Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 131
  • 898
  •   1
Отговори
# 795
  • В полите на Пирин планина
Ще ти отговоря Аз трябва да е с Новата фамилия, също така трябва да отидеш и да си извадиш документ от общината за съответствие на имената, които от своя страна заедно със счетоводителката трябва да предостави в НОИ заедно със декларациите на ново попълнени с Новата ти фамилия.
Поне при мен беше така Simple Smile

Няма нужда от документ за идентичност на имената, щом б. лист е с новото име. НОИ получават инфо от ГРАО за промени.

djenni_85 , както ти отговорих на лични - с новото име. Б. лист се изплаща на части - месец за месец.
Ми мен ме върнаха когато отидох без този документ.

Кой те върна? В НОИ ли?
Да на гишетата където се подават декларациите ми искаха и оригинал и копие което остана при тях.
Докато не отидох с въпросния докувент да им докажа ,че съм едно и също лице не ми превеждаха пари.

Не мога да кажа защо се е наложило, а може би данните в обр. 1 са били на старото име  Thinking

# 796
Аз искам да попитам още нещичко.Този болничен 45 дни преди термина ще мога ли да го ползвам, ако имам само 6 месеца осигурителен стаж?И също ако ме водят на още 1 място на 4 часа ще направя ли по-бързо осигурителния стаж?

Ти излизаш в болничен , т.е. ползваш отпуск за бременност и раждане, но не получаваш обезщетение. Като набереш 12 месеца осигурителен стаж, тогава започваш да получаваш обезщетение. Нормално е, ако си осигурена на практика на 12 часа на ден - 8+4 да набереш повече стаж за по-кратко време, защото осигурителният стаж се изчислява в години, месеци, дни, часове и минути. Но не мога да се ангажирам на 100 % с това за колко време ще набереш необходимите 12 месеца  Thinking

Благодаря ти за отговора

# 797
И аз искам да попитам следното: за една календарна година не могат да се ползват повече от 180 дни болнични, но дали в този срок се включват и 45 дни преди раждането?   В момента, в който разбрах, че съм бременна използвах цялата си отпуска, и след това започнах с болничните, защото имам една злополучна бременност завършила в 25 г.с. и сега не искам да ходя на работа, за да направя поне това, което зависи от мен, тази бременност да завърши успешно!

# 798
  • София
И аз искам да попитам следното: за една календарна година не могат да се ползват повече от 180 дни болнични, но дали в този срок се включват и 45 дни преди раждането?   В момента, в който разбрах, че съм бременна използвах цялата си отпуска, и след това започнах с болничните, защото имам една злополучна бременност завършила в 25 г.с. и сега не искам да ходя на работа, за да направя поне това, което зависи от мен, тази бременност да завърши успешно!
45 дни болничен преди термин не се включват в 180 дни, които се полагат за календ. година.

# 799
anii_ta , благодаря ти за невероятно бързия и коректен отговор!

# 800
  • София
Здравейте! Скоро започвам работа, преди изтичането на 410-те дни отпуск за бременност и раждане. Мислех, че  до изтичането на тези 410 дни ще имам право на 50% от досегашното си обезщетение. Но май съм се заблудила. Искам да ви попитам, щом се връщам на работа това означава ли, че мога да ползвам само 50% обезщетение за отглеждане на дете или 120лв? Благодаря предварително.

# 801
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте! Скоро започвам работа, преди изтичането на 410-те дни отпуск за бременност и раждане. Мислех, че  до изтичането на тези 410 дни ще имам право на 50% от досегашното си обезщетение. Но май съм се заблудила. Искам да ви попитам, щом се връщам на работа това означава ли, че мога да ползвам само 50% обезщетение за отглеждане на дете или 120лв? Благодаря предварително.

Нямате право на нищо от държавата преди да изтекат 410 дни. Можете да прехвърлите правото на ползване на отпуска на бащата и той да получава обезщетение съобразно неговите заплати за последните 12 месеца или да ви плащат по граждански договор без да губите правото на пълното обезщетение

# 802
  • София
Мерси, Дейзи! Да те попитам още нещо. 315-те дена ми изтекоха на 14 май, а счетоводителката ни още не е подавала декларациите за удължаване до 410 дни. Може ли да се възползвам от завареното положение и да почна да си ползвам отпуската за гледане на дете до 2г. докато се върна на работа?

# 803
Аз искам да попитам още нещичко.Този болничен 45 дни преди термина ще мога ли да го ползвам, ако имам само 6 месеца осигурителен стаж?И също ако ме водят на още 1 място на 4 часа ще направя ли по-бързо осигурителния стаж?
Мисля, че не. Вторият трудов договор не се смята за трудов стаж и не се записва в трудовата книжка.
Само за осигурителен - т.е. осигуровките ще се вземат предвид, но няма да си увеличиш месеците трудов стаж ако по същото време си на пълен работен ден по основен трудов договор.

# 804
  • София
Мерси, Дейзи! Да те попитам още нещо. 315-те дена ми изтекоха на 14 май, а счетоводителката ни още не е подавала декларациите за удължаване до 410 дни. Може ли да се възползвам от завареното положение и да почна да си ползвам отпуската за гледане на дете до 2г. докато се върна на работа?
Отпускът за разликата до 410 дни се разрешава само след подадена молба от майката до работодателя за разрешаването му. Ако решиш да не го ползваш, следва да подадеш молба за отглеждане на малко дете до 2 г. възраст след изтичането на 315-я ден.

# 805
Моля да ми помогнете да разбера колко майчинство ще получавам.Не мога да се ориентирам и това си е!6месеца съм осигурявана на 1000 лв. и 6 не съм,т.е. се смята на 240лв.,така ли е?И какво се получава в крайна сметка?Предварително ви  благодаря! newsm78

# 806
  • В полите на Пирин планина
Моля да ми помогнете да разбера колко майчинство ще получавам.Не мога да се ориентирам и това си е!6месеца съм осигурявана на 1000 лв. и 6 не съм,т.е. се смята на 240лв.,така ли е?И какво се получава в крайна сметка?Предварително ви  благодаря! newsm78

Зависи кои са месеците - за да се знае колко са работните дни в тях. Ако в месеците без осигуряване има и такива от 2008 година, то се взема 220 лв, колкото е МРЗ тогава. За месеците без осигуряване се взема за БТВ и НТВ една и съща сума - МРЗ, а за тези в осигуряване трябва да се види колко е нетното възнаграждение, за да се сравни с 90 % от БТВ.

# 807
Отпускът за разликата до 410 дни се разрешава само след подадена молба от майката до работодателя за разрешаването му. Ако решиш да не го ползваш, следва да подадеш молба за отглеждане на малко дете до 2 г. възраст след изтичането на 315-я ден.
декларацията за удължаване да 410 дни трябва да бъде подадена след като бъдат изплатени или начислени възнагражденията за месец май. декларация за отглеждане на дете до 2 год. не може да бъде подадена преди да са изтекли тези 410 дни, ако се върнете на работа след 315 ден няма да получавате никакво обезщетение.

# 808
Ако запиша детето си на ясла септември,тя реално няма да има навършена годинка,а чак декември и ест. най-рано ще може да я пуснем началото на 210,означава ли това,че дори да е записана и не посещава яслата,аз ще трябва да се върна на работа и как стои въпроса с изплащането на майчинството ?

# 809
Учудвам се, че ако не ми е изтекло майчинството, а детето ми посещава ясла, аз съм задължена да се върна на работа  newsm78 Така ли е  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт