Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 125
  • 898
  •   1
Отговори
# 810
Четейки КСО мисля, че ако детето посещава ясла преди изтичане на 410-те дни, на майката не й се спира обезщетението. Ако обаче това е през периода до 2 години когато е в отпуск по майчинство обезщетението се спира. Дори няма право на половината обезщетение, ако работи, защото детето посещава ясла. Така тълкувам разликата между "на пълна държавна издръжка" и "настанено в детско заведение". Права ли съм?

# 811
  • София
Ще питам и тук защото любопитство ме гони и цял ден споря. С коя дата се счита,че майката трябва да се върне на работа. Датата на записване или реалната дата на тръгване на ясла?  Прим: Записвам на 25.05.2009 г а реално тя тръгва на 15.09.2009г Коя от двете дати и по какъв начин се регламентира че е  точно 15.09.2009г. Дано някой ми разбере питането ,че от няколко часа цикля на едно място.

# 812
  • В полите на Пирин планина
Четейки КСО мисля, че ако детето посещава ясла преди изтичане на 410-те дни, на майката не й се спира обезщетението. Ако обаче това е през периода до 2 години когато е в отпуск по майчинство обезщетението се спира. Дори няма право на половината обезщетение, ако работи, защото детето посещава ясла. Така тълкувам разликата между "на пълна държавна издръжка" и "настанено в детско заведение". Права ли съм?

Не съвсем  Naughty
Майката е длъжна да се върне на работа, ако детето й е тръгнало на детско заведение / не непременно на пълна държавна издръжка /, но има право на 1/2 от обезщетението за гледнане на дете, докат то стане на 2 години.

# 813
  • у дома с любимите си хора
Здравейте,момичета!
Страхотно е,че има такава тема.
Детенцето ми ще тръгва на ясла през м.септември/2 седмици преди да навърши 2 години/ и аз трябва да си прекратя платеният отпуск за отглеждане на дете до 2г.Интересува ме освен молбата до работодателя,трябва ли да уведомя НОИ по някакъв начин?А също възможно ли е веднага да си пусна молба за отпуска от предходни години и има ли някакви срокове,в които това трябва да стане?
Ще съм благодарна,ако ми отговорите.

# 814
Здравейте,момичета!
Страхотно е,че има такава тема.
Детенцето ми ще тръгва на ясла през м.септември/2 седмици преди да навърши 2 години/ и аз трябва да си прекратя платеният отпуск за отглеждане на дете до 2г.Интересува ме освен молбата до работодателя,трябва ли да уведомя НОИ по някакъв начин?А също възможно ли е веднага да си пусна молба за отпуска от предходни години и има ли някакви срокове,в които това трябва да стане?
Ще съм благодарна,ако ми отговорите.

Уведомява се и НОИ, по-скоро се представя в 3-дневен срок заявление-декларация Приложение 12 за промяна на обстоятелствата. Може за 2-те седмици да подадеш и Приложение4 за получаване на 1/2 от обезщетението за гледане на дете.
Отпусът се ползва с молба до работодателя. Няма срок за предварително представяне, но все пак нека е малко по-рано  Peace

# 815
  • у дома с любимите си хора
Lady Incandescent,благодаря ти за бързия отговор.  bouquet  bouquet  bouquet

# 816

Не съвсем  Naughty
Майката е длъжна да се върне на работа, ако детето й е тръгнало на детско заведение / не непременно на пълна държавна издръжка /, но има право на 1/2 от обезщетението за гледнане на дете, докат то стане на 2 години.
А, да, за половинката обезщетение си права, заблудила съм се. А ако детето тръгне на ясла преди изтичане на 410-те дни обезщетението не се спира, нали?

# 817
  • София
Ще питам и тук защото любопитство ме гони и цял ден споря. С коя дата се счита,че майката трябва да се върне на работа. Датата на записване или реалната дата на тръгване на ясла?  Прим: Записвам на 25.05.2009 г а реално тя тръгва на 15.09.2009г Коя от двете дати и по какъв начин се регламентира че е  точно 15.09.2009г. Дано някой ми разбере питането ,че от няколко часа цикля на едно място.

И мен ме интересува същия въпрос. Предполагам, че датата за връщане на работа би трябвало да е 15 септември, но ще се радвам някой да го потвърди.

# 818
  • София
Искам да попитам, понеже 55 стр са ми малко множко и не знам дали е обсъждано  #Crazy Майчинството за май кога ще се изплаща ? От април нямам никакъв превод и не знам къде да проверя и да попитам  Rolling Eyes

# 819
  • Нови искър
Искам да попитам, понеже 55 стр са ми малко множко и не знам дали е обсъждано  #Crazy Майчинството за май кога ще се изплаща ? От април нямам никакъв превод и не знам къде да проверя и да попитам  Rolling Eyes
На телефоните на НОИ 02/9261010 централа и следваш инструкции или
02/9261990
02/9261939
02/9261971

# 820

Не съвсем  Naughty
А, да, за половинката обезщетение си права, заблудила съм се. А ако детето тръгне на ясла преди изтичане на 410-те дни обезщетението не се спира, нали?

Мисля, че не, но не съм сто процента сигурна  Thinking

# 821

Попитай при работодателя кога е подал данни за обр. 1, а може и в НОИ да получиш инфо  Peace

# 822

И мен ме интересува същия въпрос. Предполагам, че датата за връщане на работа би трябвало да е 15 септември, но ще се радвам някой да го потвърди.

По-горе вече отговорих - от датата, на която детето реално тръгне на детско заведение се прекратява отпускът за гледане на дете.

# 823
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Не съвсем  Naughty

Мисля, че не, но не съм сто процента сигурна  Thinking

За да не се спре обезщетението майката трябва да е прекъснала отпуска си за гледане на дете до 2 години преди детето да тръгне на ясле. Тогава има право на 50% от обезщетението. Между спирането на отпуска за гледане на дете и гръгването на ясла може да се ползва болничен, платен или неплатен отпуск, които не влияят на получаването на половината обезщетение

# 824
Здравейте! Преди няколко месеца много ми помогнахте и сега отново имам въпрос с повишена трудност към вас...
Дъщеря ми е на 1г.4м. Преди 5 месеца започнах работа на срочен договор и получавам 50 % от майчинството. Очаквах да приемат детето на ясла и да продължа да работя, но уви-нямахме късмет. Скоро ще ми предложат нов договор, защото срочния изтича през юни и не знам какво да очаквам. Ще се наложи да се върна вкъщи да си гледам детето и не знам ако ми предложат срочен договор за 1г дали имам право да си изляза пак в майчинство до 2г на детето и после 1г неплатен или трябва да ми предложат безсрочен договор, за да имам право да изляза в майчинство...Очаквам този договор много време, но сега ме притеснява дали ще мога да постъпя правилно и да не ме минат, че работодателя е многор, много, много некоректен и очаквам всичко...
Дайте съвет.
Благодаря предварително!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт