха, бях сигурна, че няма да има. Тя като се роди вечерта, посука малко и после и двете сме заспали здраво, та надали има 12 кърмения за 24 часа.

Нека не приписваме сръхсвойства на естественото раждане или раждането вкъщи, във вода, сред природата, на ниска или висока надморска височина, то не гарантира, че всичко ще е наред - включително и разминаването със сравнително безобидно нещо като кърмаческата жълтеница.

Поздрави!

Последна редакция: нд, 25 яну 2009, 04:29 от Г-жа Броненосец

Общи условия

Активация на акаунт