Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 73 946
  • 898
  •   1
Отговори
# 135
здравейте  Grinning,
преди няколко дни една позната ми каза че понеже преди да излезе 45 преди раждане е била 1 месец болнични,и за това когато са й давали майчинските са й ги дали с 1 месец по-малко .въпроса ми е има ли нещо такова или тя нещо се е объркала.защото аз както от 4-я месец съм болнични незнам какви майчински ще вземам!не го обясних май много ясно но и аз толкова го разбрах първоначално.все пак не виждам логика заради болничните по време на бременността да вземаш по-малко майчински като време.просто не виждам логика!макар че не бих се учудила ако е вярно това Rolling Eyes
 благодаря ви предварително  bouquet

Последна редакция: чт, 22 яну 2009, 20:09 от ани4ka

# 136
  • София
здравейте  Grinning,
преди няколко дни една позната ми каза че понеже преди да излезе 45 преди раждане е била 1 месец болнични,и за това когато са й давали майчинските са й ги дали с 1 месец по-малко или последния месец са й го изчислили не 90 % от заплатата ами по-малко(не съм много сигурна кой от двата варианта).въпроса ми е има ли нещо такова или тя нещо се е объркала.защото аз както от 4-я месец съм болнични незнам какви майчински ще вземам!не го обясних май много ясно но и аз толкова го разбрах първоначално.все пак не виждам логика заради болничните по време на бременността да вземаш по-малко майчински като сума или като време.просто не виждам логика!макар че не бих се учудила ако е вярно това Rolling Eyes
 благодаря ви предварително  bouquet
Когато има ползван болничен през 12 те месеца, който влизат в базата за изчисление на обезщетението за бременност и раждане, за дните или месеците, както е при теб за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението, а не сумата, която е преведена. Като обезщетението за бременност и раждане си е 90% от среднодневния осигурителен доход, но не повече от среднодневното нетно за същия период. Като време "майчинството" също не е по малко, независимо дали си ползвала болничен преди излизане в "майчинство" или не имаш право на 410 дни отпуск за бременност и раждане и след това отпуск за отглеждане на дете до 2 години. През 410 те дни отпуск за бременност и раждане дневното обезщетение е едно и също.

# 137
благодаря ти много  newsm51
незнам защо така се е получило при нея Thinking

# 138
Привет и от мен, да се вкюча и аз като новичка  Hug
Леле колко инфо прочетох тук  #Crazy Ани ти си направо като енциклопедия - страхотна си .
Сега да питам и аз  Embarassed колежката ми е бременна и е в болнични цялата бременност и се притеснява че няма да получава 90% от заплатата, защото е в болнични - за месеците  за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението, а не сумата, която е преведена - какво ще рече, при условие че я осигуряват на 600лв.
А относно изчисляването не видях моя случай - мен ме осигуряват на 500 лв., но през 2-3 месеца получавам премии по 1300лв. и това включва ли се към осигурителния доход при изчисляване. А най-лошото е 4е сега /15 февруари/ излизам в 45 дневен, а ще получа последната си премия вероятно чак април, тя ще се вкючва ли?
Предварително благодаря Ани  Hug  bouquet дано само си ме разбрала   

