Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 73 897
  • 898
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, маминки!
Имам едно питане. Термина ми е на 13.09. От средата на януари съм на трудов договор на 8 часа в една фирма и ме осигуряват на 1000лв, обаче само ме водят там, фактически не работя там освен по документи, мога ли да започна работа /примерно в хранителен магазин/ сега на друго място за период от 3-4 месеца и какви са условията? Надявам се, че ще ми помогнете, винаги сте го правили. Благодаря ви предварително. Simple Smile Hug

# 211
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, маминки!
Имам едно питане. Термина ми е на 13.09. От средата на януари съм на трудов договор на 8 часа в една фирма и ме осигуряват на 1000лв, обаче само ме водят там, фактически не работя там освен по документи, мога ли да започна работа /примерно в хранителен магазин/ сега на друго място за период от 3-4 месеца и какви са условията? Надявам се, че ще ми помогнете, винаги сте го правили. Благодаря ви предварително. Simple Smile Hug

Трябва да се спазват разпоредбите за продължителност на работното време и извънреден труд. Това най-общо казано означава, че трябва да се водиш на намалено работно време на новото работно място.

# 212
А дали е възможно в моя случай на втората работа да ме водят на граждански договор/като магазинер-хр.стоки/? И дали тогава ще имам някакъв проблем? На колко часа трябва да ме водят на различните видове договори, ако на първата работа съм на 8 часа?

# 213
А дали е възможно в моя случай на втората работа да ме водят на граждански договор/като магазинер-хр.стоки/? И дали тогава ще имам някакъв проблем? На колко часа трябва да ме водят на различните видове договори, ако на първата работа съм на 8 часа?

При гражданският договор лицето няма работно място и работно време, което не важи за продавачката в магазин - следователно не може да си на граждански договор. Нормативите за работното време и извънредния труд са доста обширни и ми е невъзможно да ги опиша с няколко изречения. Счетоводителите на фирмите трябва да се справят с казуса  Peace

# 214

Аз имах 2-ри трудов договор на 4 часа, като първия беше на 8. Когато имаш 2 трудови договора майчинството ти го изплащат с 2 суми. И всяка фирма ти внася здравна осигуровка, всички документи, които се изискват от НОИ - болнични, декларации и тн са в 2 екземпляра.
Ако няма да работиш в магазина след майчинството, по-добре направете един срочен трудов договор, който да свърши преди да излезнеш в болничен 45 дена преди термина.

# 215
  • Габрово
Здравейте!
Имам и аз едно питане и сигурно е обсъждано по-назад, но наистина нямам време да чета, та въпросът ми е при условие, че не съм се осигурявала от години, понеже бях в чужбина и майчинство така и не взех никакво макар, че се върнахме, когато малката беше на 6 мес. Както и да е, чудя се  дали сега като пак съм бременна ще имам право да взимам някакво майчинство или пак ще има някакви условия  Rolling Eyes

# 216
Здравейте!
Имам и аз едно питане и сигурно е обсъждано по-назад, но наистина нямам време да чета, та въпросът ми е при условие, че не съм се осигурявала от години, понеже бях в чужбина и майчинство така и не взех никакво макар, че се върнахме, когато малката беше на 6 мес. Както и да е, чудя се  дали сега като пак съм бременна ще имам право да взимам някакво майчинство или пак ще има някакви условия  Rolling Eyes

Ами бих казала, че има няколко условия :
1. Да си осигурено лице, към момента на излизане в болничен
2. Да имаш поне 12 месеца осиг. стаж изобщо до момента, може и с прекъсване

Ако не си осигурена, то имаш право на помощ по Закона за семейните помощи за деца, но само ако доходът на член от семейството не надвишава 350 лева на база предходни 12 месеца.

# 217
  • Габрово
Lady Incandescent , благодаря много за разяснението  Hug
А сумата, която евентуално ще взимам по Закона за семейните помощи за деца каква е?

# 218
Lady Incandescent , благодаря много за разяснението  Hug
А сумата, която евентуално ще взимам по Закона за семейните помощи за деца каква е?

Еднократно преди раждане - 150 лева, а после до навършване на 1 год. от детето - 100 лева на месец.

# 219
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Здравейте, от 6 месеца сме в чужбина. Аз специализирам, мъжът ми гледа детето. Той е в отпуск за отглеждане на дете до 2 години, който изтича на 10.03.2009. Имало някакви  промени в българското законодателство. Мъжът ми трябва да остане с мен до 31.05.2009. Имало някакво продължаване на платеното майчинство с 2 месеца. Въпросът ми е - вярно ли е, важи ли за мен или мъжът ми да си пусне молба за отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възраст? Благодаря!

# 220
Здравейте!
Аз искам да попитам.Какво става с майченството ако фалира фирмата в която съм рботила.Ще получавам ли нещо до навършването на 2-рата год.на детето или автоматично щи ми бъде спряно. newsm78

# 221
  • София
Здравейте!
Аз искам да попитам.Какво става с майченството ако фалира фирмата в която съм рботила.Ще получавам ли нещо до навършването на 2-рата год.на детето или автоматично щи ми бъде спряно. newsm78
Когато фирмата фалира се взима само обезщетение за бременност и раждане до 410 ия ден, след това изплащането на обезщетението за гледане на дете се спира. Трябва да се подаде в НОИ Приложение 12 за промяна  на обстоятелствата, за да се спре изплащане на обезщетението.

# 222
Благодаря за бързия отговор   bouquet

# 223
Здравейте,
Работя на две места с бесрочни трудови договори. Едното ми е основно, на 8 часа, на което евентуално ще се върна на работа, след майчинството и второто е на 4 часа, което е фиктивно. На 01.03 трябва да изляза в болничен преди раждането. Какво ще стане, ако прекратя вторият трудов договор в края на февруари? Ще ми го смятат ли при изчисляване на майчинството или не?

# 224
Здравейте,
Работя на две места с бесрочни трудови договори. Едното ми е основно, на 8 часа, на което евентуално ще се върна на работа, след майчинството и второто е на 4 часа, което е фиктивно. На 01.03 трябва да изляза в болничен преди раждането. Какво ще стане, ако прекратя вторият трудов договор в края на февруари? Ще ми го смятат ли при изчисляване на майчинството или не?

Да - осиг. доход ще влезе в базата за обезщетението.

Общи условия

Активация на акаунт