Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 73 973
  • 898
  •   1
Отговори
# 435
  • София
anii_ta,отново благодаря!  bouquet
Но в този случай синът ми ще е на 1 год и 12 дни
Отпускът за бременност и раждане е 410 дни от първия ден на първия болничен за 45 дни преди термин, а не до навършване на 1 година на детето. Ако детето беше родено точно на термина щеше да е до навършване на 1 година, но то се е родило 12 дни по рано и затова, тези дни се прехвърлят за ползване след раждането.

# 436
  • София
Благодаря ти, anii_ta !Без теб и  Lady Incandescent съм загубена! Hug Hug Hug Hug Hug  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Ще копирам точно твоят пост и ще и го разпечатам на госпожата.

# 437
# 438
И аз моля за компетентно мнение. Случаят ми е следния:
В майчинство съм, юни месец ще изтекат 410те дни, след което ще подам молба за удължаване с поне още няколко. Докато не съм на работа, работодателят ми е закрил отдела, в който работя, а колегите ми са преназначени в друг отдел и на по-ниски позиции. Работодателят ми иска да проведем разговор идната седмица, в който аз очаквам, че ще ми предложи или да напусна, или да преподпиша нов договор за по-ниска позиция. Права ли съм, че няма право да ме уволни, ако откажа което и да е от двете? Какво бихте ме посъветвали да направя на тази среща?

# 439
Здравейте!
Разбрах, че съм бременна съвсем скоро и имам един въпрос...
Работя вече над 3 години непрекъснат трудов стаж имам, което значи, е ще си взимам редовно платеното майчинство, но съм и студентка редовно обучение. Чух за новата помощ за майки-студентки, та се питам, ако работя имам ли право на тази помощ или не?

Много благодаря   bouquet

# 440
Здравейте мамчета!Имам още няколко въпроса относно майчинството,което ще получавам.Работя във фирма  осигуряват  ме на 4 часа на 143лева. на 18.03.09. влизам в 4 месец и искам да изляза в болничен.Може ли да ви кажете колко майчинство ще получавам,ако изляза в болничен още сега и колко,ако продължа да се водя на работа?Каква сума получава всяка една майка в България?

# 441
  • София
Мерси Maria_
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ТЕБ!
Много здраве, много усмивки и много щастливи мигове!

# 442
Здравейте.
Синът ми е роден на 26 май 2007 година.Искам да попитам до кога ще взимама платено майчинство?Защото доколкото ми е известно нали е до навършване на 2 години на детето.И след това имаш право на неплатен отпуск от 1 година за гледане на дете.Снощи ми се обади шефката и ми каза че ве че ми е изтекло майчинството и искат да ме уволнят.Искам да се извиня предварително но просто нямам време и възможност да потърся в търсачката.Очаквам в скоро време мъжът ми да ми донесе документи за подписване.Какво да правя?И да попитам новите закони важат ли в моя случай или съм по старите?
Благодаря предварително.

# 443
  • Нови искър
Здравейте.
Синът ми е роден на 26 май 2007 година.Искам да попитам до кога ще взимама платено майчинство?Защото доколкото ми е известно нали е до навършване на 2 години на детето.И след това имаш право на неплатен отпуск от 1 година за гледане на дете.Снощи ми се обади шефката и ми каза че ве че ми е изтекло майчинството и искат да ме уволнят.Искам да се извиня предварително но просто нямам време и възможност да потърся в търсачката.Очаквам в скоро време мъжът ми да ми донесе документи за подписване.Какво да правя?И да попитам новите закони важат ли в моя случай или съм по старите?
Благодаря предварително.
Здрасти,
Взимаш си майчинстово до навършване на 2 г. на детенце, неплатеният отпуск вече е 6 мес. и не могат да те уволнят без комисия.
поне и аз имах такива питания и това ми отговориха.

# 444
Здравейте, отзивчиви мами!
От 16 март до 31 март трябва да се върна на работа, защото ми изтича отпускът по майчинство и искам да си използвам платения отпуск от 1 април. Още обаче не съм пускала молба за такъв. Доколкото си спомням трябваше да пусна молба две седмици предварително, така ли е? Понеже искам да използвам максимално дълго още да си гледам децата у дома - другото, което ме интересува е - мога ли да включа и тазгодишния си платен отпуск или той се ползва на друг принцип?

# 445
Здравейте!
Говорих с шефката и тя ми каза че всъщност тези две години са от както съм излязла в майчинство а не до навършване на две години на детето.И че всъщност съм имала да и давам около 230лв. за осигуровките,тъй като тя ми ги е плащала.Много ви моля да ми отговорите дали е така.За двете години.И може да ми се е привеждало майчинство при условие че то всъщност ми е изтекло.Много съм объркана и незнам какво да правя в случая.

# 446
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Говорих с шефката и тя ми каза че всъщност тези две години са от както съм излязла в майчинство а не до навършване на две години на детето.И че всъщност съм имала да и давам около 230лв. за осигуровките,тъй като тя ми ги е плащала.Много ви моля да ми отговорите дали е така.За двете години.И може да ми се е привеждало майчинство при условие че то всъщност ми е изтекло.Много съм объркана и незнам какво да правя в случая.

Майчинството е до навършване на 2 години от детето, вкл. и датата на раждането на детето. Нищо не ти плаща "от нея".

# 447
  • Нови искър
Здравейте!
Глупости на търкалета първо ти си болнични после си Майчинство и Държавата ти плаща а не тя и за осигуровки не дължиш нищо мисля че беше около 5,8 лв само на месец за  майки това е сумата която плаща работодателя  много лесно можеш да си провериш нещата звънни в НОИ на тел. 02/9261010 това им е централата и те ще ти обяснат всичко твоята шефка е нещо в грешка. Или просто иска нещо да те прецака което е по вероятно така е при семейните а при самотните майки мисля ако не бъркам, че беше 1 г.  и 10 месеца майчинство. Но това е по спомен за самотните майки не гарантирам.

# 448
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, отзивчиви мами!
От 16 март до 31 март трябва да се върна на работа, защото ми изтича отпускът по майчинство и искам да си използвам платения отпуск от 1 април. Още обаче не съм пускала молба за такъв. Доколкото си спомням трябваше да пусна молба две седмици предварително, така ли е? Понеже искам да използвам максимално дълго още да си гледам децата у дома - другото, което ме интересува е - мога ли да включа и тазгодишния си платен отпуск или той се ползва на друг принцип?

Няма срок, в който предварително да подадеш молба - съобрази се с практиката в предприятието ви. Стар отпуск не може да бъде отказан от работодателя - след 30.06. на текущата година, това се отнася и за отпускът от предходната година. Отпуската за настоящата година се ползва с разрешение от работодателя.

# 449
Здравейте отново.
Ще бъда благодарна, ако можете да ми помогнете.
Синът ми е на почти 1 година. Аз работя в училище и мислех лятото да се върна за актуализиране на заплатата и после да изляза в една дълга отпуска /имам 100-на дни отпуск за  ползване/ + половин майчинство. Днес обаче счетоводителката ми каза, че ще получавам малка заплата, понеже отпуската се изплаща въз основа средно 6 месеца назад, а аз от този месец вземам  майчинство и  до лятото дохода ще ми е минимален.
Някой някаква идея дали е така?

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 18:38 от radost_ina

Общи условия

Активация на акаунт