Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 226
  • 898
  •   1
Отговори
# 75
Аннита, благодаря!Да аз ще започна да се усигорявам 3 седмици преди да ползвам първия болничен лист( 45 дни преди термина ми). имам общо стаж от 2005 до 2007 година и 2 месеца преди да забременея, през останалото време учех и сега също уча. Значи няма да има проблем така ли да разбирам, защото с тези нови закони нищо не разбирам. аз не искам да получавам 90% от работната си заплата, защото преди да родя не работя, работилка съм от '05 до '07 г. Аз би трябвало да получавам минимална заплата която е 240лв. от новия закон! Така ли е? Благодаря ти още веднъж!  bouquet

# 76
Здравейте и от мен!
Може ли аз да запитам едно въпросче, понеже няколко различни  отговора получих и в крайна сметка не ми стана ясно.
Аз съм от мамите /родих на 17.03.2008/ в завареното положение  с изтекли 315 дни. На 7.12.2008 година ми свършиха болничните и подадох документи за майчинство. Но тъй като ме хвана завареното положение подадох документи на 12.01.2009 година за остатъка до 410-те дни. Счетоводителката ми каза, че ще започнат да текат от 12.01 до 12.03, а периода 01-12.01 ще ми се плаща като майчинство.
Въпросът ми е как този период ще ми се плати 01-12.01.2009г?
Благодаря предварително!

# 77
  • София
Аннита, благодаря!Да аз ще започна да се усигорявам 3 седмици преди да ползвам първия болничен лист( 45 дни преди термина ми). имам общо стаж от 2005 до 2007 година и 2 месеца преди да забременея, през останалото време учех и сега също уча. Значи няма да има проблем така ли да разбирам, защото с тези нови закони нищо не разбирам. аз не искам да получавам 90% от работната си заплата, защото преди да родя не работя, работилка съм от '05 до '07 г. Аз би трябвало да получавам минимална заплата която е 240лв. от новия закон! Така ли е? Благодаря ти още веднъж!  bouquet
След като имаш 12 месечен осигурителен стаж, но през 12 - та  месеца преди излизане в болничен не си била осигурявана в базата за изчисление на обезщетението ще се вземе МРЗ, но тъй като не може да получаваш по малко от МРЗ, ще получаваш нея.

# 78
  • София
Здравейте и от мен!
Може ли аз да запитам едно въпросче, понеже няколко различни  отговора получих и в крайна сметка не ми стана ясно.
Аз съм от мамите /родих на 17.03.2008/ в завареното положение  с изтекли 315 дни. На 7.12.2008 година ми свършиха болничните и подадох документи за майчинство. Но тъй като ме хвана завареното положение подадох документи на 12.01.2009 година за остатъка до 410-те дни. Счетоводителката ми каза, че ще започнат да текат от 12.01 до 12.03, а периода 01-12.01 ще ми се плаща като майчинство.
Благодаря предварително!

Към приложение 2, което се носи в НОИ се прилага заповед за разрешаване на отпуск за бременност т раждане. Ако отпускът ти е разрешен от 12.01. от тогава ще започне и изплащане на обезщетението за бременност и раждане. Ще се изплаща до изтичане на 410 дни от първия болничен 45 дни преди термин т.е както ти е казала 12.03.2009 г.
За периода 01-12.01 ще ти се изплати обезщетение за гледане на дете, пропорционално на раб. дни.

# 79
Здравейте,
първо искам да се извиня ако има специална тема посветена на прехвърлянето на майчинството /потърсих с търсачката, но не открих/.
Въпросът ми е: През февруари детето ми навършва 1г. и ще се връщам на работа, мога ли да прехвърля майчинството си на баща ми /дядо на детето/, който е пенсионер?
Благодаря предварително за отговора ви , и се извинявам ако някъде е задаван вече този въпрос.

