Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 138
  • 898
  •   1
Отговори
# 780
  • София
Здравейте въпросът ми е малко глупав, но все пак да попитам за да не остана неприятно изненадана. 15-те дни отпуск, който се полагат на бащата при раждането се плащат от НОИ. Обаче ме интересува за в този период ще съм си в болничния, нали ще си ми платят пълния болничен и на мен, няма да ми платят 15 дни по-малко, заради ползването на отпуската на бащата.
От НОИ ще изплатят пълния размер на твоя болничен и отделно 15 - те дни отпуск на бащата.

# 781
Здравейте и аз да ви забия едно въпросче!Нашият син е почти на 1 годинка,има ли право таткото да ползва 15 дневният отпуск сега ?

# 782
  • София
Здравейте и аз да ви забия едно въпросче!Нашият син е почти на 1 годинка,има ли право таткото да ползва 15 дневният отпуск сега ?
Няма право, този отпуск е за бащи, чиито деца са изписани след 01.01.2009 г. и се ползва в рамките на 15 дни от изписването на детето.

# 783

Според наредбата за медицинска експертиза на неработоспособността може да работиш и да не ползваш този болничен, поне докато дойде време за раждане, но неизползваните дни се губят.

Извинявам се за неразбирането ми, но как по-точно се губят тези неизползваните дни?  Embarassed

Отпуска ви започва 45 дни преди определения термин. Ако започнете да ползвате реално отпуска от датата на термина губите 45
календарни дни от отпуска и обезщетението за тях.

Благодаря за отговорите   bouquet   Изясни ми се ситуацията Hug

# 784
Здравейте на всички и аз имам подобен проблем зна4и наскоро се омъжих и си смених фамилията и личната карта, но от 14.05 трябва да съм в майчинство защото на 28.05 ми е термина.На 19 ще ходя да си взема болничният лист, но въпросът ми към вас е със старата фамилия -Найденова,или с новата-Иванова да ми напишат болничният лист след като още е НОИ-то се водя Найденова а пред работодателя съм дала копие от новата ми лична карта.Какво би ме посъветвала?И искам Вит попитам болничният който е 45 дни преди термина на веднъж ли се изплаща или как?Благодаря предварително

# 785
  • Нови искър
Ще ти отговоря Аз трябва да е с Новата фамилия, също така трябва да отидеш и да си извадиш документ от общината за съответствие на имената, които от своя страна заедно със счетоводителката трябва да предостави в НОИ заедно със декларациите на ново попълнени с Новата ти фамилия.
Поне при мен беше така Simple Smile

# 786
  • В полите на Пирин планина
Ще ти отговоря Аз трябва да е с Новата фамилия, също така трябва да отидеш и да си извадиш документ от общината за съответствие на имената, които от своя страна заедно със счетоводителката трябва да предостави в НОИ заедно със декларациите на ново попълнени с Новата ти фамилия.

Няма нужда от документ за идентичност на имената, щом б. лист е с новото име. НОИ получават инфо от ГРАО за промени.

djenni_85 , както ти отговорих на лични - с новото име. Б. лист се изплаща на части - месец за месец.

# 787
# 788
Аз искам да попитам още нещичко.Този болничен 45 дни преди термина ще мога ли да го ползвам, ако имам само 6 месеца осигурителен стаж?И също ако ме водят на още 1 място на 4 часа ще направя ли по-бързо осигурителния стаж?

# 789
  • Нови искър

Няма нужда от документ за идентичност на имената, щом б. лист е с новото име. НОИ получават инфо от ГРАО за промени.

djenni_85 , както ти отговорих на лични - с новото име. Б. лист се изплаща на части - месец за месец.
Ми мен ме върнаха когато отидох без този документ.

# 790
Аз искам да попитам още нещичко.Този болничен 45 дни преди термина ще мога ли да го ползвам, ако имам само 6 месеца осигурителен стаж?И също ако ме водят на още 1 място на 4 часа ще направя ли по-бързо осигурителния стаж?

Ти излизаш в болничен , т.е. ползваш отпуск за бременност и раждане, но не получаваш обезщетение. Като набереш 12 месеца осигурителен стаж, тогава започваш да получаваш обезщетение. Нормално е, ако си осигурена на практика на 12 часа на ден - 8+4 да набереш повече стаж за по-кратко време, защото осигурителният стаж се изчислява в години, месеци, дни, часове и минути. Но не мога да се ангажирам на 100 % с това за колко време ще набереш необходимите 12 месеца  Thinking

# 791

Кой те върна? В НОИ ли?

# 792
  • София
Четох, четох и нищо не разбрах. Затова да питам.
Искам да забременея. Живот и здраве, тия месеци.
Обаче.
В момента съм безработна.
Общия ми трудов стаж е 3год. и нещо.
Но в последната година /от май до май/ съм работила 1 месец.

Какво да направя за да мога да взема болничен и майчинство?
Към кой работодател трябва да се обърна?
Трябва ли да почна да се осигурявам пак?
Да почна работа?
Да си намеря фирма и да си плащам осигуровки?

Последна редакция: пн, 18 май 2009, 18:30 от Дилянка

# 793
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Четох, четох и нищо не разбрах. Затова да питам.
Искам да забременея. Живот и здраве, тия месеци.
Обаче.
В момента съм безработна.
Общия ми трудов стаж е 3год. и нещо.
Но в последната година /от май до май/ съм работила 1 месец.

Какво да направя за да мога да взема болничен и майчинство?
Към кой работодател трябва да се обърна?
Трябва ли да почна да се осигурявам пак?
Да почна работа?
Да си намеря фирма и да си плащам осигуровки?

За да получавате обезщетения от НОИ трябва да имате минимум 6 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в болничен да сте на трудов договор.
Гарантирано ви е обезщетение от една минимална арботна заплата, ако исакте по-голямо трябва да се осигурявате колкото може по-бързо на възможно най-високата сума

# 794
  • Нови искър

Кой те върна? В НОИ ли?
Да на гишетата където се подават декларациите ми искаха и оригинал и копие което остана при тях.
Докато не отидох с въпросния документ да им докажа ,че съм едно и също лице не ми превеждаха пари.

Последна редакция: вт, 19 май 2009, 14:19 от nilro

Общи условия

Активация на акаунт