# 139
  • София
Привет и от мен, да се вкюча и аз като новичка  Hug
Леле колко инфо прочетох тук  #Crazy Ани ти си направо като енциклопедия - страхотна си .
Сега да питам и аз  Embarassed колежката ми е бременна и е в болнични цялата бременност и се притеснява че няма да получава 90% от заплатата, защото е в болнични - за месеците  за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението, а не сумата, която е преведена - какво ще рече, при условие че я осигуряват на 600лв.
А относно изчисляването не видях моя случай - мен ме осигуряват на 500 лв., но през 2-3 месеца получавам премии по 1300лв. и това включва ли се към осигурителния доход при изчисляване. А най-лошото е 4е сега /15 февруари/ излизам в 45 дневен, а ще получа последната си премия вероятно чак април, тя ще се вкючва ли?
Предварително благодаря Ани  Hug  bouquet дано само си ме разбрала   
Мерси  Simple Smile
Ще дам пример за колежката
Ако е излязла м.09.2008 г. в болничен за временна неработоспособност и 6 месеца преди излизането е осигурявана на 600 лв., нетното възнаграждение е 469,80. Базата ще и бъде март - август 2008 г., тъй като за болничен за временна неработоспособност базата е 6 месеца. Работните дни през този период са 126. Тогава среднодневното брутно възнаграждение ще бъде 600лв.х6/126=28,57, среднодневното нетно е 469,80х6/126=22,37. Обезщетението за временна неработоспособност е 80% от среднодневното брутно възнаграждение или 28,57х80%=22,87. Полученото се сравнява със среднодневното нетно и се изплаща по малкото от двете т.е 22,37 лв. След това обаче при изчисляване на обезщетението за бременност и раждане в базата няма да влезе изплатеното обезщетение, което в случая е 22,37, а доходът от който е изчислено т.е 28,57 по работните дни в съответния месец. Примерно за месец януари доходът в базата ще бъде 28,57х21 раб.дни = 599,97. Обезщетението за бременност и раждане ще и бъде 90% от осигурителния доход, но не повече от среднодневното нетно за същия период. По същата логика може да си направи сметките с точните цифри и месеци.

Ако върху тези премии имаш внесени осигуровки, тогава те ще влязат в изчисление на обезщетението. Ако последната ти премия е като осигурителен доход през април няма как да се включи в изчисление на обезщетението. Ако имаш ПИК можеш да си провериш в сайта на НОИ осигурителния си доход, съответно и тези премии как са отразени по месеци. Ако нямаш те съветвам да си вземеш, така ще можеш да проверяваш кога работодателя ти е занесъл документите в НОИ, колко ти е обезщетението и кога ще го изплатят. Взима се от НОИ на Стамболийски, лично.

# 140
Ани много ти мерси   :bouquet   smile3525 newsm51 е ти си уникална .
а за премиите - да осигуряват ме, но имах впредвид че ще ми изплатят през април премия, която ще ми я включат в януари, но както и да е. Много много ти мерси основното го схванах.  Hug  bouquet

# 141
  • Бургас
Анита,много ти благодаря за компетентния отговор. newsm51

# 142
Здравейте, аз също съм новак в темата и форума. Много благодаря за темата, отговори ми на много въпроси.
Ани, аз имам следното питане: терминът ми е м. май, 2009г., в случай че след като изтекат въпростните 410 дни или малко преди изтичането им, отново съм бременна , мога ли да ползвам болничен при временна нетрудоспособност след което майчинство и базата за изчисление както при първата ми бременност ли ще? #Crazy
Май малко се е пооплетох. ...надявам се, че се разбира какво имам предвид...Rolling Eyes
Предварително благодаря Ани Hug  smile3525

# 143
# 144
  • София
Здравейте, аз също съм новак в темата и форума. Много благодаря за темата, отговори ми на много въпроси.
Ани, аз имам следното питане: терминът ми е м. май, 2009г., в случай че след като изтекат въпростните 410 дни или малко преди изтичането им, отново съм бременна , мога ли да ползвам болничен при временна нетрудоспособност след което майчинство и базата за изчисление както при първата ми бременност ли ще? #Crazy
Май малко се е пооплетох. ...надявам се, че се разбира какво имам предвид...Rolling Eyes
Предварително благодаря Ани Hug  smile3525
Имаш предвид, дали можеш да прекъснеш отпускът за бременност и раждане или отпускът за гледане на дете за първото дете и да излезеш в болнични за временна нетрудоспособност докато ти тече втора бременност ли?