# 80
  • София
Здравейте,
първо искам да се извиня ако има специална тема посветена на прехвърлянето на майчинството /потърсих с търсачката, но не открих/.
Въпросът ми е: През февруари детето ми навършва 1г. и ще се връщам на работа, мога ли да прехвърля майчинството си на баща ми /дядо на детето/, който е пенсионер?
Благодаря предварително за отговора ви , и се извинявам ако някъде е задаван вече този въпрос.
Отпускът за отглеждане на дете до 2 години може да се прехвърли на бащата/бабата или дядото, ако работят по трудов договор.
Баща ти след като е пенсионер, предполагам че не работи и в такъв случай може да се включите в Програмата "В подкрепа на майчинството" до навършване на 3 години на детето.
Виж тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=336978.0

# 81
Благодаря!   bouquet

# 82
Анита, благодаря!

# 83
Здравейте,
Бременна съм с близнаци, нямам трудов стаж и не съм на трудов договор.Тъй като нямам време да натрупам този стаж искам да попитам нещо друго.
Мога ли до една годишна възраст на близнаците да се възползвам от помощите от Социално подпомагане, а след като навършат една година да прехвърля майчинството на свекърва си и аз да започна работа.
Ако сега започна работа докато родя юли месец ще имам 6 месеца трудов стаж.Какво ще получавам като майчинство и докато направя 12 месеца трудов стаж ще мога ли да се възползвам през това време от Социални помощи.
Благодаря Ви много  bouquet

# 84
  • Бургас
Добър ден!
И аз имам въпросче.Също съм в заварено положение.Болничните ми изтекоха края на ноември.Сега задължително ли е да подавам такава молба за продължаване на болничните при положение,че нямам полза да е така,пак ще си взимам минималната заплата.Може ли да не подавам такава молба за продължаване до 410 ден?Това ми е въпроса.
Лек и приятен ден!

# 85
Здравейте, ще бъда много благодарна, ако някой ми изпрати приложение №4, защото счетоводителката ми не е наясно, а и аз самата не мога да го открия.

# 86
  • София
Здравейте, ще бъда много благодарна, ако някой ми изпрати приложение №4, защото счетоводителката ми не е наясно, а и аз самата не мога да го открия.
В сайта на НОИ, след това Указания http://www.noi.bg/
МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 от КСО

# 87
Благодаря Anii ta за отговора и линка, но неуспявам да го отворя. Явно ще трябва да отида до НОИ, да си извадя удостоверение за включване в програмата, както и на място да подам молба- декларация за изплащане на 50% обезщетение. Нали може лично да поискам удостоверението и подаването на молба- декларацията, а не чрез работодателя. До момента обезщетенията са ми изплащани от НОИ!

# 88
  • София
Пробвай тук http://docstore.odit.info/?s=4&rid=2957 дали ще се отвори. Мисля, че няма да е проблем и ти да го подадеш, не съм сигурна обаче.

# 89
Здравейте и от мен!
Благодаря предварително!

И аз съм съм същия случай като radost_ina - родих два дена след нея на 19.03 2008г. и след изтичането на 315 дни ходих до НОИ, за да питам от коя дата мога да си подам документите за отгледане на дете от 315 до 2 години, а те само ми казаха от 16.12.2008г., но да не подавам документи преди нова година, защото не знаят още какво е положението и няма да ги приемат. После се оказа че съм в заварено положение и мога да използвам остатъка до 410 дни (отново разбрах благодарение на anii_ta, защото счетоводителя ми каза че още не се е запознал с промените, и до вчера ме мотаеше като казваше че има път към НОИ чак другата седмица) Та аз все още не съм подавала никакви документи. Има ли смисъл да подавам до 410 дни ( и какво да пиша в прил. 12 в моя случай) или този месец e загубен и ще ми изплащат като за майчинство. Работодателят има ли право да издаде заповед със задна дата. Аз така или иначе се осигурявах върху 400 лв и взимах около 300 лв. тези 9 месеца - май най-добре да си подам молба за отглеждане на дете до 2 г.
Анита, предварително благодаря и извинявай че те натоварвам и с мойте грижи, много мило че отговаряш на всички нас.

Общи условия

Активация на акаунт