Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 73 910
  • 898
  •   1
Отговори
# 225
Благодаря Lady Incandescent  Hug
От фирмата, с която сключих този договор настояваха, а аз не знаех дали да се съглася и дали ще ми навреди това. 
Страхотна си.

# 226
Здравей Ани,
аз отново имам въпрос към теб. Вече се водя на работа-слава Богу, но не съм  на ясно какви документи, къде и до кога трябва да подам, за да мога да получа майчинство, когато му дойде времето. Терминът ми е 17 септември, ако това има значение за сроковете за подаване на документи.
Благодаря ти предварително!!!

# 227
  • София
Здравей Ани,
аз отново имам въпрос към теб. Вече се водя на работа-слава Богу, но не съм  на ясно какви документи, къде и до кога трябва да подам, за да мога да получа майчинство, когато му дойде времето. Терминът ми е 17 септември, ако това има значение за сроковете за подаване на документи.
Благодаря ти предварително!!!
Тези документи по долу - болнични и декларации ги представяш на работодателя, а той ги носи в НОИ. По принцип той трябва да ти даде бланките, който трябва да попълниш, но съм ги описала, за да ги знаеш и ти.
1. С първия болничен 45 дни преди термин се носи Приложение 7 за банковата сметка от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО, прилага се към него документ от банката за банковата сметка
2. С втория болничен от болницата не се носи нищо, представяш само него в работата
3. С третия болничен от педиатъра на детето се носи Приложение 1 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО.
4. За отпускът поради бременност и раждане след изтичане на 135-те дни болнични се подава при работодателя Заявление по чл. 163, ал. 1 въз основа на което да ти издадат заповед за отпуск за дните от 135 до 410, копие от която се носи в НОИ, Декларация по чл.163 от КТ /Приложение № 7 към чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време почивките и отпуските/ и приложение 2 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО, което е за НОИ. Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето.
5. Отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст след изтичане на 410 - те дни подаваш пак при работодателя Заявление чл.164, въз основа на което да ти издадат заповед за отпуск, копие от която се носи в НОИ; Декларация по 164 от КТ / Приложение № 2 към чл. 46, ал. 3 от Наредбата за работното време почивките и отпуските/ и Приложение 3 от Наредбата за изплащане на болнични, което е за НОИ. Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето
Ето тук можеш да видиш всички бланки. Или да си ги свалиш от самите наредби.
email: aniita76@gmail.com
парола: aniita761215

Не си спомням дали към излизане на болничен 45 дни преди термин ще имаш 12 месечен осигурителен стаж /става въпрос не 12 месеца непосредствено преди началото на болничния, а въобще до момента/ затова, ако нямаш такъв пиши за да ти кажа какви документи да подготвиш и за помощите по Закона за семейни помощи за деца, за да си вземеш и тях ако отговаряш на условията.

Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 22:58 от anii_ta

# 228
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Здравейте пак! Аз за пореден път така си задавам въпроса, че нищо не се разбира.

Синът ни навършва 2 година на 10.03.2009. Искаме след това баща му да продължи да го гледа. В тази връзка имам 2 въпроса:
1. Вариант 1 - мъжът ми да подаде молба за отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възрастл
2. Имало някакви промени в законодателството относно майчинството и майка ми твърди, че аз съм била заварено положение и мога да ползвам още 2 месеца майчинство  newsm78 Нещо май не е разбрала, или....

Какъв е правилният вариант?
Мерси!  bouquet  bouquet  bouquet

# 229
  • София
Здравейте пак! Аз за пореден път така си задавам въпроса, че нищо не се разбира.

Синът ни навършва 2 година на 10.03.2009. Искаме след това баща му да продължи да го гледа. В тази връзка имам 2 въпроса:
1. Вариант 1 - мъжът ми да подаде молба за отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възрастл
2. Имало някакви промени в законодателството относно майчинството и майка ми твърди, че аз съм била заварено положение и мога да ползвам още 2 месеца майчинство  newsm78 Нещо май не е разбрала, или....

Какъв е правилният вариант?
Мерси!  bouquet  bouquet  bouquet
В заварено положение попадат
- майките, на който към 01.01.2009 г. не са изтекли 315 дни отпуск за бременност и раждане и
- майките, на който са изтекли тези 315 дни отпуск за бременност и раждане към 01.01.2009 г., но не са изтекли 410 дни от първия болничен 45 дни преди термин, могат да ползват остатъка до 410 дни. Твоето детенце е голямо и на теб отдавна са ти изтекли тези 410 дни от първия болничен, така че не си в заварено положение.
Остава мъжът ти да се подаде молба за неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години.

# 230
Имам спешен въпрос ,не мога да чета всичко назад.Моя приятелка ще ражда сега през март,започнала е работа през август миналата година.Но преди това няма трудов стаж тук в българия ,а в англия.
Какво ще получава и изобщо ще получава ли нещо ? Sad

# 231
здравей ани_та имам няколко въпроса кам теб?имам дете на 3,5г и в момента съм бременна в 6 месец термина ми е на 29.05.09     1.         6 или 12 мес.назад трябва да съм сиг. 2.ако не ползвам 45 дни болничен преди раждане тези дни щте се вземат ли  като осиг. стаж при определяне на майчинството 3.ще имам ли право на детски и еднократна помощ    благодаря предварително! Wink

# 232
Съжалявам може да се повтарям с въпроса, но искам да питам за тези 45 дни как се изчисляват предполагам че на 80% както и другите болнични и на база последния осигурителен доход ли или пак среднодневно за 12 месеца ??? Че нещо не разбирам.
Анита за тебе е  newsm51 страхотна си.