# 145
да, нещо такова. и двата варианта, честно да ти кажа ми е малко мъгляво ,предполагам, че ще има  разлика между двете- отпуск за бременност и отпуск за отглеждане на дете до 2 г. ? Embarassed

# 146

По възможност без да се прекъсва майчинството за първото дете...т.е. След изтичане на отпуска за бременност и раждане при първата бременност, възможно ли е да изляза в болничен за временна нетруд. поради втората ми бременност, след който да изляза майчинство за второ дете. Осигуровките ми на същата база както при първата бременност ли ще се изчисляват. или ако преди изтичането на тези 410 дни се установи втора бременност, възможно ли е излизането в болничен за временна нетруд. докато тече втората бременност, да, и осигуровките на каква база биха се изчислявали в този случай...
Омотах ли се още повече...? Embarassed От всякъде личи че въобще не ми е ясно..
 newsm12

# 147
  • София
да, нещо такова. и двата варианта, честно да ти кажа ми е малко мъгляво ,предполагам, че ще има  разлика между двете- отпуск за бременност и отпуск за отглеждане на дете до 2 г. ? Embarassed
Така нареченото "майчинство" включва отпуск за бременност и раждане в размер на 410 дни, 135 дни се ползват въз основа на издадени болнични - 3 броя, остатъка от 135 до 410 се ползват въз основа на издадена заповед за отпуск. По време на този отпуск майката получава обезщетение в размер на 90% от среднодневния осигурителен доход за 12 месец предхождащи месеца на излизане в отпуска, но не повече от среднодневното нетно за същия период. След 410 дни следва отпуск за гледане на дете до 2 години , плаща се обезщетение определено със Закона за бюджета на ДОО, тази година е 240 лв.
Болничните за временна нетрудоспособност са 80% от среднодневния осигурителен доход за 6 месеца предхождащи месеца на излизане в болнични, но не повече от среднодневното нетно за същия период.
Можеш да излезеш в болничен за временна нетрудоспособност по време на първото "майчинство", но това ще го прекъсне.
Ако двете майчинства се застъпят т.е ако родиш пак докато си в отпуск за гледане на първото дете може да получаваш за второто дете обезщетението, което си получавала за първото, ако това е по-благоприятно за теб.

Ако решиш след изтичане на отпускът за бременност и раждане - 410 дни да излезеш в болничен за временна нетрудоспособност базата за това обезщетение ще ти бъде 6 месеца назад т.е това е периода през който си получавала обезщетение за бременност и раждане, като в базата ще влезе не самото обезщетение, а доходът от който е изчислено. В отговора до Gab4o съм дала пример как се изчислява в този случай.
След това обаче няма да можеш да се възползваш от правото да получаваш обезщетение за второто дете в размерите за първото дете, но то ще се изчисли на база дохода, от който ти е изплатен болничния за временна нетрудоспособност и преди това отпускът за бременност и раждане.
Трябва да си направиш сметки, кое ще ти бъде по изгодно, зависи и от това на колко са те осигурявали.
Ако двете майчинства не се застъпят, а се разминат за малко тогава според мен по изгодно ще бъде да излезеш в болничен за временна нетрудоспособност, отколкото да ползваш отпуск за отглеждане на дете. Като имай предвид че ЛКК разрешават непрекъснат отпуск за временна неработоспособност до 180 календарни дни и не повече от 30 дни еднократно.  Като в тези дни влиза и първия болничен от личния лекар, който е за 7 дни.
Освен това, ако си прекъснеш отпускът за гледане на дете и излезеш в болничен ще получаваш и 50 % от обезщетението за гледане на дете.
Стана малко дългичко, дано поне е разбираемо  newsm78

# 148
Ани, ти си царица....много, много благодаря. Всичко е ясно.
  bouquet  sohappy Kissing Heart smile3525

# 149
  • Ямбол
Ани  детето ми е родено да 29.02 2008 г,имам подадена молба за продължаване на майчинството до 2 години.Виждам че вече няколко пъти си обяснила какви документи трябва да се подадат до 410 дена,но счетоводителката ми (с която не сме в много добри отношения) ми каза че още не са излезли новите документи.Въпроса ми е дали сега губя от това че още не съм подала документи или може до навършване на годинка на детето да подам и да получа пари за периода 02.01-29.02 ?

Общи условия

Активация на акаунт