Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 75 279
  • 898
  •   1
Отговори
# 600
zdraveite:) iskam da popitam az sum v nachaloto na chetvurtia mesec i sum v bolnichni v kakuv srok se izplashtat bolnichnite ot noi.

# 601
  • София
zdraveite:) iskam da popitam az sum v nachaloto na chetvurtia mesec i sum v bolnichni v kakuv srok se izplashtat bolnichnite ot noi.
В срок от 15 работни дни след представяне на документите в НОИ, а документите се носят в НОИ до 2 дни след изплащане на заплатите за съответния месец, в който е започнал болничния.

# 602
Здравейте
Аз съм самоосигуряваща се.ПОследните 6 месеца съм осигурявана на по-висока заплата.В заварено положение съм.315те  дни са ми изтекли на 23.01.09.Счетоводителката ми до ден днешен има проблем с заявяването на данните ми за остатъка до 410 дни. Не ме приемала програмата, защото тя била декларирала данни за осигурителната сума от послдените 6 месеца.Сега ми казва , че за остатъка щяло  да се вземе предвид 12 месеца назад тоест и по-ниската ми сума на осигуряване, а не последните 6 месеца.Тоест тя ще пише 260 лв минималния осигуриителен праг за самоосигуряващи се(те в НОИ си знаели спорд нея) , а не да ми изчислява по 14  лв и нещо си на ден ( последните 6 месеца съм осигурявана на 400лв).Права ли е и дали това няма да е в мой минус(защото и аз вече не знам дали да и вярвам, и доколко си разбира от работата).Предварително благодаря.

# 603
Здравейте
Аз съм самоосигуряваща се.ПОследните 6 месеца съм осигурявана на по-висока заплата.В заварено положение съм.315те  дни са ми изтекли на 23.01.09.Счетоводителката ми до ден днешен има проблем с заявяването на данните ми за остатъка до 410 дни. Не ме приемала програмата, защото тя била декларирала данни за осигурителната сума от послдените 6 месеца.Сега ми казва , че за остатъка щяло  да се вземе предвид 12 месеца назад тоест и по-ниската ми сума на осигуряване, а не последните 6 месеца.Тоест тя ще пише 260 лв минималния осигуриителен праг за самоосигуряващи се(те в НОИ си знаели спорд нея) , а не да ми изчислява по 14  лв и нещо си на ден ( последните 6 месеца съм осигурявана на 400лв).Права ли е и дали това няма да е в мой минус(защото и аз вече не знам дали да и вярвам, и доколко си разбира от работата).Предварително благодаря.

Сумите, които ще получаваш не се ли изчисляват от НОИ?
Счетоводителката ти трябва само да подаде документите там.

# 604
  • София
deveta_gluha, след изтичане на 315 дни отпуск за бременност и раждане счетоводителката е трябвало да подаде документи в НОИ за остатъка до 410 дни /Приложение 2/. За остатъка до 410 дни ще получаваш същото дневно обезщетение каквото си получавала и по време на 315 дни т.е обезщетението за остатъка до 410 дни не се преизчислява на база 12 месеца назад.

# 605
  • Варна
Добро утро! Много бих искала подкрепа от запознати със закона лица. Моята ситуация е следната. Аз съм самоосигуряваща се в семейна фирма, след месец ми изтича 2 г. отпуск за отглеждане на малко дете, и съм бременна в 1 месец. Счетоводителката ми ми каза, че ще ми пусне 3 месеца отпуск, който ми се полага.дане Понеже осигуровките си ги плащам сама, може ли да ми кажете дали е достатъчно да се осигурявам на 4 часа, за да взимам минималналната заплата след раждане, понеже и досега съм самоосигуряваща се на малка заплата. Какво мога да направя сега и има ли възможност след изтичане на отпуска , да си взема болничен. Благодаря!

# 606
Здравейте! Да попитам и Аз - В заварено положение съм моите 315 дни свършват на 16.05.2009 и тъй като счетоводителката е много компетентна постоянно трябва да  и се напомня какви дукоменти и кога трябва да подадат. Та въпросът ми е само Приложение 2 ли трябва да се подаде за продължаване  до 410 дни. И също да попитам - има ли вариант да не ми се продължава отпускът до 410 дни и да се върна на работа (много се прекарах с майченските  и нещо не ми излязоха сметките)
Благодаря предварително!

# 607
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Да попитам и Аз - В заварено положение съм моите 315 дни свършват на 16.05.2009 и тъй като счетоводителката е много компетентна постоянно трябва да  и се напомня какви дукоменти и кога трябва да подадат. Та въпросът ми е само Приложение 2 ли трябва да се подаде за продължаване  до 410 дни. И също да попитам - има ли вариант да не ми се продължава отпускът до 410 дни и да се върна на работа (много се прекарах с майченските  и нещо не ми излязоха сметките)
Благодаря предварително!

За да продължиш получаването на обезщетение се подава отново Приложение две, заедно със заповед за отпуск и акт за раждане на детето - и двете заверено копие.
Можеш да започнеш работа във всеки един момент, когато пожелаеш - ползването на този отпуск е опция, а не задължение на майката.

# 608
искам да ви питам може ли когато майката се е върнала на работа да  получава 50 % майчинство до навършване на 2 години на детето ако то посещава ясла

# 609
zdraveite,
iskam da popitam,na novarabota sam i sam sdogovor za 6 meseca izpitatelen srok.Ako zabremeneq mogat li da me uvolnqt??? newsm78

# 610
zdraveite,
iskam da popitam,na novarabota sam i sam sdogovor za 6 meseca izpitatelen srok.Ako zabremeneq mogat li da me uvolnqt??? newsm78

Този въпрос ми се струва меко казано несериозен, но да, могат да те уволнят.

# 611
  • В полите на Пирин планина
искам да ви питам може ли когато майката се е върнала на работа да  получава 50 % майчинство до навършване на 2 години на детето ако то посещава ясла

Да - има право.

# 612
zdraveite,

Ami,neznam za6to ti se struva neseriozen.V taq kriza vsi4ko stava,a i vav firmata v koqto po4nah rabota ima postoqnno teku4estvo mai i prosto sam v nesigurnost.Za tova pitam ne za drugo.I vse pak,kogato si bremenna nali uj nemogat da te uvolnqt?

# 613
zdraveite,

Ami,neznam za6to ti se struva neseriozen.V taq kriza vsi4ko stava,a i vav firmata v koqto po4nah rabota ima postoqnno teku4estvo mai i prosto sam v nesigurnost.Za tova pitam ne za drugo.I vse pak,kogato si bremenna nali uj nemogat da te uvolnqt?

те няма да те уволняват
ти си на срочен договор
просто няма да го подновят

# 614
zdraveite,

те няма да те уволняват
ти си на срочен договор
просто няма да го подновят
 Izvinqvam se ,4e pak pitam,no 6te mi pla6tat li osigurovki,za da si polu4avam bolni4en i mai4inski,kakto mi se polaga.Ili,kato ne mi podnovqt dogovora,trqbva sama da si gi pla6tam?

Общи условия

Активация на акаунт