# 233
  • София
Съжалявам може да се повтарям с въпроса, но искам да питам за тези 45 дни как се изчисляват предполагам че на 80% както и другите болнични и на база последния осигурителен доход ли или пак среднодневно за 12 месеца ??? Че нещо не разбирам.
Анита за тебе е  newsm51 страхотна си.
Обезщетението за бременност и раждане се изчислява като се съберат осигурителните доходи за 12 календарни месеца преди месеца на излизане в болничен, дели се на работните дни през този 12 месечен период и се получава среднодневно брутно възнаграждение /СДБ/, то се умножава по 90%.
След това се изчислява среднодневното нетно възнаграждение /СДН/за същия период - съберат нетните възнаграждение за същия 12 месечен период и се дели на отработените дни.
Двете се сравняват и се изплаща по малкото.
Примерно излизаш в болничен през март, базата ще бъде март 08 - февруари 09. Работните дни за този период са 251. При осигурителен доход 1000 лв.
Тогава имаме имаме СДБ 12 месеца х 1000 лв. = 12 000 лв./251 =  47,81 , 47,81х90% = 43,03
изчисляваме СДН 12 месеца х 783 = 37,43
Сравняваме 90% от СДБ  и СДН т.е. 43,03 и 37, 43. По малкото е 37,43 лв. и ще се изплати то, по работните дни в съответния месец.

# 234
  • София
здравей ани_та имам няколко въпроса кам теб?имам дете на 3,5г и в момента съм бременна в 6 месец термина ми е на 29.05.09     1.         6 или 12 мес.назад трябва да съм сиг. 2.ако не ползвам 45 дни болничен преди раждане тези дни щте се вземат ли  като осиг. стаж при определяне на майчинството 3.ще имам ли право на детски и еднократна помощ    благодаря предварително! Wink
Здравей!
1. Трябва да имаш 12 месечен осигурителен стаж, като не е задължително той да е непосредствено преди излизане в болничен, а може да е придобит когато и да е. За база обаче се взимат предходните 12 кал. месеца преди излизане в болничен.
2. Колкото по - висок ти е осигурителния доход, толкова по - голямо ще е обезщетението за болничния след това.
Ако можеш направи някой сметки и виж каква е разликата и дали си заслужава, защото ако сега си увеличиш осигурителния доход ще са 2 месеца на по - висок или 3, ако не ползваш болничен 45 дни преди термин.
3. Ако не искаш да ползваш този болничен 45 дни преди термин, след това тези дни който си работила от него ще влязат при изчисляване на обезщетението.
Щом термина ти е 29.05 трябва да излезеш в болничен на 15 април, можеш да работиш до края на април и да излезеш в болничен от 01.05 така и април ще ти влезе в базата за изчисляване на обезщетението.
Можеш да работиш и през май, но след като термина ти е 29 май, вероятността да родиш през май е голяма, така че месец май няма да ти влезе в базата дори и да си работила до раждането.
Примерно ако работиш до 29 май и на 29 май родиш болничния ще ти е считано от 29 май и тогава базата за изчисляване на обезщетението ще ти бъде май 2008 г - април 2009 г.

# 235
Много си изчерпателна. Благодаря ти  newsm74 си

# 236
  • София
anii_ta имам и аз един въпрос. Аз съм в заварено положение и този месец ми изтичат 315-те дни. Работя в много голяма фирма, досега всичко е било точно. За продължаване на платеното ми майчинство до 410 дни ми изпратиха да попълня ето тази молба-декларация:

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
 изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни
Казаха ми, че само това трябва да се попълва, а ти казваш, че има и някакви други документи, които се подават заедно с тази декларация. Би ли ми казала така ли е наистина?   bouquet
(в началото на темата прочетох за още 2 документа, но защо от личен състав ми казват, че е само тази молба-декларация  newsm78)

# 237
  • София
anii_ta имам и аз един въпрос. Аз съм в заварено положение и този месец ми изтичат 315-те дни. Работя в много голяма фирма, досега всичко е било точно. За продължаване на платеното ми майчинство до 410 дни ми изпратиха да попълня ето тази молба-декларация:

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
 изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни
Казаха ми, че само това трябва да се попълва, а ти казваш, че има и някакви други документи, които се подават заедно с тази декларация. Би ли ми казала така ли е наистина?   bouquet
(в началото на темата прочетох за още 2 документа, но защо от личен състав ми казват, че е само тази молба-декларация  newsm78)

По принцип другите 2 документа - заявлението и декларация Приложение 7 от НРВПО, които си видяла в началото на остават при работодателя, а Приложение 2 - молба - декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни се носи в НОИ. Описала съм ги защото по принцип такъв е реда, но щом не ти ги искат и досега всичко ти е било на ред, явно си имат друг начин за оформяне на документите. Така че не се притеснявай важно е Приложене 2, което са ти дали да попълниш да бъде занесено в НОИ.

# 238
  • София
anii_ta bouquet Благодяра ти за бързия и изчерпателен отговор.

# 239
здр анита благодаря за изчерпателния отговор и тъй като на съм добра в смитките ще те помоля да ми помогнеш.От април 2008г ме осиг.на 600 или /618 заради класа/,казаха ми чи могат да ме осиг.на по-висока запл.от този месецкакво ще получавам при тази запл.и дали ще има смисъл февр. март и април да се осиг на 2000лв.  bouquetблагодаря

Общи условия

Активация на акаунт